![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prawa kobiety w ciąży
Kochane moje, jestem w okropnej sytuacji.
Od końca listopada pracuję na umowie zlecenie. W piątek u ginekologa dowiedziałam się, że jestem w 16-sto tygodniowej ciąży (nie pytajcie dlaczego dopiero teraz poszłam do lekarza bo to długa historia). Ucieszyłam się oczywiście bardzo widząc swoją prawdopodobnie córeczkę, lecz po ochłonięciu dotarło do mnie pytanie - jakie ja mam obecnie prawa? Zwolnienie lekarskie? Co z urlopem macierzyńskim? Czy może lepiej zwolnić się z pracy i iść na bezrobocie, tylko czy coś mi się należy? Chodzi mi o to, żeby mieć jeszcze jakieś pieniądze bo np o becikowym mogę już zapomnieć... Co mam zrobić żeby mieć jakieś pieniądze ale żeby też odpoczywać w ciąży, bo pracę mam okropną (10-11h na nogach co odpada w moim stanie) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prawa kobiety w ciąży
Akurat becikowe to dostaniesz.
Ale nie jesteś pracownikiem, nie podlegasz pod Kodeks pracy, więc nie należy Ci się urlop macierzyński itp. http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kar...,227_4259.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Becikowe jest przecież do 10 tygodnia, a ja pierwszą wizytę miałam w 16 tygodniu. Czyli nie mogę iść na zwolnienie, bo nie będę miała zapłacone, urlop macierzyński też odpada - superancko ;/ Czyli nic mi się nie należy? Cholera co za kraj!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Akurat z tym becikowym to niekoniecznie bo do becikowego WYMAGAJA zaświadczenie że podlegalo się pod opieke lekarską od 10tygodnia ciąży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
A opłacasz dobrowolną składkę chorobową? Jeśli tak, to po 3 miesiącach jej opłacania jeśli pójdziesz na l4 to będziesz miała je płatne. Jeśli nie, to musiałabyś zgłosić w kadrach, że chcesz mieć ją opłacaną i pracować przez 3 miesiące by nabyć prawa do chorobowego. Praw pracownika nie masz, możesz być zwolniona z dnia na dzień bez powodu (uroki tych p!@#$% zleceń). Jeśli chodzi o UP, to zasiłek dla bezrobotnych dostaniesz tylko jeśli w ciągu ostatnich 18 m0cy będziesz miała udokumentowaną pracę przez min. 12 m-cy przy zarobkach nie niższych od minimalnej krajowej. Jak nie to zostaje Ci tylko opieka społeczna... popłaszczysz się, zgnoisz i może 100 zł dostaniesz...
Taka niestety jest ta nasza Pl ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jest jeszcze takie wyjście, ze możesz iść do sadu i ustalić istnienie stosunku pracy, bo jak to często bywa, pewnie wiez laczaca Ciebie ze zleceniodawca miała cechy stosunku pracy.
---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- A faktycznie, zapomniałam o tym 10tc, ale moze znajdziesz lekarza, który Ci takie zaświadczenie da. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Więc tak, jestem na umowie zlecenie ale ZUS mam normalnie opłacany. Jeśli chodzi o UP to mam przepracowany rok z tym, że od maja 2012 to końca sierpnia 2013 i od 1 września do 22 listopada byłam bez pracy (nie byłam w UP zarejestrowana) a od 22 listopada do dziś umowa zlecenie. Czyli zasiłek mi się należy? Boże nie ogarniam tego wszystkiego. Zastanawiam się czy się zwolnić z tej pracy i zarejestrować się w PUP'ie. Tak chyba będzie najwygodniej dla mnie. Tym bardziej, że połowa ciąży już za mną i muszę dbać o siebie. Jeśli chodzi o becikowe, przypale głupa u lekarza i zapytam jak to jest, może sama wyjdzie z inicjatywą żeby wypisała co trzeba :P
Jak dobrze wiedzieć, że na Was zawsze można liczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
A moze masz kogos z rodziny/przyjaciol kto prowadzi firme? Moglabys poprosic zeby "zatrudnil" Cie tak dla sciemy, oddalabys mu koszty, ktore przez ten msc go wyniesiesz czyli Zus i podatki i po mscu moglabys normalnie isc na chorobowe a potem na macierzynski?
Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zastanów się może nad tym sadem pracy. Albo szczerze pogadaj z szefem jaka jest sytuacja, może okaże sie człowiekiem...
---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Joskelyn, pracownicy ZUSu nie są idiotami i znają takie numery. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Autorko, a jesli nie pracujesz w jakiejs mega wielkiej fiirmie i masz kontakt z wlascicielem to mozesz tez z nim pogadac o umowie o prace na szybko i wyjasnic o co chodzi.... a jak sie nie zgodzi to pogrozic sadem. gra jest tego warta, musisz cos zakombinowac, bo zostac bez srodkow do zycia w takim okresie to srednio.... Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
![]() ![]() Filmowy blog Perfumowy blog Szukam koreczka do Aury Loewe 80 ml! Edytowane przez Joskelyn Czas edycji: 2014-01-06 o 21:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Też mam taką umowę. Sama bym chciała być mamą, ale właśnie z tego względu jeszcze się nie staramy o dziecko.
Jeśli nie możesz pracować , to idź na l4 jak radzą dziewczyny. Szkoda zdrowia. Ale to będzie płatne??
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja znam przypadki, kiedy ZUS się czepiał takich fikcyjnych umów o pracę, wiec to jednak jest ryzyko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W mojej pracy była dziewczyna na umowę-zlecenie i jak zaszła w ciążę to poprosiła szefa i zmienili jej na umowę o pracę. Inna sprawa, że zaraz po tym przyniosła L4 i już jej nikt więcej nie ujrzał w pracy...
![]()
![]() |
#15 |
kobieta za ladą
|
wg mnie zasiłek ci się należy
poza tym jest tak zwane drugie becikowe na które sie prawdopodobnie załapiesz zapytaj gina o zaświadczenie przecież mogłas sie nie zorientować wcześniej ze jesteś w ciąży ![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
shedub z tego co się orientuje to przynajmniej w moim UP zasiłku byś nie dostała bo masz przerwę w pracy ...a jeżeli dobrze liczę to wcześniej wychodzi 15 miesięcy... (no i czy to była umowa o pracę na przynajmniej minimum krajowe?? ) bo umowa zlecenie się nie wlicza niestety...
---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
bo u mnie jest tylko to Państwowe wydawane przez MOPS.
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co, zostaje tylko prosić się w mopsie o zapomogi ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Jeśli zglosi się pracidawcy, że chce się ubezpieczyć z chorobowym, to musi to zrobić. Ale przy zleceniu działa to dopiero po 3 miesiącach. Przy um o pracę po 1 miesiącu.
W up mozesz się zarejestrować, nie masz obowiązku mówić o ciąży, ale mogą. Ci dać okres karencji i dadzą zasiłek dopiero po miesiącu. No i w kazdej chwili będą mogli Cię wezwać do pracy. Ciąża to nie choroba i można w niej pracować. Niestety nie wiem jak to jest z l4 i macierzynskim w up... Ps piszę z tel.i moglam zrobić sporo literowek, bo nie bardzo widzę co piszę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
a wszyscy dostaja becikowe czy sa jakies ograniczenia? kiedys kazdy dostawał te 1000 zl a teraz jak jest po tych zmianach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
kobieta za ladą
|
1 becikowe zależne jest od kwoty 1900 z hakiem dochodu na osobę
2 becikowe do kwoty 539 zł/na osobę automatycznie ze tak powiem jeśli łapiesz sie na 2 becikowe załapiesz sie też na rodzinne zasiłek Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Moderator
|
Cytat:
Najkorzystniej w tym przypadku wg mnie byłoby wnieść o dobrowolne chorobowe i popracować te 3 miesiące, jeśli oczywiście z ciążą jest wszystko ok. A o zaświadczenie do becikowego najlepiej zagadać z lekarzem, zdarzają się tacy co wystawiają bez problemu. Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2014-01-07 o 12:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
No ale autorka jest juz w 16 tyg, wiec chyba nie da rady fizycznie tyle jeszcze pracowac.
Wg mnie najlepiej zagadac z pracodawca tak szczerze o umowe o prace i po mscu isc na zwolnienie - w ciazy od razu zus placi pensje przy zwolnieniu, wiec pracodawca nie bedzie wiele stratny. Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasz kraj jest chory ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Chore jest to, że pracodawcy daja umowe zlecenie mimo iż ewidentnie jest to stosunek pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Jeja masakra jakaś. Odnośnie becikowego zagadam z panią ginekolog, może wypisze mi zaświadczenie sprzed 10 tyg ciąży. Porozmawiam też z moim menadżerem. Powiem jaka jest sytuacja, jeżeli faktycznie w ciąży mnie nie zarejestrują w UP, bo z moich obliczeń zasiłek mi się należy. Głupie jest to że w każdym UP jest inaczej. Kurde człowiek ciągle ma pod górkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Też mam taką nadzieję, bo strasznie się tym przejmuję. A skoro o ciąży dowiedziałam się dopiero w 16 tyg, czyli nie bardzo dbałam o siebie, stres i nerwy codziennie, teraz chciałabym w miarę na spokojnie, bez nerwów dojść do rozwiązania bo wiem jak to wszystko szkodzi dziecku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.