|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ironkowe początki
Cześć
![]() ![]() Chciałam poddać się surowej ocenie znawczyń kolczyków ![]() Oto moje pierwsze próby ich oswojenia. Pragnę tylko nadmienić, że klejąc gwiazdki, nie poczekałam aż klej całkiem wyschnie i teraz męczę się, żeby pozbyć się super glue ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ironkowe początki
Na początek zaznaczę, że to co powiem ma na celu jedynie pomoc. Nie czerpię żadnej perwersyjnej przyjemności z krytykowania cudzych prac, dobrze by jednak było gdybyś zwróciła na kilka rzeczy uwagę.
Nie musisz też wcale mnie słuchać, możesz olać, dalej robić po swojemu i być szczęśliwa. Jedziemy: 1. Czy to przypadkiem nie srebro i (chyba sztuczny lub dobarwiany) turkus? Pierwsza moja uwaga dotyczy samego zdjęcia. Nie widzę całych kolczyków. Użyłaś ładnych nakładek, fajnie się komponują z kamieniem, ale na nakładce przydałaby się jeszcze kuleczka zaciskowa lub przekładka. Wtedy nakładka by tak nie latała na druciku. Poza tym goły drut jest naprawdę mało estetyczny. Warto tu użyć rurki lub pomysłowego zestawu nakładek/przekładek/kuleczek. 2. Znów mamy gołe druty. Nadto, nad samym koralikiem przydałaby się chociaż wspominana wcześniej kuleczka, praca nabrałaby wtedy nieco bardziej profesjonalnego charakteru. Staraj się robić lopek tuż przy kuleczce/nakładce przed koralikiem, nie zostawiać ani odrobiny wolnej przestrzeni. Posłużę się przykładem, który zawiera wszystkie poprawne elementy, czyli: - ładnie dobraną do kamienia nakładkę - kuleczkę zaciskową (może być i ozdobna przekłada) między lopkiem a nakładką (nawet dwie kuleczki) - brak nieestetycznego gołego drutu - idealnie wykonany prosty lopek Voila Przykładu dostarczyła pani Natalia Z., mam nadzieję, że nie miała nic przeciwko. Mam też uwagę dotyczącą umieszczania koralika na druciku zakończonym lopkiem: jest to mało profesjonalne, szczególnie, kiedy jeden jest na szpilce. Oba na szpilce wyglądałyby lepiej. Rzecz ostatnia w tych kolczykach: lopki. Wybacz szczerość: masakra. Do poćwiczenia i to koniecznie. Na tej stronie jest pokazane wykonanie ładnego lopka: http://www.bizu.pl/strona/tutoriale/tytul/loopprosty 3. Ładne, proste skromne i urocze. Nie mam się do czego przyczepić, chętnie nosiłabym na codzień. 4. Bardzo ładna kompozycja, pomysłowa i gustowna. Tylko te lopki są okropne ![]() Mam nadzieję, że ani cię nie obraziłam ani nie zniechęciłam. Jeśli masz pytania lub wątpliwości chętnie na nie odpowiem. Mam nadzieję, że wkrótce znów coś pokażesz. ![]()
A teraz, drogie dzieci, księżniczka opuszcza bajkę, otwiera zimne piwo i zapala fajkę. Mój wątek Edytowane przez Yori Czas edycji: 2009-11-29 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ironkowe początki
Dziękuję za opinię, oczywiście postaram się poprawić loopki
![]() Ta kuleczka na pierwszej fotce to jakiś jadeit, a nakładeczka jest przyklejona, żeby nie latała ![]() Qleczek zaciskowych jeszcze nie posiadałam w swoich zbiorach, więc robiłam z tego co mam ![]() W poniedziałek powinny przyjść nowe kuleczki i inne fajne rzeczy, więc jak tylko znajdę czas po pracy lub w pracy jak już nikogo nie będzie to pokombinuję ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.