|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
problem z urzędem skarbowym..
Mam pewien problem z urzędem skarbowym. Mój ojciec pracował legalnie kilka lat temu za granicą(w Danii) przez dokładnie pół roku. Ostatnio dostaliśmy od nich pismo(odebrała je sąsiadka) w którym mój ojciec dostał wezwanie dotyczące złożenia wyjaśnień oraz dostarczenie wszelkich posiadanych dokumentów w sprawie uzyskanych dochodów z pracy. Obecnie mieszkam sama z mamą, mój ojciec wyjechał za granicę i za bardzo nie wiemy, co mamy z tym fantem zrobić. Mamy 7 dni na wyjaśnienie tej sprawy. Proszę o jakieś rady,może ktoś był w podobnej sytuacji.. co możemy z tym zrobić. Boimy się z mamą, że będziemy musiały płacić jakąś karę..
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: problem z urzędem skarbowym..
Po I : czy jesteś pewna (z postu nie wynika) że wezwanie dotyczy tego półrocza w Danii? Kilka lat to trochę długo. Może po prostu rodzice kupili nieruchomość, no nie wiem, coś w tym stylu a US postanowił to sprawdzić.
Po II: Czy Twój Tato rozliczył się z polskim US z dochodów uzyskanych w Danii? Bo powinien był. Do 2 lat temu, z tego co widzę, obowiązywała (dla Danii) umowa na podstawie której przy rozliczeniach podatkowych stosowano metodę zaliczenia proporcjonalnego ( dochody z Danii powinny były być opodatkowane wedle polskiej skali podatkowej, minus podatek zapłacony w Danii ) ale przede wszystkim istniał obowiązek rozliczenia się z tych dochodów w Pl. Przepisy zmieniły się dopiero w 2010 roku. Nie umiem Ci doradzić co począć w kwestii stawienia się w US albo czym może grozić zignorowanie pisma. Może ktoś inny doradzi. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-08-04 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Teoretycznie to ja aby nie rozumiem TEGO dlaczego listonoszka pismo dostarczyła sąsiadowi.
ToxicCherry - najlepiej iść do US i zapytać o co dokładniej chodzi. Plus oczywiście nie muszę chyba mówić, że musicie zawiodomić Tate.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ojeciec nie rozliczał się z polskim US, tylko z duńskim.. będzie za to musial zaplacic jakas kare?
---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- mieszkamy w malej miejscowosci gdzie wszyscy sie znaja, listonosz byl pewien, ze pismo trafi do naszych rąk i dlatego zostawil to u sasiadki.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podejrzewam, że mogą mu kazać zapłacić zaległy podatek + odsetki ( o ile w ogóle jakiś miałby zapłacić, bo od kwoty odlicza się to, co już zapłacił w Danii). Co do ewentualnej kary do tego wszystkiego to przykro mi ale nie jestem biegła w temacie na tyle żeby coś doradzić. Teoretycznie pewnie mogą. Nie martw się na zapas, może wcale nie chodzi o to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niedługo to listonosze będą rente sąsiadom wydawać .. 'bo jest pewny, że trafi w odpowiednie ręce'. to tak na przyszłość.
![]() |
![]() |
#7 | |
Work, work, work
|
Cytat:
Nie wiem, jaka Dania ma umowę z Polską w sprawie opodatkowania, czy jest ono podwójne czy nie, ale dochody uzysyskane za granicą trzeba wykazać w PIT- ZG i w pozycji podajże H PIT-36/37 zwykłego. Jak nie masz dochodów w Polsce, to PIT nie składasz, proste. Zresztą anka_res już nieco określiła temat... ![]() Miałam podobny problem, ale z podatkiem z innego kraju, pisałam o tym tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=541190 Jest tam też nr na inforlinię do Warszawa, może coś pomoże. ![]()
mikroREKLAMA
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.