![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Bez studiów da się żyć?
Witam.
Za rok kończę technikum... Nie chcę iść na studia, pomimo tego, że jestem dobrą uczennicą. Mam dość nauki, zakuwania i stresowania się przed egzaminami... Wszyscy w okół namawiają mnie, żebym szła na te studia, że jest fajnie i, że to gwarantuje mi lepszą przyszłość. Jednak ja uważam, że jeżeli będę chodziła na siłę to i tak nie będzie z tego żadnego pożytku, a nie lubię się do niczego zmuszać. Kończę szkolę w zawodzie technik informatyk. Uważam, że jest do dobry zawód. I teraz kieruję pytanie do Was... "czy nie mając "papierka" (bo tylko o to w tych studiach chodzi), da się żyć i znaleźć dobra pracę"? jestem załamana tym, bo wolę pracować, niż siedzieć nad jakimiś nudnymi książkami i uczyć się rzeczy, które i tak w życiu mi się nie przydadzą... Z resztą dla mnie to są zmarnowane lata.....
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bez studiów da się żyć?
Technik informatyk - ja bym poszła na studia w tym kierunku....
UWierz mi studia, to nie tylko nuak, zmudne egzaminy - to znajomosci, zycie studenckie, ciekawe doswiadczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Na pewno da się żyć i nieźle zarabiać bez papierka, szczególnie jak się ma wypracowane nazwisko / opinię w środowisku
![]() Mój TŻ nie ma skończonych żadnych studiów a radzi sobie naprawdę dobrze ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moim zdaniem technik informatyk nie jest dobrym zawodem biorąc pod uwagę rynek pracy dziś. O wiele lepiej być studentem informatyki, bo perspektywy są lepsze. Jeżeli natomiast chodzi o technikum, to lepszym jest np. technikum gastronomiczne-> kucharz ![]() Radzę przemyśleć decyzję, bo czasem lepiej iść na studia i to od razu po szkole, niż nie iść, a potem za kilka lat żałować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
![]()
Wiesz co myślę ,że Studia są bardzo ważne..niestety ale teraz wszyscy patrzą na ten papierek..świadczy o tym ze cos umiesz ,ze jestesk "kimś"...
Szkoda byłoby gdybyś nie poszła na studia ..nie po to tyle lat się uczylas zeby teraz to wszystko zaprzepaścić...po studiach masz lepszą pracę..ludzie inaczej na Ciebie patrzą i lepiej zarabiasz..moze nie na początku ale uwierz mi ze to potem owocuje..Moze są niektorzy ze zyją lepiej bez studiow od tych co mają studia ale uwierz mi ,ze oni tez w to wlozyli trochę pracy.. Chyba nie chcesz pracowac jak inni potem na ladzie w sklepie za 1000 zl?? teraz patrzą kto jest lepiej wyksztalcny..nawet na sprzątaczkę ulic patrzą kto ma lepsze swiadectwo bo jest tyle osob chętnych na jedno miejsce,, Gdzies kiedys czytalam ze do pracy na poczcie w Warszawie trzeba bylo byc po studiach i znac 2 języki!!!!takze wez sobie to do serca ucz się poki mozesz bo co się teraz wyuczysz zostanie ci na całe zycie!!! i pamiętaj ,ze nigdy nie mozesz się poddawac bo nie na tym to polega!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
![]()
Może masz rację..ale ja po studiach inaczej bym się czuła..wiesz nie wiadomo jak kiedyś będzie....trzeba się zabezpieczyć...chociaz tylko w tej Polsce tak jest,ze pracuje się za marne grosze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() W jakim kierunku chciałabyś się kształcić? Sieci, bazy...?
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Wszyscy Ci piszą, żebyś szła na te studia, no bo lepiej być osobą po studiach niż bez... No niby tak, ale widzę, że Ty jesteś zupełnie nieprzekonana do wizji studiowania...
Ja rodziłabym Ci "odpocząć" ten rok od nauki, spróbuj sobie poszukać pracy, popracuj, zobacz jakie masz możliwości rozwoju... i potem podejmiesz decyzję. Może zatęsknisz do nauki, może posłuchasz opowieści znajomych z pierwszego roku, a może po prostu zdecydujesz, że faktycznie lepiej mieć "papier". Może znajdziesz też na tyle satysfakcjonującą pracę, że stwierdzisz, że szkoda się "męczyć" te kilka lat. Jeden rok przerwy to nie dramat, to tak naprawdę nic w porównaniu do reszty życia, a jak pójdziesz na te studia "z musu" to pewnie i tak rzucisz to przy pierwszej sesji. Powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ogólnie jestem za tym, że nie każdy w Polsce musi być magistrem - choćby na siłę. Konczysz technikum informatyczne, może pomyślisz nad założeniem swojej firmy? Możesz zrobić jakieś kursy, szkoły policealne. Niekoniecznie trzeba być milionowym studentem, żeby coś osiągnąć.
![]() Edytowane przez Red Lipstick Czas edycji: 2011-06-20 o 15:12 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja Cie rozumiem, bo cos podobnego odczuwalam zaraz po zrobieniu mgr i mimo, ze zawsze chcialam robic dr, to jednak bylam tak przemeczona nauka, ze poszlam do pracy. Po az 5 latach gdy wszyscy mysleli, ze juz doktoryzowac sie nie bede (ze mna wlacznie) zmienilam zdanie i wlasnie robie doktorat. Z tym, ze z pracy nie zrezygnowalam. Bo jedno drugiego nie wyklucza, chociaz fakt faktem tak jest trudniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Da się żyć. Doświadczenie jest ważniejsze niż wykształcenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
da się. Ja nie poszłam na studia tylko dlatego że po maturze nie mialam pojęcia co będę robić a kończąc byle jakie studia napewno nie znalazłabym wymarzonej pracy. Po maturze poszłabym na pedagogikę(bo każdy szedł) teraz wiem że zmarnowałabym czas.
popracowałam trochę poznałam lepiej życie i teraz wiem co mogłabym studiować pracuję jako specjalista ds. sprzedaży dla T-mobile na zarobki nie narzekam ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- zgadzam sie, przekonałam sie na własnej skórze |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Zrób sobie roczną przerwę, może za rok zmienisz zdanie? Przez ten rok znajdź jakąś pracę, albo wyjedź za granicę, próbuj coś robić.
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja bym poszla na studia na Twoim miejscu, to naprawde fajny czas w zyciu, duzo nowych znajomosci, duzo imprezowania no i nauki tez troche
![]() W trakcie studiow mozesz robic staze, praktyki co na pewno zaplusuje na przyszlosc. Bez papierka da sie zyc ale jakbys chciala awansowac na wyzsze stanowiska to moze pojawic sie problem. Ja co prawda znam chlopaka co ledwo mature zdal (nie mial czasu sie uczyc, od malego pomagal w rodzinnej firmie) a teraz prowadzi wlasny interes i radzi sobie swietnie no ale takich ludzi nei ma zbyt wielu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Wszystko zależy od tego czy uda Ci się teraz złapać pracę w zawodzie, jeśli tak to może za rok-dwa pomyślisz o studiach zaocznych, a będziesz jednocześnie zdobywać cenne doświadczenie.
Do poczytania (jest tam też przykład informatyka) : http://student.onet.pl/finanse/nie-k...6,artykul.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Życie studenckie mnie nie obchodzi, mam narzeczonego, chcę mieszkać z nim, a nie w jakimś syfie w akademiku.
Chyba faktycznie zrobię sobie przerwę, pójdę do pracy a potem może wyjadę za granicę... Studia odłożę na później... Jak będą mi potrzebne to zrobię...
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem powinnaś iść na studia, nawet nie tyle informatyczne, co jakiekolwiek. Jeśli nie chce ci się studiować, to zapisz się na jakieś głupotki typu pedagogika czy socjologia, żeby tylko zdobyć papier. Bez niego jest ciężko na rynku pracy, ja osobiście nie wyobrażam sobie przyjąć pracownika bez jakiegokolwiek wykształcenia wyższego.
“Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest ♥” dobrze wiedziałeś że jestem nieufna i z dystansem podchodzę do ludzi. mimo to sprawiłeś, że bezwiednie oddałam Ci mój cały świat. miałam racje, że ufać nie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I potem dziwić się, że mamy miliony magistrów po kierunkach o "pupie marynie" ![]() Oj takich ludzi jest bardzo dużo. Z dawnej klasy mojego tżta (technikum), 3/4 ludzi ma obecnie swoje firmy i świetnie sobie radzą zawodowo ![]() Zresztą na moich zajęciach z ekonomii, nasz wykładowca powiedział nam, że może 1/7 z nas będzie pracowała w swoim zawodzie. Stwierdził, że większość z nas będzie zakładała działalności gospodarcze i że będziemy nie raz mieć myśli "czemu ja nie poszedłem/poszłam do zawodówki" ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
![]() Już pomijam, że gdybym miała studiować np. socjologię przez 5 lat DLA PAPIERU, bo pracodawcy wisi jakie studia skończyłam, byle by mieć ten PAPIER to bym się wypaliła szybciej niż bym skończyła pozytywnie pierwszy rok studiów. I dzięki Bogu nie wszyscy pracodawcy mają takie dziwne podejście.
![]() Edytowane przez Red Lipstick Czas edycji: 2011-06-21 o 09:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz racje! ![]() ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
własnie takich dla papieru nie biorą pod uwagę to odrazu widać na cv. Skończył archeologie, pracował jako pakowacz ziół, potem jako kasjer w tesco, i co taka osoba będzie miała łatwo bo ma wyższe wykształcenie? ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- moja kolezanka która wynajmuje mieszkanie u moich rodziców ma wykształcenie wyższe, jest inteligentna to widać skończyła turystyke. Skończyła! i tyle bo więcej w tym kierunku nie zrobiła i co jej po studiach jak pracuje na magazynie pakuje przesylki dla sklepu internetowego za 1100 minus bilet (100zl) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Klienci jeśli proszą o CV, to też o "projektowe" a nie takie zwykłe z wykształceniem i informacją że lubię koty ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Na pewno bez studiów da się żyć.
Ale to też zależy od tego, czym chcemy się w życiu zajmować. Jeżeli ktoś jest fryzjerką, ekspedientką, kafelkarzem, kucharzem itp. studia nie sa potrzebne. Ale jeżeli chcesz pracować w powiedzmy banku, urzędach, dużych i mniejszych firmach na stanowiskach typowo administracyjnych to już bez papierka w większości się nie obejdzie. Co do informatyki - różnie bywa, mój kolega skończył technikum, studia zawalił ale projektuje strony od kilkunastu lat tylko na zleceniach, jest mocno po 40 i ... zaczęli go w zeszłym roku pytać o papier. Konkurencja jest na tym rynku bardzo duża. To samo dotyczy też marketingowców - pokazujesz projekty, ale są firmy, które stawiając na "prestiż" i "specjalistów" mają wewnętrzne regulaminy zatrudniania w których warunkiem zatrudnienia jest ukończenie studiów i wtedy najlepszy projekt nie pomoże. Bo ludzi z pomysłami nie brakuje. Jeżeli wiesz co chcesz robic z życiu, wiesz czy potrzebne Ci studia ![]()
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Red Lipstick Czas edycji: 2011-06-21 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Nawet jeżeli w banku czy skok-u nie wymagają dyplomu, to chyba nie chce ktoś pracować na kasie aż do emerytury? Co z awansami ? Nie pracujemy po to, aby stać w miejscu. Pracujemy aby się rozwijać.
Swego czasu była taka akcja w sądach i prokuraturach - kazano uzupełniać pracownikom ze średnim wykształcenie i zrobić dyplom, jak nie zrobili to wylatywali, wcześniej czy później przyjdzie na matyska ![]()
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Prokuratury i sądy to jednak poważne instytucje i tu ludzie powinni być wykwalifikowani. Chyba, ze mówimy o pani z sekretariatu, bo ona jakie niby miałaby studia skończyć? Chyba nie prawnicze ![]() ![]() Tak czy siak znam sporo młodych ludzi, którzy po liceum, technikum wzięli się do pracy i teraz zarabiają >3000 zł. Mówię tu o ludziach pracujących w korporacjach, małych firmach oraz o tych, którzy otworzyli własny biznes ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To juz argument o zyciu studenckim niebo lepszy - wiadomo imprezy to znajomosci, ktore pozniej w kazdej robocie moga sie przydac. ![]() Cytat:
Cytat:
Aczkolwiek polityka sie interesuje prywatnie i nie uwazam tego za stracony czas.... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.