![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Pies ucieka z posesji - co zrobić?
Hej!
Mam problem z psiakiem. Duży, wilkopodobny, przyjaźnie nastawiony do ludzi, wiek 6 lat. Ma bardzo dużo miejsca, ogrodzony teren, jest gdzie się wybiegać i ogólnie świetne warunki, ale on lubi sobie stamtąd uciekać i gonić po okolicy. Nie ma takiej siatki/ogrodzenia jakiego by nie pokonał/nie podkopał się, po prostu zawsze jakoś wyjdzie, pobiega, później wraca. Ot, ceni sobie wolność ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pies ucieka z posesji - co zrobić?
To jest pies tak? Zapewne czuje zapach cieczki. Jedynym rozwiązaniem moze byc kastracja - znajdz zaufanego weta, popytaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Hmmm, pies ma 6 lat, nie wiem czy to dobry czas na kastracje, choc pewnie to byłoby najlepsze rozwiazanie. Może nauczyć pieska, ze za pozostawanie na posesji dostaje nagrode a za ucieczkę kare(oczywiscie żadną cielesną ani brutalna!) tylko np. 15 min trzymania na smyczy, brak głaskania i smutna mina właściciela, taki karny jeżyk
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
te kary czy nagrody nic nie dadza, pies jeszcze mlody, kastracja pewnie by pomogla.
I pewnie czuje sie na podworku troche samotny i sobie musi pobiegac po okolicy, ja tez mialam na poczatku problem z owczarkiem, ale suczka, kojec miala , zeby nie wychodzila, jak nas nie bylo, ale i tak wszystko pokonala, w koncu siedzi w domu jak nas nie ma, a jak biega na podwórku juz nigdy sobie nigdzie sama nie wyszla, no, ale tez ma towarzyszke odpowiednia dla niej.
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Jeśli pies ucieka z posesji to polecam system ogrodzeniowy dla psów zwany niewidoczne ogrodzenie. Wpiszesz w google "niewidoczne ogrodzenie" i od razu wyskoczy Ci kilka sklepów. A tak nawiasem mówiąc to mam takie cudo i nie mam zastrzeżeń co do jego działania. Cena może i nie mała, ale polecam naprawdę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym zalecała kastracje ciekawe ile już suk "uszczęśliwił"
![]() Ogrodzenie to likwidacja problemu nie przyczyny, a pies będzie nadal nieszczęśliwy ![]() Właśnie zglebiłam temat niewidocznego ogrodzenia cytuje: "Po uruchomieniu systemu określasz na nadajniku szerokość strefy ostrzegawczej i zakazanej dla psa, która zacznie działać wzdłuż całego przewodu umieszczonego w ogrodzie. Pies zbliżając się do przewodu usłyszy ostrzegawczy sygnał dźwiękowy. Jeśli się nie wycofa, obroża skarci go impulsem elektrostatycznym, którego siłę możesz ustawić w obroży." źródło : http://www.niewidzialneogrodzenie.pl...t-w-ogrodzie,6 doro56 załóż sobie sama takie "cudo" ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-06-08 o 15:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Lepiej psa razic pradem i innymi wynalazkami niz wykastrowac i wyjsc na spacer
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja zapytam tak.... Czy często z psem wychodzisz na spacery, aby mógł poznać okolicę i nowe zapachy? Jak często bawisz się lub ćwiczysz z psem, aby zapewnić mu rozwój umysłowy i zmęczenie fizyczne?
A może pies całymi dniami tylko biega po ogrodzie ? Jeśli tak to nic dziwnego, że ucieka - kto by nie uciekł, gdyby cały czas siedział w tym samym miejscu, bez wystarczających bodźców ![]() Kastracja to też pomysł wart rozważenia.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Jasne, że sprawdziłam przed założeniem tego psu. I żyję, trwałego kalectwa nie ma, bólu jakoś też nie....
