Kilka uwag o biżuterii - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-23, 11:04   #1
joanna parati
Przyczajenie

Kilka uwag o biżuterii

Dzień dobry wszystkim, oglądam Wasze prace, czytam Wasze opinie i myślę, że tylko tu mogę liczyć na kilka obiektywnych (może wręcz surowych) uwag dot. biżuterii. Robię to i owo od jakiegoś czasu, ale potrzebuję krytyki, na moich znajomych nie mam co liczyć - wszystko im się podoba... Mówią to, bo mnie lubią. Czy może oceniłybyście kilka mych prac? Może uda mi się wymienić tu opinie i uwagi z jakąś miłą kobietką robiącą biżuterię srebrną? Zapraszam do dyskusji.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg flamenco_1.jpg (24,4 KB, 117 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SA400129.jpg (84,8 KB, 139 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AmetystV.jpg (52,0 KB, 118 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Flamenco-III.jpg (57,2 KB, 82 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Flamenco-VII.jpg (41,3 KB, 95 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Karneol II.jpg (61,6 KB, 190 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Paua-II.jpg (63,0 KB, 175 załadowań)
joanna parati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 11:20   #2
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4
Dot.: Kilka uwag o biżuterii

No niestety... chciałabym ale nie mogę No nie mam się za bardzo czego doczepić Najmniej podobają mi się kolczyki ze spiralek - tak po prostu. Bardzo ładne i staranne prace
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 11:21   #3
staska_stasia
Zakorzenienie

Witamy
Moim zdaniem Twoje prace są bardzo ciekawe, różnorodne i starannie wykonane. Osobiście najbardziej podobają mi się te przedostatnie łzy. Widać, że potrafisz robić biżu z elementów już gotowych, jak i nie boisz się sama lutować.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 11:35   #4
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Powiem tylko: nie dziwię się Twoim znajomym
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 12:02   #5
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Z mojej strony na słowa krytyki niestety liczyć nie możesz
Jestem urzeczona Twoimi pracami
Stary 2011-03-23, 12:23   #6
tolinka83
Zadomowienie

Witaj
wszystkie prace bardzo ładne, szczególnie zachwyciły mnie karneolowe kolczyki i komplet z muszlą
tolinka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 12:45   #7
mamahania
Zadomowienie

GG do mamahania

Nie bardzo wiem co tu sie moze nie podobac Najpiekniejsze dwie ostatnie pary.Jak dla mnie-mistrzostwo swiata

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-23, 12:47   #8
verha
Rozeznanie

Ostatnie i przedostatnie najładniejsze, a z krytyką "niestety" też nie pomogę

I książkowa wymianka
verha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 12:48   #9
joanna parati
Przyczajenie

Hm, powiem szczerze: ogromne dzięki za słowa uznania. Usłyszeć pochwałe od "obcych" osób to wielka rzecz. Od razu lepiej się robi na duszy i ciału.
Widzę, że jedna z Pań zna się na kamykach. Tolinko83, znasz może jakiś godny polecenia sklep internetowy z kamieniami naturalnymi?
Stary 2011-03-23, 12:54   #10
staska_stasia
Zakorzenienie

Jest cały temat o sklepach internetowych Przejrzyj to znajdziesz całą masę opinii dotyczących jakości towaru, sposobu realizacji itd. Pozytywne opinie są m.in. na temat beadshopu, ja kupowałam np. z akcesoria.net.pl, ale myślę, że znajdziesz sporo, sporo więcej.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 13:18   #11
tolinka83
Zadomowienie

A ja niebardzo mogę się w temacie sklepów wypowiedzieć
tolinka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-24, 11:33   #12
heurek
Wtajemniczenie

Jak ładnie ,,Czyściutkie" wykonanie i przyciągające uwagę prace. Naj naj spodobały mi się przedostatnie, ale i pozostałymi bym nie pogardziła

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 12:23   #13
naila
Zakorzenienie

Nie dziw się znajomym, bo nie ma co krytykować

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 17:40   #14
soonik
Raczkowanie

ja mam zastrzeżenia do zdjęć xD w przedostatnich kolczykach np srebro ma jakiś dziwny oddcień (albo mam jakieś złe ustawienia monitora xD) i mam pytanie w ostatnich robiłaś wszystko od podstaw? może głupie pytanie ale nic o Tobie nie wiem więc zapytam :P
soonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 07:29   #15
joanna parati
Przyczajenie

Tak, niestety mam problemy z robieniem zdjęć. Nie mam profesjonalnego aparatu a i na technikach się nie znam. Co do kolczyków, to wszystkie tu przedstawione robiłam od podstaw (topienie i obróbka mechaniczna srebra). Jedyne, co kupuję gotowe to zapięcia. Muszlę też sama wyszlifowałam.
Swoją drogą, zawsze się zastanawiam, skąd brać inspiracje, bo czasem kończą mi się pomysły.
Stary 2011-03-26, 09:07   #16
Solciuchna
Zakorzenienie

Profesjonalnego aparatu nie potrzeba do robienia dobrych zdjęć, bardziej istotny jest photoshop Przejrzyj sobie kilka tutoriali o retuszu fot, albo poczytaj w sieci o tym jak atrakcyjnie robić zdjęcia przedmiotów.

A co do biżuterii - no ja też wiele skrytykować nie mogłabym, bo nie robię w tej technice, a Twoja biżuteria wydaje mi się pod względem warsztatu wykonania bardzo piękna Jakbym już musiała się do czegoś przyczepić - to do wzornictwa. Wiem, że każdy ma swój styl, ale te kolczyki wydają mi się takie... "zachowawcze". Ostatni komplet pod względem designu w ogóle mi się nie podoba, kojarzy mi się ze starszymi ciociami. Fajnie by było jakbyś trochę zaszalała, zrobiła jakieś małe dzieła sztuki, nie z myślą "kto to założy? czy się sprzeda?", ale w imię samej "sztuki dla sztuki"
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 19:27   #17
joanna parati
Przyczajenie

Hm, w koncu doczekalam sie konstruktywnej krytyki. Dzieki za te uwagi, przydadza mi sie.
Stary 2011-03-27, 19:34   #18
Ailanna
Rozeznanie

Wcale nie musisz mieć super aparatu, ani photoshopa, wystarczy zwykła cyfrówka i jakiś darmowy program, np. GIMP, do takich zdjęć wystarczy. Tu masz wątek o obróbce:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=82959

A do biżutek nie mam zastrzeżeń. Szczególnie zachwycam się przedostatnimi <zachwyca się>
Stary 2011-03-27, 21:49   #19
Dragona_eu
Przyczajenie

hej przedostatnie łezki są świetne

pozdrawiam,
D
Dragona_eu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 08:22   #20
joanna parati
Przyczajenie

Co do zdjęć to ogólne zasady robienia znam i nawet pokryły się dokładnie z tymi, które poleciła Ailanna. Największy problem mam z elementami, które są błyszczące i odbijają wszystko jak lustro(jak w tym ostatnim komplecie), a że są lekko wypukłe to nie wystarczy przesłona z białego papieru, bo kąt odbicia jest zbyt duży. Ale znalazłam już chłopaka, który za dość małe pieniądze obrabia zdjęcia. Czekam właśnie jak sobie z tym poradzi.
A w ogóle to zauważyłam, że przy tym ogromie biżuterii strasznie trudno się wybić z czymś oryginalnym.
Stary 2011-03-28, 12:47   #21
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
Napisane przez joanna parati Pokaż wiadomość
Co do zdjęć to ogólne zasady robienia znam i nawet pokryły się dokładnie z tymi, które poleciła Ailanna. Największy problem mam z elementami, które są błyszczące i odbijają wszystko jak lustro(jak w tym ostatnim komplecie), a że są lekko wypukłe to nie wystarczy przesłona z białego papieru, bo kąt odbicia jest zbyt duży. Ale znalazłam już chłopaka, który za dość małe pieniądze obrabia zdjęcia. Czekam właśnie jak sobie z tym poradzi.
A w ogóle to zauważyłam, że przy tym ogromie biżuterii strasznie trudno się wybić z czymś oryginalnym.
Co do ostatniego zdania to niestety się nie zgodzę- wydaje mi się że zarówno galerie jak i ich klientki chętniej poszukują właśnie unikalnych i niepowtarzalnych wzorów, czegoś odmiennego od sztampowych, powtarzanych w setkach kopii propozycji dużych salonów wiec z czymś unikalnym na rynku o wiele łatwiej jest się wybić niż z klasycznymi wzorami.
Co do twojej bizuterii mam podobne odczucia jak Solciuchna- bizuteria niewatpliwie technicznie wykonana bardzo dobrze ale wzory bardzo klasyczne i spokojne, w dużym stopniu zbliżone do tego, co możne zrobić osoba bez rozległej wiedzy na temat obróbki metalu z gotowych dostępnych na rynku w olbrzymiej gamie wzorów połfabykatów srebrnych. Jeśli zatem poszukujesz inspiracji i świeżego spojrzenia zerknij choćby do galerii, w których wiele z nas wystawia swoje prace (chociażby do ArsNeo). Mozesz tam też podpatrzeć w jaki sposób prezentować biżuterię na zdjęciach by była atrakcyjna dla kupującego.
Posiadasz ogromna wiedzę jeśli chodzi o obróbke czyli coś, co większosc z nas zdobywa mozolnie chociazby z lektury tego forum- aż żal byłoby jej zatem nie wykorzystać.
A tak z ciekawości- ukończyłaś jakąś szkołę w tym kierunku?

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 16:21   #22
joanna parati
Przyczajenie

Użyłam bezmyślnie nie tego czasownika i źle wyraziłam moją myśl. Chodzi mi o to, że (przynajmniej dla mnie) ciężko jest wymyśleć coś oryginalnego. Oglądając różne wystawy i targi jubilerskie wydaje mi się, że wszystko, co oryginalne, zostało już zrobione i teraz można już tylko kopiować. Czasami na targach albo w galeriach internetowych widzę prawdziwe dzieła sztuki i myślę, że ja bym takiego czegoś nie wymyśliła w życiu, więc nie chcąc kopiować pozostaje mi tylko prosta forma. Nie kończyłam żadnej szkoly związanej z jubilerstwem, ale uczyłam się pod okiem doświadczonego srebrnika (w sensie jubilera oczywiście). Pracuję w tym zawodzie już 9 lat z tym że na codzień robię zupełnie inną biżuterię - ciężką, dużą i z bursztynem, projekty dostaję od klientów. Może przez to brak mi finezji we wzorach ale za to nadrabiam jakością wykończenia. Chociaż przez to wszyscy myślą, że składam kolczyki z gotowych elementów, a nie że robię od podstaw. Wszystko w sumie zaczęło się od tego, że robiłam dla koleżanek kolczyki flamenco. I to mi przynosiło najwięcej frajdy
Stary 2011-03-28, 16:33   #23
joanna parati
Przyczajenie

Ps do Reverie- obejrzałam Twoje dzieła w ArsNeo i są bardzo oryginalne, umiesz świetnie zachować proporcje i łączyć ze sobą kolory. Ja do "kręconych" powojów nie mam cierpliwości ani talentu.
Poniżej dodaję trochę flamenco.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Light_siam_kol_I_II.jpg (40,4 KB, 85 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tanzanit_II_kol_II.jpg (45,0 KB, 62 załadowań)
Stary 2011-03-28, 19:43   #24
kageki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Solciuchna Pokaż wiadomość
Wiem, że każdy ma swój styl, ale te kolczyki wydają mi się takie... "zachowawcze". Ostatni komplet pod względem designu w ogóle mi się nie podoba, kojarzy mi się ze starszymi ciociami.
Co to znaczy "zachowawcze"? Mi się ten styl podoba taki prosty a ostatni zestaw akurat najbardziej

Cytat:
Napisane przez Reverie1 Pokaż wiadomość
Jeśli zatem poszukujesz inspiracji i świeżego spojrzenia zerknij choćby do galerii, w których wiele z nas wystawia swoje prace (chociażby do ArsNeo).
Tak, a później znowu będzie temat o plagiatach na forum i kto od kogo zgapia hehe. Poza tym większość tworzy w wire-wrapingu, a tutaj mamy inne techniki.

Cytat:
Chodzi mi o to, że (przynajmniej dla mnie) ciężko jest wymyśleć coś oryginalnego. Oglądając różne wystawy i targi jubilerskie wydaje mi się, że wszystko, co oryginalne, zostało już zrobione i teraz można już tylko kopiować. Czasami na targach albo w galeriach internetowych widzę prawdziwe dzieła sztuki i myślę, że ja bym takiego czegoś nie wymyśliła w życiu, więc nie chcąc kopiować pozostaje mi tylko prosta forma.
Mam to samo niestety. Naprawdę nie wiem skąd dziewczyny tutaj biorą czasem pomysły. ;] Chociaż teraz jest popularny strasznie nowoczesny design i wykonanie nieraz CNC lub nawet rapid prototyping który jak niedawno czytałem już nawet może być w złocie 0.o

Cytat:
Pracuję w tym zawodzie już 9 lat z tym że na codzień robię zupełnie inną biżuterię - ciężką, dużą i z bursztynem, projekty dostaję od klientów.
Ha, wiedziałem ze coś mi tu nie pasuje i nie jesteś na pewno początkującą ;]

Cytat:
Może przez to brak mi finezji we wzorach ale za to nadrabiam jakością wykończenia. Chociaż przez to wszyscy myślą, że składam kolczyki z gotowych elementów, a nie że robię od podstaw.
Kiedyś mi koleżanka powiedziała ze nie ma sensu ścigać maszyny w wykonaniu, lepiej żeby wyglądało na hand made skoro takim jest. Ja się z tym nie do końca zgodzę bo z takim wykonaniem które widać to kojarzy mi się bazar (nie żebym ja potrafił ładnie wykonywać, puki co bliżej mi do bazaru hehe ;])

Cytat:
Wszystko w sumie zaczęło się od tego, że robiłam dla koleżanek kolczyki flamenco. I to mi przynosiło najwięcej frajdy
I o to przecież w tym chodzi.

P.S.

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1301326367

Czemu nikt tych kręconych drutów nie chce sklepać? Musze sam w końcu coś zrobić z tego drutu :PP przecież to ładnie wygląda, nikomu się więcej nie podoba czy co? ;] Może tutaj by nie pasował tylko chodzi mi o to ze jeszcze tego chyba nigdzie nie widziałem, zawsze tylko okrągły skręcony.

Edytowane przez kageki
Czas edycji: 2011-03-28 o 19:45
kageki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 19:59   #25
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

W tych niebieskich, ostatnich kolczykach loopiki są chyba do odgięcia do tyłu tak mi się przynajmniej wydaje patrząc na to zdjęcie, które zamieściłaś

Albo mi się wydaje i one są odgięte :P
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 20:50   #26
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Nie da się zaprzeczyć, że masz świetny warsztat. Wszystko jest śliczne, dokładne... No w sumie jak na 9 lat zawodowej pracy, nic dziwnego. No i to mnie martwi w zasadzie, bo patrząc na Twoje pierwsze prace, pomyślałam, że masz świetny warsztat, ale nie zajmujesz się tym od dawna. Najwyraźniej to odczułam patrząc na kolczyki "flamenco" które powinny mieć na prawdę więcej ognia Wydaje mi się, ze z taką techniką powinnaś spróbować zaszaleć z formą, bo w Twoim wykonaniu to może być prawdziwe cudeńko
Stary 2011-03-29, 07:43   #27
joanna parati
Przyczajenie

Ad. plecionka (ten skręcony drut)- nie spłaszczam, bo taki wydaje mi się delikatniejszy, natomiast spłaszczony jest bardziej "kwadratowy". Chyba że chodzi Ci o jakąs artystyczną formę sklepania Robiłam kiedyś wisiory ze spłaszczoną plecionką i wygląda to bardzo tradycyjnie. Chociaż wzór też był bardzo tradycyjny... Wszystko zależy od gustu.
Ad. loopiki- wszystko jest odgięte do tyłu jak trzeba
Po tych komentarzach widzę, że mój styl jest bardzo oszczędny i minimalny. Ale może czas spróbować jakiejś wyszukanej, bogatszej formy. Spróbuję...
Stary 2011-03-29, 09:53   #28
agstilo
Przyczajenie

Miłe Panie wczytuje sie w wasze opinie na temat biżuterii od joanna parati i nie moge sie powstrzymac by podzielic się też moją opinia. Uważam, że sa doskonałym połączeniem klasyki z mniejszą bądź wiekszą nutą elegancji. Ja lubuję się w rzeczach prostych bez zbednych dodatków czy udziwnień. Najbardzieje podoba mi para z trzeciego zdjęcia.

Edytowane przez agstilo
Czas edycji: 2011-03-29 o 09:55
agstilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 19:22   #29
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi mi o to, że (przynajmniej dla mnie) ciężko jest wymyśleć coś oryginalnego. Oglądając różne wystawy i targi jubilerskie wydaje mi się, że wszystko, co oryginalne, zostało już zrobione i teraz można już tylko kopiować. Czasami na targach albo w galeriach internetowych widzę prawdziwe dzieła sztuki i myślę, że ja bym takiego czegoś nie wymyśliła w życiu, więc nie chcąc kopiować pozostaje mi tylko prosta forma. Nie kończyłam żadnej szkoly związanej z jubilerstwem, ale uczyłam się pod okiem doświadczonego srebrnika (w sensie jubilera oczywiście). Pracuję w tym zawodzie już 9 lat z tym że na codzień robię zupełnie inną biżuterię - ciężką, dużą i z bursztynem, projekty dostaję od klientów. Może przez to brak mi finezji we wzorach ale za to nadrabiam jakością wykończenia. Chociaż przez to wszyscy myślą, że składam kolczyki z gotowych elementów, a nie że robię od podstaw.
Skoro "wszystko już było" to nic nie ryzykujesz - możesz powtarzać wzory, bo wszyscy to robią

Jeżeli lubisz spokojną, prostą, minimalistyczną formę, to zaprojektuj biżu, która będzie maksymalnie prosta, ale duża, zwracająca uwagę, z designerskim, nowoczesnym pazurem. Po prostu znajdź swój styl

Zauważam, że w każdej artystycznej dziedzinie chodzi o to, żeby mieć swój styl. Nie ważne, czy będzie gdzieniegdzie podobny do czegośtam, czy będzie powtarzał niektóre elementy. To nieistotne. Ważne, żeby mieć frajdę z tego co się robi. Tworzyć coś dla samego tworzenia. Nie patrząc na to, czy się spodoba, sprzeda, i co będzie dalej.

I jak na ironię, właśnie tak stworzone rzeczy najszybciej zostają dostrzeżone, zyskują uznanie i - w efekcie - najlepiej się sprzedają

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Napisane przez agstilo Pokaż wiadomość
Miłe Panie wczytuje sie w wasze opinie na temat biżuterii od joanna parati i nie moge sie powstrzymac by podzielic się też moją opinia. Uważam, że sa doskonałym połączeniem klasyki z mniejszą bądź wiekszą nutą elegancji. Ja lubuję się w rzeczach prostych bez zbednych dodatków czy udziwnień. Najbardzieje podoba mi para z trzeciego zdjęcia.
O ranyyy, zaraz znajdzie się gronko obrońców, że przecież joanna parati robi piękne, idealnie warsztatowo rzeczy No ok, nie kłócę się z tym, nie mówię też, że robi rzeczy brzydkie (bo mi też się podobają), ale autorka SAMA CHCIAŁA konstruktywnej krytyki. Toć napisałam. To ma jej pomóc a nie dołować!
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 21:56   #30
ollccia
Zadomowienie

Odnośnie prostoty w biżuterii, to polecam wątek Ressurection of Happiness vel Hebbe Można tam znaleźć i cudne filigrany i bardzo prostą, ale wysmakowaną biżuterię, malutką, delikatną, ale z charakterem, i patrząc na jej prace w jakiejkolwiek galerii od razu można poznać, kto jest autorem Także moim zdaniem, ważniejsze od bogactwa wzorów i kolorów jest właśnie znalezienie swojego stylu. To nie jest proste - wystarczy przejrzeć nasze wątki na forum (chociaż po awarii serwera sprawa może być utrudniona ), żeby zobaczyć ile czasu każdej z nas zajęło wypracowanie jakiegoś swojego stylu, własnego pomysłu Nie mówiąc już o tym, że często po samych zdjęciach można poznać autora Więc jeśli czujesz się dobrze w prostocie, to możesz dać jej jakąś charakterystyczną drobinkę siebie A jeśli chcesz spróbować bardziej skomplikowanych wzorów - czekam na rezultaty To i tak będzie Twoja decyzja, w którą stroną pójść, bo warsztat Cię nie ogranicza
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości