|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Sztuka persfazji, czyli wasze triki, sztuczki i wyrafinowane manipulacje ludzmi.
Hej. Na wizażu jestem od lat, ale mało ostatnio uczestniczę w dyskusjach.Jednak bardzo ciekawi mnie temat manipulacji i persfazji.Przeczytałam już dwie książki na ten temat ale wciąż myślę, że istnieje więcej sposobów. Znacie jakieś tajniki, magiczne słowa. Dla facetów magiczne słowo : sex
![]() Edytowane przez Biała Czas edycji: 2010-04-07 o 20:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sztuka persfazji, czyli wasze triki, sztuczki i wyrafinowane manipulacje ludzmi
![]() a nie lepiej zyc z ludzmi i z nimi rozmawiac niz manipulowac? Zawsze moze znalezc sie lepszy mainpulant od ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sztuka persfazji, czyli wasze triki, sztuczki i wyrafinowane manipulacje ludzmi
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolejny zalosny watek, gdzie sie szuka jakis prymitywnych trikow na ludzi ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mniej amerykanskich seriali, więcej książek.
![]() |
![]() |
#6 |
DOMator
|
Techniki manipulacji warto znać, żeby dostrzegać kiedy inni używają ich wobec nas. Łatwiej się ochronić choćby przed nachalną reklamą, akwizycją czy wrabianiem w dodatkowe obowiązki w pracy. A samemu też czasem można wykorzystać tę wiedzę
![]() Co czytałaś? Tak do poczytania dla laików, którzy lubią lektury łatwe lekkie i przyjemne polecam Wywieranie wpływu na ludzi Cialdiniego. Gdybym znalazła notatki z heurystyki i prakseologii, to znalazłabym długą listę lektur obowiązkowych na ten przedmiot dot. również kłamstwa i jego wykrywania, manipulacji, persfazji itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
To nie kwestia amerykańskich seriali... mój tata się tym od zawsze interesował i wiele rozmów o manipulacjach etc. odbyliśmy. Sama też dowiadywałam się tego i owego z książek i artykułów. I powiem tak:
Czuję niesmak do osób, które próbują wciągać innych w swoje gry, często zupełnie nieświadomie. Kiedy zwyczajnie nie wchodzę z nimi w schemat zachowań, zostaję zignorowana, lub zwyzywana. To jest najgorsza rzecz z jaką się spotykam, kiedy jestem w śród ludzi ![]()
Wysyłam listy w butelkach. Tyle było dni do utraty sił Do utraty tchu tyle było chwil Gdy żałujesz tych, z których nie masz nic Jedno warto znać, jedno tylko wiedz, że Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Może się na tym nie znam za bardzo
![]() ![]() Albo gdy mówimy do większej grupy ludzi "jak dobrze państwo wiedzą to jest tak i siak" - nawet jeśli państwo tak na prawdę tego nie wiedzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to faktycznie, znasz się na rzeczy ![]() może się pochwal co czytałaś bo też może takie mądrości jak ta którą wyżej wysnułas nie majac nic a nic wspolnego z tematem ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
Chociaz trochszkę to śmieszne - że ludzie cię ignorują i wyzywają.. wiesz - mi sie to jakoś nie zdarza w życiu. Może warto pomyśleć co tak naprawdę Ty robisz, że ktoś Cię zwyzywał a nie się czegoś w obcych doszukiwać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() Jeśli chcemy pożyczyć 100 zł idziemy do potencjalnego pożyczkodawcy i mówimy, że potrzebujemy 200 zł. Pożyczkodawca pokręci nosem, że to dużo i tyle nie ma, a my wówczas z miną kota w butach ze shreka mówimy, że może chociaż 100zł... ![]() Poszliśmy na ustępstwo (pozorne), więc wzrasta szansa na to, że pożyczkodawca pożyczy chociaż te 100zł, czyli o połowę mniej, ale dokładnie tyle ile potrzebujemy ![]() To jedna z przydatniejszych technik w negocjacjach. Do wykorzystania nie tylko do pożyczania albo negocjowania wynagrodzenia ![]() W ten sposób można "naciągać" na zakupy: chcę to, to i to... no dobra, to tylko to i to ![]() Zaczerpnięte z Cialdiniego A, warto jeszcze zainteresować się lekturami z zakresu erystyki. To kopalnia wiedzy o trikach w prowadzeniu dyskusji ![]() Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2010-04-07 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Uderzył mnie też komentarz "Ja się z księdzem zgadzam, nie przeczytałam książki, nie obejrzałam filmu i to nie robi na mnie wrażenia" ![]() ![]()
Wysyłam listy w butelkach. Tyle było dni do utraty sił Do utraty tchu tyle było chwil Gdy żałujesz tych, z których nie masz nic Jedno warto znać, jedno tylko wiedz, że Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() Tak mniej więcej wygląda dysonans, który spowodowałaś wypowiedzią ![]() Jak ktoś nie ma argumentów, to kopie po kostkach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cialdini tak moim zdaniem mimo wymownego tytułu pisze bardziej o tym jak nie dać się oszukać złudzeniom i schematycznym uproszczeniom własnego mózgu. I to jest fajne, przyznaję. Temat manipulacji jest taki hmmm... oślizgły nieco ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No i właśnie o to chodzi ![]() A co do "sex - magiczne słowo na facetów" ![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
![]()
Heh, to, że się tym interesuję nie oznacza, że chcę manipulować ludzmi, tylko naprawdę czasami takie techniki mogą pomóc w życiu. Z tym "sexem" to był żart oczywiście, ale trochę w tym prawdy jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() Ale na facetów słowo sex nie działa tak jak sie Białej wydaje. Powiedzenie pewnych rzeczy wprost działa jak kubeł zimnej wody. W tym przypadku facet musi odebrać sygnał o tym co nam chodzi po głowie. Ważniejsze są gesty niż słowa, ale to już o sztuce uwodzenia, a w tym specjalistą nie jestem (chociaż jakby tak przeanalizować to kto wie...a przecież uwodzenie ma coś z manipulacji, coś z erystyki, sygnałów niewerbalnych) No zawsze można powiedzieć wprost o co chodzi odrzec ze złudzeń drugą stronę i po jednej nocy się rozstać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z podstawowych zasad ( apropo pogrubionych) z podstawowych rzeczy w temacie warto pamiętac o tym, że umysł człowieka dąży do tego aby udownić własną rację bądź potwierdzić samemu postawioną teze/założenie/stwierdzony fakt generalnie to jest tak, że podstawą do rozpoczęcia mówienia o manipulacji w moim odczuciu powinno byc uświadomienie sobie powyższego faktu i doszukaniu się go w sobie bo po prostu każdy z nas z natury tworzy wewnętrznie takie scenariusze świata które pasują do tego co sam mówi pomocne w pozaniu siebie, pomocne w maniuplowaniu innymi generalnie jest tak, że świat wcale nie wygląda tak jak Ci się wydaje mimo to, że jesteś o tym wewnętrznie przekonana a cała logika Twojego umysłu podpowiada Ci, ze masz rację jak zapytasz grupę par które się kłocą to sie okaże, że 90% osób twierdzi, że ma rację.. coś nie halo prawda bo statystycznie tylko połowa rację mieć powinna a w rzeczywistości racji nie ma nikt.
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-04-07 o 22:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.