![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Pierścień Atlantów. Pomocy!!!
hej! Jakiś czas temu ksiądz na religii zauważył na moim palców Pierścień Atlantów. Kategorycznie zakazał mi go nosić bo stwierdził, że noszę ze soba zło wcielone. o co chodzi? Wiem o tym, że ten pierścień rzekomo posiada nadprzyrodzone właściwości. Ale czy ja mam w to wierzyć? I komu wierzyć? Pomocy...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierścień Atlantów. Pomocy!!!
Cytat:
To Bóg ma nas chronić przed niebezpieczeństwem, chorobami itp. a nie żaden pierścień.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja to nie wierzyłabym ani w to, że mnie ten kawałek metalu zawlecze do piekła, ani w to, że ma jakąkolwiek moc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Działanie pierścienia Atlantów objawia się w trzech dziedzinach:
Taki opis znalazłam w internecie i o tym też słyszałam. nie widzę nic groźnego w tym, że go nosisz. Wg mnie reakcja księdza zdecydowanie przesadzona
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Nie jestem ekspertem w dziedzinie zasad wiary, ale coś mi się zdaje, że raczej powinno chodzić o osobiste nastawienie noszącego jakiś symbol, a nie od symbolu jako takiego.
U jubilerów można znaleźć gro gwiazd Dawida, pierścieni Atlantów, krzyży chrześcijańskich czy mal. W Egipcie można sobie kupić na pamiątkę krzyż egipski i nosić od czasu, do czasu jako ozdobę. Symbole religijne się skomercjalizowały, a reakcję księdza uważam za przesadną. Tym bardziej, że to nie jest symbol stricte religijny, a raczej mityczny.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2010-03-01 o 18:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
U mnie na religii też ksiądz mówił o "zakazie" noszenia wszelkich amuletów itp, ale jeśli traktujesz pierścionek jako zwykłą ozdobę, a nie coś co posiada jakąś tam moc, to noś. Albo dla świętego spokoju na religie ściągaj.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Kiedyś miałam taki wisiorek, krzyż, który w miejscu przecięcia miał jakby coś obwiązane (tak jakby to miejsce obwiązano liną). W pewnym momencie się przestraszyłam, że jeszcze katechetka zobaczy, okaże się, że to jakiś zły symbol i będzie nie fajnie
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Nie, nie musisz w nic wierzyć. A jeżeli wierzysz, to temu, komu chcesz. Możesz nosić, jeżeli masz taką ochotę - masz do tego pełne prawo, a księdza możesz zapytać, dlaczego widzi zło tam, gdzie go nie ma, czy widział to zło, czy tylko w nie wierzy. Cokolwiek odpowie, dowiedz się skąd to wie i skąd wie to ten, od kogo on to wie i jaką ma pewność, że to prawda. Drąż, aż usłyszysz 'yy.. no bo, yy' i to będzie koniec Twojego problemu.
Cytat:
I could surf the earth on a banana peel Edytowane przez rabid Czas edycji: 2010-03-02 o 08:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Napomnieć ciebie miał prawo - zakazywać już nie.
A tak swoją drogą po co tobie ten pierścień ? Pół biedy jeżeli traktujesz go jako ozdobę - gozej jeżeli naprawdę wierzysz w jego działanie. Warto ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Ksiądz ma wiele racji ![]() wielka mistyfikacja Rogera de Lafforesta Pierścień Atlantów
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
No bo po co tobie te nadprzyrodzone własciwosci ?
Do czego ci one potrzebne ? Na co ci jakiś magiczny pierścień ? To po pierwsze. Po drugie jeszcze mic oś przyszło do głowy. Unia zakazuje wieszania krzyży na ścianach, bo podobno to obraża tych co nie wierzą ( ciekawe jest to, że muzułmanie którzy powoli opanowują Europę nie czują się obrażeni - zawsze to jednak dotyka tych co w nic nie wierzą ) - zastanów się czy noszony w widocznym miejscu przez ciebie pierścień nie obraża innych - lub czy ich zwyczajnie nie denerwuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 | |
|
Cytat:
Mylisz się, tekst księdza jest również bardzo rzeczowy i owszem bardzo dobrze wyjaśnia dlaczego ten pseudo-talizman jest zły.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
"Dzięki niemu nie trzeba modlić się do Boga, gdyż samo noszenie amuletu zapewnia ochronę i szczęśliwość. Noszący pierścień nie pokłada już więcej ufności w Bogu, lecz w pierścieniu zapewniającym łatwy sukces i przebojowość. Nie trzeba prosić Pana o błogosławieństwo i zdrowie, wystarczy włożyć pierścień na odpowiedni palec, a kosmiczna energia skumulowana przez pierścień za pomocą palca, na którym się znajduje, wzmocni biopole organizmu i rozpocznie proces samoleczenia." Biedny Pan Bóg, już nie jest potrzebny.. ![]() "Patrząc od strony nauki chrześcijańskiej, na własne życzenie otwieramy się na działanie szatana i jego demonów. To otwarte zaproszenie. Odwracamy się od Boga i zwracamy ku bliżej nieokreślonej rzeczywistości, która pochodzić może jedynie z piekła." Patrząc od strony każdej innej nauki, nie można przyjąć istnienia Boga, szatana, demonów, ani piekła, więc wszystkie te rozważania mają sens tylko dla osób uznających te dogmaty. Czerwonokapturkolodzy zgodnie twierdzą, że odwiedzanie babci jest złym pomysłem. Plus cała historia pewnej kobiety. Tendencyjne i żadnych dowodów, że nie zmyślone. Prawie jak praca naukowa. ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
|
Zwracam Ci uwagę na to, że podałam te linki autorce tego wątku, a nie Tobie.
W pierwszym tekście udawadnia się, że tzw. "Pierścień Atlantów" jest fałszerstwem z czysto naukowego punktu widzenia, natomiast drugi link wiedzie do artykułu, w którym o tym fałszywym pierścieniu wypowiada się ksiądz. Masz ewidentny problem Rabid z drugim tekstem? Jeśli tłumaczenie księdza Ci nie odpowiada, to po prostu je zignoruj, po co te złośliwości na siłę. Jestem wierząca i nie muszę się z tego tłumaczyć, wręcz jestem z tego powodu dumna.
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Rabid, może podaruj sobie ten prześmiewczy ton... nikt nie narzuca Ci, w co masz wierzyć, ale Twoje komentarze to nawet śmieszne nie są.
Mógłbyś pokazać mi, gdzie wg KK szybkie czytanie i zdrowie są grzechem? Jestem zwłaszcza tych dwóch rzeczy baaaaaardzo ciekawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Poczytaj, ciekawe rzeczy. Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | ||
|
Cytat:
Cytat:
http://www.niedziela.pl/artykul_w_ni...=nd201008&nr=8 Nim pójdziesz do wróżki i założysz amulet... Nie będziesz miał bogów cudzych...
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-03-02 o 11:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Zacznijmy od tego czy Autorka w ogóle jest katoliczką czy tylko sobie chodzi na religię (bo to wbrew pozorom jest różnica). I w stosunku do tego lelkkaa powinnaś ustosunkować "komu wierzyć"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Komplet rzetelnych źródeł. A może jednak oprzemy się na faktach, a nie na faktach z KK? Albo przynajmniej podasz opinię na temat tego zła kogoś nie związanego z Kościołem? Bo zło, po raz drugi, nie jest kwestią wiary i jeżeli jedynym co świadczy o jego istnieniu jest to, że Kościół każe w nie wierzyć, to coś nie tak z praktyczną stroną tej Nauki Kościoła.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Jakieś 12 lat temu dostałam w prezencie pierścionek Atlantów. Dostałam go od mojej babci. Do tej pory go noszę z sentymentu dla babcinego prezentu. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której to (bądź, co bądź) obcy człowiek zakazuje mi noszenia owej ozdoby, bo w jego przekonaniu ja bezczeszczę wiarę, czy działam wbrew nakazom jakiejś religii, kiedy ja nie noszę owego pierścionka z premedytacją, wierząc głęboko, że mi pomoże. Tym bardziej, że pierścień Atlantów, to mityczny symbol.
A co ze smokami chińskimi, młotami Thora i innymi gadżetami, które symbolizują mitologie czy pradawne wiary? Mogłabym usprawiedliwiać reakcję księdza, gdyby dziewczyna przyszła w koszulce z gwiazdą Dawida, albo na szyi nosiła krzyż prawosławny, ale pierścień nieistniejącego państwa i nieistniejącej wiary? To tylko gadżet. Wątpię, by znalazło się wiele młodych osób, które gorliwie wierzą w jego działanie.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Zło, zło, zło. Pogańskie symbole = bezbożne symbole = zło, zło, zło, szatan, demony, strzeż się.
![]() |
#26 | |
|
"Niedziela" nie dobra? To może "Tygodnik Powszechny"? Cytat:
Cały artykuł: Wiara przez dotyk
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A żabki w portfelu? Śmiejący się Budda na półeczce? Zawsze staram się zrozumieć i szanować tradycję kościoła katolickiego, ale w tym przypadku widzę jednak spory brak dystansu.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
|
.... i czerwone wstążeczki na lewej ręce.... u psedo-gwiazd showbiznesu...
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oni robią wszystko z premedytacją, by wywołać skandal, a przynajmniej zwrócić na siebie uwagę. Przeciętny Polak myślę, że podchodzi do kwestii symboli w roli gadżetów zgoła odmiennie niż np. Madonna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
![]()
Po co ten spór - zarówno wiara w magiczny pierścień jak i wiara w magiczne inne przedmioty to bzdety. Ogólnie wszystko co jest kwestią "wiary" nie ma żadnego naukowego tłumaczenia i pozostaje w sferze domysłów, fantazji i potrzeb samego wierzącego. Tak samo krzyż nie ma żadnych magicznych, ochronnych właściwości jak i ten pierścionek. Posiadacze jednego i drugiego codziennie ulegają milionom wypadków i przykrych zdarzeń, przed którymi nie uchroni ich nawet sam "święty turecki"...
Jeśli jesteś autorko wątku katoliczką to wg twojej religii noszenie symboli nie związanych z katolicyzmem obraża twojego Boga. Warto brać to pod uwagę i w tym kontekście ksiądz ma rację.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:00.