![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kilka uwag o biżuterii
Dzień dobry wszystkim, oglądam Wasze prace, czytam Wasze opinie i myślę, że tylko tu mogę liczyć na kilka obiektywnych (może wręcz surowych) uwag dot. biżuterii. Robię to i owo od jakiegoś czasu, ale potrzebuję krytyki, na moich znajomych nie mam co liczyć - wszystko im się podoba... Mówią to, bo mnie lubią. Czy może oceniłybyście kilka mych prac? Może uda mi się wymienić tu opinie i uwagi z jakąś miłą kobietką robiącą biżuterię srebrną? Zapraszam do dyskusji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kilka uwag o biżuterii
No niestety... chciałabym ale nie mogę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Witamy
![]() Moim zdaniem Twoje prace są bardzo ciekawe, różnorodne i starannie wykonane. Osobiście najbardziej podobają mi się te przedostatnie łzy. Widać, że potrafisz robić biżu z elementów już gotowych, jak i nie boisz się sama lutować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Powiem tylko: nie dziwię się Twoim znajomym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Z mojej strony na słowa krytyki niestety liczyć nie możesz
![]() Jestem urzeczona Twoimi pracami ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Witaj
![]() wszystkie prace bardzo ładne, szczególnie zachwyciły mnie karneolowe kolczyki i komplet z muszlą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Nie bardzo wiem co tu sie moze nie podobac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ostatnie i przedostatnie najładniejsze, a z krytyką "niestety" też nie pomogę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Hm, powiem szczerze: ogromne dzięki za słowa uznania. Usłyszeć pochwałe od "obcych" osób to wielka rzecz. Od razu lepiej się robi na duszy i ciału.
Widzę, że jedna z Pań zna się na kamykach. Tolinko83, znasz może jakiś godny polecenia sklep internetowy z kamieniami naturalnymi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jest cały temat o sklepach internetowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A ja niebardzo mogę się w temacie sklepów wypowiedzieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Jak ładnie
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie dziw się znajomym, bo nie ma co krytykować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ja mam zastrzeżenia do zdjęć xD w przedostatnich kolczykach np srebro ma jakiś dziwny oddcień (albo mam jakieś złe ustawienia monitora xD) i mam pytanie w ostatnich robiłaś wszystko od podstaw? może głupie pytanie ale nic o Tobie nie wiem więc zapytam :P
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Tak, niestety mam problemy z robieniem zdjęć. Nie mam profesjonalnego aparatu a i na technikach się nie znam
![]() ![]() Swoją drogą, zawsze się zastanawiam, skąd brać inspiracje, bo czasem kończą mi się pomysły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Profesjonalnego aparatu nie potrzeba do robienia dobrych zdjęć, bardziej istotny jest photoshop
![]() A co do biżuterii - no ja też wiele skrytykować nie mogłabym, bo nie robię w tej technice, a Twoja biżuteria wydaje mi się pod względem warsztatu wykonania bardzo piękna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Hm, w koncu doczekalam sie konstruktywnej krytyki. Dzieki za te uwagi, przydadza mi sie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Wcale nie musisz mieć super aparatu, ani photoshopa, wystarczy zwykła cyfrówka i jakiś darmowy program, np. GIMP, do takich zdjęć wystarczy. Tu masz wątek o obróbce:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=82959 A do biżutek nie mam zastrzeżeń. Szczególnie zachwycam się przedostatnimi <zachwyca się> ![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
hej
![]() ![]() pozdrawiam, D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Co do zdjęć to ogólne zasady robienia znam i nawet pokryły się dokładnie z tymi, które poleciła Ailanna. Największy problem mam z elementami, które są błyszczące i odbijają wszystko jak lustro(jak w tym ostatnim komplecie), a że są lekko wypukłe to nie wystarczy przesłona z białego papieru, bo kąt odbicia jest zbyt duży. Ale znalazłam już chłopaka, który za dość małe pieniądze obrabia zdjęcia. Czekam właśnie jak sobie z tym poradzi.
A w ogóle to zauważyłam, że przy tym ogromie biżuterii strasznie trudno się wybić z czymś oryginalnym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do twojej bizuterii mam podobne odczucia jak Solciuchna- bizuteria niewatpliwie technicznie wykonana bardzo dobrze ale wzory bardzo klasyczne i spokojne, w dużym stopniu zbliżone do tego, co możne zrobić osoba bez rozległej wiedzy na temat obróbki metalu z gotowych dostępnych na rynku w olbrzymiej gamie wzorów połfabykatów srebrnych. Jeśli zatem poszukujesz inspiracji i świeżego spojrzenia zerknij choćby do galerii, w których wiele z nas wystawia swoje prace (chociażby do ArsNeo). Mozesz tam też podpatrzeć w jaki sposób prezentować biżuterię na zdjęciach by była atrakcyjna dla kupującego. Posiadasz ogromna wiedzę jeśli chodzi o obróbke czyli coś, co większosc z nas zdobywa mozolnie chociazby z lektury tego forum- aż żal byłoby jej zatem nie wykorzystać. A tak z ciekawości- ukończyłaś jakąś szkołę w tym kierunku?
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Użyłam bezmyślnie nie tego czasownika i źle wyraziłam moją myśl. Chodzi mi o to, że (przynajmniej dla mnie) ciężko jest wymyśleć coś oryginalnego. Oglądając różne wystawy i targi jubilerskie wydaje mi się, że wszystko, co oryginalne, zostało już zrobione i teraz można już tylko kopiować. Czasami na targach albo w galeriach internetowych widzę prawdziwe dzieła sztuki i myślę, że ja bym takiego czegoś nie wymyśliła w życiu, więc nie chcąc kopiować pozostaje mi tylko prosta forma. Nie kończyłam żadnej szkoly związanej z jubilerstwem, ale uczyłam się pod okiem doświadczonego srebrnika (w sensie jubilera oczywiście
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Ps do Reverie- obejrzałam Twoje dzieła w ArsNeo i są bardzo oryginalne, umiesz świetnie zachować proporcje i łączyć ze sobą kolory. Ja do "kręconych" powojów nie mam cierpliwości ani talentu.
Poniżej dodaję trochę flamenco. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() P.S. https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1301326367 Czemu nikt tych kręconych drutów nie chce sklepać? Musze sam w końcu coś zrobić z tego drutu :PP przecież to ładnie wygląda, nikomu się więcej nie podoba czy co? ;] Może tutaj by nie pasował tylko chodzi mi o to ze jeszcze tego chyba nigdzie nie widziałem, zawsze tylko okrągły skręcony.
Mój wątek Edytowane przez kageki Czas edycji: 2011-03-28 o 19:45 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
W tych niebieskich, ostatnich kolczykach loopiki są chyba do odgięcia do tyłu
![]() ![]() Albo mi się wydaje i one są odgięte :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Nie da się zaprzeczyć, że masz świetny warsztat. Wszystko jest śliczne, dokładne... No w sumie jak na 9 lat zawodowej pracy, nic dziwnego. No i to mnie martwi w zasadzie, bo patrząc na Twoje pierwsze prace, pomyślałam, że masz świetny warsztat, ale nie zajmujesz się tym od dawna. Najwyraźniej to odczułam patrząc na kolczyki "flamenco" które powinny mieć na prawdę więcej ognia
![]() ![]()
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ad. plecionka (ten skręcony drut)- nie spłaszczam, bo taki wydaje mi się delikatniejszy, natomiast spłaszczony jest bardziej "kwadratowy". Chyba że chodzi Ci o jakąs artystyczną formę sklepania
![]() Ad. loopiki- wszystko jest odgięte do tyłu jak trzeba ![]() Po tych komentarzach widzę, że mój styl jest bardzo oszczędny i minimalny. Ale może czas spróbować jakiejś wyszukanej, bogatszej formy. Spróbuję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Miłe Panie wczytuje sie w wasze opinie na temat biżuterii od joanna parati i nie moge sie powstrzymac by podzielic się też moją opinia. Uważam, że sa doskonałym połączeniem klasyki z mniejszą bądź wiekszą nutą elegancji. Ja lubuję się w rzeczach prostych bez zbednych dodatków czy udziwnień. Najbardzieje podoba mi para z trzeciego zdjęcia.
![]() Edytowane przez agstilo Czas edycji: 2011-03-29 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli lubisz spokojną, prostą, minimalistyczną formę, to zaprojektuj biżu, która będzie maksymalnie prosta, ale duża, zwracająca uwagę, z designerskim, nowoczesnym pazurem. Po prostu znajdź swój styl ![]() Zauważam, że w każdej artystycznej dziedzinie chodzi o to, żeby mieć swój styl. Nie ważne, czy będzie gdzieniegdzie podobny do czegośtam, czy będzie powtarzał niektóre elementy. To nieistotne. Ważne, żeby mieć frajdę z tego co się robi. Tworzyć coś dla samego tworzenia. Nie patrząc na to, czy się spodoba, sprzeda, i co będzie dalej. I jak na ironię, właśnie tak stworzone rzeczy najszybciej zostają dostrzeżone, zyskują uznanie i - w efekcie - najlepiej się sprzedają ![]() ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Odnośnie prostoty w biżuterii, to polecam wątek Ressurection of Happiness vel Hebbe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:21.