Wyprowadzka/uczieczka z domu. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-03, 21:43   #1
Milkaa91
Przyczajenie

Wyprowadzka/uczieczka z domu.

WItam. Pisze tutaj bo tak naprawde to nie mam z kim o tym porozmawiać. Mam 18 lat, jestem w 2 klasie technikum. Od pewnego czasu bardzo nurtuje mnie mysl by wyprowadzic sie z domu. Powód: mała patologia rodzinna, chory psychicznie ojciec, ciągłe kłótnie i wyzwiska. Mam tego dosyc, czuje jak mnie to niszczy od środka. Nie chce juz wiecej tak "wegetować". Ta sytuacja odbiera mi chec do zycia, czuje wieczna apatie i uczucie beznadziejnosci. Chce to zmienic.
Wymysliłam ze jedynym wyjsciem bedzie wyprowadzka do wiekszego miasta bo tu u mnie to nie ma szasn na prace jeszcze dla tak mlodej osoby.
Przeszukiwałam Gumtree i znalazlam ogloszenie - opieka nad starsza osoba w zamian za nocleg i dodatkowo pieniadze. Myslicie ze mogłoby mi sie to udac? Szkołe dokonczylabym w jakiejs wieczorówce.. zawsze tez marzyłam o studiach... lecz teraz najwiekszym moim marzeniem jest wyrwac sie z tego "piekiełka".
Może same czegos takiego doświadczyłyście?
wiem ze jestem "młoda i głupia" ale jak sama nie wezme swego zycia w wlasne rece to kto to za mnie zrobi?
Milkaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 21:48   #2
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Dot.: Wyprowadzka/uczieczka z domu.

Myślę, że jak jesteś pewna i wiesz czego chcesz... to bierz życie w swoje ręce.
Co do pracy, na Twoim miejscu poszukałabym czegoś innego. Opieka nad starsza osobą, może być ciężko.
Podsunę Ci pomysł, poszukaj kwatery u jakichś sióstr w internacie. Tam czasami jest bardzo tanio, a sama możesz pracować jako kelnerka czy coś w tym rodzaju.
Czemu chcesz się wyprowadzić z domu? Nie da się poprawić sytuacji?
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 21:54   #3
Milkaa91
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Myślę, że jak jesteś pewna i wiesz czego chcesz... to bierz życie w swoje ręce.
Co do pracy, na Twoim miejscu poszukałabym czegoś innego. Opieka nad starsza osobą, może być ciężko.
Podsunę Ci pomysł, poszukaj kwatery u jakichś sióstr w internacie. Tam czasami jest bardzo tanio, a sama możesz pracować jako kelnerka czy coś w tym rodzaju.
Czemu chcesz się wyprowadzić z domu? Nie da się poprawić sytuacji?
w sytuacja w domu niestety nie da sie nic zrobic... matka z tym nic nie robi to przeciez ja sama nie moge ojca z domu wyrzucic. z tymi siostrami to dobry pomysł, gorzej z tym ze mam meeeeega wielkie obawy do tego czy podołam. bardzo sie obawiam tego ze cos pojdzie nie tak i wyladuje na jakims dworcu..
Stary 2010-03-03, 22:05   #4
selllena
Zakorzenienie

GG do selllena

najlepiej jakbys wczesniej sprawdziła tą oferte pracy pojechala w to miejsce itd umuwiala si ena pewniaka ,a kiedy juz bedziesz miała pewnosc 100-tu procentową ze bedziesz miała zapewnion y nocleg i pieniadze to smialo pakuj torby tzn nie chodzi mi o jakies namawianie cie do ucieczki z domu czy coś, ale staram sie zrozumieć twoją sytuacje, a jeśli mowisz ze jest zle i naprawde tak jes to dlaczego nie miałabys tego zrobic? ja ci z całego serca zycze powodzenia

ciuszki

książki

kosmetyki
selllena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 22:24   #5
8mmadziaa8
Raczkowanie

GG do 8mmadziaa8

Nie masz żadnej rodziny, która mogłaby Ci w jakiś sposób pomóc, może mogłabys u kogoś bliskiego zamieszkać? Skądś to znam, ja miałam prawie 16 lat jak uciekłam z domu, ale mieszkałam z Babcią, bardzo mi pomogła a ja do dziś uważam że ta ucieczka od matki i ojczyma to jedna z najmądrzejszych decyzji w moim życiu Jeśli jesteś pewna że nie dasz rady w domu, to rób coś w tym kierunku, to Twoje życie i masz prawo być szczęśliwa

http://www.suwaczek.pl/cache/52360acda8.png

[vichy]369174[/vichy]
8mmadziaa8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 22:31   #6
anka.d
Wtajemniczenie

ja jeszcze tylko dodam, ze rodzice mają obowiązek prawny utrzymywać cię do 18 roku życia, a w przypadku gdy się uczysz - do 26.

jesli będziesz zmuszona jest wyjście pt. sprawa w sądzie rodzinnym i alimenty od rodziców. ale musiałabyś sie bardzo dobrze do tego przygotowac - udowodnić ze mieszkanie pod jednym dachem nie jest możliwe (bo to jest własnie utrzymywanie - nie da sie tak, ze mam takie widzimisie, wyprowadzam sie, a wy mi kase dajcie). bedzie latwiej, jesli interweniowala u ciebie kiedys juz policja (np w sprawie ojca), lub gdy rodzina poświadczy na twoją korzysc.

nie zachęcam do takiego wyjscia, ale twoj post wydaje się rozsądny, więc wierze w to, ze rzeczywiscie możesz miec taki problem.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 22:34   #7
rapifen
Zakorzenienie

Ja bym się wyprowadziła. Zdrowie psychiczne jest ważne. Możesz zapisać się do szkoły / na kurs który przygotowuje tylko do matury (jedyne przedmioty to te wymagane czyli polski angielski i matematyka mój kolega ma lekcje trzy dni w tygodniu) i robisz to przygotowanie w rok, po roku masz maturę. Idź.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 22:51   #8
Milkaa91
Przyczajenie

W ogole nie myśle o wyciąganiu pieniedzy od rodziców, ojciec do tej pory mnie nie utrzymywał to nie bede teraz od niego czegos oczekiwac, zreszta nawet nie chce - pozniej moze mi to tylko wypominac. a od matki nie chce bo i tak utrzymuje cały dom, nie bede jej robic dodatkowego wydatku.
troche sie boje sama to robic, moze ktos jest w podobnej sytuacji i chciałby ze mna "zmienic" swoje dotychczasowe zycie?
Stary 2010-03-04, 06:54   #9
paula78
Zakorzenienie

Przed podjęciem decyzji pogadaj z wychowawcą ,pedagogem szkolnym ,moze oni podsuną ci jakies inne rozwiązania.
Co do alimentów to nie miej wyrzutuów sumienia,zawsze mozesz sie zwrócic do osrodka pomocy społecznej.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 14:28   #10
2016051109231
Konto usunięte

Ja miałam prawie że identyczna sytuacje tylko że chodziłam do zawodówki właśnie kończyłam 2 ostatnia klase i wyprowadziłam sie z domu z koleżanką znalazłam prace i jakos dałam rade nie miałam jeszcze 18 lat teraz mam 23lata nada lmieszkam sama wynajmuje pokój pracuje może nie mam luksusów ale mi to wystarcza i nigdy nie żałowałam swojej decyzji uważam że to była najlepsza rzecz jaką zrobiłam w życiu. tobie też napewno się uda. Trzymam kciuki i pozdrawiam
2016051109231 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 14:51   #11
kselokss
Rozeznanie

Na forum znalazłoby sie az za duzo dziewczyn ktore sa lub byly w podobnej sytuacji . Zamiast do pedagoga zglos sie lepiej do Domu Pomocy Rodzinie -tam fachowo do tego dobrane osoby poradza Ci co i jak i pomoga gdy bedziesz tego potrzebowac. Pedagogow tak naprawde niewiele to interesuje-oni maja swoja szkolke, swoja cienka wyplatke i swoje zawezone pole widzenia. Najlepiej by bylo gdyby znalazla sie ta druga polowa ktora bedzie wstanie Cie wesprzec i zaczac zycie z Toba na wlasny rachunek. Samej napewno bedzie Ci duzo ciezej. Mam nadzieje ze nagle wszystko Ci sie odmieni na lepsze . Majac za dzieciaka "gówno" w domu, latwiej potem docenic to co jest najwazniejsze i cieszyc sie z tego

Edytowane przez kselokss
Czas edycji: 2010-03-04 o 16:41
kselokss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości