![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 414
|
![]() Twój jêzyk w Internecie
Witajcie dziewczyny
![]() Chcia³abym, ¿eby¶cie, je¶li poni¿sze cechy charakteryzuj± wasze posty, napisa³y dlaczego tak robicie (np. dlaczego u¿ywacie emotikonów). Z góry dziêkujê za pomoc ![]() Dlaczego u¿ywasz: - emotikonów ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - akronimów (thx, btw, omg, T¯, lol) - CAPS LOCKA pisz±c wiadomo¶æ ![]() - zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych (dlaczego??????!!!!) - zwielokrotnionych liter (dlaczeeeegoooooo) Dlaczego nie u¿ywasz: - znaków diakrytycznych (a,e,c,s,z zamiast ±,ê,æ,¶,¼ etc.) - wielkich liter na pocz±tku zdania - znaków interpunkcyjnych Je¶li zauwa¿y³y¶cie jeszcze inne cechy lub w³a¶ciwo¶ci swojego jêzyka w sieci, bêdê wdziêczna ![]() Dziêkujê raz jeszcze ![]() PS. Jest to uzupe³nienie mojej pracy mgr porównuj±cej jêzyk hiszpañski i polski w Internecie na przyk³adzie for (m.in. wiza¿u w³a¶nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 256
|
Dot.: Twój jêzyk w Internecie
Cytat:
2. U¿ywam akronimów, bo przyjê³y siê w mowie "Internetu". £atwiej i szybciej jest napisaæ "omg" ni¿ o mój Bo¿e! 3. Caps Locka nie u¿ywam ![]() 4. Zwielokrotnione znaki - to przez gadu gadu :p Dlaczego nie u¿ywam niekiedy znaków diakrytycznych, interpunkcyjnych? Lenistwo, po¶piech.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 212
|
Dlaczego u¿ywasz:
- emotikonów ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() czasami u³atwiaj± rozmowê, czasem odzwierciedlaj± mój humor. - akronimów (thx, btw, omg, T¯, lol) raczej mi siê nie zdarza, ale jak chcê siê napisaæ co¶ skróto to siê tego u¿ywa - CAPS LOCKA pisz±c wiadomo¶æ ![]() caps lock to dla mnie oznaka, ¿e kto¶ krzyczy, jest zdenerwowany. raczej te¿ nie u¿ywam. - zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych (dlaczego??????!!!!) jak mi kto¶ nie odpisuje na moje pytanie po raz kolejny i tracê cierpliwo¶æ to zaczynam nadu¿ywaæ tych znaków - zwielokrotnionych liter (dlaczeeeegoooooo) jak mam do kogo¶ jak±¶ pró¶bê i stostujê to w przypadku jedynie samego imienia, ale raczej bardzo, bardzo rzadko Dlaczego nie u¿ywasz: - znaków diakrytycznych (a,e,c,s,z zamiast ±,ê,æ,¶,¼ etc.) raczej z lenistwa albo jak szybko piszê - wielkich liter na pocz±tku zdania jak wy¿ej - znaków interpunkcyjnych mam problemy z przecinkami ![]()
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 644
|
Cytat:
2.Rzadko u¿ywam akronimów,prawie wcale,ale je¶li ju¿ u¿yjê np. T¿ to dlatego,¿e szybciej siê to pisze ni¿ towarzysz ¿ycia ![]() 3.Caps Locka te¿ nie u¿ywam pisz±c wiadomo¶ci.U¿ywam go (równie¿ rzadko) pisz±c jeden wyraz,kiedy chcê podkre¶liæ jego wa¿no¶æ,sens 4.Nie u¿ywam zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych 5.Nie u¿ywam zwielokrotnionych liter 1.Znaków diakrytycznych nie u¿ywam w niektórych postach,poniewa¿ piszê wtedy z telefonu komórkowego 2.Wielkich liter równie¿ czasem nie u¿ywam (patrz punkt 1) 3.Znaków interpunkcyjnych akurat u¿ywam
Filologia germañska-Wir beginnen ... ![]() Edytowane przez wyszukiwarka Czas edycji: 2011-06-12 o 13:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 384
|
ja bardzo rzadko uzywam emotikonek, mam nadzieje ze moj jezyk i slownictwo jest na tyle bogate ze jestem w stanie wyrazic swoje uczucia inaczej niz buzka
choc niektore sa smieszne i po prostu mi sie podobaja. (ta mdlejaca i smiejaca sie z raczka walaca o podloge) male litery z lenistwa, polskich liter brak bo nie mam ich w systemie i nie znosze wielokrotnosci, tzn nie pisze dlaczegooooo czy tez dlaczego?????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 258
|
Emotikony - bo ³atwiej wyraziæ nimi emocje, ¿art, itp.
Akronimy - ¿eby by³o szybciej. Caps lock - nie u¿ywam. Zwielokrotnione znaki interpunkcyjne - nie u¿ywam. Zwielokrotnione litery - nie u¿ywam. Cytat:
Chyba niewiele pomog³am ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
in love with life
Wiadomo¶ci: 25 245
|
Dlaczego u¿ywasz:
- emotikonów ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wyrazaj± czesto to, co chcê powiedziec - akronimów (thx, btw, omg, T¯, lol) S± skrotem myslowym; ich napisanie zajmuje mniej czasu - CAPS LOCKA pisz±c wiadomo¶æ ![]() nie uzywam caps locka, ale jesli juz jakies slowo napisze capsem to chce na nie szczegolnie zwrocic uwage - zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych (dlaczego??????!!!!) nie uzywam zwielokrotnionych, ale jesli juz to w sytuacji jak cos mnie bardzo zdziwilo lub jestem oburzona - zwielokrotnionych liter (dlaczeeeegoooooo) nie uzywam takich Dlaczego nie u¿ywasz: - znaków diakrytycznych (a,e,c,s,z zamiast ±,ê,æ,¶,¼ etc.) w domu mam niemiecka klawiature, nie posiadam takich znakow i ciezko byloby mi na niej pisac, gdybym przestawila sama funkcie. Jak mam polska klawiature, uzywam polskich znakow. Czasem jak mi sie nie chce lub zapomne - nie uzywam. Z reszta: to jakas roznica? Bo nie widze roznicy w tym czy ktos uzywa czy nie ![]() - wielkich liter na pocz±tku zdania Uzywam. Prawie zawsze. - znaków interpunkcyjnych Staram sie uzywac. Jak nie uzyje to albo zapomnialam albo z wrazenia nad pisanym tekstem mialam to gdzies ![]()
Edytowane przez MdM Czas edycji: 2011-06-12 o 16:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Rzadko u¿ywam tych skrótów, jak ju¿ to z lenistwa bo nie chce mi siê pisaæ d³ugiego zdania albo jak siê ¶pieszê lub mam z³y humor 3.Rzadko u¿ywam caps locka w³±czonego, najczê¶ciej aby konkretne s³owo podkre¶liæ. Caps Lock to czêsto te¿ oznaka krzyku i tak jest przeze mnie odbierany 4. Nie dotyczy, czasami tylko '??' ale to ju¿ baardzo rzadko 5. Czasami przed³u¿am aby podkre¶liæ wielko¶æ, j.w ¿e bardzo, bardzo rzadko= baardzo rzadko. U¿ywam polskich znaków, stawiam znaki interpunkcyjne oraz zaczynam zdania z du¿ej litery- staram siê to robiæ jak najczê¶ciej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
ma zielone pojêcie
Wiadomo¶ci: 40 401
|
Cytat:
2. Zdarza mi siê u¿ywaæ akronimów. Ale w³a¶ciwie tylko polskich. 3. Nie piszê wiadomo¶ci samymi wielkimi literami. 4. Nie piszê zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych. 5. Tak, zdarza mi siê zwielokrotniaæ niektóre litery. Ma to jednak uzasadnienie. W jêzyku polskim przed³u¿a siê niektóre sylaby w celu zwiêkszenia ekspresji wypowiedzi. Wiadomo, ¿e osoba, która mówi: "proooooooszêêêêêêê" prosi bardziej ni¿ ta, która mówi rzeczowo: "proszê" ![]() 6. U¿ywam znaków diakrytycznych i znaków przestankowych, a tak¿e piszê zdania wielk± liter±. Wszystko zgodnie z zasadami pisowni obowi±zuj±cymi w jêzyku polskim.
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 11 173
|
Dlaczego u¿ywasz:
- emotikonów ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pomagaj± wyra¿aæ uczucia. - akronimów (thx, btw, omg, T¯, lol) U¿ywam tylko niektórych i czasami, i je¶li ju¿, to z lenistwa. ![]() - CAPS LOCKA pisz±c wiadomo¶æ ![]() Nie u¿ywam. - zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych (dlaczego??????!!!!) Nie u¿ywam. - zwielokrotnionych liter (dlaczeeeegoooooo) Nie u¿ywam. Dlaczego nie u¿ywasz: - znaków diakrytycznych (a,e,c,s,z zamiast ±,ê,æ,¶,¼ etc.) Staram siê u¿ywaæ ich zawsze. - wielkich liter na pocz±tku zdania U¿ywam. - znaków interpunkcyjnych U¿ywam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 811
|
Ogolnie na wiekszosc pytan odpowiedz brzmi- bo slow pisane nie przekazuje emocji dopowiednio. Gdybym chciala pisac bez emotow to musiala bym dodac narracje- napisala smiejac sie jak glupia do ekranu komputera po czym odgarnela grzywke z oczu.
Co do znakow ± ê itd- nie widze potrzeby, malo jest slow, ktore zmieniaja znaczenie bez nich. Kiedy pisze na forum to wyrazam mysli, mysli nie maja duzej litery na poczatku zdania, nie maja znakow interpunkcyjnych. To ze akurat posluguje sie tu pismem a nie mowa nic nie zmienia, zwykle nie uzywam na internecie duzych liter, tylko czasem na forach robia problemy z tego powodu i tylko dlatego tutaj to robie, ale na tym koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 461
|
Cytat:
![]() ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 851
|
O, a ja nie zaliczam siê do ¿adnej grupy, ewentualnie czasem jak±¶ emotionkê dam, ale to bardzo rzadko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 19 414
|
Cytat:
2) Krótko - bo tak jest szybciej ![]() 3) Uzywam czasem, kiedy chcê podkre¶liæ jakie¶ s³owo 4) Nie u¿ywam 5) Nie uzywam 6) Bo mam zbuntowan± klawiaturê, która czasem te znaki "wbija", a czasem nie ![]() 7) U¿ywam 8) Czasem jak pod szóstk±, czasem koniec zdania "wyznaczam" emotikonk±. Ale z regu³y uzywam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 414
|
Dziêkujê dziewczyny za wszystkie wypowiedzi!
![]() Naprawdê bardzo mi pomagacie nawet jak siê powtarzacie albo piszecie ¿e nie u¿ywacie, zawsze to jakie¶ statystyki ![]() @Tomorrow - zaliczasz siê do braku kropki na koñcu zdania ![]() @Callitus - wpisz "foro" w google to Ci mnóstwo wyszuka. Ostrzegam ¿e wiêkszo¶æ marniejszej ni¿ nasz wiza¿ jako¶ci ![]() ![]() ![]() No i oczywi¶cie ³adnie proszê o wiêcej, albo mo¿e jak macie jakie¶ pomys³y dlaczego inni pisz± tak a nie inaczej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 36 831
|
Cytat:
A) ¯eby wyraziæ uczucia, sens zdania, ¿eby rozmówca wiedzia³ czy zdanie to ¿art, ironia, czy powa¿na wypowied¼. B) Szybciej jest mi napisaæ T¯ ni¿ 'mój ch³opak, Twój narzeczony/m±¿/konkubent', czy kto¶ tam jeszcze. U¿ywam akronimów z wygody i dlatego, ¿e szybciej mi siê pisze wypowied¼, a i tak wszyscy wiedz± o co chodzi. C) ¯eby podkre¶liæ wa¿no¶æ s³owa, które wp³ywa na istotê ca³ego zdania. Nigdy nie piszê ca³ych wiadomo¶ci z CAPS LOCKIEM, jedynie pojedyncze s³owa. D) Nie u¿ywam zwielokrotnionych znaków, chyba ¿e kropki - w przypadku, gdy chcê zostawiæ my¶l teoretycznie niedokoñczon± lub daæ odbiorcy do my¶lenia E) Praktycznie nie uzywam zwielokrotnionych liter. 2. A) Staram siê u¿ywaæ, je¶li piszê bez polskich znaków to tylko dlatego, ¿e piszê szybko i nie chce mi siê tego poprawiaæ. B) U¿ywam wielkich liter na pocz±tku zdania. C) U¿ywam znaków interpunkcyjnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 910
|
Bardzo interesuj±ce przedsiêwziêcie...
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
- emotikonów - wyra¿aj± to co czujê
- akronimów (thx, btw, omg, T¯, lol) - szybciej siê pisze - CAPS LOCKA pisz±c wiadomo¶æ ![]() - zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych (dlaczego??????!!!!) - jak chcê co¶ wykrzyceæ - zwielokrotnionych liter (dlaczeeeegoooooo)- krzyk! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 733
|
Cytat:
![]() Ooo, tak mi siê przypomnia³o, co do innych cech: czasami, je¶li chcê co¶ p r z e t ³ u m a c z y æ to pisze w³a¶nie tak ![]() Edytowane przez Hadassah Czas edycji: 2011-06-12 o 21:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Naczelny Hipster
Wiadomo¶ci: 9 341
|
Dlaczego u¿ywasz:
- emotikonów W internecie nie widzimy czyjej¶ mimiki, zachowañ czy ruchów, przez co niektóre rzeczy mog± byæ zrozumiane w niew³a¶ciwy sposób, emotikony "dookre¶laj±" tekst. - akronimów (thx, btw, omg, T¯, lol) Bo szybciej ![]() - CAPS LOCKA pisz±c wiadomo¶æ Nigdy nie piszê ca³ych wiadomo¶ci caps lockiem, czasem u¿ywam kiedy chce zaznaczyæ jakie¶ s³owo, tak jak to bym zaznaczy³a je mówi±c (poprzez lekkie podniesienie g³osu). - zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych (dlaczego??????!!!!) Staram siê nie u¿ywaæ wiêcej ni¿ dwóch, kojarzy mi siê to z niezbyt rozgarniêtymi nastolatkami ![]() - zwielokrotnionych liter (dlaczeeeegoooooo) Czasem tak przeci±gam litery normalnie mówi±c, kiedy na co¶ narzekam czy jestem zmêczona i ca³o¶ ma brzmieæ jak jêk ^^ Wiêc na forum przek³ada siê to w taki sam sposób. Dlaczego nie u¿ywasz: - znaków diakrytycznych (a,e,c,s,z zamiast ±,ê,æ,¶,¼ etc.) Staram siê u¿ywaæ, kiedy¶ nie u¿ywa³am, dopiero kilka miesiêcy temu zaczê³am zwracaæ na to wiêksz± uwagê - wygl±da to lepiej. Czasem zdarza mi siê nie u¿yæ, kiedy co¶ przeoczê, albo jestem zmêczona i mi siê nie chce dbaæ o to ![]() - wielkich liter na pocz±tku zdania U¿ywam, nie u¿ywam tylko przypadkiem. - znaków interpunkcyjnych Pomijaj±c przecinki, które do¶æ czêsto znajduj± siê u mnie w niew³a¶ciwych miejscach, to u¿ywam znaków interpunkcyjnych zawsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||||
Pani Buka
Wiadomo¶ci: 9 854
|
ciekawy temat pracy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() hm... na forum czy w rozmowie przez komunikator nie wydaje mi siê to konieczne, ale pisz±c do kogo¶ maila albo wiadomo¶æ stosujê wielkie litery. znaków interpunkcyjnych - u¿ywam zawsze.
