Brak pomysłu na siebie- co dalej zrobić ze swoim życiem ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-20, 12:36   #1
Wielka niewiadoma
Przyczajenie

Brak pomysłu na siebie- co dalej zrobić ze swoim życiem ?

Witam Was i proszę o pomoc, gdyż znalazłam się na takim etapie życia, że nie wiem co dalej ze sobą zrobić.

Mam 23 lata, w lipcu obroniłam pracę licencjacką. Studiuję zaocznie kierunek humanistyczny, który wybrałam pod wpływem sama nie wiem czego, jednak teraz twierdzę, że nie był to dobry wybór. Kierunek ten przez 3 lata nauki średnio mnie ciekawił, ale wyszłam z założenia, że skoro zaczęłam, to powinnam skończyć. Zapisałam się na studia mgr będące kontynuacją tego samego kierunku i ostatnio coraz częściej myślę, ze był to kolejny błąd. Przed rozpoczęciem magisterki zastanawiałam się , czy jest sens kontynuować kierunek, po którym i tak pewnie nie znajdę pracy i nawet nie mam pewności, czy chcę mieć z nim do czynienia w przyszłości. Finalnie uległam namowom rodziców, chłopaka, przyjaciół, że skoro zaczęłam to powinnam skończyć, że co mi po samym licencjacie itd...
Jak wspominałam studiuję zaocznie, mieszkam z rodzicami, jednak za studia i wszystko co z nimi związane płacę sama. Moja praca nie jest w żaden sposób związana ze studiowanym kierunkiem. Jest to moja kolejna praca, a żadna z poprzednich nie miała związku z moimi studiami. Próbowałam załapać się na jakiś staż z urzędu pracy i kilka ofert dostałam - większość w sklepie, jedna w kwiaciarni... W mieście, w którym mieszkam, nie ma szans na znalezienie pracy po tym kierunku, a nawet biorąc pod uwagę wyprowadzkę do dużego miasta, to bez znajomości byłoby mi ciężko.

Ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad swoim życiem i czuję, że to ostatni dzwonek, aby coś zmienić. Nie chcę koło 30 obudzić się z ręką w nocniku, bez dobrej pracy, dobrych studiów i perspektyw na przyszłość.
Nie mam pojęcia, co robić dalej z moimi studiami - zakończyć je, czy kontynuować dalej mając świadomość, że to chyba jednak nie to, z czym chciałabym kiedyś związać życie?

Nawet jeśli skończę aktualne studia, to jakie cv pokażę pracodawcy? Nie mam skończonych żadnych kursów, żadnych praktyk, nigdy ani przez jeden dzień nie pracowałam w swoim zawodzie, w sumie nie mam o tym bladego pojęcia, oprócz suchej wiedzy podawanej na uczelni.
Chodzi mi po głowie całkowita zmiana kierunku. Myślałam o filologii angielskiej, bardzo lubię ten język i chciałabym rozwijać jego znajomość.

Po co właściwie tu piszę ? Otóż potrzebuję Waszej rady, bo wiem, że jest tu wiele mądrych dziewczyn, które nie raz doradziły niejednej osobie. Jakie kierunki w obecnych czasach warto studiować? Wiem, że dużą popularnością cieszą się kierunki techniczne, jednak to u mnie odpada, bo przedmioty ścisłe zdecydowanie nie są moją mocną stroną. Pozostają mi studia humanistyczne, po których jak wiadomo o pracę jest ciężko, ale też nie wierzę, że każdy człowiek po takich studiach z góry skazany jest na bezrobocie.

Co dalej robić ze sobą, ze swoimi obecnymi studiami? Jak dojść do tego, co właściwie chcę robić w życiu? Pomóżcie mi proszę, bo czuję, że życie ucieka mi przez palce i nie chcę dłużej tkwić w kiepskiej pracy, bez perspektyw na przyszłość. Chcę coś zrobić w swoim życiu, aby kiedyś do czegoś dojść, a w obecnym stanie niestety nie mam na to szans.
Wielka niewiadoma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 14:31   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Brak pomysłu na siebie- co dalej zrobić ze swoim życiem ?

Cytat:
Napisane przez Wielka niewiadoma Pokaż wiadomość
Witam Was i proszę o pomoc, gdyż znalazłam się na takim etapie życia, że nie wiem co dalej ze sobą zrobić.

Mam 23 lata, w lipcu obroniłam pracę licencjacką. Studiuję zaocznie kierunek humanistyczny, który wybrałam pod wpływem sama nie wiem czego, jednak teraz twierdzę, że nie był to dobry wybór. Kierunek ten przez 3 lata nauki średnio mnie ciekawił, ale wyszłam z założenia, że skoro zaczęłam, to powinnam skończyć. Zapisałam się na studia mgr będące kontynuacją tego samego kierunku i ostatnio coraz częściej myślę, ze był to kolejny błąd. Przed rozpoczęciem magisterki zastanawiałam się , czy jest sens kontynuować kierunek, po którym i tak pewnie nie znajdę pracy i nawet nie mam pewności, czy chcę mieć z nim do czynienia w przyszłości. Finalnie uległam namowom rodziców, chłopaka, przyjaciół, że skoro zaczęłam to powinnam skończyć, że co mi po samym licencjacie itd...
Jak wspominałam studiuję zaocznie, mieszkam z rodzicami, jednak za studia i wszystko co z nimi związane płacę sama. Moja praca nie jest w żaden sposób związana ze studiowanym kierunkiem. Jest to moja kolejna praca, a żadna z poprzednich nie miała związku z moimi studiami. Próbowałam załapać się na jakiś staż z urzędu pracy i kilka ofert dostałam - większość w sklepie, jedna w kwiaciarni... W mieście, w którym mieszkam, nie ma szans na znalezienie pracy po tym kierunku, a nawet biorąc pod uwagę wyprowadzkę do dużego miasta, to bez znajomości byłoby mi ciężko.

Ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad swoim życiem i czuję, że to ostatni dzwonek, aby coś zmienić. Nie chcę koło 30 obudzić się z ręką w nocniku, bez dobrej pracy, dobrych studiów i perspektyw na przyszłość.
Nie mam pojęcia, co robić dalej z moimi studiami - zakończyć je, czy kontynuować dalej mając świadomość, że to chyba jednak nie to, z czym chciałabym kiedyś związać życie?

Nawet jeśli skończę aktualne studia, to jakie cv pokażę pracodawcy? Nie mam skończonych żadnych kursów, żadnych praktyk, nigdy ani przez jeden dzień nie pracowałam w swoim zawodzie, w sumie nie mam o tym bladego pojęcia, oprócz suchej wiedzy podawanej na uczelni.
Chodzi mi po głowie całkowita zmiana kierunku. Myślałam o filologii angielskiej, bardzo lubię ten język i chciałabym rozwijać jego znajomość.

Po co właściwie tu piszę ? Otóż potrzebuję Waszej rady, bo wiem, że jest tu wiele mądrych dziewczyn, które nie raz doradziły niejednej osobie. Jakie kierunki w obecnych czasach warto studiować? Wiem, że dużą popularnością cieszą się kierunki techniczne, jednak to u mnie odpada, bo przedmioty ścisłe zdecydowanie nie są moją mocną stroną. Pozostają mi studia humanistyczne, po których jak wiadomo o pracę jest ciężko, ale też nie wierzę, że każdy człowiek po takich studiach z góry skazany jest na bezrobocie.

Co dalej robić ze sobą, ze swoimi obecnymi studiami? Jak dojść do tego, co właściwie chcę robić w życiu? Pomóżcie mi proszę, bo czuję, że życie ucieka mi przez palce i nie chcę dłużej tkwić w kiepskiej pracy, bez perspektyw na przyszłość. Chcę coś zrobić w swoim życiu, aby kiedyś do czegoś dojść, a w obecnym stanie niestety nie mam na to szans.
czemu nie pojdziesz na mgra systemem bolonskim na calkiem odrebny kierunek, ktory by uzupelnil obecne studia? ja bym sie nie pchala w kolejne studia (przynajmniej dzienne), ale zainwestowala w nauke jezyka i certyfikaty jezykowe. i druga kwestia - co zrobilas w kierunku zdobycia doswiadczenia w przyszlym zawodzie? dlaczego nie wybralas sie na jakis kurs doszkalajacy?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 14:36   #3
madana
Zakorzenienie

Na pewno nie kontynuowałabym studiów, po których wiesz już , że nie będzie pracy, a za które sama płacisz, dla mnie to wywalanie kasy w błoto; już lepiej zainwestuj w naukę języka. I wiesz też, że te studia średnio ciebie interesują.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 19:00   #4
lideria
Przyczajenie

moje zdanie robic to co cię interesuje inspiruje, tak zeby praca dala ci sile napedowa. probuj a sie dowiesz.w pracy spedzamy wiekszosc zycia, a zeby go nie marnowac warto robic cos co sie kocha .ale to tez zalezne od priorytetpw czy kasa czy satysfakcja za nieraz mniejsza kase.
lideria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 19:03   #5
Martii=*
Zadomowienie

napisz jeszcze, jaki kierunek studiujesz
Stary 2011-11-20, 19:12   #6
brownayes
Raczkowanie

Hym... ja licencjat mam z pedagogiki. Już na drugim roku zdałam sobie sprawę z tego, że był to błąd, ale dokończyłam je by mieć jakiś etap za sobą. Natomiast mgr robię z administracji. W moim wypadku akurat administracja ma związek z moją obecną pracą. Natomiast zaczęłam od stażu... potem prace interwencyjne i dopiero normalny etat, ale też nie za darmo, trzeba było podejść do konkursu. Jaki kierunek dokładnie kończysz?
brownayes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 19:52   #7
cyanide sun
Wtajemniczenie

ja ci doradze odnosnie studiow - wnioskuje ze to 1 rok mgr. wiec jesli tak, to rzuc juz w tym momencie. ja na 1 roku mgr chcialam je rzucic. pomimo ze prace mam wlasciwie w zawodzie i studia sa fajne. dlaczego? bo nie widze sensu w nich, to nie pomoze mi znalezc lepszej pracy itp. a wydaje na to nie male pieniadze. pod wplywem otoczenia jednak zostalam i kontynuje. niestety teraz na poczatku 2 roku znalazlam sie w sytuacji w ktorej studia te wlasnie uniemozliwily mi pewna rzecz, ktora mogla bardzo zmienic moje zycie na lepsze. dlatego jeszcze bardziej zaluje ze wtedy na 1 roku ich nie rzucilam. ale to juz koncowka wiec dociagne. dlaczego to pisze? a no po to zeby uswiadomic ci, jesli w tym momencie czujesz ze to nie to - rzuc te studia. naprawde.
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 21:26   #8
Wielka niewiadoma
Przyczajenie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeśli chodzi o to, dlaczego nie zrobiłam nic w kierunku zdobycia doświadczenia w moim aktualnym zawodzie... Po pierwsze, w moim mieście po tych studiach byłoby mi ciężko gdziekolwiek się zahaczyć. Na drugim roku miałam obowiązkowe praktyki zawodowe i byłam we wszystkich możliwych miejscach, w których mogłam je odbyć , niestety wszędzie odsyłali mnie z kwitkiem. Finalnie miejsce do odbycia praktyk znalazłam w agencji 40 km ode mnie, przy czym ani raz na tych praktykach nie byłam - właściciel agencji zaproponował, że z dobrego serca wypełni mi niezbędne dokumenty i chętnie wziąłby mnie na praktyki, ale nie mają miejsca. Terminy goniły, więc przystałam na takie rozwiązanie i w ten oto sposób zdobyłam praktyki.
Studiuję dziennikarstwo, jako specjalizację wybrałam reklamę i public relations.
Przyznam szczerze, że sama nie wychodziłam z inicjatywą rozwijania się w tym zawodzie, ponieważ jak mówiłam, w trakcie studiów zdałam sobie sprawę, że to chyba jednak nie to i zwyczajnie nie miałam zapału. Pewnie zastanawiacie się teraz, dlaczego już wcześniej nie przerwałam studiów - żal mi było zmarnowanego czasu, wrzuconych w szkołę pieniędzy. Odczuwałam także presję rodziców, którzy uważają, że studia i mgr trzeba mieć, obojętnie jaki by to nie był kierunek.

Koleżanka podpowiedziała mi , że moja uczelnia organizuje staże dla swoich studentów i mogłabym się o ten staż postarać. Tylko , jak wiadomo, staż ten byłby związany z obecnie studiowanym kierunkiem, no i musiałabym w dalszym ciągu studiować, a w chwili obecnej sama nie wiem co dalej z tym zrobić
Stary 2011-11-20, 21:48   #9
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wielka niewiadoma Pokaż wiadomość
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeśli chodzi o to, dlaczego nie zrobiłam nic w kierunku zdobycia doświadczenia w moim aktualnym zawodzie... Po pierwsze, w moim mieście po tych studiach byłoby mi ciężko gdziekolwiek się zahaczyć. Na drugim roku miałam obowiązkowe praktyki zawodowe i byłam we wszystkich możliwych miejscach, w których mogłam je odbyć , niestety wszędzie odsyłali mnie z kwitkiem. Finalnie miejsce do odbycia praktyk znalazłam w agencji 40 km ode mnie, przy czym ani raz na tych praktykach nie byłam - właściciel agencji zaproponował, że z dobrego serca wypełni mi niezbędne dokumenty i chętnie wziąłby mnie na praktyki, ale nie mają miejsca. Terminy goniły, więc przystałam na takie rozwiązanie i w ten oto sposób zdobyłam praktyki.
Studiuję dziennikarstwo, jako specjalizację wybrałam reklamę i public relations.
Przyznam szczerze, że sama nie wychodziłam z inicjatywą rozwijania się w tym zawodzie, ponieważ jak mówiłam, w trakcie studiów zdałam sobie sprawę, że to chyba jednak nie to i zwyczajnie nie miałam zapału. Pewnie zastanawiacie się teraz, dlaczego już wcześniej nie przerwałam studiów - żal mi było zmarnowanego czasu, wrzuconych w szkołę pieniędzy. Odczuwałam także presję rodziców, którzy uważają, że studia i mgr trzeba mieć, obojętnie jaki by to nie był kierunek.

Koleżanka podpowiedziała mi , że moja uczelnia organizuje staże dla swoich studentów i mogłabym się o ten staż postarać. Tylko , jak wiadomo, staż ten byłby związany z obecnie studiowanym kierunkiem, no i musiałabym w dalszym ciągu studiować, a w chwili obecnej sama nie wiem co dalej z tym zrobić
hmm a mozna spytac w jakim miescie?
Stary 2011-11-21, 04:01   #10
33owieczka
Zadomowienie

To w dziennikarstwie i PR, nie ma pracy?

Po co szłas na magisterskie, skoro juz po licencjacie wiedziałas, że to nie dla Ciebie? może warto zmienic kierunek, na taki, który będzie Cie satysfakcjonował, a nie tkwić na tym, który raz- nie daje Ci satysfakcji, dwa- mozliwości pracy.

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 08:11   #11
vainilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 33owieczka Pokaż wiadomość
To w dziennikarstwie i PR, nie ma pracy?

Po co szłas na magisterskie, skoro juz po licencjacie wiedziałas, że to nie dla Ciebie? może warto zmienic kierunek, na taki, który będzie Cie satysfakcjonował, a nie tkwić na tym, który raz- nie daje Ci satysfakcji, dwa- mozliwości pracy.
nie ma i nie będzie. bo co rok dziennikarstwo kończy kilka tysięcy osób, a gazet,programów etc. masz skończoną liczbę - i w cale nie tak dużą jakby się mogło wydawać.
I kasa marna, chyba że zostaniesz drugim Lisem

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 09:02   #12
33owieczka
Zadomowienie

No, tak, ale Autorka jest PR-owcem, zatem nie musi ograniczać sie do stricte dzienikarskiej pracy, a ma dośc szeroki wachlarz mozliwości.

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
Cytat
Cytat:

Stary 2011-11-21, 15:21   #13
CzerwonaKokarda
Zakorzenienie

Sama chciałam iść na dziennikarstwo, ale uznałam, że nie ma to mniejszego sensu. A dlaczego? By zostać dobrym dziennikarzem, moim zdaniem, powinnaś pogłębić swoją wiedzę w jakimś konkretnym kierunku - kultura, sport, polityka itd., czyli najlepiej byłoby studiować coś, w czym chciałabyś się specjalizować. Natomiast praktyka dziennikarska (m.in. kursy, staże) stwarzają Ci możliwość poznania technik tego zawodu.

Podobno - podkreślam, podobno - niechętnie przyjmuje się do pracy absolwentów dziennikarstwa, dużo częściej są to osoby, które z zamiłowania świetnie piszą/ mają dryg itp., ale wykształceni są w innym/konkretnym kierunku.

Moim zdaniem Twoim błędem było wybranie studiów magisterskich, które są kontynuacją dziennikarstwa. Skoro masz licencjat z dziennikarstwa trzeba było iść na coś innego, co by Cię zainteresowała, co by poruszało tematykę spraw, które są dla Ciebie istotne. Miałabyś i opanowaną teorię/praktykę dziennikarską, ale i to wykształcenie w danej dziedzinie.

Ja na Twoim miejscu zrezygnowałabym z dziennikarstwa. Zaczekałabym, poszła na coś interesującego i uczyła się języków. Wtedy moim zdaniem będziesz miałą wachlarz możliwości.
CzerwonaKokarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 16:06   #14
Buenaestrella
Rozeznanie

Możesz też dasz szansę dziennikarstwu - np. zgłaszając się do jakiegoś portalu internetowego, który zajmuje się czymś, co Cię interesuje albo do gazety lokalnej i zaproponować, że im napiszesz za darmo parę tekstów na jakiś temat?
Buenaestrella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 16:54   #15
Wielka niewiadoma
Przyczajenie

Dziękuję za wszystkie porady

Po co szłam na studia mgr? Jak pisałam w pierwszym poście, od początku miałam co do tego wątpliwości, ale uległam namowom bliskich mi osób, no i tak wyszło... Nie powinnam była słuchać, no ale teraz już po fakcie.
Co do tego, że po moich studiach ciężko jest o pracę - w mieście, w którym mieszkam i w sąsiednich miastach praktycznie nie ma ofert pracy po moim kierunku - zarówno jako dziennikarz, czy jako PRowiec.

Faktycznie najlepszym wyjściem byłoby zrezygnować z aktualnego kierunku. Jedyne, co mnie przed tym hamuje, to zmarnowany rok, tym bardziej, że z pewnych przyczyn zaczęłam studia dopiero rok po maturze. Tak więc robiąc sobie teraz rok przerwy, skończyłabym studia 2 lata później, niż powinnam...
Z drugiej strony chodzi mi po głowie, aby zostać na obecnym kierunku i postarać się o zdobycie stażu, który załatwia szkoła. Może gdybym poznała mój aktualny zawód "od kuchni", to polubiłabym to trochę bardziej, niż dotychczas.

Sama nie wiem , co robić, a czas goni Najgorsze jest to, że tak naprawdę sama nie mam na siebie pomysłu i nie wiem, co chciałabym robić w życiu i dlatego wybór odpowiedniego kierunku sprawia mi taki problem...
Stary 2011-11-21, 22:40   #16
Asseq
Raczkowanie

Jakbym czytała o sobie z tym, że mieszkam sama, moja praca też nie jest związana z zawodem....
Również mam licencjat z dziennikarstwa, obecnie jestem na I roku magisterki - na tym samym kierunku.
Przed podjęciem studiów byłam strasznie napalona, jednak z biegiem czasu mam coraz więcej wątpliwości. Mam praktykę w 3 miejscach, jednak wiem jakie są realia na dobrze płatną pracę w tym zawodzie. Dużo jest ogłoszeń, jednak w większości jest to praca w formie praktyk/ stażu - gdzie nie płacą.
Chciałam iść też na inny kierunek na magisterke, jednak z tego co się orientowałam (i na te kierunki co chciałam w moim mieście) miałabym dużo różnic programowych do uzupełnienia... ehhh

Mogłabym wiedzieć w jakim mieście studiujesz??
Stary 2011-11-21, 22:48   #17
Bananalama
jestę wieszczę

Witaj! Studiuję politologię. Moją specjalnością jest właśnie dziennikarstwo. Z zawodem mam kontakt od pierwszego roku studiów. Zaczęłam od pisania do lokalnej gazetki jednego artykułu na miesiąc. Obecnie jestem na trzecim roku i zaczynam pierwszą poważną pracę w gazecie.
Co mogę Ci doradzić, jeżeli jednak zdecydujesz się na pracę w zawodzie? Już teraz zgłoś się na wolontariat do redakcji/agencji PR/agencji reklamowej. Poszukaj też staży na portalach internetowych.

Aha, i nigdy nie rób czegoś, czego chcą inni, a Ty tego nie czujesz.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 09:45   #18
vainilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 33owieczka Pokaż wiadomość
No, tak, ale Autorka jest PR-owcem, zatem nie musi ograniczać sie do stricte dzienikarskiej pracy, a ma dośc szeroki wachlarz mozliwości.
PR takich możliwości na pewno nie daje. Ile jest osób zatrudniających PR-owców? niewielu. Prezydent , premier, może niewielu polityków, niewiele gwiazd, jacyś prezydenci miast. A to wszystko mało.I oni decydują się na ludzi z doświadczeniem, nie sądzę żeby ryzykowali reputacją zatrudniając kogoś niedoświadczonego

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 11:08   #19
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vainilla Pokaż wiadomość
PR takich możliwości na pewno nie daje. Ile jest osób zatrudniających PR-owców? niewielu. Prezydent , premier, może niewielu polityków, niewiele gwiazd, jacyś prezydenci miast. A to wszystko mało.I oni decydują się na ludzi z doświadczeniem, nie sądzę żeby ryzykowali reputacją zatrudniając kogoś niedoświadczonego
przede wszystkim agencje - pr, marketingowe, reklamowe itp. duzo jest mozliwosci. wymienione przez ciebie osoby to mniejszosc ktora pr-owcow wogole rzadko zatrudnia.
Stary 2011-11-22, 15:27   #20
33owieczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vainilla Pokaż wiadomość
Oj wiele, wiele firm zatrudnia dziś PRowców! Dobry PR to w tej chwili ważna kwestia, bo o klienta trzeba zabiegać. Ważne jest aby firma miałą dobry wizerunek, wówczas- więcej klientów jej zaufa. Powiedziałbym, że to nawet ważniejsze od dobrej reklamy (choć dośc często jest z nia ścisle splecione), bo reklam większośc ludzi ma poprostu dośc.

Przykład:
Cytat
Cytat:

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości