|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Po czemu te ogórki?
Dziś usłyszałam na bazarku i "po czemu te ogórki" i "na ile te ziemniaki". Panie miały za pewne na myśli pytanie o cenę. Już słyszałam tego typu sformułowania wcześniej. Jasne. Ale, z całym szacunkiem, dżizas, to za dużo na raz...
Wam to też się zdarza? Same tak mówicie? Skąd to się wzięło? Przecież te pytania są bez sensu. |
|
|
|
|
#2 |
|
Copyraptor
|
Dot.: Po czemu te ogórki?
wiesz, to kwestia regionalizmów.Raz jakiś pan chciał mnie zapytać o to która jest godzina, i gdyby nie to, że się tego domyśliłam (bo chwilę wcześniej patrzyłam na zegarek), to chybabym patrzyła na niego z oślim wyrazem twarzy przez kilka minut, bo pan zapytał "wiela na osi?!"
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
"Wiela na osi?"
że to niby jak ma się do godziny?Z takich dziwnych to tylko słyszałam "ze serem"
|
|
|
|
#4 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Iee, ze serem to się często słyszy ![]() Wiesz co jest najlepsze? Jak zapytałam o to moich znajomych, to większość wiedziała o co chodzi tj. że ten facet mnie pytał o czas...cóż |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiesz... no mnie osobiście dziwi to, że nie wpadłaś na to, że takie sformułowania to po prostu echo dawniejszych czasów a teraz się po prostu "inaczej" mówi - a że wielu ludzi ma dziadków, pradziadków jeszcze wiekowych to i naucza sie takich sformułowania i mała część z nich będzie ich jeszcze używać no bo trudno inaczej skoro tak nauczą cię w dzieciństwie i wśród takiej mowy się obracasz Pana Tadeusza sobie poczytaj skoro to cię tak dziwi (dawne zwroty a nie te konkretne)
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
przecież znacie wiele wyrazów de facto oznaczających jedną rzecz
![]() Np w różnych regionach mówi się: Na pole, na dworzu, na podwórku, na dworku itd.. albo strugaczka, temperówka, ostrzałka itd ![]() Pomyślcie a znacie takie rzeczy ![]() Moja koleżanka mówiła także : Wchódź i Schódź .. co było dziwne jak jechałyśmy autobusem .. tyle ze schodkami jeszcze.. i ja stoję pierwsza ona za mną i słyszę .. no wchódź ! A później rozmowa jej taty z mamą .. -Gdzie jest ..(imię ) + Na dworzu na trzepaku znów wywija -(podbiega do okna) Schódź z tego trzepaka natychmiast , bo spadniesz! Ja mieszkam na śląsku i tak samo mogę powiedzieć , że nie kapniecie sie o co łazi tej haji (nawet nie wiem jak to zapisać haji czy hai ) xD A to nic innego jak 'nie zorientujecie się o co chodzi w tej kłótni ' ![]() pomyślcie troszkę a zorientujecie się, że znacie takie słowa
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mojego dziadka czasem też trudno było zrozumieć, mojego sąsiada również bo jakimiś dziwnymi tekstami gadali Ale to fakt, z dawnych czasów.
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Moi znajomi zawsze mówili: "Chodź idziemy na druga kesta"
Nigdy nie wiedziałam o co chodzi, a to chodziło po prostu o przejście na drugą stronę ulicy
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się niedawno dowiedziałam że w jakimś regionie mówi się "Kiera masz na osi?" co u mnie oznacza która jest godzina
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ja gdzieś słyszałam jak jeden pan mówił, że szedł kole sklepu. Chodziło oczywiście o koło sklepu.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak dziewczyny pisały - regionalizmy, faktycznie imho gorsze jest to "dżizas"
Na śląsku jeszcze mówi się np. "nie lej ta woda", a co do godziny to spotkałam się jeszcze z "Wi wiela na cyferblacie?"
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
mieszkam na śląsku ale wszystkich słów ze śląskiego napewno w życiu nie ogarnę. Wnerwiało mnie jak pracowałam w sklepie jak przychodził klient i pytał "po wiela som te owerole?" a ja tak patrze i "słucham?, proszę po polsku, a on no dres..."
no sorry ale moim zdaniem w sklepie powinno się gadać po polsku, nie wszyscy na śląsku są ślązakami .... |
|
|
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja Ciocia zawsze mówiła mi : Dziołcha ! Dej pozór !.. A ja nie wiedziałam o co chodzi a śmiać mi się też chciało jak rodzice kupili nasiona kalarepy do ogródka i było napisane tak: Kalarepa
Superschmelz Mój brat to tylko skomentował ..: To ja życzę owocnych zbiorów ;D No i jak tu się nie śmiac
https://wizaz.pl/akcje/rossmann/rossmanniaczki/view-09.php?pid=332907 Edytowane przez nikaczekolada Czas edycji: 2010-05-30 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam przyjaciela z Poznania z którym też czasami się dziwimy, że u mnie [nad morzem] tak się nie mówi a u niego tak;d
np. zakluczyć czyli zamknąć na klucz ![]() np. skibka czyli kromka chleba, ale taka nie piętka bo piętka to piętka tylko skibka ![]() albo np. trepki czyli kapcie ![]() i na razie tylko tyle pamiętam xD Edytowane przez Enji Czas edycji: 2010-05-30 o 11:31 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn młodzież już tak nie mówi ale starsi owszem.Rodzice np. mowią "Podaj mi fojercok" (niewiem jak powinno sie to pisać) . Chodzi o zapalniczke. Ziemniaki - u nas są to kartofle. Troszke znam takiej naszej gwary choć od starszych ludzi sama czasem nie umiem zrozumiec co mówią. Gardiny - u nas to są firany ![]() Albo " W antryju na bifyju stoi szolka tyju" I wiecie o co chodzi ? ![]() A to znaczy "W przedpokoju na szafce (komodzie) stoi szklanka herbaty"
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez madabell Czas edycji: 2010-05-30 o 11:44 |
|
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
U mnie w regionie jakoś się z czymś takim nie spotyka, ale pamiętam jak kiedyś byłam u prababci i moi kuzyni ciągle mówili żebym szła z nimi na pole, a ja byłam pewna, że mnie do jakiejś roboty w polu chcą zaciągnąć
![]() Albo moja kuzynka kiedyś przyjechała, a mieszka w Wielkopolsce, i zaczęła mówić właśnie o jakichś "skibkach", "pyrach" to też nie wiedziałam na początku o co chodzi ![]() Moja przyjaciółka przez wakacje pracowała na Helu. Jak stamtąd wróciła to znowu po każdym zdaniu, przed albo w trakcie wtrącała "jo", bo podobno tam wszyscy tak mówili. Swoją drogą denerwujące |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
A dla mnie kromka chleba to zawsze była piętka, a na te normalne kawałki mówi sie skibka :P
Ogólnie jak rozmawiam z ludźmi z innych części Polski to zdarza sie nam nie zrozumieć
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, że regionalizmy. To dość oczywiste
Ale proszę mi wytłumaczyć, jeśli ktoś wie, skąd to "po czemu" - dla mnie to nielogiczne.
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O skibkach w życiu nie słyszałam, a zakluczanie mnie rozbawiło
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie natomiast często słychać 'lubiałam' zamiast 'lubiłam' albo 'poszłem' zamiast 'poszedłem', tyle, że to drugie to już chyba żadna gwara, a zwykły błąd.
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Widzę , ze koleżanka z moich stron ;D Skąd jakiego miasta jesteś ? ;D tyle piosenek śląskich jest ;D posłuchajcie sobie jak chcecie Taka w sumie przypomniała mi się ![]() http://teli1920.wrzuta.pl/audio/aEs0...t_rak_-_moplik
|
|
|
#26 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
ja z tym "Po czemu .." się już spotkałam, jednak mnie to z lekka denerwuje, bo to dla mnie nielogiczne
tak samo jak czasem przychodzą osoby na przystanek i się pytają "Leciała już 3 ??". Raz sie facet jeden wkurzył i odpowiedział, że samochody nie latają, tylko jeżdżą
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
ja też zakluczam
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;19668228]Albo "we środę"
[/QUOTE]Według Słownika Języka Polskiego obie formy - w środę i we środę są poprawne! ![]() Rozmawiając z osobami z woj. lubuskiego dowiedziałam się, że nie ma u nich wazówki, tylko jest chochelka, inny przykład - u nas na piłę tarczową mówimy krajzega, oni w lubuskim mówią cyrkulatka, a chłopak ze świętokrzyskiego trajzega Typowe regionalizmy.
Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2010-05-30 o 12:56 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.

wiesz, to kwestia regionalizmów.
że to niby jak ma się do godziny?

tj. że ten facet mnie pytał o czas...cóż