Hiszpania Włochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Moje wakacyjne przygody

Notka

Moje wakacyjne przygody Konkurs z nagrodami! Chcemy abyście troszkę powspominały i opisały swoje najlepsze w życiu wakacje, albo najciekawszą, najśmieszniejszą przygodę wakacyjną. Mile widziana oprawa zdjęciowa lub graficzna ;)

Narzędzia
Stary 2011-06-03, 15:55   #1
nenowka152900
Zadomowienie

Hiszpania Włochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010

Od zawsze marzyłam o wyjeździe do Hiszpanii! Popularna w ostatnim czasie destynacja (profesjonalnie brzmi,prawda? ) przyciągała mnie i kusiła. Jednak moje wyobrażenia o zaporowych, dla studenckiego budżetu, cenach zniechęcały mnie do realizacji marzeń. Jednak w marcu zeszłego roku pojawił się dodatkowy argument aby odwiedzić półwysep Iberyjski - drużyna koszykówki kobiet której kibicuje awansowała do elitarnego F4! Czyli w skrócie była w czwórce najlepszych zespołów europy które w Walencji miały rozegrać spotkania o prym w Europie! Tego zbiegu okoliczności nie mogłam przegapić!

Niestety mój Tż ze względu na studia nie mógł pojechać ze mną, natomiast znajomi ze względów finansowych nie mogli sobie pozwolić na ten wyjazd. Zdecydowałam się wyruszyć sama, na dodatek po raz pierwszy zwykłym lotem (nie czarterem) Do odważnych świat należy!

Po komplikacjach z kupnem biletu (ryanair!) oraz zarezerwowaniu noclegów przez hostelworld.com odliczałam dni do realizacji marzeń ! I tak z mojego rodzinnego miasta wyfrunęłam do Alicante!

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Na początek okolice lotniska w Alicante. Z którego autobusem udaję się już prosto do Walencji. Już w samolocie poznałam kilka fajnych osób które udają się tam gdzie ja i w tym samym celu co ja. Hostel - mimo obaw okazuje się sympatycznym i kolorowym miejscem i nawet sala 10 osobowa nie jest straszna !

Co do hosteli - są alternatywą dla hoteli. Cena, szczególnie w dużych miastach jest znacznie niższa. Jednak trzeba się liczyć z tym, że nocleg ograniczy się do szafki na klucz, materaca na łóżku oraz wspólnej toalety. Polecam ten sposób jednak wszystkim. Międzynarodowe towarzystwo zapewni mam świetna zabawę.

Ten niesamowity kompleks budynków, który widać na zdjęciach tp Ciudad de las Artes y las Ciencias, czyli po polsku Miasteczko Sztuki i Nauki, zakasuje swoją nowoczesnością i oryginalnością. Zobaczcie sami.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Walencja 068.jpg (103,7 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Walencja 082.jpg (61,1 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Walencja 085.jpg (182,1 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Walencja 103.jpg (140,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Walencja 133.jpg (214,1 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 086.jpg (63,1 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 169.jpg (134,4 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 297.jpg (97,5 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 360.jpg (102,9 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 305.jpg (90,2 KB, 3 załadowań)

Edytowane przez nenowka152900
Czas edycji: 2011-06-06 o 13:31
nenowka152900 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 15:55   #2
nenowka152900
Zadomowienie

Dot.: Hiszpania Włochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010

niestety z przyczyn technicznych troszkę mi się popsuło zapraszam dalej!

Planowanie kolejnej podróży rozpoczęłam już w maju, a w lipcu miałam już zarezerwowane przeloty i część noclegów na drugą połowę września.
Poszukiwania tanich lotów do ciekawych miejsc zaowocowały lotem z Wrocławia do... Girony czyli miejscowości w Katalonii oddalonej ob BCN o 100km. i tak zbliżylam
się do realizacji kolejnego marzenia czyli zobaczenia wspanialej Barcelony. Przyleciałam do Girony popołudni i zajęłam się podróżą do miasta
(bo zazwyczaj lotniska leżą na obrzeżach). Po drodze spotkałam niezwykłą parę lekarzy z Polski. Stateczni państwo po 50 okazali się prawdziwymi
Globtrotterami! Zjechali prawie cały świat z plecakiem, odwiedzili asramy w Indiach, miasta Inków i Majów, oglądali kangury w ich naturalnym środowisku a teraz
postanowili spędzić 2 miesiące w Hiszpanii.
Girona okazała się malowniczym miastem z ogromną katedrą równie wysoką jak bazylika św Piotra w Rzymie! Dla kinomanów miasto oddaje do dyspozycji muzeum Filmu gdzie można
zapoznać się z historia maszyn filmowych, zobaczyć dawne plakaty filmowe a dzięki lustrom i odpowiedniemu oświetleniu - zrobi ładne zdjęcia. Żelaznym punktem zwiedzania są mury okalające miasto. Można z nich podziwiać wspaniale widoki. Najwyższym punktem jest wieża Gironella którą widać z każdego punktu miasta. '

Tutaj nie miałam zarezerwowanego noclegu ale zawsze wybieram się z adresami kilku hoteli które wyszukałam w internecie i na miejscu oceniam czy mam ochotę spać tutaj czy tutaj. Metoda ta ma swoje dobre i złe strony.
Dobre bo nie zaskoczy nas stan naszego noclegu, złe bo istnieje ryzyko, że w mieście będzie odbywał sie... np zjazd biologów! Niestety wszystkie tanie i fajne hotele były zajęte.
Ale koniec języka za przewodnika i jeszcze przed ciemna nocą znalazłam łóżko w Pensionie. Pension to coś pomiędzy hotelem a hotelem. Zarówno cenowo jak i jakościowo.

Kolejnego dnia rano ruszyłam na podbój pociągiem na Miasta Marzeń
w Barcelonie, ze wzgledu na ceny noclegow zdecydowalam sie na nocleg w hostelu. Sala 12 osobowa, mieszana ale za to zaraz przy stacjii metra oraz pociągu no i w miarę blisko do centrum!
I po raz kolejny moj plan nie uwzględnił nie zapowiedzianych zdarzeń W mieście odbywało się święto patronki miasta, hucznie (dosłownie z hukiem) obchodzone. Liczne koncerty, wystepy
i parady zdecydowanie podniosły walory turystyczne. Jednak natłok turystów szczególnie w strategicznych punktach miasta jak Las Ramblas czy okolice Sagrady Familii był nie do zniesienia!

Barcelona La Merce - święto dobywa się na część Mare de Deu de la Merce, przez ok 5 dni pod koniec września. Festiwal, który oficjalnie po raz pierwszy odbył się w 1902 roku przyjął formę pożegnania z latem. Jak dla mnie największą atrakcją jest Correfoc - biegi ognia. Zazwyczaj wzdłuż i wokół Via Laietana.
Zmierzając tam ze zdziwieniem oglądałam ludzi którzy szli ubrani w kapelusze, mieli okulary słoneczne oraz długie bluzy. Jak się okazało - mieli racje! W przemarszu róznych figór oraz tzw diabłów ognia nie brakowało. Stwory z papier mache bryzgały iskrami we wszystkie strony! Huk petard, będny oraz zimne ( i gorące ) ognie zafascynowały mnie aż nie poczułam na glowie nagłego gorąca! okazało się, że jedna z tych pięknych iskierek spadła mi na włosy które momentalnie się spaliły i poparzyły skórę głowy. Dobrze ze tylko kawałek 2x2 cm. Bliznę mam do tej pory.

Z mniej oczywistych atrakcji Barcelony polecam Wam park Guelle - jest darmowy! Oraz
  • Magiczna fontanna pokaz chyba płatny, nie wiem nie byłam)
  • Zamek Montjuic
  • Kościół Najświętszego Serca na Tibidabo
  • Kościół Santa Maria del Mar
  • Kościół Santa Maria del Pi
  • Bazylika La Merce
  • Park de la Ciutadella
  • Barcelońska plaża
  • Właściwie wszystkie muzea należące do państwa hiszpańskiego lub władz miasta Barcelona są dostępne za darmo w pierwszą niedzielę miesiąca, a czasem też w inne dni
  • Muzeum sztuki współczesnej Metronom
  • Muzeum na pokładzie zabytkowego szkunera Santa Eulàlia
  • Centre d'Art Santa Monica
  • Fundació Foto Colectania
  • Fundació Fran Daurel
  • Fundació Joan Brossa
  • Muzeum de Carrossess Funebres
  • Palau de La Virreina
  • Palau Robert

Dla pasjonatów piłki oczywiście stadion ( lub nawet mecz) Barcelony oraz nowy Espanolu.

Następny odcinek - Wenecja!

ps zdjecia dodane beda jutro
Stary 2011-06-05, 18:36   #3
Paulaaax33
Raczkowanie

też marze o Hiszpanii.. ; )
zostawiam 5, zapraszam do mnie.

` musisz grać sam nawet gdy urwie się hejnał, wśród alei gwiazd, wciąż omijać ścierwa ..
Paulaaax33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 18:41   #4
milena22x
Raczkowanie

Smile Dot.: Hiszpania Włochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010

Pozazdrościć tego wyjazdu do Hiszpanii nigdy nie byłam, a moim wielkim marzeniem jest odwiedzić to miejsce Watek ciekawie się zapowiada, także ode mnie 5 pozdrawiam i zajrzę jeszcze na pewno

Witaj górska przygodo!

milena22x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-09, 16:44   #5
anusia2929
Raczkowanie

Patrzę na te zdjęcia i tak sobie myślę, czy nie czas właśnie do Hiszpanii jechać. Nie byłam. A coś ciągnie coraz bardziej
anusia2929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 08:29   #6
zglowawchmurach
Raczkowanie

GG do zglowawchmurach

mmm, byłam w Barcelonie dwa razy i jeszcze mi mało. zakochałam się w niej. ^^ na to lato wybrałam już Grecję, ale za rok chyba znów Hiszpania. tylko niekoniecznie nadmorskie miejscowości. zastanawiam się nad Andaluzją.

Wierzę w marzeń zieleń ponad nieba błękit!

zglowawchmurach jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 11:51   #7
Onnaa88
BAN stały

Cudne zdjęcia
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Moje wakacyjne przygody

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości