Trzęsienie ziemi na Haiti (PAH) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-14, 20:12   #1
balletoevs
Zakorzenienie

Trzęsienie ziemi na Haiti (PAH)

Zapewne większość Wizażanek słyszała o tragicznym trzęsieniu ziemi, które miało miejsce na Haiti W związku z tym Polska Akcja Humanitarna utworzyła specjalne "zestawy" w cenie 30, 50 i 100 zł. by pomóc mieszkańcom w odbudowie domów a także poprzez zakup leków czy zapewnienie wody.

Są też zestawy wspomagające Sudan, Palestynę i Afganistan. Najtańszy zestaw kosztuje 5 zł. więc jest to kwota niewielka, równa cenie gazety czy paczki chipsów a każdy grosz się liczy.

http://www.pah.org.pl/
http://podarnik.gazeta.pl/podarnik/0...utm_source=PAH

Edytowane przez balletoevs
Czas edycji: 2010-01-16 o 13:38
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 20:15   #2
rapifen
Zakorzenienie

Dot.: Trzęsienie ziemi na Haiti (PAH)

Ja wysłałam smsy o treści "pomagam" na numer 72052 to specjalna linia Caritas. 2,44 zł za jednego.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 21:07   #3
iguanaiguana
Zadomowienie

GG do iguanaiguana

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Zapewne większość Wizażanek słyszała o tragicznym trzęsieniu ziemi, które miało miejsce na Haiti W związku z tym Polska Akcja Humanitarna utworzyła specjalne "zestawy" by pomóc mieszkańcom w odbudowie domów, szkół a także poprzez zakup leków czy zapewnienie wody. Najtańszy zestaw kosztuje 5 zł. więc jest to kwota niewielka, równa cenie gazety czy paczki chipsów a każdy grosz się liczy.

http://www.pah.org.pl/
http://podarnik.gazeta.pl/podarnik/0...utm_source=PAH
wspomogłam

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Ja wysłałam smsy o treści "pomagam" na numer 72052 to specjalna linia Caritas. 2,44 zł za jednego.
Znów się Caritas obłowi i będą robić zakupy na fakturę np.płaszcz za 800 zł.
Życzę Tobie i sobie by ten pieniądze naprawdę trafiły do potrzebujących.
iguanaiguana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 21:08   #4
rapifen
Zakorzenienie

Ale czy ta woda idzie na Haiti?

Cytat:
Życzę Tobie i sobie by ten pieniądze naprawdę trafiły do potrzebujących.
ja nie jestem wcale zorientowana jak to wszystko działa, widziałam ogłoszenie więc wysłałam... i niestety nie mam możliwości robić przelewów, jest jakiś inny sposób, płatność sms by wspomóc poszkodowanych po trzęsieniu ziemi?

Stary 2010-01-14, 21:13   #5
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iguanaiguana Pokaż wiadomość

Znów się Caritas obłowi i będą robić zakupy na fakturę np.płaszcz za 800 zł.
Skąd masz takie informacje?
Bo również słyszałam o jakichś kontrowersjach związanych z wydawaniem pieniędzy przez Caritas.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 21:21   #6
iguanaiguana
Zadomowienie

GG do iguanaiguana

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Skąd masz takie informacje?
Bo również słyszałam o jakichś kontrowersjach związanych z wydawaniem pieniędzy przez Caritas.
przepraszam za offtop ale poprostu byłam zbulwersowana jak ekspedientka wystawiała fakturę w sklepie.
iguanaiguana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 21:26   #7
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Ale czy ta woda idzie na Haiti?

ja nie jestem wcale zorientowana jak to wszystko działa, widziałam ogłoszenie więc wysłałam... i niestety nie mam możliwości robić przelewów, jest jakiś inny sposób, płatność sms by wspomóc poszkodowanych po trzęsieniu ziemi?
Dostęp do wody z drugiego zestawu jest dla Haiti, woda pitna jest przeznaczona dla Sudanu i Autonomii Palestyńskiej. Mój błąd, już poprawiam

Edytowane przez balletoevs
Czas edycji: 2010-01-14 o 21:30
Stary 2010-01-14, 21:49   #8
paula78
Zakorzenienie

Jakoś przed tragedią nikt sie nie troszczył o haiti a teraz polowa swiata dowie sie ,ze jest taki kraj i gdzie lezy :-/

