|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Gabinet pediatryczny
W związku z tym, że nie mam dzieci i mam bardzo blade pojęcie w tym temacie zwracam się do Was kochane z prośbą o pomoc.
Co Waszym zdaniem powinno znaleźć się w gabinecie pediatrycznym tak, aby uprzyjemnić dziecku w jakiś sposób wizyte u lekarza ? Książeczeki, jakieś misie, małe upominki (typu naklejki wzorowego pacjenta etc.) ? Co o tym myślicie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gabinet pediatryczny
hmm zakładasz gabinet,pracujesz w nim?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie, nie zakładam gabinetu, ani nie pracuje - podjęłam się urzadzenia tego gabinetu, właśnie od tej strony "dziecięcej".
![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Kolorowe zabawki,małe stoliczki,krzesełka-polecam odwiedzic Ikea.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas były książeczki z krótkimi historyjkami i z wieloma obrazkami, kredki w kubeczku i książeczki do kolorowania, blok, TAKA zabawka (są różne, to tylko przykład), książeczki z pytaniami przeznaczone dla małych dzieci, gdzie mama czyta pytanie dziecko odpowiada, stolik krzesełko. Właściwie w każdej poczekalni są takie rzeczy nie tylko u pediatry. Bo w samym gabinecie nie radze niczego stawiać, tam dziecko ma sie dać zbadać a nie bawić ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Do gabinetu to kolorowa miarka wzrostu na sciane !! Bo ja bedac z dzieckiem na bilansie 2-latka uslyszalam ze sobie go mam sama w domu pomierzyc bo pediatra nie ma jak.....
centymetrem nie zmierzy bo dziecko za duze i nie ma jak miarko waga taka metalowa tez nie bo miara wzrostu jest tam chyba jakos od 1 m, wiec fajnym pomyslem byloby naklejenie miarki wzrostu na scianie, taka miarka niedosc ze jest kolorowa i zainteresuje dziecko to jeszcze mozna uzyc do mierzenia wzrostu, no i w gabinecie nie bylo niczego kolorowego, oprocz tego jakies naklejki na sciane kolorowe, zabawki, grzechotki, pluszaki, ksiazeczki A do poczekalni to samo + hustawka, stoliczek, krzeselko Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-02-24 o 18:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
waga i miara dla niemowląt
przewijak leżanka kosz na smieci waga i miara dla starszaków umywalka itd szafa na leki, patyki, inne rzeczy biurko, krzesło, komputer, miejsce na przybory piśmiennicze szafa na dokumentację z rzeczy ozdobnych naklejki na ścianę lub namalowane farbą wzory, kilka pluszaków a najlepiej zabawek, które można czyścić!!! jakieś naklejki typu SuperPacjent, ale to pewnie firmy dadzą widziałam też namiot rozłożony w gabinecie, może dla kilkulatków fajny pomysł, jak dorośli rozmawiają, to on hyc do namiotu |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja trafiłam na taką panią pediatrę, która strasznie się męczyła w obecności małego pacjenta. Ona sapała i przewracała oczami, a mój synek wpadał w histerię. Lekarza zmieniliśmy, ale nieufność w stosunku do 'nowych' lekarzy pozostała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że poczekalnia jest tak ważna jak i sam gabinet ![]() Czasami chodzę z dwójką dzieci do lekarza. Gdy lekarz bada młodsze, starszy może się chwilę pobawić zabawkami, a nie interesować się sprzętem medycznym. W innej sytuacji zabawki w gabinecie się sprawdzają, gdy dziecko jest przed badaniem lub po, a rodzic rozmawia dość długo z lekarzem i dziecko się po prostu nudzi.... Inna sprawa, że czasami zabawki służą lekarzowi do obserwacji dziecka i tego jak się rozwija. ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli dziecko chce może przychodzić do gabinetu z własna zabawką, książeczką i może się bawić tym co przyniesie ale nie może ruszać niczego w gabinecie. Nie piję tu do Ciebie, wcale, bo nie wiem jakie są Twoje dzieci i czy zwracasz im uwagę itd. Ale po prostu większość rodziców nie zwraca uwagi na to co robią ich dzieci i dla lekarzy jest to bardzo uciążliwe. Gabinet w którym są zabawki rozprasza dzieci i utrudnia badanie a także stwarza zagrozenie, bo dziecko chce sie bawić wszytskim, nie tylko zabawkami i jesli matka i lekarz sa zajęci rozmową dziecko nie moze byc spuszczone z oka, co utrudnia rozmowę czy badanie drugiego dziecka. Zresztą podobnie jest i u naszego lekarza, poczekalnia jest pełna zabawek a w gabinecie jest ewentualnie jedno autko małe czy cos w tym rodzaju. Dziecko może wejśc ze swoja zabawką i nie może łazić po gabinecie, szczególnie jeśli lekarz i rodzic sa zajęci drugim dzieckiem i nie zwracają na takiego malucha uwagi i nie widza czego dotyka lub nawet wkłada do buzi. Nasz lekarz sadza dziecko na kozetce i ono ma tam zostać ![]() Zgadzam się, że gabinet pediatry ma być miejscem przyjaznym, może mieć kolorowe ściany i lekarz ma byc miły i miec podejście do dzieci. Ale zabawki w gabinecie są przesadą, ponieważ stwarzają zagrożenie dla dziecka, które zainteresuje się na równi lalą i patyczkami do badania gardła.
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
U nas w gabinecie jest kolorowa miarka na ścianie, a oprócz tego jeszcze mały koszyczek z zabawkami dla młodszych dzieci na tym jakby przewijaku, gdzie lekarz bada niemowlę (pewnie, żeby je zabawić, gdy nie chce leżeć, a jest za małe by mu to wytłumaczyć. A tak , to jak to u lekarza- biurko, leżanka, szafki, sprzęty medyczne.
Lekarka ma u siebie kolorowanki i naklejki, które pewnie dostaje od przedstawicieli medycznych, dzieci dostają je na koniec wizyty w ramach nagrody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.