![]() |
#1 |
BAN stały
|
XXI wiek w Polsce to kpina...
Witajcie. Chciałabym poznać Wasze opinie, być może również podobne historie, które wywołały w Was oburzenie.
Moja przyjaciółka w trakcie seksu zawsze się zabezpiecza. Uważają z chłopakiem za pięciu jeśli chodzi o antykoncepcję. Jako, że dopiero rozpoczęli ten etap w życiu używali prezerwatyw. Niestety, pękła. Na drugi dzień od razu polecieli do ginekologa. M weszła do gabinetu i przedstawiła swoją sytuację na co doktor oświadczyła jej, że musi ją zbadać, a nie ma miejsca, więc co najwyżej może przyjść o 18 na wizytę prywatną. Była to ósma rano, a wiadomo, że w takim przypadku liczy się każda godzina. Co więcej była potem jeszcze raz i pani doktor miała momenty, w których pacjentek nie było i pięciominutowe badanie można było załatwić raz dwa. Ale po co?! Przecież lepiej skasować kasę za wizytę prywatną. Następnie pojechałam z nią do szpitala, tam ginekologa nie było oczywiście, kobieta stwierdziła, że przyjmuje jedynie w środy. Nie było sensu błagać jej, bo miała do nas nastawienie typowego lekarze przyjmującego na NFZ-patrzyła na nas jak na śmieci. Następnie pojechałyśmy do przychodni, ale tam ginekolog miała oczywiście urlop. M odważyła się tam pójść mimo, iż kobieta jest niemiła, wręcz wulgarna do pacjentek. Wszędzie sytuacja się powtarzała. Nikt nie chciał wypisać tabletki, a przecież to trwa minutę! Proponowali jedynie wizyty prywatne za jakieś osiem godzin. To są lekarze? Niby są po to, by pomagać ludziom, a tak naprawdę żerują na cudzej biedzie. Dobrze wiedzą, że w takiej sytuacji czas nagli. Nie było innego wyjścia. Musiała udać się na wizytę prywatną do pani ginekolog numer 1. Owe badanie, bez którego rzekomo nie mogła wypisać recepty polegało na minutowym badaniu i włożeniu palca do pochwy...Receptę wypisała i zainkasowała 100zł. W głowie mi się nie mieści jak można na cudzej krzywdzie dorabiać się kroci. Jak to M powiedziała"Cóż, najważniejsze, że jest to już za mną, niech się udławi tą kasą". Wszyscy widzieli, że dziewczyna jest młoda, najprawdopodobniej studentka i nie ma tyle kasy by dać 100 zł lekarzowi za wydanie recepty. Do tego sama tabletka też nie jest tania-70 zł. Brak mi słów na obecny stan rzeczy. Człowiek może umierać, a mało którego lekarza to obejdzie. Co innego, gdy przyjdzie na wizytę prywatną, od razu inaczej go traktują i ze złośliwych, zadufanych bufonów zmieniają się w normalnych ludzi. Pomijam fakt, że na ten cały NFZ odtrącają kupę kasy z wypłaty, a gdy człowiek chce dostać głupią receptę, to musi wyłożyć sto złotych... Nie wspomnę już o nerwach i stresie, który przeszłyśmy. Coś strasznego. Nie życzę tego najgorszemu wrogowi. Czytałam wypowiedź jednej dziewczyny mieszkającej za granicą. Tam takie tabletki są dostępne bez recepty. Kocham Polskę, ale osoby odpowiedzialne za taki stan rzeczy powinny ponieść konsekwencje. Ten system jest chory. Kobieta potrzebuje tabletki natychmiast, a nie ma szansy jej dostać. Wiele czytałam o sytuacjach, gdzie lekarze nie chcą ich przepisywać. W moim mieście nie ma ani jednego, który to po prostu wypisze. Jest jedynie kilku, którzy zrobią to, jednak tylko w ramach wizyty prywatnej!!Kobietom utrudnia się dostęp do takich rzeczy jak w średniowieczu. To ma być niby XXI wiek? A potem zdziwienie, że podziemie aborcyjne kwitnie, skoro kobiety nie mogą zapobiec ciąży w cywilizowany sposób, bo się im to uniemożliwia. Wybaczcie, że się rozpisałam, ale bulwersuje mnie to, co się dzieje, a jedyne co mogę zrobić, to wyżalić się Wam na forum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: XXI wiek w Polsce to kpina...
Cytat:
pewnie zostanę zlinczowana, ale nie porównuj opisanej przez siebie sytuacji ze stanem zagrożenia życia - jak napisałas" Człowiek może umierać, a mało którego lekarza to obejdzie" . Ona chciala tabletkę wczesnoporonną a nie umierała... zawsze uważałam, że jesli sie chce uprawiać sesks to trzeba zdawac sobie sprawe z ewentualnych konsekwencji i tego, ze zadna metoda anty nie jest 100%... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Cóż, mogę powiedzieć tylko tyle, że znam ten ból. 3 lata temu też miałam podobną sytuację. Poleciałam z ówczesnym chłopakiem na pogotowie żeby tylko ktoś wypisał mi receptę na escapelle, a gdzie tam! Potem dosłownie chodziliśmy od drzwi do drzwi różnych przychodni, już miałam łzy w oczach taka byłam zdenerwowana. w końcu zadzwoniłam do prywatnego gabinetu, gdzie zostałam przyjęta poza kolejką. Na badaniu nie wytrzymałam i się normalnie rozpłakałam ze złości, upokorzenia i bezsilności. Wychodząc z gabinetu gin był bogatszy o 7 dych, a tabletka kosztowała właśnie ok 80 zł, więc 150 zł było nie moje....
Nigdy więcej czegoś takiego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ESCAPELLE NIE JEST WCZESNOPORONNE ![]() ![]() cóż Autorko. Ja miałam identiko przejścia 2 lata temu. Dodatkowo pierwsza lekarka odmówiła mi wypisania tego bo to sprzeczne z jej sumieniem (ma takie prawo). Ale radzę koleżance przejść na tabletki anty. Mniej stresów. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym twoja koleżanka ze swoim partnerem, powinni byli wziąć poprawkę na to, że prezerwatywa może pęknąć. skoro tacy zapobiegliwi to aż dziw bierze, że tego nie przewidzieli. ich i tylko ich wina, że do takiej sytuacji doszło. a co do naszej "kochanej" służby zdrowia. o tym jaka ona jest, wiemy nie od dziś i to też mogli przewidzieć, że mogą być problemy z tabletką "po". dlatego też twoja koleżanka powinna była mieć namiary na dobrego ginekologa, a nie liczyć na obcych i humorzastych lekarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Wiesz ja Ci powiem ze akurat ja wole placic za polskie wizyty prywatne niz chodzic do zagranicznych lekarzy...
W ciagu 4 lat w Angli takie cuda widzialam ze sie w glowie nie miesci... A tez od kolezanek slyszalam dobre opinie. Roznie sie trafi... Tabletki w Anglii sa za darmo ale cytologie musialam na nich wymusic bo nie mialam 25lat a babka mowila ze dopiero po 25 roku zycia mozna. Jak juz wymusilam to musialam wymuszac kolejna bo tam tylko co 3lata robia. Jak zaszlam w ciaze i chcialam potwierdzic badaniem to uslyszalam 'test mowi ze jest pani w ciazy to pani jest'. Mialam silne nerwobole w klatce to mi lekarz powiedzial ze mi pluco peklo. Poszlam zmienic tabletki bo sie po nich zle czulam to krzyk ze jak to ja chce zmieniac po co? Przyjaciolki coreczka z bolem ucha poszla, dostala paracetamol. Na szczescie 2 dni pozniej byla w Polsce-inaczej dziecko by sluch stracilo... Moge jeszcze tak pisac. Wiem ze niektorzy maja dobre doswiadczenia tam. Ale ja akurat mam lepsze w Polsce:P Dlatego nawet naj zaszlam w ciaze to wlasnie wrocilam bo wole Polska opieke. Edytowane przez Cristinedeville Czas edycji: 2011-08-08 o 22:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy kogokolwiek jeszcze dziwią, czy szokują takie historie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
BAN stały
|
Cytat:
To nie jest tabletka wczesnoporonna, takie nie są dostępna na Polskim rynku, więc w aptece byś jej nie kupiła. Ona po prostu nie dopuszcza do zapłodnienia. A co do zagrożenia życia, to też różnie bywa. Ile razy słyszało się, że pogotowie nie przyjechało, że ktoś umarł, bo lekarz nie raczył go przebadać mając wszystko w dupie. Pomijam już inne sytuacje typu bolący, nie pozwalający funkcjonować ząb. Mój brat był w takiej sytuacji. Miał dwie opcje:czekać tydzień na wizytę, albo zapłacić 80 złotych. Wybrał to drugie. Inna sytuacja: kolega miał opiłek w oku, w szpitalu stwierdzili, że lekarza nie ma i zapraszają za dwa dni... Nie ważne, że nic nie widział i cierpiał jak cholera. Pamiętam też jak miałam kiedyś kleszcza i odsyłali mnie z placówki do placówki. Dziadek koleżanki zmarł, bo miał zawał, a zamiast go przyjąć użyli marnych argumentów, odesłali do szpitala oddalonego o 80 km. Naprawdę uważasz, że stwierdzając, iż można umierać, a i tak co poniektórzy lekarze będą mieć cie w dupie było przesadzone? Cóż, każdy ma prawo wyrażać swoje opinie. Najwidoczniej jesteś szczęściarą, która nie została jeszcze potraktowana jak śmieć i odsyłana od jednego lekarza do drugiego. I nie mówiłam tylko o przypadku nie przepisania tabletki, ale ogólnie stwierdziłam, że często zdarza się tak, iż lekarz ma gdzieś pacjenta. ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
Nie każdy mieszka w wielkich aglomeracjach miejskich. W naszym mieście nie ma wielu lekarzy. Uwierz, że właśnie do tych najlepszych się udała. Poza tym, druga sprawa to fakt, że nie każdy gabinet jest otwarty siedem dni w tygodniu... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mimo wszystko ciąża nie jest chorobą ani schorzeniem, w przeciwieństwie tego, co może dziać się z organizmem po przedawkowaniu hormonów. Jesli ktoś naprawdę chce ciąży uniknąć to powinien stosować jak najpewniejsze zabezpieczenie. Sama prezerwatywa takim nie jest. Swoją drogą ja nie miałam problemu, by otrzymać tabletkę "po" kiedy przydarzyła mi się sytuacja awaryjna, byłam co prawda prywatnie, ale błyskawicznie i nie płaciłam 100zł za wizytę, tylko dużo mniej. Niestety - za nieodpowiedzialność trzeba czasem płacić. Ty byś chciała, żeby wszystko było za darmo, ale prawda jest taka, że lekarz nie jest działaczem charytatywnym i za darmo pracować nie będzie, wiadomo, że woli zarobić kasę i możesz to potępiać, ale ciekawa jestem, jak ty byś się zachowała, gdybyś sama była takim lekarzem. Poza tym lekarz to też człowiek. Tak samo jak możesz trafić na złego, nie wiem, hydraulika, urzędnika czy prawnika to możesz trafić na złego lekarza i to nie ma nic wspólnego z XXI wiekiem. I tak na koniec przyczepię się do tematu - czy tego chcesz, czy nie, w Polsce JEST XXI wiek, bo tak wskazuje kalendarz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ok, niech będzie na receptę, ale niech lekarze nie utrudniają dostępu do tego, by nadziewać sobie łapy. No, ale każdy może mieć swoja opinie. Ja po prostu byłam w szoku, bo nie zdawałam sobie sprawy, że mogą być z tym takie wielkie problemy. No, ale M przynajmniej zaopatrzy się w antykoncepcje hormonalną. A co do wszystkiego za darmo-nie oczekuję tego. Nie po to nasi rodzice i my(jeśli pracujemy) płacimy składki, żeby nie móc otrzymać pomocy, gdy jej potrzebujemy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja ci coś powiem - mój ojciec umarł przez błąd lekarski. Ale ja, nawet po czymś takim, wiem, iż to, że jeden debil się pomylił nie znaczy, że wszyscy tacy są. Wiec sorry - dla mnie wizja ciąży nie jest, mimo wszystko, jakimś koszmarnym zagrożeniem. Tak jak mówię - trzeba myśleć PRZED, a nie PO. Za usługę trzeba płacić. Lekarz to też człowiek. Lekarz tez czasem musi odpocząć. Narzekasz, że cię odsyłali ze szpitala do szpitala, albo że kogoś tam nie przyjęli bo lekarza nie było - zdajesz sobie sprawę, że pewnych czynności byle kto wykonać po prostu nie może, nawet jeśli dajmy na to umie, bo takie są zasady, za których złamanie może mieć dyscyplinarkę? A w szpitalach i rożnych placówkach bywa, że personelu brakuje, albo jest jeden lekarz danej specjalizacji, który nie jest maszyną i czasem bywa na urlopie? Oczywiście, człowieka różne sytuacje doprowadzają do szału, masz prawo być zła itd. Ale nie zmienisz tego. Nie potrafisz się postawić po drugiej stronie, a zaręczam ci, że to wcale nie jest tak łatwo, żeby lekarze byli od razu na każde twoje zawołanie. Poza tym często gęsto winni różnych opóźnień (np. karetek) są zwykli ludzie, którzy wzywają pogotowie kłamiąc dyspozytorni,żeby załatwić sobie darmowe taxi do szpitala, bądź do jakichś totalnie błachych spraw, które nie wymagają interwencji pogotowia, ale z opisu czasem ciężko wywnioskować, wiec karetka musi jechać - a tymczasem gdzieś niedaleko na karetkę czeka ktoś umierający. I oczywiście będzie wina szpitala, bo karetka nie dojechała na czas, a często gęsto to nie jest ich wina, nie maja teleportów i nieskończonej ilości karetek, niestety.
Edytowane przez Narrhien Czas edycji: 2011-08-08 o 23:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
[QUOTE=Narrhien;28639759]Och Jezu, nie przeżywaj tak. Na jednej sytuacji opierasz takie daleko idące wnioski?
Jezusem nie jestem, a przeżywać mam prawo. Może dlatego, że pierwszy raz widziałam to na własne oczy, a nie słyszałam z opowieści innych. Nie twierdzę, że każdy lekarz jest taki, ale duża większość niestety tak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sorry, ale koszmarnie mnie wkurza takie krzywdzące uogólnianie. "Koleżanka mi powiedziała" plus "raz mi się zdarzyło" i od razu daleko idące wnioski - WIĘKSZOŚĆ taka jest.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
Być może przesadzam, nie przeczę. Ale to dlatego, że w życiu spotkałam tylko dwóch lekarzy, którzy byli naprawdę w porządku. Jednym z nich jest dentystka-cudowna kobieta. I żeby nie było- od znajomych też słyszałam o kilku spoko lekarzach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ta mi sie tylko przypomnialo co do placenia za wizyty prywatne. Mam w swoim otoczeniu sporo ludzi ktorzy placza ze wizyty takie drogie prywatnie a na fryzjera to nie zal do najlepszego salonu z jakimis tam zabiegami.
Wiem ze nie ma co prownywac ale sa tacy ludzie co to na uzywki i inne takie im nie szkoda ale na lekarza tak. Nie generalizuje. Wiem ze nie kazdy ma pieniadze. Edytowane przez Cristinedeville Czas edycji: 2011-08-08 o 23:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ad drugie pogrubione - co to za bzdury? Gdzie niby takie tabletki sa dostepne bez recepty ![]() Jak dla kogos nowoczesnosc i XXI wiek to tabletki po bez recepty, to ja wole jakis XIX ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Bardzo dobry temat.
Jestem patriotką z krwi i kości, stanę murem za Polską, kiedy trzeba, ale widzę i ubolewam, że coraz częściej pacjent traktowany jest tutaj, jako symulant lub hrabia z grubym portfelem. Żyjemy w XXI wieku, a sytuacje, w których lekarze zawodzą są dniem powszednim. Parę miesięcy temu, wieczór: matka mojego znajomego skarży się na nagłe ciągle narastające bóle kręgosłupa. Telefon na pogotowie, odpowiedź: "Nie mamy karetki". Sytuacja powtarza się kilka razy, ambulans przyjeżdża po 45 minutach od ostatniego wezwania. Sanitariusze odmawiają zniesienia chorej na noszach, robi to syn z ojcem. Parę godzin później kobieta umiera. Zbyt późno wykryty stan przedzawałowy skończył się tragicznie. Poza tą sytuacją znam jeszcze wiele innych, które udowadniają, że Polska służba zdrowia pozostawia wiele do życzenia. Od miesiąca czekam na wizytę u laryngologa. Nie stać mnie na ciągłe prywatne konsultacje. W ciągu miesiąca wiele może się wydarzyć, ale lekarza to nie interesuje. Przecież dwa dni w tygodniu wystarczą na pacjentów z kasy chorych. Poza tym, w kolejce i tak trzeba zostawić parę miejsc dla znajomych (i ich znajomych również), w razie gdyby chcieli porady. W mojej wypowiedzi jest dużo ironii, to fakt, ale czyż nie mam racji? Owszem, lekarz też człowiek, ale wiedział jakie rysuje sobie życie idąc na studia medyczne. Bez znajomości i pieniędzy ciężko żyć w dzisiejszej Polsce. I nie mówcie, że za granicą jest gorzej, bo tam przynajmniej mają ryczałtowane leki, a lekarze sami dzwonią i upominają się o wizyty swoich pacjentów.
![]() Edytowane przez CytrynowaPannica Czas edycji: 2011-08-08 o 23:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja tak tylko co do zagranicznej sluzby zdrowia. Nie jest tam gorzej. Ale moim zdaniem nie jest tez lepiej. I nie pisze tego bo slyszalam od kogos tylko bo tam bylam i widzialam.
Z ta roznica ze u nas moge isc prywatnie a tam lekarzy specjalistwo ze swieca szukac. A porownuje miasta podobnej wielkosci. Ale ja to generalnie Anglii nie lubilam wiec moze przemawia to tez troche przezemnie:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
A tak serio to nie wiem co przeżywasz. Jaka cudza krzywda? Dorosłym ludziom pękła guma no i tyle a w Polsce mamy klauzulę sumienia więc na dobrą sprawę nikt nie musiał jej wypisać recepty nawet gdyby zapłaciła stówę za badanie
na przyszłość zapoznaj znajomych z metodą Yuzpe - w Polsce łatwiejsza do zastosowania. Idziesz do rodzinnego mówisz "pani doktor, matko Boska! niesamowite, ale ukradli mi portfel gdzie miałam ostatni blister tabletek! microgynon/stediril biorę, kurcze do ginekologa kolejki niesamowite BŁAGAM PANIĄ tylko jedno opakowanie awaryjnie!" albo inna fajna bajeczka. no i już problem antykoncepcji po z głowy ---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ---------- Cytat:
ale teraz bądźmy realistami: to jest bomba hormonalna, tabletki hormonalne bierze się pod ścisłą kontrolą ginekologa, a taka bombeczka miałaby być bez recepty? skutki mogły by być fatalne, dziewczyny które ledwo zaczęły miesiączkować ale współżyją... mogłoby to doprowadzić do tragedii. po prostu mogłoby dojść do wielu nadużyć. dobrze ze silne leki nie są dostępne bez recepty. a escapelle może wypisać każdy lekarz nawet weterynarz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam nieco inną sytuację związaną ze służbą zdrowia. Pracowałam w galerii handlowej i ciągle miałam kontakt z mnóstwem osób, pewnego wieczoru zobaczyłam kilka małych swędzących krostek. Pierwsze co pomyślałam, to że pewnie jakieś uczulenie na proszek do prania czy coś... Rano byłam już calusieńka wysypana
![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja rownież miałam miłe przygody, otóż w naszym kraju istnieje coś takiego jak Odział Chirurgii Ruchomej . Polega to na tym, że gdy udajecie się do szpiata, nie w kazdym możecie zostać zszyci - bo akurat tego dnia w tym szpiatalu Chirurgii nie ma. Po prostu. ![]() Kiedyś rozcięłam sobie dośc poważnie rękę. Idę do najbliższego szpitala, trochę mi już słabo, alę idę. Radośnie pytam się Pani w recepcji czy ktoś może mnie zszyć. - Nie. Dziś w naszym szpitalu nie ma oddziału Chirurgii. - ?! -Jest tylko w środy i piątki. - To może chociaż mogę prosić o jakis bandaż, opatrzenie rany? - Przykro mi, musi się Pani udać na oddział Banacha. *(dodam, że szpital Banacha jest oddalony od tego pierwszego 60 min drogi) No i co, nie pogadasz, pozdrowienia dla profesjonalnych polskich lekarzy, których kocham całym sercem. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
w anglii nie są bez recepty, chyba wam się miesza z "za darmo". Antykoncepcja hormonalna jest na recepte. I jak ktoś wcześniej pisał - idzie się do pielęgniarki, która waży i mierzy a potem wypisuje receptę. Cytologia? Badania krwi? Wizyta u ginekologa? Gdzie tam. Tylko mi powiedziała, że palenie papierosów przy tabletkach zwiększa ryzyko raka. W pl bardzo dbam o terminy, badania i wizyty, więc spokojnie przyjęłam tę sytuację, ale w życiu nie zaczęłabym brać żadnych hormonów bez podstawowych badań.
Sytuacja z tabletkami po: miałam dwie w swoim życiu, bez paniki, użyłam najpierw internetu, potem telefonu, po co? Aby zlokalizować lekarza, który nie będzie robił problemów (znajomi, fora, strony www)... Telefon do rejestracji, wyłożenie problemu wprost, wizyta za pół godziny, recepta, apteka. W życiu nie byłam u ginekologa NIE prywatnie. Tak btw: dlaczego koleżanka nie ma swojego lekarza gin, do którego powinna chodzić regularnie, zwłaszcza jako aktywna seksualnie? Rozpoczynając współżycie, należy BYĆ GOTOWYM na WSZYSTKIE konsekwencje, od kosztów antykoncepcji, kosztów ewentualnych leków, kosztów badań, po koszty POTENCJALNEJ CIĄŻY, która może się zdarzyć ZAWSZE, nawet przy najlepszej antykoncepcji. I to wszystko należy brać pod uwagę za każdym razem, gdy deycuje się odbyć stosunek (i kobieta i mężczyzna powinni być tego świadomi). Wydanie 150zł to NIC w porównaniu z kosztami ewentualnej ciąży i posiadania dziecka, więc może warto kalkulować w inną stronę...? Nie, nie uważam, że wszystko jest w porządku w naszym kraju. Uważam, że są rzeczy ważniejsze i skuteczniejsze, które należy zmienić, a tabletki "po" są na ostatnim miejscu listy. I mam tu na myśli prawdziwą, skuteczną i bezstronną naukę o seksualności człowieka (wychowanie seksualne), obniżenie kosztów środków antykoncepcyjnych, a dopiero na samym końcu być może ułatwienie dostępu do środków "po". I fakt, że poliytcy próbują iść w kompletnie inną stronę (całkowity zakaz aborcji, opcja wprowadzenia klauzuli sumienia dla farmaceutów...) to jest prawdziwy problem. Polska nie jest idealna, ale szlag jasny mnie trafia, jak ktoś prównuje naszą sytuacje do sytuacji innych krajów, albo wypowiada się o systemach, o których nie ma pojęcia, czyli gada bzdury. [i po raz kolejny btw: kumpel poważnie skręcił sobie kostkę w UK, poszedł na ostry dyżur, bo tak to w pl działa, a tam mu powiedzieli że oni przyjmują TYLKO przypadki zagrożenia życia i musi poczekać do rana gdy to uda się do swojego lekarza rodzinnego....] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszędzie jest tak że ludzie czekają w kolejce, kobiety mogą mieć równie pilne sprawy, jakieś własne problemy i obawy. koleżanka autorki nie jest najważniejsza na świecie żeby ją wpuszczać od ręki bo pękła jej gumka. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny tak pomstujecie na lekarzy... a nie zdajecie sobie sprawy, ze jednak znaczna częsć sytuacji które opisujecie, to wina systemu opieki zdrowotnej w Polsce i tego, że na wszystkim się oszczedza- zaczynając od pacjenta. Co, lekarz ma z własnej kieszeni płacić za zlecone badanie/pracę poza godzinami swojej pracy, jeśli Fundusz nie zapłaci?
![]() Kolejna sprawa: jak się zaczyna współżycie, to trzeba się zastanowić i obczaić wszystkie opcje. Jak się nie wiem- sprawdzic. Gdyby koleżanka to zrobiła, to wiedziałaby, że Escapelle może wypisać każdy lekarz. Łącznie z weterynarzem. Więc mogła jechać na Izbę Przyjęć która aktualnie pełni dyżur i iść do jakiegokolwiek lekarza -> jeśliby nie chciał, ma obowiązek wskazać lekarza, który to zrobi. Ewentualnie zrobić tak jak pisze muszynianka - metoda YUZPE. Tylko trzeba podejść do sprawy współżycia i jego ewentualnych konsekwencji odpowiedzialnie, by o tym wszystkim wiedzieć. Dalej: co z ginekologiem, do którego chodzi koleżanka? No chyba że nie chodzi ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Uuuu.
Przez 34 lata mojego zycia oraz 15 lat posiadania dzieci nigdy przenigdy nie trafilam na kiepskiego/niekulturalnego/olewajacego lekarza ![]() ![]() Kolezanka chciala juz, teraz, natychmiast i za darmo, w dodatku nie posiadala nawet elementarnej wiedzy nt. jak to zalatwic ani nawet checi jej zdobycia. OMG, i Ty chcesz komus takiemu udostepniac hormony bez recepty ![]() Moze pani doktor nr 1 zalozyla, ze upiecze dwie pieczenie na jednym ogniu - pacjentka prywatna + nauczka dla pacjentki, ze za krotkowzrocznosc i brak wyobrazni placi sie i stresem, i w walucie tez ![]() ******************* notabene, czy ja dobrze widze: lamentujesz nad zacofaniem polskiej sluzby zdrowia, a kolezaneczka w XXI wieku nadal jedzie na gumkach?? yyy no badzmy konsekwentni ![]()
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chce się uprawiać seks to dobrze jest znać metody zabezpieczenia, także te po żeby takich kwiatków jak powyżej nie pisywać. Ja kilka lat temu jak byłam w potrzebie to nie miałam najmniejszych problemów z otrzymaniem recepty. Poszłam do najbliższego ośrodka, który przyjmował na NFZ w danej miejscowości (byłam wtedy na wakacjach), nie było tego dnia ginekologa to poszłam do ogólnego, powiedziałam, czego potrzebuje i bez zbędnych pytań lekarz przepisał mi receptę. Później tylko do apteki, tam też nie było problemu, bo tabletkę mieli na stanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:33.