Wszystkiemu ta młodzież winna? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-08, 00:00   #1
invisible_01
Zakorzeniona

Wszystkiemu ta młodzież winna?

Przyznam, że ostatnio coraz częściej słyszę narzekania na młodych ludzi i przypisywanie im wszelkiego zła tego świata. Jechałam ostatnio autobusem, obok mnie dyskutowały dwie starsze panie. Nagle przez inną ulicę przejechał szybko samochód. Na to jedna z pań: "Ci młodzi to są kompletnie nieodpowiedzialni, same wypadki na drogach tylko przez nich!" - a przecież nie było widać kierowcy samochodu i równie dobrze mógł to być starszy pan. Nie wiem, skąd pogląd u niektórych, że tylko młodzi ludzie powodują wypadki/kradną/hałasują i takie tam? Ostatnio u mnie w bloku była głośna impreza, starsza sąsiadka w windzie powiedziała do mnie: "Wy młodzi to się nie potraficie kulturalnie bawić", po czym okazało się, że zabawę urządziło sobie małżeństwo po 50-tce.

Przyznam szczerze, że im częściej to słyszę, tym bardziej mnie to denerwuje. Zdaję sobie sprawę z tego, że młodzi ludzie również są sprawcami wypadków czy powodują inne problemy, ale przecież liczba osób robiących to samo ma miejsce również w innych przedziałach wiekowych.

A Wy co o tym myślicie?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 00:08   #2
monius9
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkiemu ta młodzież winna?

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Przyznam, że ostatnio coraz częściej słyszę narzekania na młodych ludzi i przypisywanie im wszelkiego zła tego świata. Jechałam ostatnio autobusem, obok mnie dyskutowały dwie starsze panie. Nagle przez inną ulicę przejechał szybko samochód. Na to jedna z pań: "Ci młodzi to są kompletnie nieodpowiedzialni, same wypadki na drogach tylko przez nich!" - a przecież nie było widać kierowcy samochodu i równie dobrze mógł to być starszy pan. Nie wiem, skąd pogląd u niektórych, że tylko młodzi ludzie powodują wypadki/kradną/hałasują i takie tam? Ostatnio u mnie w bloku była głośna impreza, starsza sąsiadka w windzie powiedziała do mnie: "Wy młodzi to się nie potraficie kulturalnie bawić", po czym okazało się, że zabawę urządziło sobie małżeństwo po 50-tce.

Przyznam szczerze, że im częściej to słyszę, tym bardziej mnie to denerwuje. Zdaję sobie sprawę z tego, że młodzi ludzie również są sprawcami wypadków czy powodują inne problemy, ale przecież liczba osób robiących to samo ma miejsce również w innych przedziałach wiekowych.

A Wy co o tym myślicie?
ja myślę że na kogoś trzeba ponarzekać, jedni narzekają na polityków, inni na kościół, inni na media, jedni na starych, inni na młodych. i wszyscy mają tak samo mało racji wrzucając wszystkich do jednego wora.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 00:14   #3
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

A ja myślę że od zawsze tak właśnie było że słyszało się tylko 'ta młodzież' I coś czuję że zawsze tak już będzie. 'Nie pamięta wół jak cieleńciem był'

Choć co do tej dzisiejszej młodzieży, to jest troche racji

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 01:09   #4
A taka jedna
Zakorzenienie

Moja sąsiadka też uważa,że co złego,to właśnie młodzież!
I zawsze jest 'ach ten wiek dojrzewania' :P
Mówię prawdę szczerą,
Bo nie lubię, gdy ktoś kłamie,
Służę pomocą, nie na każde zawołanie,
Mam własne zdanie i szereg racji,
Niezmienna niezależnie od miejsca, czasu i akcji

Reggae

BLESS!
A taka jedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 08:13   #5
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

A Wy co o tym myślicie?
Poczytaj sobie dowolny watek na wizazu, ktory dotyczy ludzi starszych - takie samo psioczenie, jak to co Ty przytaczasz.

Ot, czesc ludzi lubi pomarudzic, z wiekiem sie tylko zmienia cel marudzenia

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 08:19   #6
tinpanalley
Zadomowienie

Ja ostatnio zauważyłam, że starsi są gorsi od młodych. Nie dają przykładu (a powinni) wymagają a sami zachowują się chamowato.
Często np w kolejkach wpychają się i udają, że nie widzą, że ktoś inny przed nimi stał. Stałam kiedyś w sklepie, za mną starsza pani (ale nie staruszka bo ustąpiłabym jej ). Nie lubię stać komuś "na plecach" więc stałam za osobą przede mną w pewnej odległości. Sama też nie lubię kiedy ktoś "leży" mi na plecach. Ta babka za mną pchnęła mnie i mówi: " posuń się kochana, tyle miejsca prze tobą". Odwróciłam się i mówię: "Jak pani się zachowuje. Popycha mnie pani!?" Ona na to "jakby w kolejce stało więcej osób to za drzwiami musieliby stać!"
Innym razem na rynku kupowałam warzywa. Była jedna osoba przede mną. Podeszła do niej jej koleżanka( na oko 50lat) gadka szmatka, pan pyta co podać a ona ciach przede mnie i kupuje. Moja kolej była i powiedziałam to. A ona " nie wiedziałam". No tak stoję tam pewnie dla ozdoby. Powiedziałam jej, że starsi dają taki przykład a potem pretensje do młodych.
tinpanalley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 09:22   #7
_vixen_
Zakorzenienie

Starsi ludzie większą część życia przeżyli za miłościwie nam panującego socjalizmu, zwanego powszechnie komuną I G^&*@ prawda, że za komuny było lepiej, bo przecież te wszystkie nawyki kłótni w kolejkach, czepiania się byle czego, ogólnej nerwowości w tłumie i zbiorowisku ludzkim, brak ogłady i umiejętności niekonfliktowego życia w blokach, przenoszenie wiejskich nawyków do warunków miejskich, wywodzą się właśnie z tamtych czasów.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-08, 09:32   #8
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Poczytaj sobie dowolny watek na wizazu, ktory dotyczy ludzi starszych - takie samo psioczenie, jak to co Ty przytaczasz.

Ot, czesc ludzi lubi pomarudzic, z wiekiem sie tylko zmienia cel marudzenia
Cytat:
Napisane przez tinpanalley Pokaż wiadomość
Ja ostatnio zauważyłam, że starsi są gorsi od młodych. Nie dają przykładu (a powinni) wymagają a sami zachowują się chamowato.
Często np w kolejkach wpychają się i udają, że nie widzą, że ktoś inny przed nimi stał. Stałam kiedyś w sklepie, za mną starsza pani (ale nie staruszka bo ustąpiłabym jej ). Nie lubię stać komuś "na plecach" więc stałam za osobą przede mną w pewnej odległości. Sama też nie lubię kiedy ktoś "leży" mi na plecach. Ta babka za mną pchnęła mnie i mówi: " posuń się kochana, tyle miejsca prze tobą". Odwróciłam się i mówię: "Jak pani się zachowuje. Popycha mnie pani!?" Ona na to "jakby w kolejce stało więcej osób to za drzwiami musieliby stać!"
Innym razem na rynku kupowałam warzywa. Była jedna osoba przede mną. Podeszła do niej jej koleżanka( na oko 50lat) gadka szmatka, pan pyta co podać a ona ciach przede mnie i kupuje. Moja kolej była i powiedziałam to. A ona " nie wiedziałam". No tak stoję tam pewnie dla ozdoby. Powiedziałam jej, że starsi dają taki przykład a potem pretensje do młodych.

Mowisz masz
Wypowiedzi w takim tonie bedzie jeszcze masa.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 12:10   #9
illegale
Wtajemniczenie

GG do illegale

Też mnie to denerwuje.
Ale tłumaczę to sobie tak -zazdroszczą im. Młodzi są pełni energii, całe życie przed nimi. A na kogoś winę trzeba zrzucić.

Cierpisz na Hashimoto, niedoczynność tarczycy zaburzenia odżywiania? Brak Ci energii, nie tolerujesz glutenu, laktozy?
Potrzebujesz motywatora do zmiany sposobu odżywiania?
Zapraszam na:

KONSULTACJE DIETETYCZNE:
http://www.alpacasquare.coml

illegale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 12:23   #10
muszynianka
Zakorzenienie

a ja myślę że statystyki nie kłamią :P co do narzekania na młodych kierowców, niestety, mają racje. to nie bierze się z braku doświadczenia tylko małpiego rozumu wieku młodzieńczego. wybitne jednostki zabijają same siebie.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 12:24   #11
jodame
Zadomowienie

Cytat:
dwie starsze panie.

czym okazało się, że zabawę urządziło sobie małżeństwo po 50-tce.

A Wy co o tym myślicie?
Myślę, że im ktoś jest starszy, tym więcej "młodych" go otacza. A narzekanie i zwalanie na innych nie jest niczym zaskakującym ani nowym.
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-08, 12:27   #12
missmissy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez illegale Pokaż wiadomość
Też mnie to denerwuje.
Ale tłumaczę to sobie tak -zazdroszczą im. Młodzi są pełni energii, całe życie przed nimi. A na kogoś winę trzeba zrzucić.
No tak, bo jak się kogoś krytykuje to na pewno z zazdrości A ty siedzisz w głowach wszystkich i wiesz dlaczego tak robią.

http://s9.suwaczek.com/201007304438.png
missmissy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 14:05   #13
illegale
Wtajemniczenie

GG do illegale

Cytat:
Napisane przez missmissy Pokaż wiadomość
No tak, bo jak się kogoś krytykuje to na pewno z zazdrości A ty siedzisz w głowach wszystkich i wiesz dlaczego tak robią.
nio, hehe, właśnie tak

był kiedyś taki demotywator, o tym, że starsi ludzie często mówią, że "za komuny było lepiej" i podpis: "wy nie tęsknicie za komuną tylko za młodością" i według mnie coś w tym jest...

Cierpisz na Hashimoto, niedoczynność tarczycy zaburzenia odżywiania? Brak Ci energii, nie tolerujesz glutenu, laktozy?
Potrzebujesz motywatora do zmiany sposobu odżywiania?
Zapraszam na:

KONSULTACJE DIETETYCZNE:
http://www.alpacasquare.coml

illegale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 14:25   #14
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
a ja myślę że statystyki nie kłamią :P co do narzekania na młodych kierowców, niestety, mają racje. to nie bierze się z braku doświadczenia tylko małpiego rozumu wieku młodzieńczego. wybitne jednostki zabijają same siebie.
ale ci starsi też kiedyś byli młodzi i też zaliczali się do kategorii najczęściej powodującej wypadki

spoko, pewnie ja za 30 lat też będę narzekać na tę dzisiejszą młodzież :P
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 14:42   #15
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
ale ci starsi też kiedyś byli młodzi i też zaliczali się do kategorii najczęściej powodującej wypadki
ale skoro żyją dalej jeżdżą samochodem i nie siedzą w więzieniu znaczy że nic strasznego autem nie zrobili
ja sama zaliczam się do kategorii najczęściej powodującej wypadki...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-08, 22:51   #16
Askatasuna
Rozeznanie

Cytat:
Przyznam, że ostatnio coraz częściej słyszę narzekania na młodych ludzi i przypisywanie im wszelkiego zła tego świata.
To jest problem stary jak świat, narzekano na naszych rodziców, na naszych dziadków i jestem pewna, że zawsze tak samo, wcale teraz nie jest to częstsze niż było

Przyznam się szczerze, że samej też mi się zdarza wygłaszać czasem takie kwiatki w stylu: "dzisiejsze nastolatki to..." albo (o zgrozo!) "kiedy byłam młodsza to...", "za moich (np. szkolnych) czasów..". Masakra, starzeję się
Askatasuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 12:17   #17
panierrka
Zadomowienie

Starsi ludzie na pewno mają swoje powody, żeby narzekać (nie wnikam). Poza tym, na nich też narzekano zapewne i oni tylko wpasowują się w kanon

A raczej na siebie narzekać nie będą, prawda? Są wyjątki, ale te potwierdzają raczej regułę...

Poza tym, to wszystko jest na śliskim gruncie uogólnień.

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 18:37   #18
aldenea
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez illegale Pokaż wiadomość
był kiedyś taki demotywator, o tym, że starsi ludzie często mówią, że "za komuny było lepiej" i podpis: "wy nie tęsknicie za komuną tylko za młodością" i według mnie coś w tym jest...
no bo przecież "socjalizm to pokój, a kapitalizm 4 pokoje z kuchnią" i tyle słowem ot
a wracając do tematu - większość z nas jest siebie warta. ja mam wąty do ludzi w różnym wieku i oni też mają prawo wobec mnie mieć jakieś "ale". normalka

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 18:54   #19
abiblabla
Zakorzenienie

ee tam to nic nowego, w każdym wieku się narzeka. wydaje mi się że w wieku starszym jest po prostu mniej do roboty (starsi ludzie nie pracują, często po prostu się nudzą), a do tego lubią rozmawiac z innymi, nawet obcymi ludzmi (mam tu na mysli sytuacje np w autobusach) więc jest więcej czasu i sposobnosci do narzekania
jak dla mnie ludzie starsi dzielą się na tych "wiecznie na wszystko narzekających" i tych "a niech się młodzi bawią!" (jak moja cudowna babcia).

takim gadaniem "ach ta dzisiejsza młodzież" wystarczy się po prostu nie przejmowac, chociaz mi samej też zdarzyło się kłócic w autobusie gdy mnie wredne babsko szturchało nie wiem po co, nawet nie to że siedziałam i chciała bym jej ustąpiła miejsce. szturchała mnie tak dla zasady chyba (całe szczęście tłum w autobusie mi zawtórował gdy po mojej prośbie nie popychania mnie zaczęła pyskowac). fakt faktem, że takich sytuacji młodsi ludzie nie prowokują.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 20:37   #20
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
ee tam to nic nowego, w każdym wieku się narzeka. wydaje mi się że w wieku starszym jest po prostu mniej do roboty (starsi ludzie nie pracują, często po prostu się nudzą)
ty byś nie narzekała? twoje dzieciństwo zniszczyła wojna, jak nie zostałaś zesłana na Sybir to i tak pewnie straciłaś dorobek, Bóg wie czy miałaś przymusową skrobankę, czy zamykali cie w piwnicy z obawy przed Rosjanami, ciężka fizyczna praca, potem lata komunizmu - nie dość że nikt cie nie szanuje to dostajesz taką emeryturę że tylko iść się zabić.
moja babcia ma święte prawo do nietolerancji narzekania i całej reszty.
Stary 2011-01-09, 21:20   #21
bzyczka1
Zakorzenienie

Muszynianko ale czy to wina młodzieży że Ci ludzie żyli w takich a nie innych czasach? No nie.

ostatnio pewna starsza pani o mały włos nie przewróciłaby mnie przy wychodzeniu ze sklepu. Ja z brzuchem (nie z przejedzenia a z ciążowym brzuchem ) podchodzę do drzwi, pani spokojnie stoi, łapię za klamkę i otwieram. Jak sobie otworzyłam to pani dawaj na łeb na szyje i to nie tylko swoją do drzwi, popchnęła mnie aż się zachwiałam i wyszła przede mną.
I sytuacja dziewczyny z poczekalni ciążowej na naszym forum. Ciężarna, z widocznym brzuszkiem. Wraca z pracy, źle się czuje, jedzie tramwajem. Pełno pustych miejsc, ale nie babcia upatrzyła sobie jej miejsce. Stanęła nad biedną dziewczyną i sapie jej do ucha. Ta ignoruje. Aż w końcu babcia w nie miły sposób nakazuje jej ustąpić jej to miejsce. Dziewczyna grzecznie że nie, bo jest w ciąży i się źle czuje. Babcia że ciążą to nie choroba. No sorry ale starość też nie jest chorobą, taka kole rzeczy.

Ja jestem zdania że jeżeli sami tacy jesteśmy to nie wymagajmy od innych, innego zachowania. Jeżeli młodzi ludzie naoglądają się takich scen to jak mają się zachowywać. Zachowujmy się tak i traktujmy innych tak, jak sami chcemy być traktowani.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości