|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Praca semestralna = ??!!
witam
![]() ![]() Edytowane przez marta0nt Czas edycji: 2009-12-29 o 16:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca semestralna = ??!!
Cytat:
Prezentacje multimedialne i plakaty są w prezentacjach maturalnych ciekawym dodatkiem. Mogłabyś poszukać zdjęć posągów demeter, wpleść w to najważniejsze informacje z prezentacji i zaprezentować razem z przemówieniem. Jeśli ma mieć to kształt autentycznej prezentacji maturalnej to moim zdaniem właśnie tak powinno wyglądać. Aczkolwiek podawanie takiego tematu to przygotowanie do pisania pracy żadne... Nie wiem kto go wymyślił. (chyba że brzmi inaczej niż "Demeter")
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Najlepiej od razu trzeba było zapytać nauczycielkę! Prezentacja maturalna polega głównie na mówieniu (ustna przecież), można zrobić prezentacje/plakat ale nie o to do końca chodzi, można równie dobrze stać i opowiadać. Temat brzmi tylko 'Demeter'?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
tak, temat brzmi tylko demeter ;/ wszyscy mieli jednowyrazowy temat ;/ pani mówiła co ma być w tej pracy, ale jak ma wyglądać to nie ;/ praca ma być na 4 stycznia ;/ pani mówiła że kiedyś jakiś koleś miał temat "teatr grecki" i zrobił jej program komputerowy, w którym mogła sobie chodzić po tym teatrze ;p
Edytowane przez marta0nt Czas edycji: 2009-12-29 o 16:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To za przeproszeniem taka to prezentacja maturalna jak z koziej dupy trąba. Zarówno tematy nie brzmią jak maturalne jak i sposób wykonania. Bowiem prezentacja maturalna to 90% wygłaszanie tekstu (albo i 100% bo nic więcej nie jest wymagane), plus jakieś dodatki: plakat np. Nie ma to jak zadać bzdurne zadanie, do niczego nieprzydatne i żeby się dyrekcja nie czepiała nazwać je prezentacja maturalna... A potem się dziwią, że matura idzie słabo ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Prezentacja ustna z polskiego to dość luźna rzecz. Masz podany temat, ale jak go zinterpretujesz to twoja własna inwencja. Najlepiej jeśli na początku ustalisz sobie jakąś tezę - czyli zawęzisz temat (ja na maturę wybrałam temat "motyw anioła w literaturze i sztuce", ale skupiłam się tylko na motywie anioła stróża). Jeśli chodzi o Demeter - może to być jakiś temat typu "postać Demeter w poezji XIX-wiecznej". To tylko przykład - chodzi o to żebyś ustaliła sobie co konkretnie chcesz przedstawić, będzie Ci łatwiej rozplanować całą pracę, no i będzie to praca rzeczowa (bo to temat rzeka - a jeśli nie skupisz się na konkretnym aspekcie, to zrobi się bałagan i chaos). A budowa normalnie - jak zwykłe wypracowanie - wstęp, rozwinięcie, zakończenie... Tylko trochę dłuższe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moja polonistka mówiła, że mogą być ciekawym dodatkiem i ewentualnie w minimalny sposób wpłynąć na ocenę jednak grunt to słowo mówione. I miała racje. Przygotowałam tylko prezentacje powiedziałam co trzeba było powiedzieć. Wypełniłam pełne 15 minut i dostałam 19/20 i to dlatego, że potem jest rozmowa i na jedno pytanie nie znałam odpowiedzi po prostu ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
dzięki wszystkim za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
postaw sobie tezę do tematu [tworzę] np rola demeter w wizji wsi J.Kochanowskiego.
ja miałam temat "fantastyka w lit. pl i obcej, omow na wybranych przykladach", teze postawiłam że niepisana konwencja obowiazuje tworcow na calym swiecie i 20/20 wpadło ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Współczuje nauczycielki, która nie nauczyła się właściwie konstruować treści zadawanych prac domowych
![]() ![]() No chyba, ze to tylko hasło a Ty masz to rozwinąć w dowolnym kierunku ![]() Jakby nie było prezentacja maturalna polega na przedstawieniu przez 10-15 min opracowanego tematu jaki się wybrało. Później standardowo pytania do tego. A koleżanki i koledzy z klasy jak robią? Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2009-12-29 o 23:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.