Najlepiej się zamknąć na nowe rozwiązania i wierzyć w to, że samo wychodzenie z psem na spacer pomoże. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może ustaw samostrzelające strzelby przy ogrodzeniu i po problemie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PO tym co wypisujesz jednak widze pewnie uszkodzenia w systemie empatii i rozumowania. domyslam się ,że sprzedajesz takie urządzenia ? jakie to nowe rozwiązania ?drut kolczasty i rażenie prądem bylo stosowane już w przeszłości także na ludziach ,uważasz,że przynosiło to jakis skutek ? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-11-03 o 16:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
agusiajnw & paula78
Rażenie prądem. Czy drogie Panie wyznają zasadę, że telewizor odbija to co jest za szybą, lodówka schładza klimat, a telefon teleportuje w magiczny sposób dźwięk ? Dlaczego krytykujecie coś o czym nie macie ZIELONEGO pojęcia ? Piszą o tym co jakiś czas nawet u nas tak przystępne gazety jak Mój Pies czy Przyjaciel pies, można tego dotknąć i sprawdzić często na wystawach czy u treserów więc chyba nie jest to temat tabu. Na zachodzie gdzie Kultura posiadania i kształtowania zachowań psów stoi na o wiele wyższym poziomie tego typu systemy są powszechnie uznawane i używane na szeroką skalę (choć nie wszędzie gwoli ścisłości), a takimi wypowiedziami prowadzicie do sytuacji, że kolejny pies może trafić na łańcuch, do ciasnego kojca czy fizycznie można go pozbawić dużej części jego życia kastrując, co ma być lekiem na wszelkie zło ... A nie jest. O szczegółach rażenia prądem warto poczytać żeby uzmysłowić sobie czym to jest i na jakie zasadzie działa oraz jaka jest siła tego RAŻENIA o którym się w ten sposób wypowiadacie ![]() Zajrzyjcie na przykład tutaj: http://www.scottish.parliament.uk/bu...s/ahw/ECMA.pdf Tam gdzie znajdziecie słupki na wykresie jest mowa właśnie o tym "rażeniu prądem" i uwierzcie, że nie ma to z takim pojęciem wiele wspólnego, zaś sama zasada działania tego typu urządzeń nie opiera się na zasadzie "podania" bodźca negatywnie odbieranego przez psa ale raczej na kojarzeniu związków przyczynowych czyli: pojawienie się w danym miejscu - ostrzeżenie (dźwiękowe, wibracja, zapach) i dopiero po braku reakcji psa na tego typu "miękki bodziec" pojawia się awersja w szkoleniu czyli korekta impulsem. Ciekawe informacje odnośnie badań takiej metody tresury psa znajdziecie również tutaj: http://ecma.eu.com/scientificdataen.htm Badano nie tylko skuteczność ale i stres psów ... Warto zobaczyć wyniki bo są zaskakujące na plus tego rodzaju systemów. Znacie inne wyniki ? Proszę o link chętnie się z tym zapoznam. Jeśli chodzi o ograniczenie ucieczek psów z danego terenu chyba nikt nic lepszego niż niewidoczne ogrodzenie nie wymyślił ... Alternatywy ? Pies na łańcuchu Kojec dla psa i życie sprowadzone do kilku metrów kwadratowych Pozbycie się psa Kastracja, która zazwyczaj tak naprawdę nic nie zmienia jeśli chodzi o skłonność do ucieczek Ucieczki psa to nie tylko jego instynkt ! To nieodpowiedzialność właściciela. To zagrożenie tak dla psa wałęsającego się po okolicy jak i dla innych psów i ludzi więc problem jest i warto go rozwiązywać w taki sposób aby CYWILIZOWAĆ posiadaczy psów, a nie opierać się w swoich opiniach na braku wiedzy i niezdrowych emocjach bo to problemu nie rozwiązuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mogę dać przykład mojego psa. Gdy go szkoliłam i pies miał zapewniony wysiłek umysłowy to nie zdarzało mu się kopać na działce. Aktualnie trochę dałam psu luzu ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tygrysia fajnie ze wróciłas ![]() to taki mały off mi sie udzielił ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Za to psy nie wychodzące poza posesje męczą się bardziej. Ludzie myślą, że jak pies biega cały dzień luzem po podwórku to już niczego mu nie potrzeba i mają go z głowy.... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Przeczytalam wszystkie posty i wiekszosc z Was twierdzi ze spacery pomoga.
Ja ma 4 letniego psa Nowofunlanda. Biega caly dzien na bardzo duzej posesji i do tego codziennie chodze z nim na spcery 45 min. Zwiedza okolice razem ze mna. Gdy przyjezdzam do domu, otwieram brame to wtedy zawsze grzeczny i nie ucieka ale gdy wyjezdza ktos z posesji to on zawsze ucieka przez brame i znika na ok 30 minut. Jesli chodzi o suki, to owszem w odleglosci 500 metrow sasiad ma suke ale znajde go tam tylko wtedy gdy suka ma cieczke, a pozostale dni to spaceruje sobie po polach. Psiak ogolnie jest posuszny ale otwieranie bramy podczas wyjazdu auta równa sie zawsze z ucieczka!! I co Wy na to?? Jaki jest powod tych ucieczek i nagle nie posluszenstwo?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
instynkt psa do szukania suki i zwiedzania terytorium...Na to jedynie pomoze kastracja...
Jak mozna wogole dopuscic do znikania psa... A jak wpadnie pod auto czy ktos go ukradnie? ![]() Pozatym jesli pies nagle nie slucha i zwiewa to chyba jednak nie do konca jest taki posluchany... Piszesz o spacerach...Ale jak te spacery wygladaja...Pies ma szanse pobiegac bez smyczy?45 min raz dziennie to bardzo malo dla psa...
żonka ![]() Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością. https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2011-10-23 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Czyli po kastracji duze szanse ze przestanie byc taki ochoczy do ucieczek?? ;-) Jak mozna dopuscic do znikania psa?? To bardzo proste..Niestety ja ,ani nikt z mojej rodziny nie jest tak szybki jak moj pies :P Bram sie otwiera i nagle myk i ucieka byle go nikt nie zlapal. Mieszkam w Parku Krajobrazowym i w kolo same łaki i pola i jeden sasiąd. Wiec psu nic nie grozi!! Na spacery zawsze wychodzimy bez smyczy i pies biega sobie swobodnie i na każde zawołanie przyjdzie i jest zawsze ok i zabawy rozne tez sa. A nie dodałam że jesli ja wjezdzam to jesli powiem ze ma zostac to nie ucieknie ale kazdy inna osoba mowi ze nie wolno a on swoje i ucieka! Pies ma wybieg 2500m2 i do tego codziennie spacer 45 minutowy gdzie sie wybiega luzem. Uważam że to jest wystarczajace. A on i tak musi sobie od czasu do czasu wybiec i sam pozwiedzac pola;/ A własnie znajomi maja psa który nigdy nie był na spacerze. Pies cale zycie spedzil na podórku i on nawet kroku nie zrobi za brame. Nigdy im nie uciekł i brama caly dzien otwarta a on nie wyjdzie.. A moj taki podróznik?? I to mnie dziwi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
To moze faktycznie taki ma poped przez hormony...
Moj spaniel tez taki byl dopoki nie stracil klejnotow ![]() Teraz tylko sie powie do domu i pies wraca... Jesli pies nie jezdzi na wystawy to ja bym naprawde pomysla nad kastracja
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
No to nie zostaje nic innego jak pozbycie go klejnotów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Witam! Mam podobny problem. Mój pies też uciekł z domu.
