![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
''Przyjdźcie, ale BEZ DZIECKA''
Dziewczyny, poradźcie.
Dostaliśmy z mężem zaproszenie na obiad weselny. Ślub bierze siostra cioteczna mojego męża. Obiad odbywa się w maju, w niedzielę w restauracji. Wczoraj teściowa wywaliła mężowi, że nasza starsza córka - 4 lata, to niech przyjdzie, ale synek - 1,5 roku to niekoniecznie ![]() Teściowa nie odpuszcza - to może poprosimy koleżankę dziewczyny z naszej rodziny - nawet nie wiemy o kim mowa, nie znamy, na oczy nie widzieliśmy dziewczęcia. Jak mam syna z kimś takim zostawić? (Ciekawe czy ona by powierzyła swoje mieszkanie pod opiekę takiej osobie). Co radzicie? Poszły byście z obojgiem dzieci? Ma iść jedno z nas - czyli mąż z jednym dzieckiem, kiedy ja zostanę z drugim w domu? Mamy w cholerę zbojkotować tę imprezę? Nie wiemy, czy to jest stanowisko Państwa Młodych, czy tylko teściowej. Dopytać się? Czy nie iść wcale?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ''Przyjdźcie, ale BEZ DZIECKA''
a co to dziecko trąd ma?
![]() ![]() ja bym spytała przede wszystkim Państwa Młodych, bo teściowa to nie ma tutaj nic do gadania ![]() Jeżeli Młodzi potwierdzą to stanowisko poszłabym na ślub całą gromadką, a na ten obiad niekoniecznie, mówiąc po prostu że nie macie z kim synka zostawić. Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2012-03-01 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja bym zapytała Młodych.
A w zaproszeniu co jest napisane? Tylko Wy, czy Wy plus dzieci? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dopytałabym Młodych ,jesli sobie nie zyczą obecnosci młodszego dziecka to raczej nie poszlibysmy wcale,ewentualnie na slub tylko.. Z drugiej strony,do maja jest trochę czasu,moze dałoby się zorganizowac opiekunkę. Młodzi mają prawo miec swoją wizję tego dnia,jednak gdyby mnie ktoś zaprosił z jednym dzieckiem czy bez dzieci na tego typu imprezę to bym nie poszła (ale na całonocne wesele z alkoholem,tancami itd. nie brałabym dziecka niezaleznie od zdania Mlodych w tej kwestii)
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Nie ma trądu tylko 1,5 roku.
![]() Przecież z mężem moglibyśmy się zmieniać przy tym obiedzie i opieką nad małym. Przecież to nie koncert w Filharmonii, tylko obiad. ![]() Co innego całonocne szaleństwo, a 2 godziny na obiedzie (pewnie i tak byśmy wyszli wcześniej). Wkurza mnie trochę ta selekcja. ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- W zaproszeniu tylko my - czy traktować to jako wytyczą, że jeśli tylko nasze imiona tam figurują, to powinniśmy to odczytać, że bez dzieci? Pytam, bo nie wiem.
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2012-03-01 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ano wlasnie...i z tego powodu raczej bym nie poszła.O ile (wedlug mnie) wesele nie jest miejscem dla dzieci,to na taki obiad mozna zabrac dziecko jak najbardziej.Jesli ktoś nie ma ochoty na obecnosc mojego dziecka,to ja mogę nie mieć ochoty spędzać tej imprezy bez dziecka. I nie ma w tym żadnego focha.
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Teraz się zastanawiam, czy teściowa delikatnie chciała nam przekazać sugestię Młodych (z którymi ma kontakt bliższy niż my), czy to był jeden z jej światłych pomysłów (jak zaproszenie nas kiedyś na wigilię, ale pół godziny przed innymi gośćmi, BO DZIECI przy stole to nie teges...)
Nie mamy w niedzielę z kim zostawić małego. Boi się obcych, długo się przyzwyczaja. Mniejszym złem chyba będzie nie iść na tą imprezę. Nie wiem, ale mogli już nas wcale nie zapraszać, a wywalać dzieci poza nawias w rodzinie, która dzieci posiada jest moim zdaniem niestosowne.
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2012-03-01 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
jeśli na zaproszeniu jesteście wpisani tylko wy , bez dopisku ,, z dziećmi" to moim zdaniem na 99% zaprosili tylko was bez dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli tak mamy to odczytywać, to doopa blada, bo nie mamy ich z kim zostawić.
A mówiąc serio, naprawdę tak powinniśmy to odczytać?
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Tak jak dziewczyny proponuję rozmowę z Młodymi. Jeśli nie pasuje im przyprowadzenie młodszego dziecka nie poszłabym wcale na ten obiad. U nas w rodzinie też była tego typu impreza i nikt nie robił problemu z obecności dzieci, jeśli już się organizuje coś i zaprasza gości to trzeba tak to zrobić, by były warunki dla wszystkich - dla tych najmniejszych też. To tak jakby powiedzieć: - ale Franka to nie bierzcie, bo on ma nogę w gipsie, nie będzie tańczył tylko siedział smętnie i psuł atmosferę, albo Kaśka jest weganką, to jej nie zaprosimy, bo za dużo zamieszania w menu
![]()
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale my,kiedy robilismy przyjecie weselne zapraszalismy małzenstwa czy pary ,bez dopisków,oczywistym bylo,ze skora dzieci mają to przyjdą z nimi...Tez mnie wkurza taka selekcja,zawsze wkurzała. "Ty przyjdz,ale twoje dziecko,to wiesz,niekoniecznie" ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
najlepiej jesli spytacie się Młodych. Na własnym przykładzie gdy dość niedawno sama tworzyłam z mężem zaproszenia na ślub+wesele to było dla nas oczywiste, że jak zapraszamy osoby które mają dzieci to musi być dopisek z dziećmi- dzieci to też rodzina muszą być uwzględnione w zaproszeniu. dzieci na takim obiedzie to żadna oszczędność bo do iluś tam lat za nie się nie płaci
![]() ![]() ja bym takie zaproszenie odczytała jako ,,bez dzieci" Edytowane przez 201605041146 Czas edycji: 2012-03-01 o 08:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
szeryfcio
|
No właśnie, pytanie czy to wymysł teściowej czy Młodych? Może lepiej zapytać u źródła? Jeżeli to tylko wymysł teściowej, to olać problem, wziąć wszystkie dzieci. Jeżeli faktycznie młodzi sobie nie życzą, to olać całą imprezę.
Dopytaj. U nas w rodzinie jest tak, że pisze się nazwiska tylko dorosłych, bez imion dzieci, a każdy wie, że to nie selekcja i mogą przyjść z dziećmi jak chcą.
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2012-03-01 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
jak ja przygotowywałam zaproszenia na swoje wesele to przy osobach które miały dzieci dopisywałam "wraz z dziećmi" więc moim zdaniem jak figurują tylko wasze imiona to zaproszenie dotyczy tylko Was - młodzi mogą nie chcieć dzieci na weselu - może tak to sobie wymyślili - ale dlaczego w Waszym przypadku ktoś sugeruje że 4 latka może być a 1,5 roku to już nie? jak bez dzieci to bez dzieci a nie jedno może bo biega i ślicznie będzie w sukieneczce wyglądać a drugie ze smokiem i w pieluszce to już estetykę popsuje czy jak?
moim zdaniem trzeba zapytać młodych - w tedy wszystko będzie jasne, jeśli powiedzą że bez dzieci no to trzeba im powiedzieć po prosu "w takim razie nas nie będzie bo nie ma kto z nimi w niedzielę zostać" nie którzy po takim postawieniu sprawy zmieniają zdanie i mówią "och jak tak to dzieci mogą być" ![]()
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Mam coraz mniejszą ochotę na ten obiad. Chyba zrezygnujemy. Gdyby nie teściowa to nawet byśmy się nie zastanawiali, tylko wzięli dzieci na te 2 godziny i jak dzieci miały by dość, to do domu. Nikogo byśmy 5 godzin nie katowali swoją i dzieci obecnością.
A teściowa jak zwykle zasiała ferment ![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
Na zaproszeniu jest email, na który trzeba potwierdzić obecność. Może wysłać do niej maila z zapytaniem o te dzieci? Tylko jak to GRZECZNIE ująć? Jestem tak zagotowana, że mogę ich urazić ![]()
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2012-03-01 o 09:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
no własnie i tu zagwozdka, jakby napisali na zaproszeniu że dzieci także, to by nie było pisania emaili z zapytaniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
ja jestem z natury bojowa, wiec albo bym poszla tylko na slub do kosciola i pozniej dala same kwiaty, ewentualnie jakis maly upominek - na nowa droge zycia
albo nie poszlabym wcale albo poszlabym cala rodzina, ale urzadzilabym takie przedstawienie, ze w piety by im poszlo ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- a co mowi maz? rozumiem, ze to jego mama sieje zamet?
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
a gdy wam wręczali zaproszenie to nie zaznaczyli, że oczywiscie dzieci też są mile widziane? jak nie to ja bym nie pisała emaili bo byłoby dla mnie oczywiste że dzieci nie są mile widziane.
to Może napisz w tym email'u czy przyjęcie weselne jest organizowane tylko dla dorosłych? bez udziału dzieci? Edytowane przez 201605041146 Czas edycji: 2012-03-01 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
![]()
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2012-03-01 o 09:30 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
no to tym bardziej bym nic nie dala, zlozyla zyczenia, buzi, buzi i do domu. jak ktos mnie zaprasza tylko po to zeby kase dostac??? no przepraszam
i nie chodzi o to zeby robic z siebie buraka, bo nie mowie zeby brudne pieluchy na stol wyciagac albo cos, ale wokle bym sie nie przejmowala, ze cos jest nietak czy nie tak jak sobie ktos zazyczyl. a jak maz nie chce isc to problem z glowy - ja bym nie poszla ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- ani na slub ani na obiad - dla scislosci
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a to dobry pomysł ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
zgadzam się z potty też bym nie poszła ani na ślub ani na obiad... Poza tym niezbyt fajnie że sami zaproszenia nie wręczali...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Żeby uściślić - oni-Młodzi- mieszkają w Anglii. Zaproszenie trafiło do matki Młodej, ona do nas pocztą.
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
![]()
wlasnie tez o tym pomyslalam! ja rozumiem ze jak sie zaprasza 150-200 osob to moze nie ze wszystkimi jest mozliwosc sie spotkac ( my zostawialismy zaproszenia u rodziny zeby podali dalej, ale to bardziej bo akurat dane osoby nie byly dostepne w tym momencie gdy bylismy w danym miescie), ale na taki obiad to ile osob sie zaprasza? 30??? 50??? to do 25 domow tak trudno podjechac? tym bardziej ze jest jeszcze 2 miesiace?
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Jeżeli czujecie się urażeni to dajcie sobie spokój.
Nie macie z kim dziecka zostawić (a to chyba jest prawda) i tyle. Na moim weselu 2 pary miały malutkie dzieciątka (do pół roczku) i wzięli ze sobą koleżanki-nianie, żeby w pokoju hotelowym miały na nie oko. I zadbałam o to aby obie dziewczyny dostały jedzenie do pokoju mimo, że przecież zaproszone nie były. Ale zależało mi na moich gościach i inaczej pewnie by nie mogli przyjechać. A Oni się zachowują jakby mieli Was w nosie więc nie miałabym skrupułów aby nie iść. Zwłaszcza, że wynika, że aż tak bardzo Wam na tym nie zależy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale mimo wszystko nie mogli do was do domu wyslac? a zadzwonili chociaz? swoja droga to masakra co ludzie w glowach maja - bez urazy! przyjedz na slub i obiad, tyle ze bez dzieci i kase przynies, bo ja zbieram na cos... trzeba miec tupet!
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Nie, nie zadzwonili.
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
w zasadzie to caly ten slub i wesele i zachowanie mlodych to w bardzo angielskim stylu jest ![]() daj znac jaka decyzje podjeliscie
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
My mieliśmy zaproszenie na którym tez nie było dopisku "z dziećmi", zapytaliśmy się więc młodych bo to ich impreza i w końcu oni decydują a nie pozostali.
Oczywiście śmiali się i powiedzieli, że to przecież samo przez się i jak mogliśmy pomyśleć inaczej ![]() Co do rodziny dzieci są jej częścią, to nie jest impreza typu sylwester czy oblewanie awansu, gdzie dzieci niekoniecznie muszą uczestniczyć. Ja tak uważam i z mojej strony gdybym w ogóle takie coś wysunęła komu kolwiek poczułabym się jakbym zrobiła wielką gafę. A nawet tego roku urządzam komunię i zaprosiłam rodzeństwo i kuzynów z narzeczonymi, gdyż nawet w tym przypadku uważam, że skoro ciągle widujemy się razem od długiego czasu, moje dzieci wszystkich znają to bez sensu było by inaczej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie musze wcale ich zapraszać ale tak będzie miło bo wiem, że moje dziecko się ucieszy ![]() Natomiast jeśli byłabym w podobnej sytuacji, to chyba bym odmówiła bądź przyszła z dziećmi i wyszła wcześniej. Dzieci to też ludzie i nie można ich na równi traktować z chomikiem czy pieskiem chihuahua. Nie ma sensu siać zamętu tylko pogadać, chyba wszyscy wiedzą, że macie dzieci i to nie jakaś hańba w rodzinie. Jeśli chodzi o koszta to zwykle małe dzieci siedzą na kolanach u rodziców i mało co podjedzą z ich talerza, a najczęściej są liczone w kosztach taniej więc to nie powinna być wymówka (jeśli w ogóle maluchy są wliczane) ![]() Zastanawiam się czy teściowa jako "trzecia" ślubowała razem z nimi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.