|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Brak pomysłu na siebie- co dalej zrobić ze swoim życiem ?
Witam Was i proszę o pomoc, gdyż znalazłam się na takim etapie życia, że nie wiem co dalej ze sobą zrobić.
Mam 23 lata, w lipcu obroniłam pracę licencjacką. Studiuję zaocznie kierunek humanistyczny, który wybrałam pod wpływem sama nie wiem czego, jednak teraz twierdzę, że nie był to dobry wybór. Kierunek ten przez 3 lata nauki średnio mnie ciekawił, ale wyszłam z założenia, że skoro zaczęłam, to powinnam skończyć. Zapisałam się na studia mgr będące kontynuacją tego samego kierunku i ostatnio coraz częściej myślę, ze był to kolejny błąd. Przed rozpoczęciem magisterki zastanawiałam się , czy jest sens kontynuować kierunek, po którym i tak pewnie nie znajdę pracy i nawet nie mam pewności, czy chcę mieć z nim do czynienia w przyszłości. Finalnie uległam namowom rodziców, chłopaka, przyjaciół, że skoro zaczęłam to powinnam skończyć, że co mi po samym licencjacie itd... Jak wspominałam studiuję zaocznie, mieszkam z rodzicami, jednak za studia i wszystko co z nimi związane płacę sama. Moja praca nie jest w żaden sposób związana ze studiowanym kierunkiem. Jest to moja kolejna praca, a żadna z poprzednich nie miała związku z moimi studiami. Próbowałam załapać się na jakiś staż z urzędu pracy i kilka ofert dostałam - większość w sklepie, jedna w kwiaciarni... W mieście, w którym mieszkam, nie ma szans na znalezienie pracy po tym kierunku, a nawet biorąc pod uwagę wyprowadzkę do dużego miasta, to bez znajomości byłoby mi ciężko. Ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad swoim życiem i czuję, że to ostatni dzwonek, aby coś zmienić. Nie chcę koło 30 obudzić się z ręką w nocniku, bez dobrej pracy, dobrych studiów i perspektyw na przyszłość. Nie mam pojęcia, co robić dalej z moimi studiami - zakończyć je, czy kontynuować dalej mając świadomość, że to chyba jednak nie to, z czym chciałabym kiedyś związać życie? Nawet jeśli skończę aktualne studia, to jakie cv pokażę pracodawcy? Nie mam skończonych żadnych kursów, żadnych praktyk, nigdy ani przez jeden dzień nie pracowałam w swoim zawodzie, w sumie nie mam o tym bladego pojęcia, oprócz suchej wiedzy podawanej na uczelni. Chodzi mi po głowie całkowita zmiana kierunku. Myślałam o filologii angielskiej, bardzo lubię ten język i chciałabym rozwijać jego znajomość. Po co właściwie tu piszę ? Otóż potrzebuję Waszej rady, bo wiem, że jest tu wiele mądrych dziewczyn, które nie raz doradziły niejednej osobie. Jakie kierunki w obecnych czasach warto studiować? Wiem, że dużą popularnością cieszą się kierunki techniczne, jednak to u mnie odpada, bo przedmioty ścisłe zdecydowanie nie są moją mocną stroną. Pozostają mi studia humanistyczne, po których jak wiadomo o pracę jest ciężko, ale też nie wierzę, że każdy człowiek po takich studiach z góry skazany jest na bezrobocie. Co dalej robić ze sobą, ze swoimi obecnymi studiami? Jak dojść do tego, co właściwie chcę robić w życiu? Pomóżcie mi proszę, bo czuję, że życie ucieka mi przez palce i nie chcę dłużej tkwić w kiepskiej pracy, bez perspektyw na przyszłość. Chcę coś zrobić w swoim życiu, aby kiedyś do czegoś dojść, a w obecnym stanie niestety nie mam na to szans. |
|
|
|
|
#2 | |
|
.
|
Dot.: Brak pomysłu na siebie- co dalej zrobić ze swoim życiem ?
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno nie kontynuowałabym studiów, po których wiesz już , że nie będzie pracy, a za które sama płacisz, dla mnie to wywalanie kasy w błoto; już lepiej zainwestuj w naukę języka. I wiesz też, że te studia średnio ciebie interesują.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
moje zdanie robic to co cię interesuje inspiruje, tak zeby praca dala ci sile napedowa. probuj a sie dowiesz.w pracy spedzamy wiekszosc zycia, a zeby go nie marnowac warto robic cos co sie kocha .ale to tez zalezne od priorytetpw czy kasa czy satysfakcja za nieraz mniejsza kase.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
napisz jeszcze, jaki kierunek studiujesz
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Hym... ja licencjat mam z pedagogiki. Już na drugim roku zdałam sobie sprawę z tego, że był to błąd, ale dokończyłam je by mieć jakiś etap za sobą. Natomiast mgr robię z administracji. W moim wypadku akurat administracja ma związek z moją obecną pracą. Natomiast zaczęłam od stażu... potem prace interwencyjne i dopiero normalny etat, ale też nie za darmo, trzeba było podejść do konkursu. Jaki kierunek dokładnie kończysz?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
ja ci doradze odnosnie studiow - wnioskuje ze to 1 rok mgr. wiec jesli tak, to rzuc juz w tym momencie. ja na 1 roku mgr chcialam je rzucic. pomimo ze prace mam wlasciwie w zawodzie i studia sa fajne. dlaczego? bo nie widze sensu w nich, to nie pomoze mi znalezc lepszej pracy itp. a wydaje na to nie male pieniadze. pod wplywem otoczenia jednak zostalam i kontynuje. niestety teraz na poczatku 2 roku znalazlam sie w sytuacji w ktorej studia te wlasnie uniemozliwily mi pewna rzecz, ktora mogla bardzo zmienic moje zycie na lepsze. dlatego jeszcze bardziej zaluje ze wtedy na 1 roku ich nie rzucilam. ale to juz koncowka wiec dociagne. dlaczego to pisze? a no po to zeby uswiadomic ci, jesli w tym momencie czujesz ze to nie to - rzuc te studia. naprawde.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Jeśli chodzi o to, dlaczego nie zrobiłam nic w kierunku zdobycia doświadczenia w moim aktualnym zawodzie... Po pierwsze, w moim mieście po tych studiach byłoby mi ciężko gdziekolwiek się zahaczyć. Na drugim roku miałam obowiązkowe praktyki zawodowe i byłam we wszystkich możliwych miejscach, w których mogłam je odbyć , niestety wszędzie odsyłali mnie z kwitkiem. Finalnie miejsce do odbycia praktyk znalazłam w agencji 40 km ode mnie, przy czym ani raz na tych praktykach nie byłam - właściciel agencji zaproponował, że z dobrego serca wypełni mi niezbędne dokumenty i chętnie wziąłby mnie na praktyki, ale nie mają miejsca. Terminy goniły, więc przystałam na takie rozwiązanie i w ten oto sposób zdobyłam praktyki. Studiuję dziennikarstwo, jako specjalizację wybrałam reklamę i public relations. Przyznam szczerze, że sama nie wychodziłam z inicjatywą rozwijania się w tym zawodzie, ponieważ jak mówiłam, w trakcie studiów zdałam sobie sprawę, że to chyba jednak nie to i zwyczajnie nie miałam zapału. Pewnie zastanawiacie się teraz, dlaczego już wcześniej nie przerwałam studiów - żal mi było zmarnowanego czasu, wrzuconych w szkołę pieniędzy. Odczuwałam także presję rodziców, którzy uważają, że studia i mgr trzeba mieć, obojętnie jaki by to nie był kierunek. Koleżanka podpowiedziała mi , że moja uczelnia organizuje staże dla swoich studentów i mogłabym się o ten staż postarać. Tylko , jak wiadomo, staż ten byłby związany z obecnie studiowanym kierunkiem, no i musiałabym w dalszym ciągu studiować, a w chwili obecnej sama nie wiem co dalej z tym zrobić
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
To w dziennikarstwie i PR, nie ma pracy?
![]() Po co szłas na magisterskie, skoro juz po licencjacie wiedziałas, że to nie dla Ciebie? może warto zmienic kierunek, na taki, który będzie Cie satysfakcjonował, a nie tkwić na tym, który raz- nie daje Ci satysfakcji, dwa- mozliwości pracy.
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I kasa marna, chyba że zostaniesz drugim Lisem
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
No, tak, ale Autorka jest PR-owcem, zatem nie musi ograniczać sie do stricte dzienikarskiej pracy, a ma dośc szeroki wachlarz mozliwości.
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Sama chciałam iść na dziennikarstwo, ale uznałam, że nie ma to mniejszego sensu. A dlaczego? By zostać dobrym dziennikarzem, moim zdaniem, powinnaś pogłębić swoją wiedzę w jakimś konkretnym kierunku - kultura, sport, polityka itd., czyli najlepiej byłoby studiować coś, w czym chciałabyś się specjalizować. Natomiast praktyka dziennikarska (m.in. kursy, staże) stwarzają Ci możliwość poznania technik tego zawodu.
Podobno - podkreślam, podobno - niechętnie przyjmuje się do pracy absolwentów dziennikarstwa, dużo częściej są to osoby, które z zamiłowania świetnie piszą/ mają dryg itp., ale wykształceni są w innym/konkretnym kierunku. Moim zdaniem Twoim błędem było wybranie studiów magisterskich, które są kontynuacją dziennikarstwa. Skoro masz licencjat z dziennikarstwa trzeba było iść na coś innego, co by Cię zainteresowała, co by poruszało tematykę spraw, które są dla Ciebie istotne. Miałabyś i opanowaną teorię/praktykę dziennikarską, ale i to wykształcenie w danej dziedzinie.Ja na Twoim miejscu zrezygnowałabym z dziennikarstwa. Zaczekałabym, poszła na coś interesującego i uczyła się języków. Wtedy moim zdaniem będziesz miałą wachlarz możliwości. |
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
Możesz też dasz szansę dziennikarstwu - np. zgłaszając się do jakiegoś portalu internetowego, który zajmuje się czymś, co Cię interesuje albo do gazety lokalnej i zaproponować, że im napiszesz za darmo parę tekstów na jakiś temat?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za wszystkie porady
![]() Po co szłam na studia mgr? Jak pisałam w pierwszym poście, od początku miałam co do tego wątpliwości, ale uległam namowom bliskich mi osób, no i tak wyszło... Nie powinnam była słuchać, no ale teraz już po fakcie. Co do tego, że po moich studiach ciężko jest o pracę - w mieście, w którym mieszkam i w sąsiednich miastach praktycznie nie ma ofert pracy po moim kierunku - zarówno jako dziennikarz, czy jako PRowiec. Faktycznie najlepszym wyjściem byłoby zrezygnować z aktualnego kierunku. Jedyne, co mnie przed tym hamuje, to zmarnowany rok, tym bardziej, że z pewnych przyczyn zaczęłam studia dopiero rok po maturze. Tak więc robiąc sobie teraz rok przerwy, skończyłabym studia 2 lata później, niż powinnam... Z drugiej strony chodzi mi po głowie, aby zostać na obecnym kierunku i postarać się o zdobycie stażu, który załatwia szkoła. Może gdybym poznała mój aktualny zawód "od kuchni", to polubiłabym to trochę bardziej, niż dotychczas. Sama nie wiem , co robić, a czas goni Najgorsze jest to, że tak naprawdę sama nie mam na siebie pomysłu i nie wiem, co chciałabym robić w życiu i dlatego wybór odpowiedniego kierunku sprawia mi taki problem...
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Jakbym czytała o sobie
z tym, że mieszkam sama, moja praca też nie jest związana z zawodem....Również mam licencjat z dziennikarstwa, obecnie jestem na I roku magisterki - na tym samym kierunku. Przed podjęciem studiów byłam strasznie napalona, jednak z biegiem czasu mam coraz więcej wątpliwości. Mam praktykę w 3 miejscach, jednak wiem jakie są realia na dobrze płatną pracę w tym zawodzie. Dużo jest ogłoszeń, jednak w większości jest to praca w formie praktyk/ stażu - gdzie nie płacą. Chciałam iść też na inny kierunek na magisterke, jednak z tego co się orientowałam (i na te kierunki co chciałam w moim mieście) miałabym dużo różnic programowych do uzupełnienia... ehhh ![]() Mogłabym wiedzieć w jakim mieście studiujesz?? |
|
|
|
|
#17 |
|
jestę wieszczę
|
Witaj! Studiuję politologię. Moją specjalnością jest właśnie dziennikarstwo. Z zawodem mam kontakt od pierwszego roku studiów. Zaczęłam od pisania do lokalnej gazetki jednego artykułu na miesiąc. Obecnie jestem na trzecim roku i zaczynam pierwszą poważną pracę w gazecie.
Co mogę Ci doradzić, jeżeli jednak zdecydujesz się na pracę w zawodzie? Już teraz zgłoś się na wolontariat do redakcji/agencji PR/agencji reklamowej. Poszukaj też staży na portalach internetowych. Aha, i nigdy nie rób czegoś, czego chcą inni, a Ty tego nie czujesz.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
PR takich możliwości na pewno nie daje. Ile jest osób zatrudniających PR-owców? niewielu. Prezydent , premier, może niewielu polityków, niewiele gwiazd, jacyś prezydenci miast. A to wszystko mało.I oni decydują się na ludzi z doświadczeniem, nie sądzę żeby ryzykowali reputacją zatrudniając kogoś niedoświadczonego
|
|
|
#19 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:57.

Miałabyś i opanowaną teorię/praktykę dziennikarską, ale i to wykształcenie w danej dziedzinie.