|
|
#1 | |
|
Wtajemniczenie
|
Obama otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla
Właśnie usłyszałam w radiu. Marny żart, czy co?
Słusznie, czy nie? Coś mi musiało umknąć, bo naprawdę nie wiem, co zrobił takiego Obama, żeby dostąpić tego zaszczytu. Wśród nominowanych m.in. byli: Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Obama otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla
szczerze? jestem w szoku
bo niby za co ??
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
No cóż, nie jestem w komisji przyznającej te nagrody, dlatego moje rozumowanie może być bardzo niewłaściwe, ale też sama nie wiem. Wytłumaczeniem było promowanie pokoju na świecie, tylko myśląc tak, można byłoby dać tę nagrodę co drugiemu przywódcy państwa.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
muszę o tym poczytać, bo szczerze mówiąc nie słyszałam o jakichkolwiek zasługach Obamy w tej kwestii.
takie to.. poprawne politycznie? |
|
|
|
|
#5 | |
|
Wtajemniczenie
|
Prawda? Bo "czarny" i "prezydent USA", i to takie niesamowite, i:
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
ZLE sie stalo
![]() te pieniadze mogly nagrodzic kogos kto naprawde robi cos dobrego i pomoc biednym ludziom ktorzy tego potrzebuja Barack Obama nie zasluzyl na te nagrode.. bo za co? Irak ? Afganistan? Za nadal nierozwiazana sprawe Guantanamo?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. Edytowane przez kennedy Czas edycji: 2009-10-09 o 11:58 Powód: bledy |
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
jestem zdziwiona...właśnie przeczytalam wiadomości na wp i tak napisali: "Daliśmy Nobla Barackowi Obamie za to, że pokazał, iż będzie starał się rozwiązywać konflikty za pomocą negocjacji a nie siłą - stwierdził przedstawiciel Komitetu Noblowskiego, podczas uroczystości ogłoszenia laureata Pokojowej Nagrody Nobla za 2009 rok. "
czyli nie trzeba jeszcze za duzo zrobić, wystarczy powiedzieć, że będzie szerzyło się pokój na ziemi i inne takie... i mieć nagrodę w kieszeni. hmm dziwne to wszystko.
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
nie sadze, by Obama wziął sobie nagrodę pienieżną. Zapewne odda ją jakiejś organizacji, przynjamiej tak mi się wydaje. Co i tak nie zmiania dla mnie sprawy, bo według mnie słowa nie równają się czynom.
|
|
|
#9 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"Prezydent USA został wyróżniony za swoje wysiłki zmierzające do 'umocnienia międzynarodowej dyplomacji', zwłaszcza starania o redukcję światowych arsenałów jądrowych. Gospodarz Białego Domu 'stworzył nowy klimat międzynarodowy' - wskazał norweski Komitet Noblowski. Jednym z takich przejawów pokojowej polityki Obamy jest zapowiedź rezygnacji ze starego projektu tarczy antyrakietowej stworzenia nowego, bardziej przystosowanego do współczesności systemu." Takie to...zaskakujące... zwłaszcza, że według Newsweeka wyprzedził 205 innych kandydatów. I jeszcze Newsweek: "Przewodniczący norweskiego Komitetu Noblowskiego Thorbjoern Jagland powiedział, usprawiedliwiając przyznanie nagrody pierwszemu czarnoskóremu prezydentowi USA mimo jego krótkiego stażu w Białym Domu i braku konkretnych osiągnięć, że : wszystko, czym się zajął, oraz to, jak przez niego zmienił się klimat międzynarodowy, jest już więcej niż wystarczającym powodem." Wygląda na to, że przyznanie tej konkretnej nagrody rzeczywiście należy usprawiedliwiać. Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2009-10-09 o 12:18 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Szczerze mówiąc jestem bardzo zdziwiona... Uzasadnienie tej nagrody jakoś mnie nie przekonuje. Mam wrażenie, że motywy dania mu tej nagrody były inne, niż uhonorowanie zasług (bo zasług to póki co on na tym polu zbyt wiele nie ma).
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
ja też się pytam: co on zrobił dla pokoju? jestem zaskoczona i i zażenowana
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie, że ten Nobel to tylko za to, że jest pierwszym czarnym prezydentem USA. Oczywiście, nie ma dla mnie znaczenia jakiego koloru jest prezydent USA ale też przyznawanie mu z tego powodu nagrody Nobla jest co najmniej nie na miejscu... cóż to za niebywałe osiągnięcie w dziedzinie pokoju? Na takiej zasadzie można by przyznawać nagrodę każdemu prezydentowi każdego państwa. Tym bardziej, że USA nie jest państwem prowadzącym politykę pokojową - jest okupantem w Afganistanie, w Iraku... zarabiają krocie na dostarczaniu broni do krajów objętych konfliktami zbrojnymi...
|
|
#13 | |
|
Wtajemniczenie
|
Troche mnie to zdziwilo ,nawet nie troche tylko bardzo.
Fakt ,ze nawoluje do pokoju ,ale ja tez nawoluje do pokoju a nikt jeszcze mnie nie uhonorowal Noblem. ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
Z tym ,ze Mandeli to wedlug mnie ta nagroda sie nalezala. Druga sprawa jesli chodzi o Afganistan czy Irak to nie Obama zaczol te wojny ,jest prezydentem od roku dopiero a wojska nie jest tak latwo wycofac. To jest jakis proces ,ktory trwa a z tego co slyszalam maja wycofywac sie z Iraku. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Dostal chyba nie za to zrobil, a za to czego nie bedzie mu wolno teraz wolno zrobic.
Sprytnie - w pewien sposob zwiazali mu rece i ukierunkowali na lagodniejsza polityke. Zobaczymy co z tego wyjdzie .
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W temacie jeszcze wklejam: "Pokojowa Nagroda Nobla jest krytykowana przez norweskiego działacza pokojowego Fredrika S. Heffermehla za przyznawanie jej jego zdaniem niezgodnie z wytycznymi samego Nobla, zwłaszcza wśród nagród przyznanych po 1945 roku. Heffermehl uważa, że większe znaczenie w wyborze nagrodzonych tą nagrodą mają osobiste preferencje członków komitetu, niż intencje fundatora. Po analizie 118 przyznanych nagród Heffermehl uznał, że do 1945 roku 85% spełniało wytyczne fundatora ("rozbrojenie, zmniejszenie potencjałów militarnych i w proces zapobiegania konfliktom zbrojnym"). Po 1945 roku spełniało je zaledwie 45%." |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masz na mysli napad na Iran? ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Bede sie bardziej starac
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie przeczytalem. Za co niby ?!?!?!?!
Pokojowa nagroda Nobla, farsa psia mac.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziwna decyzja... Moim skromnym zdaniem Obama nie ma aż tak wybitnych osiągnięć, a poza tym przyznawanie takiej nagrody "aktywnemu" politykowi jest też specyficznym posunięciem... Takich podsumowań powinno się dokonywać raczej po zakończonej kadencji.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale powiem Wam ,ze kiedys ktos wysunol kandydature A Hitlera na nobla pokojowego.
Na szczescie nie otrzymal go ,ale same wysuniecie jego kandydatury juz bylo przegieciem. Wszystko sie moze zdarzyc. |
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
ja też chcę nobla
, na zachętę hehemoim zdaniem za wcześnie
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
... choć nie Westwood
|
Świat jest pełen absurdów. Tylko, że wcześniej Pokojowa Nagroda Nobla to było COŚ. A teraz jakby straciła na ważności... bo dostał ją ktoś, kto właściwie wcale na nagrodę hiper-osiagnięciami nie zasłuzył
ZA CO? ZA CO?!
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Nobel -srobel ,moge jedynie zgodzic sie z wypowiedzią B. Węglarczyka.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
Jestem w szoku! Od kilku lat decyzje w sprawie pokojowego Nobla zaskakiwały, ale w tym roku, dopiero się zdziwiłam! Raczej ten Nobel to porażka komisji, uzasadnienie decyzji mnie nie przekonuje, jest to raczej lanie wody niż podanie faktów, które by potwierdzały, że Obama naprawdę zasługuje na nagrodę. Jeśli została tak naprawdę przyznana dlatego, że to pierwszy czarnoskóry prezydent USA (choć dla mnie kolor skóry nie ma znaczenia), to nagroda powinna być raczej dla Amerykanów, w końcu oni wybrali Obamę
![]() Z takim podejściem w przyszłym roku pokojowego Nobla powinni dostać wszyscy, którzy na gg mają opisy mówiące o tym, jak to bardzo pragną miłości wśród ludzi
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, ja chcę literackiego Nobla.
Powód jest oczywiście taki, że mam zamiar kiedyś napisać wspaniałą książkę, która poruszy serca każdego czytelnika, będzie dotyczyła ważnych dla całej ludzkości spraw, a jej język będzie tak nowatorski i niezwykły, że inni kandydaci po prostu nie będą w stanie się ze mną równać. Bardzo proszę o przesłanie to do Komitetu Noblowskiego, bo samej to tak chyba nie wypada... A tak na poważne: jestem zniesmaczona. Nagrodzenie Obamy momentalnie dewaluuje zasługi innych laureatów, którzy robili naprawdę kawał roboty dla pokoju, a przyrównuje się ich do człowieka, który jeszcze nic nie zrobił. I tak jak słyszałam dziś w radio- ta nagroda to wręcz krzywda dla Obamy, który teraz może nie mieć już motywacji do działania, bo przecież osiągnął już coś, co jest chyba dla polityka największą nagrodą. Cytując dziennikarzy dzisiejszych "to jakby dać reżyserowi za pierwszy film Oskara za całokształt twórczości" :/ |
|
|
|
|
#26 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#27 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się w 100%. Lepiej tego ująć nie moglaś.
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
To tez
Mysle ze taka nagroda zobowiazuje, teraz caly swiat bedzie mu jeszcze uwazniej patrzyl na rece. Moze Obama nie osiagnal wiele, ale jako prezydent USA, jest jedna z najpotezniejszych i najbardziej wplywowych osob na swiecie. Jest w stanie zrobic wiele dla swiatowego pokoju i miejmy nadzieje ze zrobi. Chyba pierwszy raz kandydat bedzie musial udowodnic swoimi decyzjami czy slusznie dostal nagrode. A za rok dostanie jakis Bin Laden i wojny 'religijne' mamy z glowy Oczywiscie to sarkazm jakby ktos nie zauwazyl .
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez treeth Czas edycji: 2010-05-07 o 16:51 |
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To niech mu przyznaja jak zrobi Bo jak dotad zrobil wielkie NIC w tej sprawie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.

bo niby za co ??

- w pewien sposob zwiazali mu rece i ukierunkowali na lagodniejsza polityke.