Obama otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-09, 11:13   #1
illuvies
Wtajemniczenie

Obama otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla

Właśnie usłyszałam w radiu. Marny żart, czy co?
Słusznie, czy nie? Coś mi musiało umknąć, bo naprawdę nie wiem, co zrobił takiego Obama, żeby dostąpić tego zaszczytu. Wśród nominowanych m.in. byli:

Cytat:
Niektórzy eksperci uważają, że w tym roku przyszedł czas na działacza praw człowieka, bo ostatnią laureatką z tej dziedziny była w 2003 roku Iranka Szirin Ebadi. - Dwadzieścia lat od Placu Tiananmen? Może jakiś Chińczyk? - powiedział Dan Smith z organizacji pokojowej International Alert w Londynie. Wśród możliwych kandydatów wymienia się działacza praw człowieka i krytyka rządu chińskiego Hu Jia, który w zeszłym roku został skazany na trzy i pół roku więzienia za "podżeganie do obalenia władzy państwowej".

Laureatem mógłby także zostać Wei Jingsheng, który spędził 17 lat w więzieniu za apelowanie o reformy komunistycznego systemu Chin, a obecnie mieszka w USA.

Dyrektor Instytut Badań nad Pokojem w Oslo, Kristian Berg Harpviken, jako swoją faworytkę wymienia Piedad Cordobę - senator i przywódczynię organizacji Kolumbijczycy na rzecz Pokoju, która zajmuje się ułatwianiem negocjacji między rządem i lewicowymi bojówkami FARC.

Wskazuje także na księcia Ghazi bin Muhammada, jordańskiego profesora filozofii, który promuje dialog międzyreligijny, oraz afgańską działaczkę praw człowieka Simę Samar, która jest obecnie specjalną wysłanniczką ONZ w Darfurze.

- Komitet mógłby się zainteresować najbardziej krwawym konfliktem od czasu II wojny światowej, czyli w Demokratycznej Republice Konga - ocenił dyrektor Norweskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych (NUPI) Jan Egeland, wymieniając Denisa Mukwaege, lekarza i założyciela szpitala w Panzi, który przyjmuje ofiary przemocy seksualnej.

- Od dawna mamy nadzieję, że nagroda zostanie przyznana rosyjskim obrońcom praw człowieka. Świetnymi kandydatami byłby Memoriał albo działaczka Swietłana Gannuszkina - uważa prezes Helsińskiego Komitetu Praw Człowieka w Norwegii Bjoern Engesland.

Bukmacherzy wysoko obstawiają także premiera Zimbabwe Morgana Tsvangiraiego, wietnamskiego dysydenta Tchicha Quanga Do, czeczeńską adwokatkę Lidię Jussupową i byłą zakładniczkę francusko-kolumbijską Ingrid Betancourt.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 11:16   #2
Wafelina :)
Zadomowienie

Dot.: Obama otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla

szczerze? jestem w szoku bo niby za co ??

Don`t be affraid - Taddy`s home!
Wafelina :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 11:17   #3

No cóż, nie jestem w komisji przyznającej te nagrody, dlatego moje rozumowanie może być bardzo niewłaściwe, ale też sama nie wiem. Wytłumaczeniem było promowanie pokoju na świecie, tylko myśląc tak, można byłoby dać tę nagrodę co drugiemu przywódcy państwa.
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 11:28   #4
2016070150903
Konto usunięte

muszę o tym poczytać, bo szczerze mówiąc nie słyszałam o jakichkolwiek zasługach Obamy w tej kwestii.

takie to.. poprawne politycznie?
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 11:36   #5
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
Prawda? Bo "czarny" i "prezydent USA", i to takie niesamowite, i:

Cytat:
Wśród nominowanych znajduje się także prezydent USA Barack Obama, lecz nie jest jasne, na jakiej podstawie. Według obserwatorów, mógłby mieć szansę na nagrodę w przyszłym roku po swym wrześniowym apelu w ONZ o globalne atomowe rozbrojenie. Wygłosił je jednak już po upłynięciu ostatecznego terminu zgłaszania kandydatów do tegorocznej nagrody.
Nawoływać to sobie można, a pieniądze poszły w błoto, podczas gdy można było zrobić z nich znacznie lepszy użytek...
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 11:58   #6
kennedy
Zakorzenienie

ZLE sie stalo
te pieniadze mogly nagrodzic kogos kto naprawde robi cos dobrego i pomoc biednym ludziom ktorzy tego potrzebuja
Barack Obama nie zasluzyl na te nagrode.. bo za co? Irak ? Afganistan? Za nadal nierozwiazana sprawe Guantanamo?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.

Edytowane przez kennedy
Czas edycji: 2009-10-09 o 11:58 Powód: bledy
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 11:59   #7
bybella
Wtajemniczenie

jestem zdziwiona...właśnie przeczytalam wiadomości na wp i tak napisali: "Daliśmy Nobla Barackowi Obamie za to, że pokazał, iż będzie starał się rozwiązywać konflikty za pomocą negocjacji a nie siłą - stwierdził przedstawiciel Komitetu Noblowskiego, podczas uroczystości ogłoszenia laureata Pokojowej Nagrody Nobla za 2009 rok. "
czyli nie trzeba jeszcze za duzo zrobić, wystarczy powiedzieć, że będzie szerzyło się pokój na ziemi i inne takie... i mieć nagrodę w kieszeni. hmm dziwne to wszystko.
Stary 2009-10-09, 12:05   #8
beaucoup
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
ZLE sie stalo
te pieniadze mogly nagrodzic kogos kto naprawde robi cos dobrego i pomoc biednym ludziom ktorzy tego potrzebuja
Barack Obama nie zasluzyl na te nagrode.. bo za co? Irak ? Afganistan? Za nadal nierozwiazana sprawe Guantanamo?
nie sadze, by Obama wziął sobie nagrodę pienieżną. Zapewne odda ją jakiejś organizacji, przynjamiej tak mi się wydaje. Co i tak nie zmiania dla mnie sprawy, bo według mnie słowa nie równają się czynom.
beaucoup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 12:11   #9
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Właśnie usłyszałam w radiu. Marny żart, czy co?
Słusznie, czy nie? Coś mi musiało umknąć, bo naprawdę nie wiem, co zrobił takiego Obama, żeby dostąpić tego zaszczytu.
Uzasadnienie z Newsweeka:

"Prezydent USA został wyróżniony za swoje wysiłki zmierzające do 'umocnienia międzynarodowej dyplomacji', zwłaszcza starania o redukcję światowych arsenałów jądrowych. Gospodarz Białego Domu 'stworzył nowy klimat międzynarodowy' - wskazał norweski Komitet Noblowski. Jednym z takich przejawów pokojowej polityki Obamy jest zapowiedź rezygnacji ze starego projektu tarczy antyrakietowej stworzenia nowego, bardziej przystosowanego do współczesności systemu."

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
Takie to...zaskakujące... zwłaszcza, że według Newsweeka wyprzedził 205 innych kandydatów.

I jeszcze Newsweek:
"Przewodniczący norweskiego Komitetu Noblowskiego Thorbjoern Jagland powiedział, usprawiedliwiając przyznanie nagrody pierwszemu czarnoskóremu prezydentowi USA mimo jego krótkiego stażu w Białym Domu i braku konkretnych osiągnięć, że : wszystko, czym się zajął, oraz to, jak przez niego zmienił się klimat międzynarodowy, jest już więcej niż wystarczającym powodem."

Wygląda na to, że przyznanie tej konkretnej nagrody rzeczywiście należy usprawiedliwiać.

Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Czas edycji: 2009-10-09 o 12:18
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 12:15   #10
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Szczerze mówiąc jestem bardzo zdziwiona... Uzasadnienie tej nagrody jakoś mnie nie przekonuje. Mam wrażenie, że motywy dania mu tej nagrody były inne, niż uhonorowanie zasług (bo zasług to póki co on na tym polu zbyt wiele nie ma).
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 13:03   #11
miss venflon
Zakorzenienie

ja też się pytam: co on zrobił dla pokoju? jestem zaskoczona i i zażenowana
Stary 2009-10-09, 13:05   #12
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Obama otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla

Mam wrażenie, że ten Nobel to tylko za to, że jest pierwszym czarnym prezydentem USA. Oczywiście, nie ma dla mnie znaczenia jakiego koloru jest prezydent USA ale też przyznawanie mu z tego powodu nagrody Nobla jest co najmniej nie na miejscu... cóż to za niebywałe osiągnięcie w dziedzinie pokoju? Na takiej zasadzie można by przyznawać nagrodę każdemu prezydentowi każdego państwa. Tym bardziej, że USA nie jest państwem prowadzącym politykę pokojową - jest okupantem w Afganistanie, w Iraku... zarabiają krocie na dostarczaniu broni do krajów objętych konfliktami zbrojnymi...
Stary 2009-10-09, 13:10   #13
traci
Wtajemniczenie

Troche mnie to zdziwilo ,nawet nie troche tylko bardzo.

Fakt ,ze nawoluje do pokoju ,ale ja tez nawoluje do pokoju a nikt jeszcze mnie nie uhonorowal Noblem.

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Mam wrażenie, że ten Nobel to tylko za to, że jest pierwszym czarnym prezydentem USA. Oczywiście, nie ma dla mnie znaczenia jakiego koloru jest prezydent USA ale też przyznawanie mu z tego powodu nagrody Nobla jest co najmniej nie na miejscu... cóż to za niebywałe osiągnięcie w dziedzinie pokoju? Na takiej zasadzie można by przyznawać nagrodę każdemu prezydentowi każdego państwa. Tym bardziej, że USA nie jest państwem prowadzącym politykę pokojową - jest okupantem w Afganistanie, w Iraku... zarabiają krocie na dostarczaniu broni do krajów objętych konfliktami zbrojnymi...
Nie sadze aby ten Nobel byl wynikiem koloru skory, Nelson Mandela jest czarny a tez byl laureatem pokojowej nagrody Nobla.
Z tym ,ze Mandeli to wedlug mnie ta nagroda sie nalezala.

Druga sprawa jesli chodzi o Afganistan czy Irak to nie Obama zaczol te wojny ,jest prezydentem od roku dopiero a wojska nie jest tak latwo wycofac.
To jest jakis proces ,ktory trwa a z tego co slyszalam maja wycofywac sie z Iraku.
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 13:15   #14
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Dostal chyba nie za to zrobil, a za to czego nie bedzie mu wolno teraz wolno zrobic.
Sprytnie - w pewien sposob zwiazali mu rece i ukierunkowali na lagodniejsza polityke.
Zobaczymy co z tego wyjdzie .
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 13:17   #15
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Fakt ,ze nawoluje do pokoju ,ale ja tez nawoluje do pokoju a nikt jeszcze mnie nie uhonorowal Noblem.
Może za słabo nawołujesz?

W temacie jeszcze wklejam:

"Pokojowa Nagroda Nobla jest krytykowana przez norweskiego działacza pokojowego Fredrika S. Heffermehla za przyznawanie jej jego zdaniem niezgodnie z wytycznymi samego Nobla, zwłaszcza wśród nagród przyznanych po 1945 roku. Heffermehl uważa, że większe znaczenie w wyborze nagrodzonych tą nagrodą mają osobiste preferencje członków komitetu, niż intencje fundatora. Po analizie 118 przyznanych nagród Heffermehl uznał, że do 1945 roku 85% spełniało wytyczne fundatora ("rozbrojenie, zmniejszenie potencjałów militarnych i w proces zapobiegania konfliktom zbrojnym"). Po 1945 roku spełniało je zaledwie 45%."

cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 13:24   #16
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Dostal chyba nie za to zrobil, a za to czego nie bedzie mu wolno teraz wolno zrobic.
Sprytnie - w pewien sposob zwiazali mu rece i ukierunkowali na lagodniejsza polityke.
Zobaczymy co z tego wyjdzie .
A co chcial zrobic?
Masz na mysli napad na Iran?