Dodam, że jest to pies na wsi, podwórzowy, "łańcuchowy", choć Bogiem a prawdą, bardzo rzadko przebywał na łańcuchu. W gruncie rzeczy miał całkowitą wolność, nikt mu nie zabraniał biegać po wsi i polach. Było mu u nas dobrze, był pieszczony, nigdy nie był głodny, miał swobodę... a tu któregoś dnia znikł. Ma 5 miesięcy, więc chyba jest trochę za młody, by reagować na cieczkę u suczek (zresztą coś takiego uważam za normalne, żadnego psa bym nie ukarała, gdyby udał się tylko "na podryw), miał towarzystwo, opiekę, swobodę, nie miał powodu uciekać. Nie było go przez 3 dni. Dopiero dziś mój ojciec znalazł go w gospodarstwie, w którym się urodził, ale którego nie może pamiętać, bo był tam tylko 3 dni po narodzinach, a potem razem z matką i rodzeństwem wyjechał gdzie indziej. Co mam o tym myśleć? Jak myślicie, co mu się uroiło w tym psim łbie? Zdarzyło się to po raz pierwszy i z tym psem i w ogóle, bo mieliśmy już wiele psów, żaden wcześniej nie uciekał, a traktujemy go tak samo , jak te pozostałe. Jak mam go teraz ukarać? Na razie siedzi na łańcuchu i go ignoruję, ale może powinnam postąpić jakoś inaczej? Poradźcie, proszę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na karę jest za późno bo pies nie skojarzy jej z ucieczką. Na przyszłość postaraj się wyeliminować jej przyczyny, stosuj pozytywne bodźce za przyjście na komendę, baw się z nim i inne. Jak będzie zadowolony, to powinien się pilnować. Cytat:
Edytowane przez esfira Czas edycji: 2012-08-07 o 16:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No, może jest to gdzieś na zapadłych wsiach, tzw. dziurach zabitych dechami... ![]() Przemyślę jednak Twoją radę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
zapraszam na mojego bloga o pieskach.Codziennie nowe artykuly
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Spacery częściowo pomagają ograniczyć liczbę niekontrolowanych wyjść ale jak psy polubią wycieczki to ciężko je oduczyć. Trochę mnie kosztowało czasu i pieniędzy poszukiwanie moich 2 pupili jak postanawiały sobie wyjść. Jako, że to duże psy (mastif tybetański) to wolałem reagować szybko aby nie doszło do skarg lub - odpukać- ugryzienia kogoś. Czasami tak się zaszyły że sporo kilometrów samochodem musiałem zrobić aby je namierzyć. Skończyło się na tym, że sprowadziliśmy lokalizatory GPS dla psów i napisaliśmy własną aplikację na smartfona, która pozwala kontrolować "nielegalne wyjścia" i szybko namierzyć pupila. Więcej jak to działa na naszej stronie - http://angelgts.eu. Potem okazało się że zastosowań GPS może być więcej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Podejrzewam, że korzystamy z tego samego urządzenia xxx w aplikacji cały czas widzę gdzie jest mój piesek, dostaję takżę powiadomienia w momencie opuszczenia wyznaczonego terenu. Urządzenie nie ograniczy ucieczek Twojego psa, ale pozwoli je w jakiś sposób kontrolować, do tej pory (przez rok) działa wszystko ok i czasami się przydaje.
![]() ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2017-06-29 o 08:37 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Urządzenie to jedno, a zrozumienie sytuacji przez psa to drugie. Jeśli to pies w typie wilka, to bardzo możliwe, że ma to w naturze (o czym bardzo często zapominają np hodowcy husky). Na pewno pies nie jest za młody na kastrację (od teraz to już będzie mógł być co najwyżej 'za stary'
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Moj pies też ma wolność, biega luzem na podwórku, a jak nadarza się okazja, to zawsze czmychnie pod nogami ja ktos przez furtkę przechodzi.
Kastracja nie pomogła, zestarzenie się psa również. Znalazłam przyczynę ucieczek. Chodzi o jedzenie. Ten pies zJe kazda ilość. Obojętnie czego, nie gardzi nawet splesnialym chlebem i kapusta kiszona (np. TyM zajadal się na ucieczce). I na to chyba nie ma sposobu. W domu dostaje jeść stosownie do wagi, wieku, ruchliwosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Mój pies też uciekał. I co najgorsze- zagryzał kury sąsiada. Jest to pies w typie jamnika. Założyliśmy niewidzialne ogrodzenie i po problemie. Polecam każdemu kto ma ten problem.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.