|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wyprowadzka/uczieczka z domu.
WItam. Pisze tutaj bo tak naprawde to nie mam z kim o tym porozmawiać. Mam 18 lat, jestem w 2 klasie technikum. Od pewnego czasu bardzo nurtuje mnie mysl by wyprowadzic sie z domu. Powód: mała patologia rodzinna, chory psychicznie ojciec, ciągłe kłótnie i wyzwiska. Mam tego dosyc, czuje jak mnie to niszczy od środka. Nie chce juz wiecej tak "wegetować". Ta sytuacja odbiera mi chec do zycia, czuje wieczna apatie i uczucie beznadziejnosci. Chce to zmienic.
Wymysliłam ze jedynym wyjsciem bedzie wyprowadzka do wiekszego miasta bo tu u mnie to nie ma szasn na prace jeszcze dla tak mlodej osoby. Przeszukiwałam Gumtree i znalazlam ogloszenie - opieka nad starsza osoba w zamian za nocleg i dodatkowo pieniadze. Myslicie ze mogłoby mi sie to udac? Szkołe dokonczylabym w jakiejs wieczorówce.. zawsze tez marzyłam o studiach... lecz teraz najwiekszym moim marzeniem jest wyrwac sie z tego "piekiełka". Może same czegos takiego doświadczyłyście? wiem ze jestem "młoda i głupia" ale jak sama nie wezme swego zycia w wlasne rece to kto to za mnie zrobi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dot.: Wyprowadzka/uczieczka z domu.
Myślę, że jak jesteś pewna i wiesz czego chcesz... to bierz życie w swoje ręce.
Co do pracy, na Twoim miejscu poszukałabym czegoś innego. Opieka nad starsza osobą, może być ciężko. Podsunę Ci pomysł, poszukaj kwatery u jakichś sióstr w internacie. Tam czasami jest bardzo tanio, a sama możesz pracować jako kelnerka czy coś w tym rodzaju. Czemu chcesz się wyprowadzić z domu? Nie da się poprawić sytuacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
najlepiej jakbys wczesniej sprawdziła tą oferte pracy pojechala w to miejsce itd umuwiala si ena pewniaka ,a kiedy juz bedziesz miała pewnosc 100-tu procentową ze bedziesz miała zapewnion y nocleg i pieniadze to smialo pakuj torby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Nie masz żadnej rodziny, która mogłaby Ci w jakiś sposób pomóc, może mogłabys u kogoś bliskiego zamieszkać? Skądś to znam, ja miałam prawie 16 lat jak uciekłam z domu, ale mieszkałam z Babcią, bardzo mi pomogła a ja do dziś uważam że ta ucieczka od matki i ojczyma to jedna z najmądrzejszych decyzji w moim życiu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
ja jeszcze tylko dodam, ze rodzice mają obowiązek prawny utrzymywać cię do 18 roku życia, a w przypadku gdy się uczysz - do 26.
jesli będziesz zmuszona jest wyjście pt. sprawa w sądzie rodzinnym i alimenty od rodziców. ale musiałabyś sie bardzo dobrze do tego przygotowac - udowodnić ze mieszkanie pod jednym dachem nie jest możliwe (bo to jest własnie utrzymywanie - nie da sie tak, ze mam takie widzimisie, wyprowadzam sie, a wy mi kase dajcie). bedzie latwiej, jesli interweniowala u ciebie kiedys juz policja (np w sprawie ojca), lub gdy rodzina poświadczy na twoją korzysc. nie zachęcam do takiego wyjscia, ale twoj post wydaje się rozsądny, więc wierze w to, ze rzeczywiscie możesz miec taki problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się wyprowadziła. Zdrowie psychiczne jest ważne. Możesz zapisać się do szkoły / na kurs który przygotowuje tylko do matury (jedyne przedmioty to te wymagane czyli polski angielski i matematyka mój kolega ma lekcje trzy dni w tygodniu) i robisz to przygotowanie w rok, po roku masz maturę. Idź.
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
W ogole nie myśle o wyciąganiu pieniedzy od rodziców, ojciec do tej pory mnie nie utrzymywał to nie bede teraz od niego czegos oczekiwac, zreszta nawet nie chce - pozniej moze mi to tylko wypominac. a od matki nie chce bo i tak utrzymuje cały dom, nie bede jej robic dodatkowego wydatku.
troche sie boje sama to robic, moze ktos jest w podobnej sytuacji i chciałby ze mna "zmienic" swoje dotychczasowe zycie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Przed podjęciem decyzji pogadaj z wychowawcą ,pedagogem szkolnym ,moze oni podsuną ci jakies inne rozwiązania.
Co do alimentów to nie miej wyrzutuów sumienia,zawsze mozesz sie zwrócic do osrodka pomocy społecznej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ja miałam prawie że identyczna sytuacje tylko że chodziłam do zawodówki właśnie kończyłam 2 ostatnia klase i wyprowadziłam sie z domu z koleżanką znalazłam prace i jakos dałam rade nie miałam jeszcze 18 lat teraz mam 23lata nada lmieszkam sama wynajmuje pokój pracuje może nie mam luksusów ale mi to wystarcza i nigdy nie żałowałam swojej decyzji uważam że to była najlepsza rzecz jaką zrobiłam w życiu. tobie też napewno się uda. Trzymam kciuki i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Na forum znalazłoby sie az za duzo dziewczyn ktore sa lub byly w podobnej sytuacji . Zamiast do pedagoga zglos sie lepiej do Domu Pomocy Rodzinie -tam fachowo do tego dobrane osoby poradza Ci co i jak i pomoga gdy bedziesz tego potrzebowac. Pedagogow tak naprawde niewiele to interesuje-oni maja swoja szkolke, swoja cienka wyplatke i swoje zawezone pole widzenia. Najlepiej by bylo gdyby znalazla sie ta druga polowa ktora bedzie wstanie Cie wesprzec i zaczac zycie z Toba na wlasny rachunek. Samej napewno bedzie Ci duzo ciezej. Mam nadzieje ze nagle wszystko Ci sie odmieni na lepsze . Majac za dzieciaka "gówno" w domu, latwiej potem docenic to co jest najwazniejsze i cieszyc sie z tego
![]() Edytowane przez kselokss Czas edycji: 2010-03-04 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:31.