![]() |
![]() |
#22 | |
Szef ds. Wymianek
Wiadomo¶ci: 17 865
|
Cytat:
- emotikony pomagaja oddac ton wypowiedzi, musza wszak niejako zastapic ton glosu, mine czy gestykulacje z rozmow na lajfie, - akronimy wplywaja na szybkosc pisania odpowiedzi; jednak staram sie uzywac tylko tych najbardziej rozpowszechnionych, - hm, a w ten sposob nie jest okreslona na forum wiadomosc prywatna? <mysli>; jesli nie na tym forum, to byc moze przejelam te wielkie litery z innego, - rzadko "wale" wiecej niz jeden wykrzyknik czy pytajnik, mysle, ze gdybym zastosowala, to w celu spotegowania wagi pytania/okrzyku (kolejna proba oddania w slowie pisanym emocji z tzw. reala), - w sumie jak wyzej - probuje oddac nastawienie swe: piszac na przyklad "baardzo", chce zaakcentowac, ze to takie "bardzo, bardzo" ![]() nieuzywane: odpowiem zbiorczo. nie wiem czy moze w necie sie ujawnila moja schizofreniczna osobowosc, ale o ile przykladam ogromna wage do dbalosci wypowiedzi pod wzgledem ortografii/interpunkcji/skladni/itepe, to odpuscilam zupelnie znaki diakrytyczne i wielkie litery na poczatku zdania. moje wytlumaczenie jest nastepujace: ogolnie staram sie, tak jak i w zyciu realnym, wypowiadac sie czysto po polsku, z czym co do zasady, nie mam problemow, za to juz z literowkami i w konsekwencji - "gubieniem" ogonkow badz ich wstawianiem nadprogramowo - niestety, mam (nie posiadlam, poki co, umiejetnosci pisania bezwzrokowego). i o ile literowek innych poza ogonkami, nie robie az tak duzo, stad bez problemu szybko je poprawiam, edytujac swoja wypowiedz, to juz ogonkowo tragicznie zawsze to wygladalo, dlatego uznalam, ze przestane w ogole stosowac znaki diakrytyczne, przynajmniej bedzie jednolicie^^ a co do wielkich liter na poczatku zdania - tu czesciowo zadzialalo to, co w przypadku ogonkow, a czesciowo taka maniere (niepoprawna zbyt, wiem^^) przyjelam. co ciekawe, nazwy wlasne zapisuje juz wielka litera ![]() inne cechy mojego jezyka internetowego: - zauwazylam, ze po emotikonie konczacym zdanie, nie stawiam kropki. natomiast jesli emotikon "zamyka" jedna czesc zdania, po ktorej winien nastapic przecinek - wowczas takowy znak interpunkcyjny sie pojawia. ale sadze, ze to jakas nieprzemyslana dotad u mnie niekonsekwencja i cos z tym zrobie ![]() - staram sie pisac nicki innych uzytkownikow, zaczynajac od litery albo wielkiej, albo malej - w zaleznosci od tego, jak sie sami okreslili; wiem, ze niektorzy uwazaja to za brak szacunku do rozmowcy - nic z tych rzeczy, rozmowcow szanuje poprzez poprawne pisanie ich nickow ![]() - zdarza mi sie swiadomie: kaleczyc jezyk polski/robic bledy ortograficzne/tworzyc nowe slowa (akcentujac to - uzyskuje jakby odmiane "sic!"), w celu przyblizenia moich emocji, - wyrazy niepolskie pisze kursywa, takoz samo te znieksztalcone/nieortograficzne/nowotworowe. na chwile obecna, wiecej grzechow nie pamietam ![]() EDIT edytowalam te wypowiedz co najmniej kilka razy, z uwagi na literowki ![]()
szuka nowego domu ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2011-06-12 o 23:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 347
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 982
|
Cytat:
Zrób mi ³askê Dalej nie widzisz ró¿nicy?
