![]() |
#1 |
BAN stały
|
płatność kartą powyżej...
Dziewczyny może moje pytanie jest głupie ale strasznie mnie denerwuje jak idę do sklepu a sklep narzuca mi za jaką kwotę mam zrobić zakupy jeśli chcę zapłacić kartą.... Oczywiście nie wszystkie sklepy tak mają i stąd moje pytanie... Czy sklepy robią to specjalnie, żeby ludzie robili większe zakupy ? Czy w ogóle sklepy mają takie prawo czy też można się wykłócać że wcale nie muszę jako klient robić zakupów za kwotę narzuconą przez sklep.... ? Dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: płatność kartą powyżej...
mi sie wydaje, że sklepy robia to zeby oszczedzic czas to raz a dwa ze jednak gotowka jest w kasie potrzebna a coraz wiecej osob placi karta. ale ja spotkalam sie na ogol z limitem 10 zł. nie uwazam zeby to bylo glupie. i jasne, ze sklep ma takie prawo w koncu to prywatne przedsiebiorstwo a ten przepis nie narusza praw konsumenta. Fakt, że 20 zl to duzy limit. Ale mysle, że warto zawsze miec przy sobie troche gotowki
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tak mi przynajmniej ktoś ostatnio tłumaczył ale ile w tym prawdy? ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
kurcze trochę mnie to denerwuje no bo skoro w sklepie można płacić kartą to nie rozumiem tych wymagań a sądzę że raczej nikt by nie płacił kartą za gumy bądź jakieś batoniki bo takie drobniaki zawsze gdzieś się ma jak nie w portfelu to kieszeniach
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
u mnie w sklepie mozna placic od minimum 10 zl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Bank pobiera prowizję od takich transakcji i przy mniejszych kwotach to się po prostu nie opłaca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio byłam w żabce
![]()
![]() |
#8 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Płacenie kartą jest wygodne, bo nie trzeba nosić przy sobie dużych kwot. Dlaczego sklep ma się decydować na coś co jest dla niego nieopłacalne? Koło mnie w żabce jest od 30 zł również uważam że to przesada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
"....Przecież nikt nikogo nie zmusza żeby kupować w tym sklepie
![]() niby tak ale z drugiej strony często dowiadujesz się o tym przy płaceniu.... i w tym jest problem.... że wyciągasz kartę a wyskakują Ci z informacją że zakupy nie są w odpowiedniej kwocie... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziwi mnie jedynie żabka która do tanich raczej nie należy i stać by ją było na mniejszą minimalną kwotę.. no widocznie chcą zarobić na dużych marżach...
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Niby tak, ale gdy to jest jedyny sklep na osiedlu, w pobliżu nie ma bankomatu, a osoba kupująca nie ma samochodu aby dojechac do innego sklepu to juz moze byc problem. Wiem podałam ekstramalny przypadek, ale to odrazu nasunęło m isię na myśl bo sama mieszkam w takim miejscu i dopuki ulice obok nie otworzyli bankomatu czasem bylo ciężko gdy zapomniałam wcześniej gdzieś wyjąć gotówki.
Limit "płacenie kartą od 10 zł" rozumiem , ale od wyższych kwot już nie. Tak samo jak denerwuje mnie że w automatach na bilety nie przyjmują monet 5 gr których często mam całą kieszonkę w portfelu a o większym nominale akurat nie mam ![]() ![]() To sobie ponarzekałam na punkt miasta w którym mieszkam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
U mnie w sklepie nie ma limitu od ktorego trzeba placic karta. Zdarzylo mi sie kilka razy zrobic zakupy za mniej niz 10zl poniewaz cudowny bankomat po raz kolejny nie chcial mi wyplacic kasy
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tak jak ktoś wcześniej napisał sklep płaci prowizję za transakcje dokonane kartami płatniczymi. Natomiast w prawie bankowym nie ma nigdzie zapisu, że taka praktyka może mieć miejsce, tym samym nie jest to zabronione i zależy od właściciela sklepu. Jednak zgadzam się, że jest to irytujące.. ja w takich sklepach, gdzie mają ustaloną kwotę minimalną do zapłaty kartą, po prostu nie kupuję...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
w mcdonaldzie można kartą kupić nawet hamburgera :P tzn tylko hamburgera
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
w rossmanie też nie ma limitu i ostatnio płaciłam kartą za 4 opakowania husteczek higienicznych, bo przy kasie sie okazało,że nie mam ani złotówki w portfelu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Kiedys, kiedys w Rossmanie był limit 5zł
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do żabki.. u mnie w żabce mozna płacić bez limitu,ale.....nie za alkohol,papierosy i doładowania telefonu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
ja bardzo czesto place karta, bo zazwyczaj po prostu nie mam kasy w portfelu. Dlatego uwielbiam takie sklepy jak rossmann, natura, carrefour itp gdzie nie maja limitow, i nawet za paczke gum do zucia mogle placic karta
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
moim skromnym zdaniem, to nie bank narzuca limity tylko sklep
![]() ![]() ![]() ![]()
...wiosna już dorosła naboje ma w kieszeniach.. ;] Edytowane przez wampa Czas edycji: 2009-10-17 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie jej tą prowizję z pensji potrącili, to nie miała powodu się uśmiechać. Jak jest duży sklep, gdzie wiele osób płaci kartą to pewnie się im to jakoś wyrównuje. Małe sklepy nie mogą sobie pozwolić na straty.
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
W Lidlu jest limit chyba 20 zł. Stoję przy kasie, pani nabija produkty i wyszło 15 zł z groszami, TŻ daje kartę, a taka tleniona blondyna z przedziałkiem, który miała nad uchem, z gumą w buzi robiąc balona gada do nas:"gotóweczka". Ja pierwsze w śmiech niesamowity, pakuję graty do torby, a TŻ z trudem wyciągnął te 15 zł i pani dał. Nie mogliśmy się opanować ze śmiechu. I od teraz, jak jesteśmy w Gdańsku i idziemy do tego Lidla, to tylko patrzymy czy nie ma Pani gotóweczki
![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem czemu sie tak oburzacie
![]() ![]() poza tym zawsze lepiej miec przy sobie jakas sume gotowki, tak na wszelki wypadek ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sklepy wprowadzaja limity, ale jest to spowodowane oplatami jakie placa za kazda transakcje kartami. W limity nie ma co wierzyc, czy nie wierzyc, tylko to zakichane prawo kazdego sklepu je wprowadzic, tak jak to zakichane prawo kazdego tam kupowac badz nie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam, że w tym chodzi o to, że sklep ma jakieś opłaty od każdej transakcji. Na szczęscie mój osiedlowy sklep nie ma żadnych limitów i nie raz już płaciłam kartą za zakupy o wartośći 3 czy 4zł. A tam gdzie są limity staram się nie kupować, a jak już nazbieram wszystko do koszyka i przy płaceniu okazuje się, że kartą od 20zł a ja mam za 15zł to rezygnuję. Już nie raz tym wkurzyłam eskpedenitki, ale nic na to nie poradzę, że gotówiki mam przy sobie max. 10zł, a czasami nawet mniej. Więcej nosić ze sobą nie zamierzam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ja byłam właśnie w Lidlu i nie mogłam na alkoholowym zapłacić za sam likier kartą. Kosztował 19,99zł
![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
u mnie w pobliżu osiedla wszędzie limity 20zł ....
robiłam dziś zakupy śniadaniowe i wyszło mi 16zł, no i musiałam dobrac jakieś chipsy i batona za te 4 zł ![]() nie zawsze mam gotówkę w portfelu, bo zazwyczaj zostawiam ja w bierdonce, a na osiedlowym kupuje na karte, ale właśnie czasami jestem wmuszaona kupić więcej niż chce ![]() a do białej gorączki doprowadzają mnie takie sytuacje: chodze po osiedlowym sklepie, wkładam do koszyczka co trzeba, podchodze do kasy a Pani kasjerka mówi: 'terminal nie dziala'; no normalnie szlag mnie wtedy trafia ![]() ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.