Jakos nie mam zaufania czy aby ta pomoc trafi do potrzebujących a nie na jakis handelek lub zgnije gdzies bo zabraknie jakiego papierka lub podopisu kogos waznego gdzies w świecie.
obawiam się ,że biurokoracja zabija takie zrywy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 21:54   #9
Claaire
Wtajemniczenie

Przelane, mam nadzieję że to pomoże
Stary 2010-01-14, 21:59   #10
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Jakos nie mam zaufania czy aby ta pomoc trafi do potrzebujących a nie na jakis handelek lub zgnije gdzies bo zabraknie jakiego papierka lub podopisu kogos waznego gdzies w świecie.
Albo zostanie przejedzona na jakichś imprezach "charytatywnych"...:rolle yes:

Niestety, zawsze mam takie same obawy.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 15:43   #11
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Co do Caritas, to nie jest to zaden news. W przeciwienstwie do WOSP nie maja zbytnio jawnych wydatkow, a jak majam to sobie mozna na ich stronach poczytac, jakie kolosalne sumy kosztuje ich administracja. Ja jestem zdania, ze nalezy pomagac swiadomie i najlepiej zeby kazdy sobie wybral organizacje. Jak ktos chce pomagac przez Caritas to jego sprawa. Lepiej, zeby kupil swieczke za 10 zl i z tego glodne dzieci mialy nawet i 5 zl, niz zeby poszedl za 10 zl na piwo.

Cytat:
Jakoś przed tragedią nikt sie nie troszczył o haiti a teraz polowa swiata dowie sie ,ze jest taki kraj i gdzie lezy :-/

Szczerze zalamuja mnie takie wypowiedzi. Nie chcesz - nie pomagaj. Ale nie rozumiem, jak przy ogromie tej tragedii mozna znalezc slowa na jakies zlosliwosci....

Dodam jeszcze, ze szokuje mnie brak zaufajnai do organizacji charytatywnych. OK Caritas moze nie jest super, ale jest, cos tam robi, mamy w Polsce WOSP, ewenement na skale swiatowa. I dalej takie >tragiczne< komentarze jak powyzej. A przeciez jest duzo swiatowych organizacji charytatywnych, ktore sie ciesza dobra opinia. Oxfam, Lekarze Bez Granic, UNICEF zeby wymienic kilka.

PS paula, moze ty nie wiesz, gdzie lezy Haiti, ale sa tacy, dla ktorych to jest wiedza podstawowa z geografii. A nawet, gdyby sie ktos teraz dowiedzial o tym, gdzie Haiti lezy to co? Ma z tego tytulu nie wyslac 5 zl? To, ze sie nie wysyla kasy non stop do wszystkich potrzebujacych krajow nie znaczy, ze nie mozna, ba! ze nie trzeba! wspomoc w obliczu takiej tragedii!

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

LISTA ORGANIZACJI PRZEZ KTORE MOZNA WYSYLAC DATKI NA RZECZ OFIAR TRZESIENIA ZIEMI NA HAITI:

American Red Cross
Action Against Hunger
Lekarze Bez Granic (trzeba kliknac po prawej)
World Food Programme (link na pierwszej stronie)
Oxfam (trzeba wybrac kraj)

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2010-01-15 o 15:45
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 15:45   #12
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość

Szczerze zalamuja mnie takie wypowiedzi. Nie chcesz - nie pomagaj. Ale nie rozumiem, jak przy ogromie tej tragedii mozna znalezc slowa na jakies zlosliwosci....

Dodam jeszcze, ze szokuje mnie brak zaufajnai do organizacji charytatywnych. OK Caritas moze nie jest super, ale jest, cos tam robi, mamy w Polsce WOSP, ewenement na skale swiatowa. I dalej takie >tragiczne< komentarze jak powyzej. A przeciez jest duzo swiatowych organizacji charytatywnych, ktore sie ciesza dobra opinia. Oxfam, Lekarze Bez Granic, UNICEF zeby wymienic kilka.

PS paula, moze ty nie wiesz, gdzie lezy Haiti, ale sa tacy, dla ktorych to jest wiedza podstawowa z geografii. A nawet, gdyby sie ktos teraz dowiedzial o tym, gdzie Haiti lezy to co? Ma z tego tytulu nie wyslac 5 zl? To, ze sie nie wysyla kasy non stop do wszystkich potrzebujacych krajow nie znaczy, ze nie mozna, ba! ze nie trzeba! wspomoc w obliczu takiej tragedii!
santos,wskaż mi złosliwośc i gdzie była ona kierowana w stronę poszkodowanych ?

