|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Ile puszek mleka na miesiąc?
Pytanie do mam dzieci butelkowych. Ile miesięcznie zjadają Wasze dzieci puszek mleka?
Najchętniej mamy dzieci najmłodszych, miesięcznych i karmionych Bebilonem ![]() Moja ma 3 tygodnie, karmię piersią i dokarmiam, ale zjadła już 1 małą puszkę Bebilonu i 1/2 dużej puszki i zastanawiam się czy bardzo odbiega od dzieci karmionych samą butlą? ![]() Nie robię codziennie notatek, więc nie wiem ile tego sztucznego dziennie dorabiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile puszek mleka na miesiąc?
ale szczegółowe pytanie zadałaś
![]() Sięgnęłam do notatek i moja w tym wieku piła plus minus tyle ile na opakowaniu, czyli 7 razy 90ml, tego już nie jestem pewna, ale opakowanie 350g wtedy wystarczało jeszcze na 7 dni. Ja daję młodej Nan Pro.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
moja tez zuzywala od najmlodszych dni ok puszki na tydzien.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
u nas schodzilo ok duzej puszki na tydzien
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Aptamil 900g (to samo co Bebilon) wystarcza na tydzien
6 x 180ml dziennie (nie zawsze zjada cala butelke) na podstawie 4.5 miesiaca i 7.4kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Puszka na tydzień? To ile was dziewczyny kosztuje mleko na cały miesiąc?
Pytam z ciekawości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w naszym przypadku opakowanie na tydzień, jak dziecko było noworodkiem oczywiście, to 4x15zł, średnio, bo można taniej kupić Nan akurat później wiadomo spożycie mleka wzrasta
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
8.99 x 52 = 467.48/12= 38F
sama z ciekawosci policzylam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja zaczęłam karmić mlekiem sztucznym, jak mała rozpoczęła 6 mcy.
na 2-3 dni szła puszka 400 g enfamilu. ale właściwie to nie wiem, jakie jest pytanie - ile dziecko powinno zjeść, czy ile kosztuje mleko na miesiąc? teraz ma 11 mcy i obliczyłam /robiąc zapasy na kilka mcy/, że 6 puszek 800 g bebilonu na miesiąc. prosty rachunek - 4 butelki dziennie po 210 ml, czyli 7 miarek, a jedna miarka to ileśtam g jak pamiętam. dzielisz 800 g na ileśtam g i wychodzi ile miarek mleka masz w kartonie. tak obliczasz ile potrzebujesz mleka na miesiąc. ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- znowu przeczytałam Twój post i nadal nic nie rozumiem. karmisz średnio co 3 godziny i jeżeli nie karmisz piersią, to dajesz butlę. są określone normy w ml dla dziecka. już nie pamiętam, jakie są dla tak małych dzieci, nasza od urodzenia dostawała 20-30 ml, bo nie miałam pokarmu. potem jedziesz zgodnie z normami określonymi na mleku. dziecko musi w końcu dostać odpowiednią ilość pokarmu dziennie. musisz to jakoś rejestrować, bo będzie się źle rozwijać. a co do kosztów mleka - są znaczne. na dzień dzisiejszy /11 mcy/ - 180 zł /przy bebilonie za 31 zł, a gdybym kupowała za 51 zł - w centrum Wawy, to byłoby 300 zł/. przy mniejszym dziecku kupowaliśmy droższe mleko enfamil, bo bebilonu nie chciała, więc w ogóle abstrakcja, bo dziecko piło prawie samo mleko. ogólnie napewno bardziej opłaca się karmić piersią. Edytowane przez Layla79 Czas edycji: 2011-12-23 o 20:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Layla79
gdyby jedna miarka miała 35g, to noworodek jedzący 7 razy dziennie po 3 miarki, w tydzień zjadał by 5145g mleka, czyli 14 opakowań mojego Nan ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
lyzeczka ma 3.5g
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
U nas wówczas było ok. puszki tygodniowo
![]() Teraz bardzo różnie, ale niestety z bebilonu musiałam zrezygnować ze wzgl na cenę - u nas prawie 40zł kosztuje :/ 6 puszek dużych miesięcznie to się robi jakieś 220-240zł. Masakra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31215634]U nas wówczas było ok. puszki tygodniowo
![]() Teraz bardzo różnie, ale niestety z bebilonu musiałam zrezygnować ze wzgl na cenę - u nas prawie 40zł kosztuje :/ 6 puszek dużych miesięcznie to się robi jakieś 220-240zł. Masakra.[/QUOTE] a bebilon i bebiko to nie ta sama firma? i ten sam sklad? to jak z tymi zabawkami z bidonki i ze smyka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Teoretycznie tak, ale coś na rzeczy jest bo nieco inaczej pachną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31216935]Teoretycznie tak, ale coś na rzeczy jest bo nieco inaczej pachną
![]() wiesz co, ja pamietam ze jak latalam do polski na urlopy to sila rzeczy mialam mleka sztuczne polskie. i np kazde mleko polskie sie pieni, a ang nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Agata jest na Nutramigenie od 6 tyg. życia. Na początku szło nam 9 puszek 425 g w każdej. Traz mniej ok. 6
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Hmm.. tak sobie czytam i czytam, i mysle, ze moj niespelna 2 miesieczny synek to dopiero jest zarlok
![]() Kiedy Wy po raz pierwszy podaliscie do "jedzenia" swojemu maluszkowi cos innego niz mleko? I co to bylo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podałam Deser Jabłko (bodajże Gerber) i Zupkę marchewkową z ryżem Bobovita ... ale młoda nie chciała jeść ![]() je inne pokarmy w sensownej ilości (czyli pół małego słoiczka) gdzies od 7 miesiąca życia, teraz skończyła 9 miesięcy, i dopiero od 2 tyg. zjada na obiad cały duży 200g słoiczek
![]() |
![]() |
#22 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
tu daje Aptamil - pieni sie tak samo
![]() |
![]() |
#23 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzieki dziewczyny za odpowiedz. Mnie to sie wydaje, ze moj jak tylko skonczy 4 miesiac to tez dostanie juz cos nowego. Chociaz on to pewnie juz by zjadl cos innego ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
pomyłka ... sprawdziłam w notatkach i nasz pierwszy obiadek to była Dynia z ziemniakiem Hipp ![]()
![]() |
#25 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
marchewka - pluje jablko - pluje Cytat:
![]() i to chyba bedzie kolejne podejscie |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Poniewaz moj pokarm zanikl karmie butla od 4 dnia zycia babelkow. Umnie wypijaja 2,5 puszki tygodniowo, do tego jedza po ok. 50 g ostatnio ziemniakow ze szpinakiem, bardzo lubia, i czasami jeszcze po 4-5 lyzeczek (tych dla dzieci
![]() Edytowane przez Ashia Czas edycji: 2012-02-15 o 14:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam,
odnośnie melka modyfikowanego. Jedna miarka (około 6 gr proszku) na jedną miarkę wody 30 ml. W zależności od tego ile zjada maluszek na jedną porcję tyle razy trzeba pomnżyć wagę miarki proszku i wyjdzie Tobie ile puszek średnio powinnaś zakupić. Trzeba dodać że przy robieniu mleka np. 120 ml + 4 miarki proszku= porcja gotowego mleka wynosi okolo 130ml (mniej więcej). Nie znaczy to jednak aby warto było zaniżać wynik wcześniejszych kalkulacji. Wręcz odwrotnie, lepiej mieć puszkę lub 2 w zapasie. Mój synek jak się urodził zjadał średnio 90-120 do 200 ml w porywach przez okres pierwszych 4 miesięcy około 6-7 razy na dobę. Mleko odciągałam od początku do 7 miesiąca. Potem z wielkimi przebojami przeszliśmy na MM. Najpierw Nutramigen, Alpro, Bebilon Pepti, Mleko sojowe, i zostaliśmy do roczku na Enfamil 0, polecam dla uczuleniowców. Nie jest ochydne jak pozostałe preparaty mlekozastępcze np. nutramigen lub pepti. Teraz pije Bebilon. Najpierw 2 , a następnie 3. Nie popełnijcie tego błędu co ja i zastępujcie stopniowo B2 nowym mlekiem B3. Po jednej miarce. Mój miał rozwolnienie i bolący brzuszek przy nagłej zmianie mleka. I myślę, że tak należy postępować z każdym nowym mlekiem. Bo z doświadczenia powiem, że mleko mleku nierówne. Pozdrawiam mlekodajne i te proszkowe mamuśki. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.