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Cytat:
Napisane przez cbc6429be45513368b51b71e3 40d921ce6d338a3 Pokaż wiadomość
Może za słabo nawołujesz?

Bede sie bardziej starac
Stary 2009-10-09, 13:50   #17
Wyrak
Zakorzenienie

Wlasnie przeczytalem. Za co niby ?!?!?!?!

Pokojowa nagroda Nobla, farsa psia mac.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 13:53   #18
aaww
Raczkowanie

Bardzo dziwna decyzja... Moim skromnym zdaniem Obama nie ma aż tak wybitnych osiągnięć, a poza tym przyznawanie takiej nagrody "aktywnemu" politykowi jest też specyficznym posunięciem... Takich podsumowań powinno się dokonywać raczej po zakończonej kadencji.
Stary 2009-10-09, 13:55   #19
traci
Wtajemniczenie

Ale powiem Wam ,ze kiedys ktos wysunol kandydature A Hitlera na nobla pokojowego.
Na szczescie nie otrzymal go ,ale same wysuniecie jego kandydatury juz bylo przegieciem.

Wszystko sie moze zdarzyc.
Stary 2009-10-09, 14:04   #20
aandziag
Przyczajenie

GG do aandziag

ja też chcę nobla , na zachętę hehe
moim zdaniem za wcześnie

Moja praca, moje całe życie

http://www.agarts.pl

aandziag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 14:07   #21
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aandziag Pokaż wiadomość
ja też chcę nobla , na zachętę hehe
moim zdaniem za wcześnie
To ja tez tak na zachete ,moze wtedy barziej sie postaram
Stary 2009-10-09, 14:08   #22
Vivienne
... choć nie Westwood

Świat jest pełen absurdów. Tylko, że wcześniej Pokojowa Nagroda Nobla to było COŚ. A teraz jakby straciła na ważności... bo dostał ją ktoś, kto właściwie wcale na nagrodę hiper-osiagnięciami nie zasłuzył

ZA CO? ZA CO?!

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 14:16   #23
paula78
Zakorzenienie

Nobel -srobel ,moge jedynie zgodzic sie z wypowiedzią B. Węglarczyka.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 14:18   #24
Kirsti
Rozeznanie

Jestem w szoku! Od kilku lat decyzje w sprawie pokojowego Nobla zaskakiwały, ale w tym roku, dopiero się zdziwiłam! Raczej ten Nobel to porażka komisji, uzasadnienie decyzji mnie nie przekonuje, jest to raczej lanie wody niż podanie faktów, które by potwierdzały, że Obama naprawdę zasługuje na nagrodę. Jeśli została tak naprawdę przyznana dlatego, że to pierwszy czarnoskóry prezydent USA (choć dla mnie kolor skóry nie ma znaczenia), to nagroda powinna być raczej dla Amerykanów, w końcu oni wybrali Obamę

Z takim podejściem w przyszłym roku pokojowego Nobla powinni dostać wszyscy, którzy na gg mają opisy mówiące o tym, jak to bardzo pragną miłości wśród ludzi
Stary 2009-10-09, 14:20   #25
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Słuchajcie, ja chcę literackiego Nobla.
Powód jest oczywiście taki, że mam zamiar kiedyś napisać wspaniałą książkę, która poruszy serca każdego czytelnika, będzie dotyczyła ważnych dla całej ludzkości spraw, a jej język będzie tak nowatorski i niezwykły, że inni kandydaci po prostu nie będą w stanie się ze mną równać.
Bardzo proszę o przesłanie to do Komitetu Noblowskiego, bo samej to tak chyba nie wypada...

A tak na poważne: jestem zniesmaczona. Nagrodzenie Obamy momentalnie dewaluuje zasługi innych laureatów, którzy robili naprawdę kawał roboty dla pokoju, a przyrównuje się ich do człowieka, który jeszcze nic nie zrobił.
I tak jak słyszałam dziś w radio- ta nagroda to wręcz krzywda dla Obamy, który teraz może nie mieć już motywacji do działania, bo przecież osiągnął już coś, co jest chyba dla polityka największą nagrodą. Cytując dziennikarzy dzisiejszych "to jakby dać reżyserowi za pierwszy film Oskara za całokształt twórczości" :/
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 14:22   #26
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaww Pokaż wiadomość
Bardzo dziwna decyzja... Moim skromnym zdaniem Obama nie ma aż tak wybitnych osiągnięć, a poza tym przyznawanie takiej nagrody "aktywnemu" politykowi jest też specyficznym posunięciem... Takich podsumowań powinno się dokonywać raczej po zakończonej kadencji.
On nie ma nawet niewybitnych osiagniec

Cytat:
Ale powiem Wam ,ze kiedys ktos wysunol kandydature A Hitlera na nobla pokojowego.
Na szczescie nie otrzymal go ,ale same wysuniecie jego kandydatury juz bylo przegieciem.

Wszystko sie moze zdarzyc.
W sumie Jasser Arafat, Al Gore i kilka innych postaci do tej listy pasuje jak piesc do nosa

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-10-09, 14:32   #27
Kirsti
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Słuchajcie, ja chcę literackiego Nobla.
Powód jest oczywiście taki, że mam zamiar kiedyś napisać wspaniałą książkę, która poruszy serca każdego czytelnika, będzie dotyczyła ważnych dla całej ludzkości spraw, a jej język będzie tak nowatorski i niezwykły, że inni kandydaci po prostu nie będą w stanie się ze mną równać.
Bardzo proszę o przesłanie to do Komitetu Noblowskiego, bo samej to tak chyba nie wypada...

A tak na poważne: jestem zniesmaczona. Nagrodzenie Obamy momentalnie dewaluuje zasługi innych laureatów, którzy robili naprawdę kawał roboty dla pokoju, a przyrównuje się ich do człowieka, który jeszcze nic nie zrobił.
I tak jak słyszałam dziś w radio- ta nagroda to wręcz krzywda dla Obamy, który teraz może nie mieć już motywacji do działania, bo przecież osiągnął już coś, co jest chyba dla polityka największą nagrodą. Cytując dziennikarzy dzisiejszych "to jakby dać reżyserowi za pierwszy film Oskara za całokształt twórczości" :/
Taką książką zasłużysz na dwa Noble: literackiego i pokojowego. Jak szaleć to szaleć

Zgadzam się w 100%. Lepiej tego ująć nie moglaś.
Stary 2009-10-09, 14:33   #28
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
A co chcial zrobic?
Masz na mysli napad na Iran?
To tez .

Mysle ze taka nagroda zobowiazuje, teraz caly swiat bedzie mu jeszcze uwazniej patrzyl na rece.

Moze Obama nie osiagnal wiele, ale jako prezydent USA, jest jedna z najpotezniejszych i najbardziej wplywowych osob na swiecie. Jest w stanie zrobic wiele dla swiatowego pokoju i miejmy nadzieje ze zrobi.
Chyba pierwszy raz kandydat bedzie musial udowodnic swoimi decyzjami czy slusznie dostal nagrode.

A za rok dostanie jakis Bin Laden i wojny 'religijne' mamy z glowy .
Oczywiscie to sarkazm jakby ktos nie zauwazyl .
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 14:43   #29
treeth
Raczkowanie

.

Edytowane przez treeth
Czas edycji: 2010-05-07 o 16:51
treeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 14:51   #30
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
To tez .

Mysle ze taka nagroda zobowiazuje, teraz caly swiat bedzie mu jeszcze uwazniej patrzyl na rece.

Moze Obama nie osiagnal wiele, ale jako prezydent USA, jest jedna z najpotezniejszych i najbardziej wplywowych osob na swiecie. Jest w stanie zrobic wiele dla swiatowego pokoju i miejmy nadzieje ze zrobi.
Chyba pierwszy raz kandydat bedzie musial udowodnic swoimi decyzjami czy slusznie dostal nagrode.

A za rok dostanie jakis Bin Laden i wojny 'religijne' mamy z glowy .
Oczywiscie to sarkazm jakby ktos nie zauwazyl .

To niech mu przyznaja jak zrobi Bo jak dotad zrobil wielkie NIC w tej sprawie

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości