Irlandia-tworcze dziewczyny :) hafciarki, decoupazystki itp - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-14, 21:16   #1
butterfly46
Raczkowanie

Irlandia-tworcze dziewczyny :) hafciarki, decoupazystki itp

Witam
Szukam dziewczyn z Irlandii do wspolnych pogaduszek, porad itp na tematy typu haft, decoupage itp, czyli wszystko stworzone przez nasze zdolne raczki Ja wyszywam obrazki haftem krzyzykowym od kilku lat, ostatnio tez bardzo zainspirowal mnie decoupage, oraz kwiaty z bibuly. Ogolnie wszystko co mozna zrobic samemu jest najpiekniejsze tak wiec zapraszam
butterfly46 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-15, 10:22   #2
butterfly46
Raczkowanie

Dot.: Irlandia-tworcze dziewczyny :) hafciarki, decoupazystki itp

To moje obrazki ostatnio skonczone, pierwszy jeszcze niewyprany

Załącznik 3409628

Załącznik 3409631

Edytowane przez butterfly46
Czas edycji: 2010-09-15 o 10:23
Stary 2010-09-15, 13:34   #3
sbt2012
Raczkowanie

Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja z tego forum mieszkam w Irl.

Haftowanie i decoupage to niestety nie moja dziedzina...raczej tworze z papieru - z resztą sama zobacz w podpisie są linki do moich prac.
Kto wie może znajdziemy jakiś wspólny temat do pogaduch

Pozdrawiam!!!

PS. Przecudne są Twoje haftowane obrazki!!!!!

Edytowane przez sbt2012
Czas edycji: 2010-09-15 o 13:36
sbt2012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-15, 17:29   #4
butterfly46
Raczkowanie

Sbt szkatulka jest przecudna i kto by powiedzial ze to papier, ja myslalam zeby zrobic wlasnie takie koszyczki z gazet, bardzo mi sie by przydaly narazie zbieram gazety ale napewno sie za to zabiore, no i mam juz wszytsko przygotowane do kwiatkow z papieru tylko jakos ostatnio czasu brak a jak mam chwilke to wyszywam nastepny obraz
Stary 2010-09-16, 11:22   #5
sbt2012
Raczkowanie

Dobrze, że zaczynasz od zbierania gazet - bo najgorzej jest gdy chęci do plecenia są a surowca brak A koszyczki rzeczywiście rzecz przydatna - szczególnie dla mnie bo mam fioła na punkcie segregowania dupereli a w szczególności przydasiów (właśnie obmyślam jakie pudełeczko zrobić sobie na koraliki)

Ja chciałam robić bukiet z bibuły - ale jak dotąd nie znalazłam tutaj typowej krepiny - są tylko te cienkie bibuły - nie pamiętam jak to się nazywa fachowo ale wygląda jak papier śniadaniowy
Stary 2010-09-17, 11:20   #6
butterfly46
Raczkowanie

SBT a kolorowe gazety i na przyklad ulotki te takie sztywne i slizgie tez sie nadaja na koszyczki?? Ja mam krepe z polski, jak bylam to sobie kupilam, a patrzylas w easonie czy czasem nie maja?? raz widzialam u mnie w takiej malej ksiegarni tylko ze nie zawiele jej bylo w opakowaniu. Na blanchardstown jest fajny sklep do robienie wszystkiego wlasnorecznie, jesli mieszkasz niedaleko to mozesz sie wybrac moze tam cos znajdziesz
Stary 2010-09-17, 13:00   #7
sbt2012
Raczkowanie

ja zaczynalam od kręcenia rurek ze zwykłej gazety bo akurat takową posiadałam - łatwiej się rurki skręcają ale pozniej mi się spłaszczały za bardzo jak robiłam koszyczek (ale może to ja coś źle robiłam). następnym razem z braku gazety wzięłam taka z papieru kredowego - rurki skręca się trudniej i trzeba dojść do wprawy ale za to są sztywne i ładniejsze koszyczki wychodzą
Ja niestety mieszkam w Kerry w Killarney - do stolicy mam 300 km Jak na razie moje kwiatuchy origami będą musiały mi wystarczyć, chociaż dostałam duuużo różnorodnych wstążek a widziałam gdzieś w necie, że łądne różyczki można z nich stworzyć, to będe próbować
co prawda jest tu sklep z pierdołkami do scrapów (maja też sklep internetowy http://craftyalley.com/) ale bibuły naszej polskiej tam nie spotkałam. Właśnie wyjechała ode mnie moja rodzinka - całą walizkę przydasiów mi przywieźli - tak dużo sobie zażyczyłam, że juz nie chciałam naciągać rodzicielki na kolejne wydatki hehe. Jak na razie podróży do PL nie mam w planach ale pewnie dopiero wtedy się zaopatrzę w krepinę
Stary 2010-09-19, 21:44   #8
kasiuleczka25
Rozeznanie

hej dziewczyny
no prosze jaki ten swiat wirtualny maly Buterflay my to juz sie znamy hi hi, no i z checia dowiem sie czy jest w tej Irlandii wiecej osóbek ktore lubiá zrobic cos wlasnymi raczkami.

No i juz widze ze mamy wspolne tematy z Baterflay kwiatki i decoupage, a z SBT 2012 koszyczki papierowe

No dziewczyny ja niestety na jeszcze tydzien musze sie wstrzymac z moimi robotkami i narazie wszystko w kacie lezy, sa czasem rzeczy wazniejsze np nauka. pozdrowka

Edytowane przez kasiuleczka25
Czas edycji: 2010-09-19 o 21:48
kasiuleczka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-24, 11:52   #9
butterfly46
Raczkowanie

Dokladnie Kasiuleczka my to wszedzie sie spotykamy ja wlasnie wzielam sie za robienie koszyczka juz mam prawie caly, nie jest taki ladny jak wasze bo to pierwszy ale nauka czyni mistrza, pomalu do przodu Musze tylko kupic farbe do pomalowania go, jakiej wy uzywacie??? i czy potem lakierujecie jeszcze czy tylko farba wystarczy??
Stary 2010-09-24, 13:12   #10
sbt2012
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez butterfly46 Pokaż wiadomość
Dokladnie Kasiuleczka my to wszedzie sie spotykamy ja wlasnie wzielam sie za robienie koszyczka juz mam prawie caly, nie jest taki ladny jak wasze bo to pierwszy ale nauka czyni mistrza, pomalu do przodu Musze tylko kupic farbe do pomalowania go, jakiej wy uzywacie??? i czy potem lakierujecie jeszcze czy tylko farba wystarczy??

ja swoje malowałam przeróżnymi...czarny koszyczek farbą do drewna (ale dużo bałaganu i w całym domu śmierdzi farba) żółty koszyczek malowalam akrylowymi dla dzieci z lidla całkiem fajny efekt. Jednak najlepiej malowało mi się niebieski koszyk - bo farbą w sprayu - bardzo szybko się maluje i farba pokrywa wszystkie zakamarki. Sama zobaczycz jakie upierdliwe jest malowanie takiego koszyczka pędzlem...ostatnio stwierdziłam, że w krótszym czasie zrobiłam koszyk niż go pomalowałam hehe.
Ale najlepiej jak sama wypróbujesz różne farby i zobaczysz, którą ci najlepiej sie maluje Ja już koszyczków po malowaniu nie lakieruję, bo farby same się błyszczą
Stary 2010-09-25, 23:34   #11
kasiuleczka25
Rozeznanie

hejka faktycznie to malowanie koszyczków jest bardzo czasochlonne no i nie mozna dojsc pedzelkiem do wszystkich zakamarków, i tez wlasnie chcialam sobie zakupic farbe w sprayu bo pisala o tym jakas blogowiczka. Ja lakierowalamkoszyczki.
A ja dzis jestem przeszczesliwa bo bede mogla juz wrocic do moich robotek, udalo mi sie zdac testy na prawko wiec zakuwanie sie skonczylo.

Czas edycji: 2010-09-26 o 01:54
Stary 2010-09-26, 00:34   #12
sbt2012
Raczkowanie

Kasiuleczka gratuluję zdania testów!!!!
A jaką farbą malowałaś ?
Tak w ogóle to wrzucaj mi tu szybciutko fotkę bo umieram z ciekawości jak Ci wyszedł pierwszy koszyczek
Stary 2010-09-26, 16:20   #13
kasiuleczka25
Rozeznanie

elloo
to chyba byla farba akrylowa nio taka co sie sciany maluje

A oto dluga droga mojego pierwszego koszyczka
1 Tutaj wersja surowa
Załącznik 3433067

2 Tutaj w srodku
Załącznik 3433071

3 A tu jest pomalowany na zewnatrz na bezowo a w sroku na pistacjowo bo mi na calosc nie starczylo farby
Załącznik 3433073

4 A tu po zmianie bo poprzednie kolory niezbyt wygladaly wiec przemalowalam go na braz, polakieroowany i ozdobiony
Załącznik 3433076

5 na tej fotce jest drugi koszyczek troche poszlam na latwizne i dno koszyczków juz robilam z tektury bo pierwszy mi wyszedl jajowaty!
Załącznik 3433157
6 a Tutaj 3 koszyczek chyba najladniejszy hi hi
Załącznik 3433158

7 a tutaj koszyczek ecri i cos ala decoupage
Załącznik 3433160

jeszcze mam dwa ale mi sie gdzies fotki zapodzialy jak znajde to wstawie.
Stary 2010-09-26, 18:43   #14
sbt2012
Raczkowanie

Pokręciły mi się nicki bo to butterfly debiutowała niedawno z papierową wikliną
Chylę czoła - koszyczki pierwsza klasa!!! Teraz dopiero widzę, że moje koszyki to amatorszczyzna
Najbardziej podobają mi się te brązowe (może dlatego, że zawsze chciałam brązowy koszyk zrobić ale nigdy farby tego koloru nie posiadałam) ładnie też przyozdobione są - niby taki mały detal a dodaje im uroku
Stary 2010-09-26, 21:28   #15
kasiuleczka25
Rozeznanie

ehhh to jeszcze nie pierwsza klasa jeszcze duzo im brakuje do perfecto... chyba gdzies tu na wizazu lub blogach ogladalam takie cudenka ze heejjjjjj. Ja sie teraz przymierzam do zrobienia duzego ha ha a nawet dwoch duzych chce je wyscielic w srodku materialem . troche rurek juz mam poskrecanych. a ja dzis tylko lakierowalam me sloje na których cwicze technike decoupage.Moze jutro dopadnie mnie jakas wieksza wena....
Stary 2010-09-26, 21:59   #16
Jaga Baba
Rozeznanie

Hej ,dziewczyny!!!!!
Czy mogę do Was dołączyć?Mieszkam w Dublinie ,wsiąkłam w karteczkowanie..ale kuszą mnie różne inne rzeczy..Wasze "wiklinopodobne"koszy czki też
pozdrawiam

(Acha..i też jestem od 2 m-cy na Dukanie ;-) ,było 91 jest 70.800kg))

Edytowane przez Jaga Baba
Czas edycji: 2010-09-26 o 22:01
Jaga Baba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 22:12   #17
sbt2012
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiuleczka25 Pokaż wiadomość
ehhh to jeszcze nie pierwsza klasa jeszcze duzo im brakuje do perfecto... chyba gdzies tu na wizazu lub blogach ogladalam takie cudenka ze heejjjjjj. Ja sie teraz przymierzam do zrobienia duzego ha ha a nawet dwoch duzych chce je wyscielic w srodku materialem . troche rurek juz mam poskrecanych. a ja dzis tylko lakierowalam me sloje na których cwicze technike decoupage.Moze jutro dopadnie mnie jakas wieksza wena....
Też marzy mi się duży koszyk..ale jak na razie przeraża mnie skręcanie rurek - jak robiłam ramkę na puzzle się ich trochę naskręcałam i na razie nie mam ochoty na "powtórkę z rozrywki" hehe, no ale idzie zima i długie wieczory...kto wie, kto wie...

[QUOTE=Jaga Baba;22320347]Hej ,dziewczyny!!!!!
Czy mogę do Was dołączyć?Mieszkam w Dublinie ,wsiąkłam w karteczkowanie..ale kuszą mnie różne inne rzeczy..Wasze "wiklinopodobne"koszy czki też
pozdrawiam

No Ba! Zapraszamy serdecznie - im nas więcej tym weselej
Stary 2010-09-26, 22:34   #18
Jaga Baba
Rozeznanie

Fajnie!!!:jup i:
Stary 2010-09-26, 22:45   #19
kasiuleczka25
Rozeznanie

Jaga Baba pewno pewno zapraszamy i witamy!!
Jestem pod wrazeniem Twoich katreczek poprostu sá piekne
Hi hi a jesli chodzi o Dukanowanie to ja od 2 miesiecy grzeszeeee
i musze sie jak najszybciej poprawic i zmobilizowac bo z tego co widzialam waga znowu mi podskoczyla. ehh a to wszystko przez stres a na stres najlepsze slodycze hi
Stary 2010-09-26, 22:55   #20
Jaga Baba
Rozeznanie

Dzięki Kasiuleczko
A ja sobie na Dukanie dogadzam jak na żadnej diecie!! I czekoladke jem..i serniczek upiekęWaga leci..chociaż teraz juz wolniej ..zostało mi troszke ponad 2 kg i wskakuje na 3 fazę

Co do Waszych przepięknych koszyczków..to polecice mi jakaś stronke z kursikiem?Moze i ja kiedys spróbuje...przydałoby mi sie kilka w kuchni..
Stary 2010-09-26, 23:04   #21
sbt2012
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jaga Baba Pokaż wiadomość

Co do Waszych przepięknych koszyczków..to polecice mi jakaś stronke z kursikiem?Moze i ja kiedys spróbuje...przydałoby mi sie kilka w kuchni..

Osobiście korzystałam z tej stronki: http://szuwarkowo.ovh.org/dla_poczatkujacych.htm - wszystko ładnie jest opisane. Życzę udanych wyplotów no i oczywiście nie zapomnij się później pochwalić
Stary 2010-09-26, 23:26   #22
kasiuleczka25
Rozeznanie

http://www.cafeart.pl/20060131164/mi...j_wikliny.html

http://kawa80.prv.pl/Koszyczek%20wik...0wiklinowy.htm

http://www.papier-mache.eu/blog/blog...iny-cz.-1.html

a ja uczylam sie z tych stronek.
Jaga baba no gratulacje 20 kg w dol... tez tak chce... no minimum 8 Ja tez próbowalam serniczki piec ale sie zniechcecilam bo mi nie wychodzily moze jak masz jakies przepisiki sprawdzone to napisz na priva pleseeeee i na te czekoladké tez, tylko ze ja niegdzie nie moglam znalexc mleka w proszku ehhh
Stary 2010-09-27, 00:25   #23
butterfly46
Raczkowanie

Witam Baba Jaga.
Moj pierwszy koszyczek skonczony no ale jeszcze nie pomalowany farby juz mam, lakier tez tylko czas trzeba poszukac Jak skoncze to wrzuce. Myslalam ze to wiecej czasu zajmuje, w porownaniu z moimi wyszywankami to poszlo raz dwa
Kasiuleczka gratuluje zdanego prawka, teraz bedziesz szalec po ulicach niczym Kubica hehehe Musze Ci sie pochwali ze wygralam pocieszajke niespodzianke w candy, teraz tylko czekam az zostanie wyslana, ciekawa jestem co tam bedzie.
Stary 2010-09-27, 01:25   #24
marcypan
BAN stały

Lokalizacja: POCHODZE Z WOJEWODCTWA KUJ-POM. I MIESZKAM TERAZ W SOUTH TIPP IRL

Cytat:
Napisane przez kasiuleczka25 Pokaż wiadomość
elloo
to chyba byla farba akrylowa nio taka co sie sciany maluje

A oto dluga droga mojego pierwszego koszyczka
1 Tutaj wersja surowa
Załącznik 3433067

2 Tutaj w srodku
Załącznik 3433071

3 A tu jest pomalowany na zewnatrz na bezowo a w sroku na pistacjowo bo mi na calosc nie starczylo farby
Załącznik 3433073

4 A tu po zmianie bo poprzednie kolory niezbyt wygladaly wiec przemalowalam go na braz, polakieroowany i ozdobiony
Załącznik 3433076

5 na tej fotce jest drugi koszyczek troche poszlam na latwizne i dno koszyczków juz robilam z tektury bo pierwszy mi wyszedl jajowaty!
Załącznik 3433157
6 a Tutaj 3 koszyczek chyba najladniejszy hi hi
Załącznik 3433158