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 984
|
Cytat:
![]() - akronimów, u¿ywam tylko T¯, bo tak siê ju¿ na wiza¿u przyjê³o. - CAPS LOCKA u¿ywam bardzo sporadycznie, czasami jak chcê podkre¶liæ dane s³owo. - zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych u¿ywam jak jestem zaskoczona i chcê to zaskoczenie wyraziæ poprzez kilka znaków zapytania - zwielokrotnionych liter a tego u¿ywam g³ównie dla jaj i tylko na jednym w±tku ![]() - znaki diakrytyczne staram siê u¿ywaæ zawsze, czasami z czystego lenistwa albo po¶piechu zdarzy mi siê ich nie u¿yæ. - wielkie litery na pocz±tku zdanie stawiam ZAWSZE ![]() ![]() - znaków interpunkcyjnych staram siê równie¿ u¿ywaæ zawsze.
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 178
|
Dlaczego u¿ywasz:
- emotikonów - ¿eby moje intencje by³y zrozumiane, poza tym nadu¿ywam takiej o: ;] - akronimów (thx, btw, omg, T¯, lol) - nie u¿ywam - CAPS LOCKA pisz±c wiadomo¶æ - nie u¿ywam - zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych (dlaczego??????!!!!) - nie u¿ywam - zwielokrotnionych liter (dlaczeeeegoooooo) - raczej nie u¿ywam, ale je¶li ju¿ to ¿eby uzyskaæ ton b³agalny ;] Dlaczego nie u¿ywasz: - znaków diakrytycznych (a,e,c,s,z zamiast ±,ê,æ,¶,¼ etc.) - u¿ywam - lubiê pisaæ po polsku - wielkich liter na pocz±tku zdania - u¿ywam z tego samego powodu - znaków interpunkcyjnych - tak samo Generalnie - mam szacunek do jêzyka, którym siê pos³ugujê ;]. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 944
|
Cytat:
Ogólnie staram siê pisaæ poprawnie, ale poniewa¿ w necie pisze siê bardzo szybko to musz± pojawiaæ siê np. skrótowce
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
U¿ywam emotikon, ¿eby podkre¶liæ/wyja¶niæ komunikat, który chcê, przekazaæ, ¿eby kto¶ nie wzi±³ ¿artu na powa¿nie, albo po prostu - ¿eby trochê ubarwiæ wypowied¼, zwróciæ na ni± uwagê forumowiczek.
Jedynym akronimem, którego u¿ywam, jest T¯ na wiza¿u, bo to siê przyjê³o jak osobne s³owo tutaj ![]() ![]() Nie u¿ywam te¿ zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych ani liter, nie mam takiego nawyku. Staram siê zawsze u¿ywaæ znaków diakrytycznych, jedyna sytuacja, kiedy tego nie robiê, to je¶li piszê maila do kogo¶, komu mo¿e wyskoczyæ masa krzaczków zamiast liter. Tak samo staram siê zawsze pisaæ pe³nymi zdaniami, z wielk± liter± na pocz±tku i znakami interpunkcyjnymi, bardzo mnie denerwuje, kiedy kto¶ ich nie u¿ywa, bo ciê¿ko siê czyta tak± wypowied¼. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 100
|
...
Edytowane przez kajli28 Czas edycji: 2013-05-26 o 13:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 325
|
Cytat:
- akronimów u¿ywam g³ównie jako skrótów (ekonomia jêzyka ![]() - zwielokrotnionych znaków interpunkcyjnych podobnie jak caps locka oraz dla zintensyfikowania przekazu - zwielokrotnionych liter staram siê nie u¿ywaæ - znaków diakretycznych staram siê u¿ywaæ ![]() ![]() Ur welcome ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.