|
Notka |
|
Moje wakacyjne przygody Konkurs z nagrodami! Chcemy abyście troszkę powspominały i opisały swoje najlepsze w życiu wakacje, albo najciekawszą, najśmieszniejszą przygodę wakacyjną. Mile widziana oprawa zdjęciowa lub graficzna ;) |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Hiszpania Włochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010
Od zawsze marzyłam o wyjeździe do Hiszpanii! Popularna w ostatnim czasie destynacja (profesjonalnie brzmi,prawda?
![]() Niestety mój Tż ze względu na studia nie mógł pojechać ze mną, natomiast znajomi ze względów finansowych nie mogli sobie pozwolić na ten wyjazd. Zdecydowałam się wyruszyć sama, na dodatek po raz pierwszy zwykłym lotem (nie czarterem) ![]() Po komplikacjach z kupnem biletu (ryanair!) oraz zarezerwowaniu noclegów przez hostelworld.com odliczałam dni do realizacji marzeń ! I tak z mojego rodzinnego miasta wyfrunęłam do Alicante! ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Na początek okolice lotniska w Alicante. Z którego autobusem udaję się już prosto do Walencji. Już w samolocie poznałam kilka fajnych osób które udają się tam gdzie ja i w tym samym celu co ja. Hostel - mimo obaw okazuje się sympatycznym i kolorowym miejscem i nawet sala 10 osobowa nie jest straszna ! Co do hosteli - są alternatywą dla hoteli. Cena, szczególnie w dużych miastach jest znacznie niższa. Jednak trzeba się liczyć z tym, że nocleg ograniczy się do szafki na klucz, materaca na łóżku oraz wspólnej toalety. Polecam ten sposób jednak wszystkim. Międzynarodowe towarzystwo zapewni mam świetna zabawę. Ten niesamowity kompleks budynków, który widać na zdjęciach tp Ciudad de las Artes y las Ciencias, czyli po polsku Miasteczko Sztuki i Nauki, zakasuje swoją nowoczesnością i oryginalnością. Zobaczcie sami.
oszalałam ![]() ![]() Edytowane przez nenowka152900 Czas edycji: 2011-06-06 o 13:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Hiszpania Włochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010
niestety z przyczyn technicznych troszkę mi się popsuło
![]() Planowanie kolejnej podróży rozpoczęłam już w maju, a w lipcu miałam już zarezerwowane przeloty i część noclegów na drugą połowę września. Poszukiwania tanich lotów do ciekawych miejsc zaowocowały lotem z Wrocławia do... Girony czyli miejscowości w Katalonii oddalonej ob BCN o 100km. i tak zbliżylam się do realizacji kolejnego marzenia czyli zobaczenia wspanialej Barcelony. Przyleciałam do Girony popołudni i zajęłam się podróżą do miasta (bo zazwyczaj lotniska leżą na obrzeżach). Po drodze spotkałam niezwykłą parę lekarzy z Polski. Stateczni państwo po 50 okazali się prawdziwymi Globtrotterami! Zjechali prawie cały świat z plecakiem, odwiedzili asramy w Indiach, miasta Inków i Majów, oglądali kangury w ich naturalnym środowisku a teraz postanowili spędzić 2 miesiące w Hiszpanii. Girona okazała się malowniczym miastem z ogromną katedrą równie wysoką jak bazylika św Piotra w Rzymie! Dla kinomanów miasto oddaje do dyspozycji muzeum Filmu gdzie można zapoznać się z historia maszyn filmowych, zobaczyć dawne plakaty filmowe a dzięki lustrom i odpowiedniemu oświetleniu - zrobi ładne zdjęcia. Żelaznym punktem zwiedzania są mury okalające miasto. Można z nich podziwiać wspaniale widoki. Najwyższym punktem jest wieża Gironella którą widać z każdego punktu miasta. ' Tutaj nie miałam zarezerwowanego noclegu ale zawsze wybieram się z adresami kilku hoteli które wyszukałam w internecie i na miejscu oceniam czy mam ochotę spać tutaj czy tutaj. Metoda ta ma swoje dobre i złe strony. Dobre bo nie zaskoczy nas stan naszego noclegu, złe bo istnieje ryzyko, że w mieście będzie odbywał sie... np zjazd biologów! ![]() Ale koniec języka za przewodnika i jeszcze przed ciemna nocą znalazłam łóżko w Pensionie. Pension to coś pomiędzy hotelem a hotelem. Zarówno cenowo jak i jakościowo. Kolejnego dnia rano ruszyłam na podbój pociągiem na Miasta Marzeń w Barcelonie, ze wzgledu na ceny noclegow zdecydowalam sie na nocleg w hostelu. Sala 12 osobowa, mieszana ale za to zaraz przy stacjii metra oraz pociągu no i w miarę blisko do centrum! I po raz kolejny moj plan nie uwzględnił nie zapowiedzianych zdarzeń ![]() i parady zdecydowanie podniosły walory turystyczne. Jednak natłok turystów szczególnie w strategicznych punktach miasta jak Las Ramblas czy okolice Sagrady Familii był nie do zniesienia! Barcelona La Merce - święto dobywa się na część Mare de Deu de la Merce, przez ok 5 dni pod koniec września. Festiwal, który oficjalnie po raz pierwszy odbył się w 1902 roku przyjął formę pożegnania z latem. Jak dla mnie największą atrakcją jest Correfoc - biegi ognia. Zazwyczaj wzdłuż i wokół Via Laietana. Zmierzając tam ze zdziwieniem oglądałam ludzi którzy szli ubrani w kapelusze, mieli okulary słoneczne oraz długie bluzy. Jak się okazało - mieli racje! W przemarszu róznych figór oraz tzw diabłów ognia nie brakowało. Stwory z papier mache bryzgały iskrami we wszystkie strony! Huk petard, będny oraz zimne ( i gorące ![]() Z mniej oczywistych atrakcji Barcelony polecam Wam park Guelle - jest darmowy! Oraz
Dla pasjonatów piłki oczywiście stadion ( lub nawet mecz) Barcelony oraz nowy Espanolu. Następny odcinek - Wenecja! ps zdjecia dodane beda jutro
#3 |
Raczkowanie
|
też marze o Hiszpanii.. ; )
zostawiam 5, zapraszam do mnie.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
Pozazdrościć tego wyjazdu do Hiszpanii
![]() ![]() ![]() ![]()
#5 |
Raczkowanie
|
Patrzę na te zdjęcia i tak sobie myślę, czy nie czas właśnie do Hiszpanii jechać. Nie byłam. A coś ciągnie coraz bardziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
mmm, byłam w Barcelonie dwa razy i jeszcze mi mało. zakochałam się w niej. ^^ na to lato wybrałam już Grecję, ale za rok chyba znów Hiszpania. tylko niekoniecznie nadmorskie miejscowości. zastanawiam się nad Andaluzją.
![]()
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Cudne zdjęcia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.