![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Trzęsienie ziemi na Haiti (PAH)
Zapewne większość Wizażanek słyszała o tragicznym trzęsieniu ziemi, które miało miejsce na Haiti
![]() Są też zestawy wspomagające Sudan, Palestynę i Afganistan. Najtańszy zestaw kosztuje 5 zł. więc jest to kwota niewielka, równa cenie gazety czy paczki chipsów ![]() http://www.pah.org.pl/ http://podarnik.gazeta.pl/podarnik/0...utm_source=PAH Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2010-01-16 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Trzęsienie ziemi na Haiti (PAH)
Ja wysłałam smsy o treści "pomagam" na numer 72052 to specjalna linia Caritas. 2,44 zł za jednego.
![]() |
![]() |
#3 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
Życzę Tobie i sobie by ten pieniądze naprawdę trafiły do potrzebujących. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Ale czy ta woda idzie na Haiti?
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2010-01-14 o 21:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jakoś przed tragedią nikt sie nie troszczył o haiti a teraz polowa swiata dowie sie ,ze jest taki kraj i gdzie lezy :-/
Jakos nie mam zaufania czy aby ta pomoc trafi do potrzebujących a nie na jakis handelek lub zgnije gdzies bo zabraknie jakiego papierka lub podopisu kogos waznego gdzies w świecie. obawiam się ,że biurokoracja zabija takie zrywy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Przelane, mam nadzieję że to pomoże
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, zawsze mam takie same obawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Co do Caritas, to nie jest to zaden news. W przeciwienstwie do WOSP nie maja zbytnio jawnych wydatkow, a jak majam to sobie mozna na ich stronach poczytac, jakie kolosalne sumy kosztuje ich administracja. Ja jestem zdania, ze nalezy pomagac swiadomie i najlepiej zeby kazdy sobie wybral organizacje. Jak ktos chce pomagac przez Caritas to jego sprawa. Lepiej, zeby kupil swieczke za 10 zl i z tego glodne dzieci mialy nawet i 5 zl, niz zeby poszedl za 10 zl na piwo.
Cytat:
Dodam jeszcze, ze szokuje mnie brak zaufajnai do organizacji charytatywnych. OK Caritas moze nie jest super, ale jest, cos tam robi, mamy w Polsce WOSP, ewenement na skale swiatowa. I dalej takie >tragiczne< komentarze jak powyzej. A przeciez jest duzo swiatowych organizacji charytatywnych, ktore sie ciesza dobra opinia. Oxfam, Lekarze Bez Granic, UNICEF zeby wymienic kilka. PS paula, moze ty nie wiesz, gdzie lezy Haiti, ale sa tacy, dla ktorych to jest wiedza podstawowa z geografii. A nawet, gdyby sie ktos teraz dowiedzial o tym, gdzie Haiti lezy to co? Ma z tego tytulu nie wyslac 5 zl? To, ze sie nie wysyla kasy non stop do wszystkich potrzebujacych krajow nie znaczy, ze nie mozna, ba! ze nie trzeba! wspomoc w obliczu takiej tragedii! ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- LISTA ORGANIZACJI PRZEZ KTORE MOZNA WYSYLAC DATKI NA RZECZ OFIAR TRZESIENIA ZIEMI NA HAITI: American Red Cross Action Against Hunger Lekarze Bez Granic (trzeba kliknac po prawej) World Food Programme (link na pierwszej stronie) Oxfam (trzeba wybrac kraj)
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2010-01-15 o 15:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"caristas nie jest super ale jest" -i to ma byc argument aby ich sponsorowac ?bez jaj. ciężko pracuja podobnie jak mieszkancy haiti i mam prawo wiedziec dokladnie na co i dla kogo ida moje datki. Czytaj ze zrozumieniem tekst o znajmosci geografii a moja wypowiedż dot. wielkich tego świata którzy teraz bawią sie w dobrych sąsiadow a przed tragedią g.. robili aby pomóc mieszkancom haiti i pewnie za miesiąc ,pol roku,rok wszytsko wróci do normy i o poszkodowanych nie bedzie już na okladach gazet i news w tv a tysiące poszkodowanych nadal beda żyli w nędznych warunkach. I pozwól ,że nie bede wymieniac jak i komu pomagam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A czy ktos cie prosil, zebys wymieniala? Bo nie bardzo rozumiem cel tego ostatniego zdania.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Tak to prawda na co dzień nie interesowałam się Haiti _-_ ale w obliczu takiej tragedii, zaczęłam. Co w tym złego? Normalnie pomagam w inny sposób, np kotkom. Haiti mnie zupełnie nie interesowało, aż do teraz. I co w związku z tym, jestem aż taka straszna?
To logiczne że ludzie gromadzą się dopiero w obliczu tragedii.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Przeciez napisałam ,że nie mam pretensji do zwykłych ludzi ale do rządów innych państw i biurokracji która zaraz wlezie do pomocy .
trudno mi tez uwierzyć ,że nikt nic nie przewidział ew. tragedii. No ale bron boze wyraż swoje zdanie ,najlepiej przelewac kase na lewo i prawo bez zastanowienia komu i na co się daje. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-01-15 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trudno ci uwierzyc, bo nie widzialas nedzy. Zdazylo ci sie widziec np slumsy w wydaniu Azjatyckim lub Ameryki Pld? Zapewniam cie, ciezk oto sobie wyobrazic. I tak, przewidziano tragedie, ale Haiti jest (bylo) suwerennym panstwem i pomagalo sie mu baaaardzo ciezko. Czemu? No coz, do tego trzeba faktycznie o Haiti wiedziec wiecej niz gdzie lezy na mapie ![]() PS Katrine tez przewidziano. I co? I nic. Raczej calego miasta czy regionu nie przestawisz na mapie jakby byl zbudowany z klockow lego....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
kasę już wpłaciłam na oxfam i na brc
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak wygląda życie na Kubie a Haiti jest jeszcze biedniejsze,jeżeli ktoś nie chce niech nie pomaga,nie ma przymusu,ale niech daruje sobie bezmyślne komentarze,a jeżeli ktoś może to niech wyśle te parę złotych,dla nas to nic a komuś można uratować życie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
wspomogłam i podbijam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślicie, że chociaż jakiś minimalny procent z takiego jednego wysłanego smsa faktycznie dotrze do potrzebujących?
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dotrze, dotrze. Wydaje mi się że tak. Ja w to wierzę. Cała kasa przecież nie jest przepuszczana.
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakoś większe zaufanie mam do PAH niż do Caritasu. Ale nie wiem, nie orientuję się za bardzo.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a Cytat:
nie mam możliwości (Chyba) wpłaty pieniędzy na unicef?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Mozna na UNICEF, ale nie wiem, dokladnie jak wplacic konkretnie na Haiti z Polski, bo pojawia sie TA strona z kacja dla Etiopii i Angoli. TU jest konto ogolne, na ktore mozna wplacac na UNICEF. Ale to tez nie jest konkretnie dla Haiti. Ja bym zachecala korzystac z tej listy w moim linku, swoja droga jest tam teraz video z Port-au Price... koszmar.
Co do UNICEFU, to juz pomijajac tragedie na Haiti, jesli ktos chce pomoc to osobiscie zachecam do kupowania produktow z logiem UNICEFu. Wiem, ze w Polsce mozna je dostac. Ja kiedys kupowalam duzo pocztowek z UNICEFu. Byly piekne, mialy bardzo oryginalne wzory, a czesc srodkow z nich szla dla dzieci ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj można konkretnie na Haiti ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
dobrze, że założyłaś ten wątek, balletoevs. chociaż odzew na razie mały, ale wierzę, że i tak pomoże.
![]() nie rozdaję pieniędzy ani nie robię przelewów 'na prawo i lewo'. niestety, nie stać mnie. 100% pewności nigdy nie mam, w przypadku chyba żadnej organizacji. ale czy to znaczy, że w ogóle nie powinniśmy pomagać? tymczasem będę reklamować link do Podarnika gdzie tylko będę mogła. ![]() aha, jeszcze jedno, w czwartek było zebranych po ok. 700 zestawów Haiti każdego rodzaju. dziś jest już po 3000. i to mnie bardzo cieszy. ![]() ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- http://www.pah.org.pl/ruszyla_zbiork...tualnosci.html Cytat:
można więc wpłacać dowolne sumy, nie tylko 30, 50, czy 100zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Wplata na rzecz Haiti dla Miedznarodowego Czerwonego Krzyza:
Przez przelew bankowy tutaj: http://www.ifrc.org/helpnow/bank.asp Inaczej (chyba karta) : http://donate.ifrc.org/
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.