|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6
|
zakalec
ratunkuuuuuuuuuuuuu!!!!!! !!!!!!!!co zrobic,żeby ciasto po upieczeniu nie opadało i nie zamieniało się w pyszny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 7 482
|
Dot.: zakalec
ja też miałam ten beznadziejny problem. Jedno ciasto piekłam trzy razy pod rząd przez trzy dni, bo się tak wkurzyłam. Każde wyrzucałam
![]() ![]() ![]()
__________________
Bo reszta nie jest milczeniem, ale należy do nas Boję się ludzi bez poczucia humoru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 629
|
Dot.: zakalec
może za dużo mąki w przepisie? Zależy jakie to ciasto. Np. w babce gotowanej (za którą niezmiernie tęsknię...ta tą babciną często właśnie z zakalcem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
|
Dot.: zakalec
Dziewczyny, ja wszystko umiem, gotować smażyć dusić
![]() Ale nigdy przenigdy nie wyszedł mi żaden placek choć stosuję się do przepisów. Więc dałam sobie z tym spokój. Kupuję gotowe ciasta niż wkurzać się kolejnym niewypałem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 1 835
|
Dot.: zakalec
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: zakalec
mi wychodziły zakalce, gdy piekłam ciasta na złej półce w piekarniku. Ciasta ucierane trzeba piec na drugiej pólce od dołu.
Przy pieczeniu z termoobiegiem podobno nie ma to znaczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
|
Dot.: zakalec
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
|
Dot.: zakalec
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
|
Dot.: zakalec
A jakie ciasta Wam nie wychodzą, może podajcie przepisy, spróbujemy wspólnie zweryfikować ilości składników.
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp J&J 07r i J 09r |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 1 835
|
Dot.: zakalec
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: zakalec
Do tego chyba faktycznie trzeba mieć dryg.
Ja tam powiem nieskromnie, że często robię ciasta na czuja, intuicyjnie wybieram temp. pieczenia, poziom piekarnika, czasem na oko sypię składniki i zawsze wychodzi ![]() ![]() A moja siostra chociażby wagą aptekarską mierzyła i przepis miała rozpisany w najdrobniejszych szczegółach i tak zrobi zakalca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
|
Dot.: zakalec
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6
|
Dot.: zakalec
chodzi mi głównie o PIERNIK,który mam zamiar piec jutro.Za pierwszym razem udał mi się super,a przez dwa ostatnie lata zakalec był jak ta lala.Może inna soda,kakao.mleko,przypraw a.Nie wiem.Podaję przepis:1,5 kostki margaryny,3 jaja,3 szklanki mąki,2 szklanki mleka i cukru,łyżka powideł,kakao,sody,przypr awa do piernika.Piecze sięgo w temp.180 stopni przez 50 min.Może macie inny przepis na piernik,który się zawsze udaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zakalec
ja tez mam ten problem ale wiem czego jest to wina,mianowicie piecyka w ktorym piecze. niedopieko dobre i zakalec est zawsze po te samej stronie=/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 629
|
Dot.: zakalec
to proponuje upiec w prodiżu jest mniej zawodny niż piekarnik. Powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 13 215
|
Dot.: zakalec
Cytat:
Jesli Ci jeszcze raz wyjdzie zakalec to przeslij ciasto do mnie ![]() ![]()
__________________
Zmieniaj swoje życie
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: zakalec
można też zacząć od kruchych i drożdżowych. wg mnie bardziej pewne od ucieranych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-03
Lokalizacja: Jasło
Wiadomości: 1
|
Dot.: zakalec
Cześć dziewczyny. Jestem nowa na forum więc pasuje coś napisać
![]() Mam problem z jednym ciastem. A mianowicie ciasto kokosowo- gruszkowe. Robiłam je już drugi raz i kolejny raz wyszedł mi zakalec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 11 803
|
Dot.: zakalec
Nie wyrzucajcie zakalców. Rozgniecione, pokruszcie, dodajcie serka mascarpone, lub czekolady rozpuszczonej, albo tego i tego i zrobcie trufelki. Obtoczyc w czekoladziewiorkach kokosowych, pokruszonych orzechac, migdalach, cukrze pudrze i mamy pyszne slodkie zakąski
![]() Mozna robic praktycznie ze wszystkiego takie trufelki, z suchych ciasteczek, mokrych biszkoptów, zakalców ;-)
__________________
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2013-03-21 o 11:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: zakalec
MAdaa ma rację, bardzo fajne rzeczy można zrobić z takiego ciasta:0. A może zakalec wychodzi bo złej mąki dałaś albo miałaś przeciąg w domu jak wyciągałaś ciasto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2013-03
Lokalizacja: Deszczowa kraina :D
Wiadomości: 5 394
|
Dot.: zakalec
mi kiedyś nie wychodziły ciasta ucierane i biszkopty... i mama doradziła mi, żeby do ciasta dodać łyżkę stołową octu na jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. i pomogło.
i staram się nie otwierać piekarnika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 11 803
|
Dot.: zakalec
Starasz? Ja nigdy nie otwieram. Jedynie na sam koniec kiedy ciasto jest wyrosniete i chcem je juz wyjąć sprawdzam patyczkiem czy jest dobre.
__________________
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2013-04-23 o 12:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2013-03
Lokalizacja: Deszczowa kraina :D
Wiadomości: 5 394
|
Dot.: zakalec
no właśnie o to jedne otwarcie mi chodzi. tylko czasami muszę sprawdzić dwa razy. bo mój piekarnik gazowy lubi strzelać fochy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.