|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
zakalec
ratunkuuuuuuuuuuuuu!!!!!! !!!!!!!!co zrobic,żeby ciasto po upieczeniu nie opadało i nie zamieniało się w pyszny
zakalec?zostawic piec uchylony,a może go nie otwierac?kiedy patrzę przez szybkę pieca wszystko jest OK:wyrośnięta itd,a otworzę i wyjmę,to zapada się w foremce!POMÓŻCIE!
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zakalec
ja też miałam ten beznadziejny problem. Jedno ciasto piekłam trzy razy pod rząd przez trzy dni, bo się tak wkurzyłam. Każde wyrzucałam
Pomaga zmiana przepisu Są ciasta, które mi wychodzą świetnie bez żadnych dziwnych sztuczek i są ciasta, które za nic mi nie wyjdą. One chyba już tak mają
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
może za dużo mąki w przepisie? Zależy jakie to ciasto. Np. w babce gotowanej (za którą niezmiernie tęsknię...ta tą babciną często właśnie z zakalcem
) zakalec robi sie gdy forma jest nieszczelna. W innych ciastach gdy wyjmie się z piekarnika tuż po upieczeniu a w jeszcze innych ciasto jest po prostu za ciężkie bo w przepisie jest za duzo mąki.
|
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny, ja wszystko umiem, gotować smażyć dusić
Ale nigdy przenigdy nie wyszedł mi żaden placek choć stosuję się do przepisów. Więc dałam sobie z tym spokój. Kupuję gotowe ciasta niż wkurzać się kolejnym niewypałem.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
mi wychodziły zakalce, gdy piekłam ciasta na złej półce w piekarniku. Ciasta ucierane trzeba piec na drugiej pólce od dołu.
Przy pieczeniu z termoobiegiem podobno nie ma to znaczenia. |
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
A jakie ciasta Wam nie wychodzą, może podajcie przepisy, spróbujemy wspólnie zweryfikować ilości składników.
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Do tego chyba faktycznie trzeba mieć dryg.
Ja tam powiem nieskromnie, że często robię ciasta na czuja, intuicyjnie wybieram temp. pieczenia, poziom piekarnika, czasem na oko sypię składniki i zawsze wychodzi (odpukać )A moja siostra chociażby wagą aptekarską mierzyła i przepis miała rozpisany w najdrobniejszych szczegółach i tak zrobi zakalca |
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
chodzi mi głównie o PIERNIK,który mam zamiar piec jutro.Za pierwszym razem udał mi się super,a przez dwa ostatnie lata zakalec był jak ta lala.Może inna soda,kakao.mleko,przypraw a.Nie wiem.Podaję przepis:1,5 kostki margaryny,3 jaja,3 szklanki mąki,2 szklanki mleka i cukru,łyżka powideł,kakao,sody,przypr awa do piernika.Piecze sięgo w temp.180 stopni przez 50 min.Może macie inny przepis na piernik,który się zawsze udaje.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez mam ten problem ale wiem czego jest to wina,mianowicie piecyka w ktorym piecze. niedopieko dobre i zakalec est zawsze po te samej stronie=/
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
to proponuje upiec w prodiżu jest mniej zawodny niż piekarnik. Powodzenia
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli Ci jeszcze raz wyjdzie zakalec to przeslij ciasto do mnie mówie powaznie, mój kuzyn lubi się obżerać tylko że samymi zakalcami
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
można też zacząć od kruchych i drożdżowych. wg mnie bardziej pewne od ucieranych
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. Jestem nowa na forum więc pasuje coś napisać
![]() Mam problem z jednym ciastem. A mianowicie ciasto kokosowo- gruszkowe. Robiłam je już drugi raz i kolejny raz wyszedł mi zakalec wszystko było według przepisu. Piekło się tyle ile powinno. Człowiek się cieszy, że zje pyszne ciasto a tu znów zakalec. Czy to wina gruszek??!!
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wyrzucajcie zakalców. Rozgniecione, pokruszcie, dodajcie serka mascarpone, lub czekolady rozpuszczonej, albo tego i tego i zrobcie trufelki. Obtoczyc w czekoladziewiorkach kokosowych, pokruszonych orzechac, migdalach, cukrze pudrze i mamy pyszne slodkie zakąski
![]() Mozna robic praktycznie ze wszystkiego takie trufelki, z suchych ciasteczek, mokrych biszkoptów, zakalców ;-)
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2013-03-21 o 12:35 |
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
MAdaa ma rację, bardzo fajne rzeczy można zrobić z takiego ciasta:0. A może zakalec wychodzi bo złej mąki dałaś albo miałaś przeciąg w domu jak wyciągałaś ciasto.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
mi kiedyś nie wychodziły ciasta ucierane i biszkopty... i mama doradziła mi, żeby do ciasta dodać łyżkę stołową octu na jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. i pomogło.
i staram się nie otwierać piekarnika. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Starasz? Ja nigdy nie otwieram. Jedynie na sam koniec kiedy ciasto jest wyrosniete i chcem je juz wyjąć sprawdzam patyczkiem czy jest dobre.
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2013-04-23 o 13:00 |
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie o to jedne otwarcie mi chodzi. tylko czasami muszę sprawdzić dwa razy. bo mój piekarnik gazowy lubi strzelać fochy...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.

zakalec?zostawic piec uchylony,a może go nie otwierac?kiedy patrzę przez szybkę pieca wszystko jest OK:wyrośnięta itd,a otworzę i wyjmę,to zapada się w foremce!POMÓŻCIE!

Pomaga zmiana przepisu
Są ciasta, które mi wychodzą świetnie bez żadnych dziwnych sztuczek i są ciasta, które za nic mi nie wyjdą. One chyba już tak mają