![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Pudełka Westpack oksydują srebro czyli zaproszenie do eksperymentu
Sprawa dotyczy pudełek ozdobnych Westpack, których używa wielu z Was. Przede wszystkim serii Boston i Santiago, i wszystkich tych, w których jest ta czarno-biała dwustronna gąbka, ale niewykluczone, że innych też.
Problem polega na tym, że pudełka Westpack oksydują srebro. Zaczęło się od reklamacji od klientki, która kupiła biżuterię na Dzień Matki, na początku maja. Paczuszka do niej dotarła, kolczyki obejrzała, włożyła do pudełeczka, i zostawiła na 2 tygodnie. Po tych dwóch tygodniach, w dniu wręczania prezentu, okazało się, że bigle są ciemne. I co ciekawe, gdy srebro po prostu ciemnieje (co prawda, dzieje się to wolno, ale mniejsza o czas), robi się takie brudne, brązowawe. A te bigle były grafitowe, tak jak po oksydzie (obejrzałam, jak dostałam przesyłkę z reklamacją). Ciemniejsze tam, gdzie były włozone w gąbkę, ale na powierzchni również. Więc zrobiłam test. Wzięłam nieużywane bigle do swarów, ładnie wypolerowałam, wszystko dokładnie tak, jakbym je miała wysłać w zamówieniu, włożyłam do pudełeczka, zamknęłam. Otworzyłam po tygodniu, i wyjęłam ciemne. I jestem w szoku Co ciekawe, ja te pudełka kupowałam jesienią. To było dość duże zamówienie, na ponad tysiąc opakowań, z których korzystam do dziś, i nikt wcześniej nie składał jakiejkolwiek reklamacji. Nowe pudełko (opakowanie zbiorcze) otworzyłam na początku maja, i pojawił się problem. Możliwości jest kilka: albo ja mam dosłownie jedno pechowe opakowanie (na wszelki wypadek zrobiłam przed chwilą test wszystkich opakowań, które mi zostały, i czekam na wyniki). Albo część mojego zamówienia z jesieni pochodziła z dobrej partii, a druga część z jakiejś innej, i dopiero teraz do tych pudełek dotarłam. Albo w ogóle ten problem był od dawna, tylko klienci nie zgłaszali reklamacji (bo nie zauważyli, albo zauważyli a potem sami wyczyścili srebro, i ja o tym nie wiem - czyli mam świetną opinię, no cudownie po prostu. No a na oksydowanym srebrze różnicy za bardzo nie widać). Mam prośbę do wszystkich, którzy uzywają pudełek Westpack (jakichkolwiek, nie tylko Boston): zróbicie test. Weźcie jakieś srebro (tylko nie rodowane), wypolerujcie, ma być ślicznie i jasne, włóżcie do pudełka Westpack, i zostawcie na tydzień w spokoju. Nie otwierać, nie zaglądać, czekać. I po tygodniu napiszcie, co wyszło. I jeszcze w miarę mozliwości kiedy były kupowane pudełeczka. Albo mam pecha, i wszystko jest kwestią jednego opakowania. Albo pudełka Westpack niszczą biżuterię, a tego nie można tak zostawić. Tyle, że jedna reklamacja może na nich nie zrobić wrażenia, a cała seria, od wielu klientów - owszem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pudełka Westpack oksydują srebro czyli zaproszenie do eksperymentu
Sprawdziłam na swoich - komplet czeka od miesiąca na koleżankę
![]() Musi być coś z gąbką. Edytowane przez E_W Czas edycji: 2011-06-07 o 22:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Jako, że warunki miałam do tego odpowiednie - odpiszę od razu.
Pudełko Boston, antracytowe, z ostatniego zamówienia organizowanego na wizażu (jeśli mnie pamięć nie myli, to był luty tego roku). Kolczyki nie były oksydowane, elementy srebrne pochodziły z Hopei (bigle i drut) i Jubilexa (elementy ozdobne), przed zapakowaniem wypolerowane ściereczką Connoisseurs. Znajoma prosiła o kolczyki, ale w rezultacie z nich zrezygnowała i przeleżały sobie jakieś pół miesiąca w pudełku (bigle jak najbardziej wciśnięte w gąbkę). Od razu po przeczytaniu wiadomości zajrzałam doń - bigle intensywnie zoksydowane ![]() Pozostałe srebrne elementy również, ciemniejsze od strony mającej styczność z gąbką. Kilka tworów mi wywędrowało w świat w tych pudełeczkach, teraz będę pewnie czekać na telefony/maile z reklamacjami... Edytowane przez Eilo Czas edycji: 2011-06-07 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja trzymam w salonie ślubnym biżuterię na ekspozycji w pudełkach Copenhagen Open (chyba, tych czarnych z przejrzystym wieczkiem) żeby nie ciemniało od powietrza (plecionki fatalnie się czyści) no i nie ciemnieje faktycznie. Zerknęłam też do paczki, która lezy mi jakiś miesiąc nieotwarta - Klientka chciała wymienić kryształy na inny kolor, więc wysłałam jej nowe kolczyki, a tych które odesłała nawet nie otwarłam z koperty (też jestem mądra, bo mogła odesłać cokolwiek
![]() ![]() Może w czymś innym tkwi problem? Tylko w czym? EDIT: Przyszło mi coś jeszcze do głowy - mogę mieć inną gąbkę i u mnie jest ok. Pamiętam, że w którymś rozmiarze pudełek gąbkę miałam taką sztywną dość, czarno białą, a w innych z kolei takie miękkie byle co. Nie pamietam jaka jest w tych pudełkach Coppenhagen, jutro mogę sprawdzić, ale w Bostonie tym sprawdzanym mam tę miękką. Edytowane przez marisella Czas edycji: 2011-06-07 o 22:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No to pięknie, ja sobie właśnie zamówiłam trzy kartony czarnych Bostonów, czekam aż mi nadukują logo i wyślą do mnie paczkę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli są poważną firmą, to powinni sprawą się zająć. Skoro to problem opakowań z konkretnym rodzajem gąbki, to może po prostu nie wiedzą, że jest felerna. Clementine - zrobiłam przed chwilą test wszystkich opakowań, które mi zostały - to dużo ich jeszcze masz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Problem trzeba będzie do nich zgłosić, ale chyba najlepiej pojedynczo - żeby ilość tych reklamacji była duża. I potem naciskać i pytać, czy coś zmienili, bo jeżeli nie, to nie ma sensu dalsze zamawianie tam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
No dobrze, minął tydzień....kto ma odwagę przyznać się do wyników eksperymentu?
![]() U mnie, co ciekawe, dwa rodzaje opakowań (Boston - maleństwa 50x50 na kolczyki i największe 167x167 do naszyjników) są ok, srebro nienaruszone, a dwa inne rozmiary (65x65 i 80x80) są tragiczne. Srebro nie jest jeszcze bardzo ciemne, ale ciemne widocznie, niestety. Grupa kontrola (no co, jak eksperyment to eksperyment i grupa kontrolna musi być ![]() Jeżeli ktoś zauważył, że pudełeczka z Westpack niszczą srebro - zachęcam (ba, wzywam i rozkazuję ![]() ![]() ![]() Jeżeli ktoś wysłał reklamację - wpiszcie sie tutaj, zobaczymy, ile nas jest. Ja wysyłam jutro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja dopiero jutro dostanę moje pudełka, dziś przyszło potwierdzenie wysyłki kurierem. Nie omieszkam przeprowadzić eksperymentu, więc meldować o wynikach będę pewnie w okolicach następnego weekendu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja przetestowałam - włożyłam nowiutkie wypolerowane sztyfty w pudełka.
- w Boston dużych uniwersalnych ściemniało - pojawiły się żółtawe plamy na - sztyftach. - w Bostan małych uniwesalnych - ściamniało ale mniej - w Nice - nic nie ściemniało |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Gdyby to była zagraniczna firma ( filia jest polska tak?) to byście dostały pewnie przeprosiny, podziękowanie za info i jeszcze sporo gratisów, może więcej niż wynosiła faktura. A to że wycofaja produkcje lub zmienią poinformowanie wszystkich klientow o mozliwości wzrotu pudełek i zwrotu za nie kasy i rekompensatę to był by pewniak. A nie, że Ty się zastanawiasz czy was nie oleją.
![]()
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez clementinne Czas edycji: 2011-06-15 o 20:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
przyczajona tygrysica
|
Sama nie kupowałam nigdy takich pudełek, bo nie miałam potrzeb, ale zajrzałam do pudełeczka z kolczykami z wymianki i się przeraziłam - moje śliczne kolczyki ściemniały
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja sprawdziłam dziś, bo akurat byłam, gąbkę w Coppenhagen Open i jest ta miękka. Wygląda na to, że ona jest ok, bo biżu już dłuuuugo w tych pudełkach zamknięta i jest jak nowa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Boston uniwersalne małe (65x65mm): czyściutkie srebrne bigle zrobiły się żółtawo-brązowe.
Boston uniwersalne duże (86x86mm): sytuacja taka sama jak powyżej ![]() W obydwu pudełeczkach czarna gąbka od spodu była pokryta jeszcze białym podkładem. Nawet nie mam jak reklamacji zgłosić, bo to było wspólne zamówienie, a i DG nie prowadzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
to w takim razie są jaja, wystarczy wyslac klientowi kolczyki - i niech leża na poczcie awizowane tydzien , dwa i dostanie kolczyki w stanie fatalnym.
niemiło |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Dawaj tu osóbkę, która organizowała to wspólne zamówienie. Idę o zakład, że nie tylko Ty z tej grupy masz taki problem. I ona w waszym imieniu skrobnie lub wyśle już napisaną reklamację. Tak nawiasem mówiąc, ja po tym tygodniu też mam wersję taką w ciapki, w plamy, brązowawo-szarą. Jeszcze tydzień lub dwa, i kolorek się wyrówna :-] (rany, brzmi jak czarny humor....) Cytat:
![]() Btw, pisząc reklamację, podkreślajcie to właśnie: że opakowania niszczą biżuterię. Że narażają nas przez to na utratę wiarygodności. Na awantury od klientów. Na bezpodstawne oskarżenia. Edytowane przez clementinne Czas edycji: 2011-06-15 o 22:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
U mnie (Mały uniwersalny czarny Boston z zamówienia grudniowego) nic się nie stało. Ale dziś ponowię próbę na większej ilości pudełeczek.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Miałam 3 grafitowe bostony z czarną gąbką, takie większe kwadrawowe i nic się ze srebrem nie zadziało.
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Sz, zapomniałam sprawdzić. Ale dziś akuratnie wyjeżdżam na tydzień, to jak dziś powkładam, za tydzień sprawdzę i dam znać.
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Dobra, ułożyłam wczoraj srebro w nowych pudełkach. Mam uniwersalne małe 6,5x6,5x6,5; duże na naszyjnik 16,7x16,7x3,2 i wysokie na bransoletkę i zegarek 8,5x8,5x5,5.
Nie chce mi się tego odsyłać, więc mam nadzieję, że świeża partia nie będzie wadliwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Po ponownym teście u mnie nadal brak jakiejkolwiek reakcji na pudełeczka - srebro pozostało tak samo jasne jak to, które trzymałam w woreczku strunowym. Przed testem cała partia srebra została wyczyszczona w polerce bębnowej. Testowałam razem 11 szt. (wspólne zamówienie z grudnia i jakieś starsze partie):
- Santiago niebieskie uniwersalne duże - Santiago czarne uniwersalne duże - biała i czarna strona wkładki - Boston brązowe uniwersalne małe - biała i czarna wkładka - Boston czarne uniwersalne małe - Boston białe uniwersalne małe - biała i czarna wkładka - Nice niebieskie uniwersalne małe - Nice czarne uniwersalne małe - Nice niebieskie na bransoletkę A co z reklamacją? Odpowiedzieli coś? Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2011-06-22 o 07:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Reklamacja - polska obsługa biura jest na urlopie :-] Będzie po 3 lipca. Edytowane przez clementinne Czas edycji: 2011-06-22 o 13:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy Wy czasem nie przesadzacie z tymi pudełkami?
One nie oksydują srebra, srebro zwyczajnie utlenia się. Żeby zrobić oksydę, musi zajść jakiś proces, a nie od powietrza. Zauważyłam już wielokrotnie, że nieużywane srebro mi ciemnieje. Kiedy je ponoszę lub wypoleruję, jest z powrotem jasne. Gdyby zostały zoksydowane na stałe, nie mogłabym ich przecież doczyścić. Edytowane przez Solciuchna Czas edycji: 2011-06-22 o 16:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Może gąbka została czymś przez przypadek nasączona- dlatego tak się może dziać, Solciuchna.
I wydaje mi się, że "okres próby" jest za krótki- żeby w ciągu tygodnia się srebro utleniło? Ja swoje kolczyki trzymam w otwartym koszyczku na półce i lekko żółte jest po jakimś miesiącu, ale nie jest nigdy czarne po tygodniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem trzeba zrobić próbę - wyczyścić albo ponosić srebro, które ściemniało. Jak wróci do stanu poprzedniego, to znaczy, że to nie oksyda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Tak czy inaczej dla clementinne to jest problem- bo weź mów klientce, żeby ponosiła, spróbowała, może będą dobre. Takie rzeczy w pudełkach nie powinny się dziać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
Z pudełkami Westpack nie robiłam testów ![]() Edit: w całej tej poplątanej paplaninie chodziło mi o to,że wierzę,że opakowanie może zniszczyć biżuterię.I o ile pudełkom z Beadshopu mogłabym odpuścić,bo być może sklep nie wiedział co kupuje (ot ładne i tanie,można sprzedawać) to w przypadku Westpack jest to niedopuszczalne. Edytowane przez joanna_k Czas edycji: 2011-06-22 o 20:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli po 4-7 dniach w pudełku już są pierwsze ciemne ślady - to nie jest przypadek. Jeżeli bierzesz paczkę bigli, każdy czyścisz, wkładasz do 11 pudełeczek, z czego 8 to Westpack, i po tygodniu w pudełkach Westpack określonego rodzaju są szare ślady, a w pudełkach innej frmy jest bez zmian - to nie jest przypadek. Srebro nie ciemnieje w tym przypadku od powietrza, tylko do gąbki - to też tu było już napisane. Jest wyraźnie ciemniejsze tam, gdzie zostało włożone w gąbkę. Srebro owszem, nieużywane naturalnie ciemnieje - ale nie po 4 dniach na miłość boską! Napisałam, że oksyduje, bo ten nalot przypomina czarną oksydę (jest ciemny, grafitowy po ok. 3 tygodniach), a nie zwykłe ciemnienie. A co to dokładnie jest z chemicznego punktu widzenia - wie tylko Westpack. Czyściłam płynem Argentum - po dłuższej chwili zeszło, ale nie do końca. Bigle i tak są takie szarawe. Musiałam je polerować szlifierką i pastą polerską, żeby przywrócić jasny, srebrny kolor. Edytowane przez clementinne Czas edycji: 2011-06-22 o 20:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.