Pamiątka historii. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Moje wakacyjne przygody

Notka

Moje wakacyjne przygody Konkurs z nagrodami! Chcemy abyście troszkę powspominały i opisały swoje najlepsze w życiu wakacje, albo najciekawszą, najśmieszniejszą przygodę wakacyjną. Mile widziana oprawa zdjęciowa lub graficzna ;)

Narzędzia
Stary 2011-06-27, 21:00   #1
mrs_layla
Raczkowanie

Pamiątka historii.

Moja wakacyjna przygoda zaczęła sie całkiem nieoczekiwanie, bo u szefa w biurze! Dodam, że było to biuro w firmie w środkowej Szwecji...To właśnie tam, na jego ścianie zauważyłam skrawek starej, przyżółtawej mapy, opisującej zabytki, zamki i ciekawostki turystyczne. Moją uwagę przykłuł widok, przedstawiający ruiny starego zamku. Jakież było moje zdziwienie, gdy pytając o nie, szef powiedział, że:"...być może już nic z niego nie zostało i nie warto tam jechać." Właśnie te słowa skłoniły mnie do odkrycia tej intrygującej i ciekawie zapowiadającej się przygody. Niewiele się zastanawiając, chwyciłam atlas, skromny posiłek i ruszyłam w trasę. Droga zajęła niecałą godzinę, gdy zorientowałam się, że owe ruiny znajdują się na wyspie pobliskiego jeziora. Już z daleka raczyły swoim opustoszałym wizerunkiem, „kawałkiem” historii i pewną melancholią. Jak się okazało do ruin można było przedostać się tylko drogą wodną. Toteż zdziwiłam się, gdy w tej chwili zauważyłam na brzegu opuszczoną łódkę w całkiem dobrym stanie (do kompletu z wiosłami). Jak się okazało była to łódź przeznaczona dla turystów, którzy tak jak ja, pałają chęcią odkrywania resztek historii. Popłynęłam łodzią do wysepki, przywiązałam do wystającego korzenia i pognałam do owych ruin. Wrażenie było niesamowite! Obraz byłego zamku mówił o wielu atakach na ten obiekt, czego dowodem były zburzone ściany i nierówny teren. Liczne kamienie porozrzucane i porośnięte mchem, dawno przestały być jego częścią. Z każdej strony były zagrodzone wejścia, chroniące przed „nieproszonymi” gośćmi oraz tabliczki z ostrzeżeniami. Ze względu na to, że informacja o ruinach była tylko w rodzimym języku, mogę się tylko domyślać, ile lat miał ten zamek i jak duże znaczenie odgrywał wśród miejscowej ludności.
mrs_layla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 21:30   #2
mishka85
Raczkowanie

Dot.: Pamiątka historii.

Zapowiada się świetny watek! świetna historia! Czekam na fotki i dalsze opowieści!!
Stary 2011-06-27, 21:35   #3
MDB
Rozeznanie

Popieram, chcę poznać dalszą cześć tej historii
MDB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 22:01   #4
rydzek49
Raczkowanie

Czekam na jeszcze
rydzek49 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 22:01   #5
przejss
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

zazdroszczę przygody! tez uwielbiam stare zamki, ruiny, tajemnice...
przejss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 22:02   #6
p_misiowa
Zadomowienie

super historia! a widziałaś tam coś ciekawego? jakieś duchy? zjawy?

KOCHAM!

p_misiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 22:03   #7
natus86
Raczkowanie

Świetna historia, chciałoby się poczytać więcej
natus86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 22:04   #8
Aisog1987
Rozeznanie

Intrygujący początek... a jakie było zakończenie?????
Stary 2011-06-27, 23:17   #9
milena22x
Raczkowanie

Smile Dot.: Pamiątka historii.

zawsze mnie fascynowały ruiny starych zamków, zaintrygowałaś mnie tą historią, szkoda, ze konkurs się kończy, ale mam nadzieję, że jeszcze poczytam coś więcej w tym wątku także czekam na więcej. Pozdrawiam (5)

Witaj górska przygodo!

milena22x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 00:23   #10
mrs_layla
Raczkowanie

Post Dot.: Pamiątka historii.

Z daleka niepozorna wysepka...gąszcz drzew...wśród których wyłaniają się kamienne ruiny "Slotts ruin". A duch?? Tak, jak to bywa przy każdym zamku...zdarzył się jeden zaskakujący element grozy...Otóż, pod koniec wyprawy, schodząc na brzeg wysepki w kierunku łodzi...natknęłam się na niespodziewany ruch w gąszczu trawy. Spodziewając się ptaszka lub zwykłej myszy, zbliżyłam się, by przyjrzeć się owemu maleństwu Jakież było moje zdziwienie gdy zamiast szeleszczącego ptaszka, moim oczom ukazał się czarny, grubości mojej ręki, zwinnie sunący po ziemi gad!! Niewiele myśląc, zrobiłam w tył zwrot i czym prędzej pognałam do przybrzeżnej łodzi!!! Do tej pory nie wiem czym był ten gad? Zwykłą żmiją czy jadowitym wężem? Jednak nie zapomnę tego strachu, który wówczas mnie obleciał!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (164,3 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (124,4 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (174,2 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (190,2 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (139,3 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6.jpg (113,7 KB, 0 załadowań)

Edytowane przez mrs_layla
Czas edycji: 2011-06-28 o 19:24
mrs_layla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 15:36   #11
julita12344
Raczkowanie

Świetna historia, z chęcią poczytałabym jeszcze.
Dałam 5 i pozdrawiam
julita12344 jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Moje wakacyjne przygody

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości