![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() ile wydjecie na swoje utrzyamanie?
no własnie ile? wiadomo ze wydatki sa rozne zalezne od tego czy sie studiuje czy sie pracuje? w jakim miescie sie mieszka ale jak jest u Was oszczedzacie czy wydajecie wszytsko co macie? stac Was na przyjemnosci?
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: ile wydjecie na swoje utrzyamanie?
Mieszkam z TŻ we Wrocławiu,oboje studiujemy , za mieszkanie ze wszystkim razem placimy ok 500 zl za dwie osoby +150 rachunki telefoniczne, wydajemy ok 3000.
Ale jakby trzeba bylo to i w 1,5 tys bysmy sie zmiescili z mieszkaniem ![]() Edytowane przez tequillaaaaaa Czas edycji: 2010-02-18 o 15:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Hm ja z teztem teraz studiuje w Krk, jestesmy na utrzymaniu rodzicow chwilowo. Nigdy,ale to nigdy w zyciu nie wydalabym wszystkiego,co mam. Czesto pojawiaja sie nieprzewidywane wydatki (jak np teraz 250zl mandat:/) wiec zamiast potem sępic znowu od rodzicow,lepiej miec troche swoich. Zreszta jak tzt pracowal, to udalo nam sie odlozyc troche gotowki
![]() A co do konkretow to oboje wydajemy na zakupy spozywczo-domowe 100 zl/tydzien. Czasem wyjdziemy do restauracji, czasem do mcdonalda. Mieszkanie mamy swoje,ale czynsz jest nie maly. Utrzymujemy tez samochod. Rodzice daja nam co miesiac 2tys, a wydajemy ok. 1600 zl. Nigdy niczego nam nie brakuje, co miesiac ktores sobie kupuje jakis ciuch - do 250 zl. Odkrylam,ze nie dosc,ze uda sie zaoszczedzic kase to i tak mozna sobie pozwolic na przyjemnosci: raz na miesiac do kina, wyjscie na kawe czy tez kupno jakiegos ciuszka. Aha,ale internety i telefony placa nam rodzice-to koszt ok. 250zl. Doszlam tez do wniosku,ze najwiecej kasy idzie na glupoty: raz wydamy 2 zl, potem 5 i szybko 100 zl ucieknie nam z konta. Wiec sie pilnuje. Oszczedzam ![]() ![]() Edytowane przez bo_inne_nicki_byly_zajete Czas edycji: 2010-02-18 o 15:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
... choć nie Westwood
|
A dziś się zastanawiałam za ile samodzielnie można przetrwać utrzymując się samemu
![]() Powiedzmy- mieszkanie 1000 zł, paliwo 400 zł, jedzenie 400 (?), internet i telefon 100 zł, chemia- 60 zł (?), ciuchy przyjmijmy, że 150 zł, depilacja 150 zł. Coś jeszcze? Coś pominęłam? .... No i za kolorowo to nie wychodzi jak dla mnie :P
![]() |
![]() |
#5 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja w sumie pojęcia nie mam, ale chyba sobie zrobię taki teścik przez cały marzec, żeby potem nei być zaskoczoną
![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo przestac się depilowac to dopiero oszczędnośc bo i na cieple ciuchy wydajesz mniej bo masz własne futro ![]() Co do pytania to kazdy wydaje na utrzymanie tyle ile musi-rachunki a reszta (ciuchy ,jedzenie,itp) to ile może. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż nie jestem pewna, czy można zrezygnować z dodatkowej tony węgla w zamian za futro ... ![]() faceci w takim razie czują się jak w saunie ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-02-18 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
No to ja chyba powinnam się zakopać pod ziemię;/
Mi mamusia nie daje co miesiąc niemal wcale, po prostu nie ma. Studia w Lublinie, 370/mies za mieszkanie, 5-30zł na xero, 30 telefon i 150 jedzenie+jakies kosmetyki. a z dochodów 500zł stypendium. Czasem rodzice pomogą, więc żyje sie na styk, nie ma skąd odłożyć;// Myślałam że więcej osób wiedzie studenckie życie jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Razem z TŻ:
900 zapokoj+rachunki, ok 200 zł za telefony, 70zł internet, 100 zł karty sieciowe, do .życia zostaje nam średnio 900 zł ( w tym jedzenie, ciuchy, kosmetyki).
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
co do depilacji to jest jeszcze urządzenie któe nazywa się depilator
![]() ![]()
Edytowane przez ~iwcia~ Czas edycji: 2010-02-25 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
U nas jest to około 4000zł miesięcznie. Na art. spożywcze idzie 1200zł - jak to ograniczyć?
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumiem ,że depilator jest na powietrze albo silna wolę ? ![]() depilator to fakt jednorazowy wydatek ale trzeba go czymś nakarmić a to prądem a to bateryjka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Z pensji wystarcza na wygodne życie, trochę przyjemności typu kino, teatr, restauracja, ubezpieczenia. Cytat:
Ja osobiście zrezygnowałam z zakupów w marketach - co prawda w mniejszych sklepikach jest drożej (choć nie zawsze) to jednak nie wkłada się "promocji" do koszyka tak łatwo - wprowadziłam reżim: tyle na tydzień i ani grosza więcej. Jakoś wychodzi. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
rachunki moje i TŻa (Wrocław)
jedzenie i inne wspólne (chemia): 500 zł ( a niczego sobie nie żałujemy) pokój: 670 zł rachunki ok 80 zł basen: ok 50 zł/osobę reszta:zależy od m-ca (ubranie, kosmetyki) ogólnie niewiele wydajemy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
ja od rodziców dostaję 350 na akademik i 400 złotych na resztę, i ma mi to starczyć ca cały miesiąc na wszystko, bilety, ksero, jedzenie, dojazdy itd, wrocław do tanich miast nie należy ale dają jakoś radę
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
wow, 600zl w Warszawie? to jest baardzo mało! A wracajac do tematu, mieszkam z TŻ w Krakowie, wynajmujemy mieszkanie. Sami sie utrzymujemy. Zrobilismy sobie budzet na kazdy miesiac i wpisujemy kazdy wydatek. Wtedy wiemy ile, na co idzie w kazdym miesiacu. Nasze utrzymanie to wydatek 3500-4000zl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
mi idzie tak:
400zł czesne 500zł wynajęcie pokoju 50zł karta miejska 400 - 500zł jedzenie, chemia ok. 100zł - na wyjścia na piwo, ksero, dojazdy do domu (raz w miesiącu) 1000zł mam z renty rodzinnej, resztę "pożyczam" od mamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja wole markety bo a- maja czesto niższe ceny i dwa większy asortyment niż sklepiki małe i bardzo rzadko zdarza mi się ulec promocji,porównuje ceny i okazuje sie ze promocja jest średnia ![]() polecam pójście z kartką ,pomaga . poza tym jedzenie ma to do siebie ze jak jest w lowdóce to zazwyczaj zostaje zjedzone a produkty w puszkach itp moga leżec i okazuje sie ze 3 tunczyk sie na cos przydaje . ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Hmm około 1500-1800. czteroosobowa rodzina. W tym ja studiuje- dojazd itp.
Szału nie ma, ale trzeba sobie radzić :P.
/`A Ty mi obiecałeś, że w Twojej dłoni będzie zawsze miejsce na Moją małą dłoń' ;* --> To już! Edytowane przez Kropek90 Czas edycji: 2010-02-21 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
U mnie jest 3 osobowa rodzina, tylko tż pracuje, mieszkamy w UK:
300 funtów - jedzenie, chemia 565 funtów - czynsz 250 funtów - rachunki (woda, prąd, telefon, internet, telewizja, podatek od wynajmu mieszkania ![]() 80 funtów - paliwo do samochodu 50 funtów - wyjście do kina lub restauracji hmm nie pamiętam czy coś jeszcze, co jakiś czas chodzimy na zakupy , po coś nowego do ubrania, ale nie w każdy miesiąc. Odkładamy co miesiąc 500-600 funtów. Edytowane przez AgaMili Czas edycji: 2010-02-19 o 00:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
850zł - kredyt za mieszkanie
430zł/320zł - wpłaty za mieszkanie w okresie zimowym/letnim 90zł - telefon stacjonarny+internet 100zł - komórki 580zł - alimenty Tż'ta ![]() ponad 800zł - żłobek bąbelka 300zł - spłata zadłuzonej karty kredytowej ![]() 40zł - kablówka 60zł - rata za telewizor tak to wygląda co miesiąc ![]() ![]() npo i mamy samochód; mały bo mały, ale paliwa żąda, więc na to idzie sporo kasy; no i raz na rok ubezpieczenie rzedu 500zł ![]() masakra poprostu ![]() ![]() kredyt mi płaca rodzice, bo nie mam skąd na to wziąść ![]() nasze wspólne zarobki to około 3,5tyś (zależnie od miesiąca, bo wszystko zalezy od mojej prami ![]() ![]() nie zostaje dużo kasy na 'życie', więc żadko pozwalamy sobie na przyjemności; ale jestem konsultantką avon i rzeczy, które stamtad chce, mam własciwie za darmo, bo pokrywa mi to wypracowany upust, więc przynajmniej na tym oszczędzamy; w łazience szampony, mydła, kremy itp są tylko avonu; potrzeby babelka na pierwszym miejscu ![]() ale jestem szczęśliwa i to najważniejsze ![]() kasa mam nadzieje, ze sama z czasem przyjdzie ![]()
Edytowane przez jamapi Czas edycji: 2010-02-19 o 07:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- nie sądziłam ze złobek aż tyle kosztuje!!!! szok !!!! jak dobrze jest mieć babcie do pomocy, która na emeryturze przypilnuje szkraba za darmo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja mama ma raptem 51 lat, więc do emerytury jej daleko niestety ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
to faktycznie ciężko... taki żłobek to olbrzymia cześć waszych comiesięcznych wydatków.... gdybyście chcieli nianię zatrudnić to pewnie kosztowałoby tyle samo, a jednak w żłobku dziecko o wiele lepiej sie rozwija.... ale synek niedługo pójdzie do przedszkola, wiec możecie mieć nadzieję że za przedszkole bedziecie placić mniej niż za żłobek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
jamapi - Moje dziecko co prawda do zlobka nie chodzi, ale wczoraj na przyklad wydalam 560 zl na szczepionki plus badanie dziecka. W przyszlym miesiacu kolejne szczepienie, wiec kolejne kilkaset zl pojdzie na to.
My sporo wydajemy, bo dwa samochody itd. Nie jestem w stanie okreslic, ile dokladnie. Zalezy od miesiaca. Kredytow nie mamy na szczescie, wiec ten problem odpada. Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2010-02-19 o 07:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Moje stałe wydatki to:
400 zł - czynsz 160 zł - internet, kablówka, tel stacjonarny 200 zł - prąd / gaz 100 zł - nasze komórki 200 zł - paliwo 100 zł - bilet miesięczny 400 zł - alimenty TŻ Czyli 1.560zł opłat. Do tego jakieś 700zł rat. Razem 2.260 zł. Zarobki różne, bo mąż ma różną ilość dni pracy w miesiącu, a ja mam premię uznaniową. Zasadniczo nie licząc żadnych wzrostów i niespodzianek godzinowo - premiowych, musimy przeżyć za jakieś 1200zł. To kwota na wszystko: jedzenie, ubrania, przyjemności, remonty, naprawy sprzętu czy samochodów, chemię, dwa zwierzaki i dziecko w drodze... Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-02-19 o 08:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.