"caristas nie jest super ale jest" -i to ma byc argument aby ich sponsorowac ?bez jaj.
ciężko pracuja podobnie jak mieszkancy haiti i mam prawo wiedziec dokladnie na co i dla kogo ida moje datki.

Czytaj ze zrozumieniem tekst o znajmosci geografii a moja wypowiedż dot. wielkich tego świata którzy teraz bawią sie w dobrych sąsiadow a przed tragedią g.. robili aby pomóc mieszkancom haiti i pewnie za miesiąc ,pol roku,rok wszytsko wróci do normy i o poszkodowanych nie bedzie już na okladach gazet i news w tv a tysiące poszkodowanych nadal beda żyli w nędznych warunkach.

I pozwól ,że nie bede wymieniac jak i komu pomagam.

Stary 2010-01-15, 15:49   #13
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
santos,wskaż mi złosliwośc i gdzie była ona kierowana w stronę poszkodowanych ?

"caristas nie jest super ale jest" -i to ma byc argument aby ich sponsorowac ?bez jaj.
ciężko pracuja podobnie jak mieszkancy haiti i mam prawo wiedziec dokladnie na co i dla kogo ida moje datki.
No to nie dawaj Caritasowi, w czym problem?. Skoro nie dajesz, to czemu ci przeszkadze, ze sobie jest? Sa ludzie, ktorzy chca akurat Caritasowi dawac. I maja prawo i lepiej, zeby dawali Caritasowi, niz w ogole nie dawali To samo wyzej napisalam.

Cytat:
I pozwól ,że nie bede wymieniac jak i komu pomagam.
A czy ktos cie prosil, zebys wymieniala? Bo nie bardzo rozumiem cel tego ostatniego zdania.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2010-01-15, 15:54   #14
rapifen
Zakorzenienie

Tak to prawda na co dzień nie interesowałam się Haiti _-_ ale w obliczu takiej tragedii, zaczęłam. Co w tym złego? Normalnie pomagam w inny sposób, np kotkom. Haiti mnie zupełnie nie interesowało, aż do teraz. I co w związku z tym, jestem aż taka straszna?
To logiczne że ludzie gromadzą się dopiero w obliczu tragedii.

Stary 2010-01-15, 16:39   #15
paula78
Zakorzenienie

Przeciez napisałam ,że nie mam pretensji do zwykłych ludzi ale do rządów innych państw i biurokracji która zaraz wlezie do pomocy .
trudno mi tez uwierzyć ,że nikt nic nie przewidział ew. tragedii.

No ale bron boze wyraż swoje zdanie ,najlepiej przelewac kase na lewo i prawo bez zastanowienia komu i na co się daje.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-01-15 o 16:41
Stary 2010-01-15, 16:45   #16
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Przeciez napisałam ,że nie mam pretensji do zwykłych ludzi ale do rządów innych państw i biurokracji która zaraz wlezie do pomocy .
z tego co mi się wydawało to różne organizacje pomagały tam od lat, bezrobocie było straszne i nie obudzili się dopiero teraz z pieniędzmi...

Stary 2010-01-15, 16:52   #17
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
trudno mi tez uwierzyć ,że nikt nic nie przewidział ew. tragedii.

No ale bron boze wyraż swoje zdanie ,najlepiej przelewac kase na lewo i prawo bez zastanowienia komu i na co się daje.
Dobrze, odpowiedzmi wiec na jedno pytanie, bardzo cie prosze: jak wyobrazasz sobie pomoc, bez administracji? Bez zorganizowania jej?

Trudno ci uwierzyc, bo nie widzialas nedzy. Zdazylo ci sie widziec np slumsy w wydaniu Azjatyckim lub Ameryki Pld? Zapewniam cie, ciezk oto sobie wyobrazic. I tak, przewidziano tragedie, ale Haiti jest (bylo) suwerennym panstwem i pomagalo sie mu baaaardzo ciezko. Czemu? No coz, do tego trzeba faktycznie o Haiti wiedziec wiecej niz gdzie lezy na mapie

PS Katrine tez przewidziano. I co? I nic. Raczej calego miasta czy regionu nie przestawisz na mapie jakby byl zbudowany z klockow lego....

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2010-01-15, 19:27   #18
szien
Wtajemniczenie

kasę już wpłaciłam na oxfam i na brc

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 20:18   #19
rybkad
Zadomowienie

GG do rybkad

Cytat:

Trudno ci uwierzyc, bo nie widzialas nedzy. Zdazylo ci sie widziec np slumsy w wydaniu Azjatyckim lub Ameryki Pld? Zapewniam cie, ciezk oto sobie wyobrazic. I tak, przewidziano tragedie, ale Haiti jest (bylo) suwerennym panstwem i pomagalo sie mu baaaardzo ciezko. Czemu? No coz, do tego trzeba faktycznie o Haiti wiedziec wiecej niz gdzie lezy na mapie
Ja widziałam jak żyje się w slumsach Ameryki Płd,ba mieszkałąm wśród nich jakiś czas,zapewniam że będąc tu trudno sobie wyobrazić co tam się dzieje,są ludzie którzy nie mają butów, pościeli,łóżka,mydła i ludzie którzy nie jedzą codziennie,dzieci które nie chodzą do szkoły bo rodziców nie stać na buty,albo bawiące się liśćmi z drzewa bo zabawek brak...Wróciłam do Polski z pustą walizką,zostawiłam tam wszystko oprócz dokumentów,nawet używaną szczoteczkę do zębów,a oni płakali z wdzięczności
Tak wygląda życie na Kubie a Haiti jest jeszcze biedniejsze,jeżeli ktoś nie chce niech nie pomaga,nie ma przymusu,ale niech daruje sobie bezmyślne komentarze,a jeżeli ktoś może to niech wyśle te parę złotych,dla nas to nic a komuś można uratować życie.
rybkad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 20:55   #20
mary poziomkowa
Zakorzenienie

wspomogłam i podbijam

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 22:07   #21
Anatomia
Rozeznanie

Cytat:
I tak, przewidziano tragedie, ale Haiti jest (bylo) suwerennym panstwem i pomagalo sie mu baaaardzo ciezko. Czemu? No coz, do tego trzeba faktycznie o Haiti wiedziec wiecej niz gdzie lezy na mapie

.
A ja nie wiem, a jestem ciekawa, dlaczego? Możesz mi wyjaśnić?

Myślicie, że chociaż jakiś minimalny procent z takiego jednego wysłanego smsa faktycznie dotrze do potrzebujących?

Anatomia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 22:17   #22
rapifen
Zakorzenienie

Dotrze, dotrze. Wydaje mi się że tak. Ja w to wierzę. Cała kasa przecież nie jest przepuszczana.

Stary 2010-01-15, 22:28   #23
Anatomia
Rozeznanie

Cytat:
Dotrze, dotrze. Wydaje mi się że tak. Ja w to wierzę. Cała kasa przecież nie jest przepuszczana.
Też mam taką nadzieję.
Jakoś większe zaufanie mam do PAH niż do Caritasu. Ale nie wiem, nie orientuję się za bardzo.

Anatomia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-16, 00:57   #24
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Anatomia Pokaż wiadomość

Myślicie, że chociaż jakiś minimalny procent z takiego jednego wysłanego smsa faktycznie dotrze do potrzebujących?
Cytat:
Napisane przez Anatomia Pokaż wiadomość
Też mam taką nadzieję.
Jakoś większe zaufanie mam do PAH niż do Caritasu. Ale nie wiem, nie orientuję się za bardzo.
Ja tez bym miala wieksze zaufanie do PAH. Nie lubie tej pani z kiepska fryzura, co nimi zarzadza (Osiecka? jak jej tam?) ale, moim zdaniem, nie radza sobie najgorzej i juz w paru przpadkach pomogli. Z kolei w moim linku, tym wyzej i tym w moim podpisie, jest lista miedzynarodowych organizacji. One naprawde sa godne polecenia i napewno nie zmarnuja pieniedzy, sa to organizacje "wskazane" przez UN i Miedzynarodowy Czerwony Krzyz. Mowimy tu o np Lekarzach Bez Granic. Jak ktos sie boi dac Caritasowi, mozna Lekarzom Bez Granic (swoja droga kiedys czytalam, ze Polacy sa jedna z najlepiej reprezentowanych wsrod LBG nacji tzn wielu z tych lekarzy to Polacy : ) )

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2010-01-16, 08:33   #25
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez bym miala wieksze zaufanie do PAH. Nie lubie tej pani z kiepska fryzura, co nimi zarzadza (Osiecka? jak jej tam?) ale, moim zdaniem, nie radza sobie najgorzej i juz w paru przpadkach pomogli.)
Janina Ochojska
Stary 2010-01-16, 10:14   #26
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
nie mają czystego konta ponieważ w statusie tej organizacji jest zapisane ze ok 25% idzie na cele doddatkowe wiec
to o caritas

a
Cytat:
pieniądze na UNICEF. 100% z każdego dolara pójdzie bezpośrednio na kupno najpotrzebniejszych rzeczy:

nie mam możliwości (Chyba) wpłaty pieniędzy na unicef?

Stary 2010-01-16, 11:47   #27
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

nie mam możliwości (Chyba) wpłaty pieniędzy na unicef?
[/I]
Mozna na UNICEF, ale nie wiem, dokladnie jak wplacic konkretnie na Haiti z Polski, bo pojawia sie TA strona z kacja dla Etiopii i Angoli. TU jest konto ogolne, na ktore mozna wplacac na UNICEF. Ale to tez nie jest konkretnie dla Haiti. Ja bym zachecala korzystac z tej listy w moim linku, swoja droga jest tam teraz video z Port-au Price... koszmar.

Co do UNICEFU, to juz pomijajac tragedie na Haiti, jesli ktos chce pomoc to osobiscie zachecam do kupowania produktow z logiem UNICEFu. Wiem, ze w Polsce mozna je dostac. Ja kiedys kupowalam duzo pocztowek z UNICEFu. Byly piekne, mialy bardzo oryginalne wzory, a czesc srodkow z nich szla dla dzieci (i to sporo, pewnie wszystko poza kosztem papieru, bo dizajny maja darmowe). Jest to moze mniej bezposredni sposob pomocy, ale tez mily, a i przy okazji daje paru ludziom prace . Sa na kazda okazje, przyjrzyjcie sie, czesto mozna nie zauwazyc, ze z tylu jest logo UNICEFu a nie jakiegos Hallamarku czy innej komercyjnej firmy Kupujac madrze takze pomagamy

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2010-01-16, 12:19   #28
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Mozna na UNICEF, ale nie wiem, dokladnie jak wplacic konkretnie na Haiti z Polski, bo pojawia sie TA strona z kacja dla Etiopii i Angoli. TU jest konto ogolne, na ktore mozna wplacac na UNICEF. Ale to tez nie jest konkretnie dla Haiti. Ja bym zachecala korzystac z tej listy w moim linku, swoja droga jest tam teraz video z Port-au Price... koszmar.
http://www.unicef.pl/form_wplatanakonto.php
Tutaj można konkretnie na Haiti
Stary 2010-01-16, 13:40   #29
2016070150903
Konto usunięte

dobrze, że założyłaś ten wątek, balletoevs. chociaż odzew na razie mały, ale wierzę, że i tak pomoże. kiedy zobaczyłam tytuł wątku wiedziałam czego się spodziewać- minimum jednej osoby, która z miejsca będzie podważać ten rodzaj pomocy. ale niektórzy ludzie tak mają, chyba trzeba się przyzwyczaić (także tu, na Wizażu).

nie rozdaję pieniędzy ani nie robię przelewów 'na prawo i lewo'. niestety, nie stać mnie.

100% pewności nigdy nie mam, w przypadku chyba żadnej organizacji. ale czy to znaczy, że w ogóle nie powinniśmy pomagać?

tymczasem będę reklamować link do Podarnika gdzie tylko będę mogła.

aha, jeszcze jedno, w czwartek było zebranych po ok. 700 zestawów Haiti każdego rodzaju. dziś jest już po 3000. i to mnie bardzo cieszy.

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

http://www.pah.org.pl/ruszyla_zbiork...tualnosci.html

Cytat:
Możesz pomóc nam w realizacji celu w następujący sposób:

· Wysyłając, w terminie do 30 kwietnia 2010r., wiadomość tekstową typu SMS o treści Haiti na numer 74505. (Koszt SMS-a to 4 zł plus VAT.) *

· Dzwoniąc na numer 0704 307 400 w terminie do 30 kwietnia 2010r. (Koszt jednego połączenia to 3,19 zł plus VAT.) **

· Wpłacając dowolną kwotę na konto bankowe o numerze
59 1060 0076 0000 3310 0016 9892.

Sms w sieciach: Orange, Plus, Era, Play, Sami Swoi, Hayah
** Telefon Pomoc dla Haiti w sieci Orange.
Źródło: http://www.pah.org.pl/index.html

można więc wpłacać dowolne sumy, nie tylko 30, 50, czy 100zł.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-16, 15:50   #30
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Wplata na rzecz Haiti dla Miedznarodowego Czerwonego Krzyza:

Przez przelew bankowy tutaj: http://www.ifrc.org/helpnow/bank.asp
Inaczej (chyba karta) : http://donate.ifrc.org/

Santosowa rzezba ;-)

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości