|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
polnocne okna - co myslicie ?
Dziewczyny,
znalazlam bardzo fajne mieszkanie,ale jako,ze nigdy wszystko nie jest idealne, to okna wychodza na polnoc - jedynie w salonie jest okno wchodnie, no i zastanawiam sie bo slyszalam,ze takie mieszkania sa zimne i ciemne-rzeczywiscie tak jest ? ja zawsze mieszkalam we wschodnich,zachodnich lb poludniowych i jakos sie przyzwyczailam,ze zawsze mam slonce w mieszkaniu.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: polnocne okna - co myslicie ?
Cytat:
![]() Ja bym się nie zdecydowała na takie mieszkanie.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
U mnie w północnych pomieszczeniach jest wyraźnie chłodniej niż w południowym. I w lecie tylko tam siedzę. Moim zdaniem łatwiej ogrzać i doświetlić niż ochłodzić zwłaszcza w kraju, gdzie ogrzewanie jest standardem a klimatyzacja rzadkością (w mieszkaniach prywatnych).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mama ma 3 sypialnie i kuchnię od północy a salon od zachodu i u nie jest wiecznie zimno, dopóki nie wyprowadziliśmy się z rodzeństwem miała ogromne dopłaty (teraz mieszka sama z babcią więc w sumie użytkują 2 pokoje, reszty nie ogrzewa, poza tym one są zimnolubne). No więc fajnie, że można doświetlić czy dogrzać tylko ile to kosztuje ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Dogrzanie to jedno, tym bardziej, że każdy woli inną temperaturę, więc z ogrzewaniem tak czy siak się trzeba liczyć. Ale północne/wschodnie położenie okien to przede wszystkim ciemność... Popołudniami o tej porze roku potrafię się czuć w salonie jakby było po 20. Na szczęście drugą część mieszkania mam przyjemnie doświetloną.
Jeśli lubisz ekspozycję na słońce i te wesołe kolory ![]() ![]() A z chłodem można sobie poradzić nie tylko przez grzanie, ale także np. w różny sposób dbając o dodatkowe formy izolacji w czasie remontu, np. położyć grubszy piankomat/podkład pod wykładzinę czy parkiet.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mieszkałam w takim mieszkaniu kilka lat i rzeczywiście jasno i przyjemnie od wschodniej części było tylko przez kilka porannych godzin, potem jakoś tak ciemno jak w listopadzie, od strony północnej ciemnawo cały czas i "chłodno" I to światło o poranku prosto w oczy bezcenne ( a jestem sową także szybka pobudka murowana)
Dla porównania teraz mam mieszkanie lustrzane odbicie poprzedniego skierowane na zachód i północ - więcej światła, cieplej (latem upał), północna część doświetlona przez tą część zachodnią ( szklane części drzwi) i wydaje się jakby większe przez tę jasność ![]() Ja lubię ciepło, światło i widok na zachód słońca więc lepiej czuję się w tym zachodnio - północnym. Eibhlin na prawdę ciepło/upał jest tylko przez kilkanaście dni w roku? ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Obecnie mam taką samą psiarnię niezależnie od ekspozycji. Różnicę odczuwam tylko w czasie upałów - na korzyść strony północnej oczywiście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja w moim domu rodzinnym miałam pokój od strony północnej i jako, że jestem okropnym zmarzluchem, przenosiłam się do salonu, który nagrzewał się błyskawicznie rano (od strony wschodniej). W moim pokoju było wiecznie zimno i ciemno. No, faktycznie w lecie u mnie było najprzyjemniej, ale ostatecznie nie polecam takich pokoi - no chyba, że nie jesteś ciepłolubna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiecznie zimne i ciemne. Mimo że to był nowy blok, szybko pojawiła się wilgoć i grzyb. Różnica kolosalna, w stosunku do okien wschód-południe-zachód. Od północy to fajnie mieć kuchnię. Pokoje to nieporozumienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ja tak mam i na żadne takie przypadłości moje mieszkanie nie cierpi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Wg mnie to nie powinien być problem. Ja mam okna na północ i nie narzekam. Przynajmniej latem nie jest tak ciepło, bo słoneczko o dopiero po południu grzeje
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
@up - może, dziewczyny, po prostu nie jesteście fankami dużego nasłonecznienia. Każdemu odpowiada co innego, Wam akurat północnie usytuowane okna. Nie da się jednak ukryć, że ktoś, kto lubi mieć jasno, słonecznie i ciepło naturalnym ciepłem, byłby zawiedziony taką ekspozycją.
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Wg mnie okna na północ mogą być tylko i wyłącznie w sypialni, jeśli już w ogóle. Tam praktycznie się nie siedzi w ciągu dnia, więc brak słońca nie przeszkadza, a chłód do spania jest nawet wskazany. Jeśli zaś to ma być pokój dzienny czy wielofunkcyjny - nie zdecydowałabym się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Osobiście chyba nie zdecydowałabym się na mieszkanie z wyłącznie północnymi oknami. Byłoby mi tam ciemno i ponuro. Chociaż myślę, że można to rozwiązać odpowiednim wystrojem i oświetleniem.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja myślę, że ekspozycja mieszkania to nie wszystko. Co z tego, że mieszkanie będzie np. od strony zachodniej, skoro 30 m za oknem stoi drugi blog? Albo mamy blok w kształcie podkowy i mieszkanie z ekspozycją południową czy zachodnią znajduje się w wewnętrznym rogi takiej podkowy?
Ponieważ jestem na etapie kupowania mieszkania, oglądałam ostatnio różne rozwiązania. Ciekawym doświadczeniem było porównanie mieszkań w tym samym pionie na 1 i na 4 piętrze z ekspozycją wschodnią (po godzinie 15). Gdyby pani mi powiedziała, że to na 4 piętrze ma ekspozycję zachodnią, to spokojnie bym uwierzyła - było w nim znacznie widniej niż na tym trzy kondygnacje niżej. Ostatecznie zdecydowałam się na może niekorzystną ekspozycję, gdzie od jednej strony róża kierunków skierowana jest na północ ale o kilka stopni przesunięta na zachód. Mieszkanie jest narożne, balkon jest od strony wschodniej, ale gdy byłam tam około godziny 13 to też było widno, bo mieszkanie kontem zahacza też o południe. Za moim oknem kończy się już działka dewelopera. Na przeciw będę miała z boku żłobek (budynek 1-piętrowy) i teren zielony przynależący do żłobka. Mieszkanie jest na 6 piętrze. Mieszkania od strony zachodniej i południowej w tym bloku są naprzeciw innych bloków oddalonych o jakieś 20 m. No i z okien widok na bardzo duże i gęste osiedle. O tej podkowie nie wspominając, a mieszkania w jej rogach są o kilkanaście tysięcy tańsze. Priorytetem w wyborze był stosunek ceny do lokalizacji (bliskość do centrum i wschodnia strona miasta). Edytowane przez ekspresjah Czas edycji: 2016-11-08 o 19:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:39.