zakalec - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-12-19, 12:35   #1
karolcia-1977
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6

zakalec


ratunkuuuuuuuuuuuuu!!!!!! !!!!!!!!co zrobic,żeby ciasto po upieczeniu nie opadało i nie zamieniało się w pysznyzakalec?zostawic piec uchylony,a może go nie otwierac?kiedy patrzę przez szybkę pieca wszystko jest OK:wyrośnięta itd,a otworzę i wyjmę,to zapada się w foremce!POMÓŻCIE!
karolcia-1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 13:07   #2
margitta
Zakorzenienie
 
Avatar margitta
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 7 482
Dot.: zakalec

ja też miałam ten beznadziejny problem. Jedno ciasto piekłam trzy razy pod rząd przez trzy dni, bo się tak wkurzyłam. Każde wyrzucałam Pomaga zmiana przepisu Są ciasta, które mi wychodzą świetnie bez żadnych dziwnych sztuczek i są ciasta, które za nic mi nie wyjdą. One chyba już tak mają
__________________
Bo reszta nie jest milczeniem, ale należy do nas
Boję się ludzi bez poczucia humoru
margitta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 07:34   #3
mavika
Zakorzenienie
 
Avatar mavika
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 629
Dot.: zakalec

może za dużo mąki w przepisie? Zależy jakie to ciasto. Np. w babce gotowanej (za którą niezmiernie tęsknię...ta tą babciną często właśnie z zakalcem ) zakalec robi sie gdy forma jest nieszczelna. W innych ciastach gdy wyjmie się z piekarnika tuż po upieczeniu a w jeszcze innych ciasto jest po prostu za ciężkie bo w przepisie jest za duzo mąki.
__________________
Wątek ciuchowy
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post38561988
mavika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 08:22   #4
jotemka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
Dot.: zakalec

Dziewczyny, ja wszystko umiem, gotować smażyć dusić
Ale nigdy przenigdy nie wyszedł mi żaden placek choć stosuję się do przepisów. Więc dałam sobie z tym spokój. Kupuję gotowe ciasta niż wkurzać się kolejnym niewypałem.
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 09:24   #5
nika672
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 1 835
Dot.: zakalec

Cytat:
Napisane przez jotemka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja wszystko umiem, gotować smażyć dusić
Ale nigdy przenigdy nie wyszedł mi żaden placek choć stosuję się do przepisów. Więc dałam sobie z tym spokój. Kupuję gotowe ciasta niż wkurzać się kolejnym niewypałem.
Popieram całym sercem.
nika672 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 10:03   #6
parapet
Zadomowienie
 
Avatar parapet
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 1 719
Dot.: zakalec

mi wychodziły zakalce, gdy piekłam ciasta na złej półce w piekarniku. Ciasta ucierane trzeba piec na drugiej pólce od dołu.
Przy pieczeniu z termoobiegiem podobno nie ma to znaczenia.
parapet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 12:51   #7
jotemka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
Dot.: zakalec

Cytat:
Napisane przez nika672 Pokaż wiadomość
Popieram całym sercem.
Dzięki za poparcie
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-20, 12:52   #8
jotemka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
Dot.: zakalec

Cytat:
Napisane przez parapet Pokaż wiadomość
mi wychodziły zakalce, gdy piekłam ciasta na złej półce w piekarniku. Ciasta ucierane trzeba piec na drugiej pólce od dołu.
Przy pieczeniu z termoobiegiem podobno nie ma to znaczenia.
Ja próbowałam wszystkiego i dufa
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 14:23   #9
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
Dot.: zakalec

A jakie ciasta Wam nie wychodzą, może podajcie przepisy, spróbujemy wspólnie zweryfikować ilości składników.
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp
J&J 07r i J 09r
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 15:05   #10
nika672
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 1 835
Dot.: zakalec

Cytat:
Napisane przez jotemka Pokaż wiadomość
Dzięki za poparcie
Jotemko,po to sa cukiernicy żebysmy w życiu łatwiej miały.
nika672 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 16:09   #11
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: zakalec

Do tego chyba faktycznie trzeba mieć dryg.
Ja tam powiem nieskromnie, że często robię ciasta na czuja, intuicyjnie wybieram temp. pieczenia, poziom piekarnika, czasem na oko sypię składniki i zawsze wychodzi (odpukać )
A moja siostra chociażby wagą aptekarską mierzyła i przepis miała rozpisany w najdrobniejszych szczegółach i tak zrobi zakalca
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 19:18   #12
jotemka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
Dot.: zakalec

Cytat:
Napisane przez nika672 Pokaż wiadomość
Jotemko,po to sa cukiernicy żebysmy w życiu łatwiej miały.
Otóż to
Niech żyją cukiernicy
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 20:29   #13
karolcia-1977
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6
Dot.: zakalec

Cytat:
Napisane przez bb-m Pokaż wiadomość
A jakie ciasta Wam nie wychodzą, może podajcie przepisy, spróbujemy wspólnie zweryfikować ilości składników.
chodzi mi głównie o PIERNIK,który mam zamiar piec jutro.Za pierwszym razem udał mi się super,a przez dwa ostatnie lata zakalec był jak ta lala.Może inna soda,kakao.mleko,przypraw a.Nie wiem.Podaję przepis:1,5 kostki margaryny,3 jaja,3 szklanki mąki,2 szklanki mleka i cukru,łyżka powideł,kakao,sody,przypr awa do piernika.Piecze sięgo w temp.180 stopni przez 50 min.Może macie inny przepis na piernik,który się zawsze udaje.
karolcia-1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 21:05   #14
ghana
Zakorzenienie
 
Avatar ghana
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 14 736
GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana
Dot.: zakalec

ja tez mam ten problem ale wiem czego jest to wina,mianowicie piecyka w ktorym piecze. niedopieko dobre i zakalec est zawsze po te samej stronie=/
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 07:44   #15
mavika
Zakorzenienie
 
Avatar mavika
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 629
Dot.: zakalec

to proponuje upiec w prodiżu jest mniej zawodny niż piekarnik. Powodzenia
__________________
Wątek ciuchowy
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post38561988
mavika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-21, 14:53   #16
m.a.r.t.a
Zakorzenienie
 
Avatar m.a.r.t.a
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 13 215
Dot.: zakalec

Cytat:
Napisane przez karolcia-1977 Pokaż wiadomość
ratunkuuuuuuuuuuuuu!!!!!! !!!!!!!!co zrobic,żeby ciasto po upieczeniu nie opadało i nie zamieniało się w pysznyzakalec?zostawic piec uchylony,a może go nie otwierac?kiedy patrzę przez szybkę pieca wszystko jest OK:wyrośnięta itd,a otworzę i wyjmę,to zapada się w foremce!POMÓŻCIE!

Jesli Ci jeszcze raz wyjdzie zakalec to przeslij ciasto do mnie mówie powaznie, mój kuzyn lubi się obżerać tylko że samymi zakalcami
__________________
Zmieniaj swoje życie
m.a.r.t.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 14:57   #17
parapet
Zadomowienie
 
Avatar parapet
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 1 719
Dot.: zakalec

można też zacząć od kruchych i drożdżowych. wg mnie bardziej pewne od ucieranych
parapet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 20:59   #18
nancy09
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-03
Lokalizacja: Jasło
Wiadomości: 1
Dot.: zakalec

Cześć dziewczyny. Jestem nowa na forum więc pasuje coś napisać
Mam problem z jednym ciastem. A mianowicie ciasto kokosowo- gruszkowe. Robiłam je już drugi raz i kolejny raz wyszedł mi zakalec wszystko było według przepisu. Piekło się tyle ile powinno. Człowiek się cieszy, że zje pyszne ciasto a tu znów zakalec. Czy to wina gruszek??!!
nancy09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 11:34   #19
Madaaa
Zakorzenienie
 
Avatar Madaaa
 
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 11 803
Dot.: zakalec

Nie wyrzucajcie zakalców. Rozgniecione, pokruszcie, dodajcie serka mascarpone, lub czekolady rozpuszczonej, albo tego i tego i zrobcie trufelki. Obtoczyc w czekoladziewiorkach kokosowych, pokruszonych orzechac, migdalach, cukrze pudrze i mamy pyszne slodkie zakąski
Mozna robic praktycznie ze wszystkiego takie trufelki, z suchych ciasteczek, mokrych biszkoptów, zakalców ;-)

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2013-03-21 o 11:35
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-23, 08:46   #20
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: zakalec

MAdaa ma rację, bardzo fajne rzeczy można zrobić z takiego ciasta:0. A może zakalec wychodzi bo złej mąki dałaś albo miałaś przeciąg w domu jak wyciągałaś ciasto.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 10:23   #21
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie
 
Avatar Cytrynowe_Marzenie
 
Zarejestrowany: 2013-03
Lokalizacja: Deszczowa kraina :D
Wiadomości: 5 394
Dot.: zakalec

mi kiedyś nie wychodziły ciasta ucierane i biszkopty... i mama doradziła mi, żeby do ciasta dodać łyżkę stołową octu na jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. i pomogło.
i staram się nie otwierać piekarnika.
Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 10:34   #22
Madaaa
Zakorzenienie
 
Avatar Madaaa
 
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 11 803
Dot.: zakalec

Cytat:
Napisane przez Cytrynowe_Marzenie Pokaż wiadomość
mi kiedyś nie wychodziły ciasta ucierane i biszkopty... i mama doradziła mi, żeby do ciasta dodać łyżkę stołową octu na jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. i pomogło.
i staram się nie otwierać piekarnika.
Starasz? Ja nigdy nie otwieram. Jedynie na sam koniec kiedy ciasto jest wyrosniete i chcem je juz wyjąć sprawdzam patyczkiem czy jest dobre.

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2013-04-23 o 12:00
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 10:52   #23
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie
 
Avatar Cytrynowe_Marzenie
 
Zarejestrowany: 2013-03
Lokalizacja: Deszczowa kraina :D
Wiadomości: 5 394
Dot.: zakalec

no właśnie o to jedne otwarcie mi chodzi. tylko czasami muszę sprawdzić dwa razy. bo mój piekarnik gazowy lubi strzelać fochy...
Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.