|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Niechlujne włosy
Witam,
z góry mówię, że nie wiem czy pytam na dobrej stronie, bo jestem chłopakiem (jednak włosy tego nie sugerują : P) ale po wygooglowaniu swojego problemu pojawiło mi się to forum, jak tu się nie uda to spróbuje gdzie indziej : ) . Trochę poszperałem i znalazłem parę podobnych wątków, jednak prawie robi wielką różnicę więc chciałbym prosić o pomoc indywidualnie, mam nadzieję, że to nie sprawi problemu. A więc, włosy myję codziennie, po uczesaniu (a czesze się dość często) są normalne, świeże, uporządkowane, bujne itd., jednak po wyjściu z domu, po chwili spędzonej na dworze od razu robią się posklejane, nieuporządkowane, niejednolite (tak to się mówi? ^^) przyklapnięte i najzwyczajniej w świecie nieświeże, nie wiem dokładnie jak to się fachowo nazywa (czasami rano myje włosy, a parę godzin później wyglądają jakbym dwa tygodnie nie mył. Myję głowę pewnie 2 razy częściej niż przeciętny chłopak w moim wieku, a włosy wyglądają po prostu niechlujnie...). Nie oczekuję cudów, nie zależy mi, żeby moje włosy wyglądały jak nie wiadomo co i przez nie wiadomo ile, po prostu chcę, żeby były świeże i estetyczne chociaż przez pół dnia. Szampon jakiego używam to Garnier Fresh do włosów normalnych i szybko przetłuszczających się, ostatnio także raz w tygodniu stosuję odżywkę: http://www.swiatdrobiazgow.pl/150ml-...ea14653d552b8a jednak średnio to to pomaga :/ dawniej stosowałem także inne szampony Garniera (już nie pamiętam dokładnych nazw) oraz odżywkę Garnier Volume Restructer. Spłukuję włosy dokładnie, jak wspomniałem czeszę się dosyć często, włosy mam do ramion (a mam zamiar nadal zapuszczać, jednak z 2 miesiące temu byłem podciąć końcówki, bo to podobno miało dać odżyć włosom, jednak średnio spełniło swoje zadanie), jak coś jeszcze będzie potrzebne to proszę pytać. Z góry dziękuje za pomoc w doborze jakiegoś szamponu czy odżywki (czy za jakąś poradę) i wyrozumiałość (jako iż to chyba raczej kobiece forum :P). Pozdrawiam. Edytowane przez snickerr Czas edycji: 2010-09-20 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Niechlujne włosy
rada jest jedna - cięcie na zapałke. I kłopot z głowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ma zielone pojęcie
|
Zacznij od zmiany szamponu. Proponuję jakiś ziołowy firmy Barwa, Pollena Ewa lub Pollena Savona. Dobre ziołowe firmy Eva można nawet w Rossmannie dostać.
Włosy na długości masz raczej tłuste czy suche?
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2218769 0]rada jest jedna - cięcie na zapałke. I kłopot z głowy[/QUOTE]
obawiam się, że to nie wchodzi w grę :p Nie jestem w 100% pewien co podchodzi pod definicje suchych ale (tak na chłopski rozum) to prędzej ta druga opcja, tłuste robią się z wieczora ale tak to już od zawsze miałem (od kiedy pamiętam włosy myję codziennie). Co do szamponu to spróbuję któryś z tych (ten Eva skoro nawet prostszy do zdobycia), dzięki za propozycję. Edytowane przez snickerr Czas edycji: 2010-09-20 o 17:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Zdjęcie Twoich włosów bardzo pomogłoby w ustaleniu w czym dokładnie jest problem. Wtedy też łatwiej byłoby dobrać odpowiednią kurację dla Twoich włosów ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jakoś wielce tłuste nie są ale czuć, że są takie nieprzyjemne w dotyku no i za ciekawie nie wyglądają (ale to jak pisałem, gdzieś z 12h po umyciu, nigdy nie wydawało się to dla mnie dziwne). Końcówki mam poskręcane (czy zaokrąglone, nie wiem jak to fachowo nazwać :P). Raczej są łamliwe i suche (trochę jak siano, jeśli to to samo). Co do zdjęcia to niestety nie posiadam aktualnie aparatu, którym mógłbym zrobić zdjęcie ukazujące cokolwiek (na komórce mam słaby, zdjęcie i tak nic nie ukaże) ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
przede wszystkim zrezygnuj z garniera
![]() |
#8 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
I pamiętaj- myjemy tylko skórę głowy, a nie całe włosy. Włosy na długości będą wystarczająco umyte przez samą pianę, w którą zmieni się szampon ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ok, w takim razie zmienię szampon i zastosuje się do porad, mam nadzieję, że mi to pomoże, dziękuje za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Chatul. Zmień Garniera i to jak najszybciej! Garnier ma bardzo słabe szampony, strasznie silikonowe i mają mnóstwo obciążających "zapychaczy". Uważam, że najlepsze dla Ciebie byłoby użycie wspomnianych przez Chatul szamponów, aczkolwiek ja proponuję Pharmaceris Dr.Ireny Eris, to wspaniałe szampony za 20 zł, a ten do tłustych to cudo. Polecam, bo próbowałam ja i wiele moich koleżanek, więc znam efekty.
Opinie na KWC: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...ojotokowej.htm Z tym myciem samej głowy i ta teorią, że piana zmyje włosy, to uważam za jakiś nonsens. Szampon jest po to, żeby nim myć włosy i skórę głowy, a nie babrać się w jakieś wydziwnienia. Ja myłam zawsze włosy i skórę głowy i nic mi się nigdy nie stało. Myj głowę tak jak dotychczas, jedynie zmień kosmetyki a odżywkę dawaj na same końcówki lub kup sobie jedwab i dawaj na końcówki po myciu na wilgotne lub suche włosy, jak wolisz. Szukaj szamponów brzozowych, pokrzywowych lub aptecznych o prostych składach. Edytowane przez karen_walker Czas edycji: 2010-09-20 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
I pamiętaj o odżywce. Wiem że faceci trochę wstydzą się, więc ja swojemu długowłosemu facetowi sama kupuje i przynoszę do domu odżywkę. Tak samo proponuje wywalić te garniery - albo mniej drastycznie, zużyć do końca i więcej nie kupować, kupić tani szampon ziołowy, i odżywkę też prostszą - polecam Joanny z apteczki babuni do spłukiwania, (o, jakieś z tej serii : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...-wypadania.htm ) dostępne dość łatwo, nie drogie (ok 6 zł) bo jak się domyślam po magiczne specyfiki po różnych drogeriach latać nie będziesz
![]() Pamiętaj, ze o długie włosy trzeba dbać, i faceci nie są z tego niestety cudownym sposobem zwolnieni ![]() ![]() Edytowane przez Maryha_ah Czas edycji: 2010-09-20 o 23:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
skoro cięcie na zapałke jest niemożliwe - to jak mówiły poprzedniczki, zmień szampon na lżejszy - może być np radical farmony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
ja mam ten sam problem, a też sie nie obetnę zna zapałkę bo jakby to wyglądało u dziewczyny...
moje włosy od razu jak je wysuszę to są całe porozdzielane i sie robią takie strąki a po paru godzinach już są tłuste, sama nie wiem co robic a szamponów to już tony wypróbowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Tak jak wyżej, zrezygnuj z szamponów z silikonami (czyli garnier, elseve, l`oreal) na rzecz prostych tanich szamponów ziołowych. Mi to pomogło. Jak sam szampon nie pomoże, odżywkę też wymień na lżejszą. Moga być takie, które polecałam koledze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Może warto pomyśleć też o rzadszym myciu głowy. Znam dziewczyny które myły głowę nawet dwa razy dziennie. Postanowiły myć rzadziej np co 2 dzień i problem zniknął. Oczywiście początkowo było trudno ale później było tylko lepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swietnie by wygladalo ![]() Polecam poeksperymwntowac z roznymi olejami (rycynowy, kokosowy, migdalowy, oliwa z oliwek), chociaz to juz nieco wyzszy poziom, ze tak powiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
kiedyś myłam długi czas co 3-dni, ale efekt - tłuszcz masakryczny i nic więcej
a na zapałkę i bym sie ścięła, ale tu chodzi o moją "urodę" jeśli w ogóle można to urodą nazwać ![]() a oleje nie zwiększą przetłuszczania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Meadow
Niektóre dziewczyny chwala sobie i przetłuszczanie im sie zmniejszylo. Tylko nie pamietam po ktorym. Radzę zajrzec do wątku "oleje i olejki" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Z tym przetłuszczaniem włosów jako remedium na ten problem to wg mnie jakiś zabobon ludowy pozostały z czasów PRL. Ale mówię tak, gdyż próbowałam tej metody i nic nie dała, ale innym mogła pomóc.
Jedyny efekt jaki wtedy widziałam to masa włosów, które mi wypadły. Jak nie przetłuszczę bardzo włosów to mi wypada kilka , jak przetłuszczam, to lecą garściami. A dla założyciela tematu z odżywek polecam Ziaję, bo są lekkie i bez ciężkich sylikonów. I nakładaj jej od połowy długości włosów, albo na same końce. Powinno pomóc. Osobom, którym włosy przetłuszczają się w tak ekspresowym tempie radziłabym odwiedzić lekarza, bo to nie jest normalne, że włosy po kilku godzinach od mycia są nieświeże. Wtedy lepiej iść do lekarza i zbadać hormony albo tarczycę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
ja mam niedoczynność tarczycy od niecałego roku, ale to nie jest tego wina bo mam tak odkąd byłam mała...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Gdybym ja używała szamponów mocno obciążających (dla mnie najgorszy był fructis :O) to też bym musiała chyba iść do lekarza, bo po takim czymś miałam myjąc rano wieczorem włosy okropne. Od daawna używam ziołowych, w zasadzie co zakup to inny,ale zawsze obowiązuje zasada: żelowy, nie kremowy, i bez silikonów, spokojnie myję sobie co drugi dzień i nie mam tłustych. Trzeciego dnia już owszem, ale ja tez mam predyspozycje do przetłuszczania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
im częściej myjesz tym sa bardziej tłuste.
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
oj karmazynka99 racji nie masz
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
proponuje pójść najpierw do lekarza, nawet dermatologa, a do tego czasu tak jak dziewczyny wcześniej pisały zmień szampon, idź najlepiej do apteki i zapytaj się pani farmaceutki co mogłaby ci polecić na twój problem. Jeśli stan twoich końcówek jest w dobrym stanie to nie widzę powodu do ich ścinania, moim zdaniem problem leży w skórze głowy. a oprócz szamponu używaj również odżywki do włosów. pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
sprój ziołowego dobrze oczyszczającego szamponu, może byc apteczny. Odzywka lekka bez silikonów np z joanny z apteczki babuni. I powinno byc lepiej. Pewnie masz przetłuszczające sie włosy u nasady i suche na końcach.
moze jednak minac troche czasu nim znajdziesz pielegnacje odpowiednia dla siebie. czytałam, ze niektóre dziewczyny z wizazu wcierają wodę brzozowa (tak ta PRLowską) w skalp i podobno bardzo ogranicza przetłuszczanie- włosy sa świeze nawet przez 2 dni. ale niekoniecnzie Tobie moze pomóc- zawiera mnostwo alkoholu, wiec moze nawet nasilic problem. tak, jak pisałam, ziółka sa dobre na wszystko- szampon pokrzywowy, brzozowy czy z rzepy powinny zadziałac, a jak nie to warto kupic w aptece. aha, mój mąz jest niereformowalny i mimo kilku prób przestawienia go na szampony ziołowe, wciąz wraca do head&shouders bo twierdzi, ze po nim nie ma codziennie tłustych i swędzacych włosów.
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Witam
mój facet też miał kłopoty z włosami i skórą głowy (brzydkie przetłuszczające się szybko włosy i łupież) ale wyraźnie wynikało to z używania klasycznych szamponów z SLS-em, które zamiast zwalczać potęgowały problem. Od pewnego czasu sama zaczęłam mu kupować szampony, np. teraz używa genialny NEOBIO "bambusowy do włosów suchych" i ani piśnie, stan skóry głowy się unormował, łupież zniknął. Ale nie tylko ten szampon jest dobry, radzę poszukać czegoś w aptece ale bez SLS-u i jego odpowiedników (np. Lagoona, Lavera itp). No i oczywiście trzeba uzbroić się cierpliwość bo taka zamiana może być szokująca i skóra głowy potrzebuje czasu żeby się przyzwyczaić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:19.