|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Współlokator a kaucja
Mam problem wynajmuje wraz z 3 koleżankami mieszkanie aby było taniej znalazłyśmy sobie 4 współlokatorke na początku było ok ale póżniej zaczeły się problemy ze sprzątaniem a przedewszystkim z ogrzewaniem. przed świętami strasznie się wszystkie 3 z nia pokłóciłyśmy. 2 dni temy wysłała mi wiadomośc ze 3stycznia się wyprowadza i chce zebyśmy oddali jej kaucje. rozmawiała ona z właścicielem który powiedział że on jej kaucji nie odda zeby rozmawiała jak coś to z nami. dodam ze podpisała ona umowe do 30 czerwca 2010r. i nie znalazła nikogo na swoje miejsce. powiedziała także że jesli nie oddamy jej kaucji z własnej kieszenie to ona nie ureguluje rachunków. co mamy robić ? czy ona ma prawo do tej kaucji? doradzcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Współlokator a kaucja
Po prostu jak znajdziecie kogoś na jej miejsce to niech ta osoba zapłaci kaucję i wtedy te pieniądze jej oddacie. Nie wiem jak brzmi wasza umowa, jeśli nie ma tam punktu że za wcześniejsze zerwanie umowy kaucja nie zostaje oddana, to jak najbardziej ta dziewczyna ma prawo się ubiegać o jej zwrot
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Sama wynajmuje pokoje studentom - w przypadku zerwania przez nich umowy TRACĄ kaucję. Po coś ona jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zalezy od sformuowania umowy.
Ja mam w swojej, że obowiązuje miesięczne wypowiedzenie i jeśli ktoś zechce się wyprowadzić to kaucja zostaje mu zwrócona. A jest ona pobrana na ewentualne szkody itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
hej..
skoro zrywa umowę kaucja jej sie nie należy,bo stawia was w trudnej sytuacji. co wiecej - uczciwie z jej strony byłoby zapłacenie rachunków, chociaż z tą uczciwością u ludzi różnie.. przez kilka miesięcy sama wynajmowałam mieszkanie ze znajomymi i zasady chociaż nie zapisane na umowie były oczywiste. może poinformuj ją, ze jesli nikogo nie znajdzie na swoje miejsce to kaucja przepada, a także ma zapłacic rachunki, jesli rachunków nie ureguluje zawsze macie na pokrycie kaucje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Lady of Harley-Davidson
|
przeczytaj umowe.
po 1 : tam musi byc ustalony okres wypowiedzenia. ja np w moim poprzednim mieszknaiu mialam 3-miesieczny, czyli 1 kwietnia musialam zlozyc wypowiedzenie zeby 1 lipca sie wyprowadzic. jesli jest zawarty taki okres w umowie, to ona skladajac wypowiedzenie 1 stycznia, musi placic za mieszkanie za styczen, luty i marzec, nawet, jesli nie bedzie z wami mieszkala /bez oplat typu prad czy gaz, tylko umowiona stala stawke/. po zakonczeniu okresu wypowiedzenia trzba jej zwrocic kaucje. po 2. wlascicel mieszkana pobiera kaucje od mieszkania, a nie od osoby. czyli: dajmu na to ze kaucji bylo 2000 - faceta nie interesuje, czy mieszkaja 2 osoby i kazda zaplacila 1000, czy 20 i kazda zaplacila po 100 on bierze kaucje za mieszkanie, nie od osoby. po 3. czyli, w mysl pkt 2, wy [pozostale lokatorki] oddajecie jej kaucje. jak znajdziecie kogos nowego, wezmiecie od tej osoby tez kaucje /tak aby kazdy mieszkajacy lokator mial oplacna kaucje/ po 4. czy ona nic w mieszkaniu nie popsula, nie zniszczyla, nie uszkodzila /grzejniki, meble, drzwi, okna, lazienka?/ jelsi tak, zgloscie o od razu do wlsciciela - potraci jej z kaucji i nie bedziecie musialy jej tyle oddawac, tylko mniej o ta potracona kwote
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jakim prawem ona was może straszyć niezapłaceniem rachunku? W umowie jest, że musi płacić rachunki to niech płaci.
A kaucja jej się nie należy jeśli zrywa umowę i w dodatku nie znajduje nikogo w zamian.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Nasza można powiedzieć już była współlokatorka poinformowała nas że nie znajdzie nikogo na swoje miejsce. w mieszkaniu niczego nie zniszczyła, niestety w umowie nie mamy punktów które mówiły by o wcześniejszej wyprowadzce wspóllokatora jest tylko że mieszkanie wynajmujemy do 30 czerwca. moim zdaniem to powinno wystarczyć żeby ona tak po prostu bez żadnych konsekwencji się wyprowadziła i zażadała jeszcze kaucji. jak narazie nie znależliśmy nikogo na jej miejsce a czynsz i rachunki trzeba opłacic. czy mamy prawo ubiegać się jeszcze od niej o zapłacenie czynszu za styczeń?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W styczniu juz nie bedzie tam mieszkać, więc nie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No na pewno srednia sytuacja, ale chyba od samego poczatku nie byl to zdrowy uklad. To z kim sie mieszka jest bardzo wazne, wiec mieszkanie z kims tylko bo tak taniej, no nie moze byc ukladem trwalym. Do tego 4 laski w jednym mieszkaniu to prawie jak harem czy inny zakon - ja bym tak nie umiala.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja się spotkałam tylko z sytuacjami, że kaucja przepada takiej osobie - ma służyć ona właśnie temu, że ktoś nagle się wyprowadza i właściciel może od razu nie znaleźć nikogo na jej miejsce i po to ta kasa, żeby nie był stratny
a rachunki zapewne nie przekraczają wysokości kaucji, więc żadna mi tam groźba |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:51.