7 a tutaj koszyczek ecri i cos ala decoupage
Załącznik 3433160

jeszcze mam dwa ale mi sie gdzies fotki zapodzialy jak znajde to wstawie.
te koszyczki sa przepikne nigdy nie wiedzialam ze mozna cos takiego slicznego zrobic ze zwyklej gazety musze sie tego nauczyc...jestem z clonmel moge sie dolaczyc??
marcypan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 10:42   #25
butterfly46
Raczkowanie

Jasne zapraszamy
Stary 2010-09-27, 10:56   #26
kasiuleczka25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez butterfly46 Pokaż wiadomość
Witam Baba Jaga.
Moj pierwszy koszyczek skonczony no ale jeszcze nie pomalowany farby juz mam, lakier tez tylko czas trzeba poszukac Jak skoncze to wrzuce. Myslalam ze to wiecej czasu zajmuje, w porownaniu z moimi wyszywankami to poszlo raz dwa
Kasiuleczka gratuluje zdanego prawka, teraz bedziesz szalec po ulicach niczym Kubica hehehe Musze Ci sie pochwali ze wygralam pocieszajke niespodzianke w candy, teraz tylko czekam az zostanie wyslana, ciekawa jestem co tam bedzie.
Buterflay dzieki dzieki oj do tych ulicznych szalenstw to jeszcze daleko pozatym jeszcze autko jakies musze zakupic zebym mogla najpierw pocwiczyc jazdy, ale co tam pierwszy krok jest zrobiony i jestem heppi ze jeszcze troszke i juz nie bede uziemiona w domku pozatym pogoda coraz gorsza sie robi wiec sie tylek w samochód wsadzi i sie nie zmoknie.
I gratulacje nagrody pocieszanki - widzialam widzialam bo tez bralam w tym candy udzial i czytalam wyniki. Ja na mojá wygraná jeszcze czekam bo dziewczyna wolala wyslac na mój polski adres(pewno taniej) paczuszka juz dotarla teraz mamusia dziala i doklada do paczki cos od siebie bo zazyczylam sobie suszonych grzybów i ksiazki z bajkami dla mojej Olivy.ehhh juz sie nie moge doczekac.

Marcypan witamy i zapraszamy ohhhh no robi sie nas coraz wiecej superrr....!!!
Stary 2010-09-28, 17:33   #27
butterfly46
Raczkowanie

Kasiuleczka (albo dziewczyny co robia decoupage) jakiego kleju do serwetek i podkladu uzywasz??? chodzi mi glownie o irlandzki, jesli robisz takim to napisz mi jego nazwe, lece do sklepu z takimi duperelkami i moze tam cos znajde bo krak i reszte mam z B&Q.
Stary 2010-09-28, 18:57   #28
kasiuleczka25
Rozeznanie

Butterflay,ja niestety nie pomogé bo jak narazie serwetki przyklejalam na bialko, podkladu zadnego jeszcze nie uzywalam(bo na slioikach wszystko bylo ok ale na pudelkach zauwazylam ze farba odryskuje) ale poprosilam znajomá zeby mi w polsce zakupila i podklad i klej i preparat opóxniajacy wysychanie farb mam nadzieje ze wszystko znajdzie i zakupi dowiem sie w czwartek.Moze na tej strone gazeta.ie decoupage piszá cos dziewczyny na ten temat.

Czas edycji: 2010-09-28 o 19:02
Stary 2010-09-28, 19:15   #29
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

butterfly46 ja mieszkam w anglii, i tez mam stale problem z produktami. raz kupilam w polsce przez internet, ale przesylka ponad 80 zl. wiec wybralam sie do B&Q i tam zakupilam primer i lakier, swietnie mi sie tymi produktami pracuje na drewnie. i duzo tansze niz sprowadzac z polski może w irlandii znajdziesz cos podobnego, powodzenia!
domciatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-28, 19:31   #30
butterfly46
Raczkowanie

Wlasnie lakier tez mam z b&q, krak tez tam maja i jedna dziewczyna pisala ze dobrze sie na nim robi wiec mam zamiar go zakupic bo ostatnio moj mnie poganial i nie zdarzylam, wiecie jak to jest z facetami Primer tez tam postaram sie poszukac
Kasiuleczka wlasnie pisze z tamtymi dziewczynami na gazeta.ie i czekam tez na odp
Dzieki dziewczyny
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości