![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Czy to naprawdę brylanty?
Odrazu piszę, że nie znalazłam żadnego wątku który wyjaśnił by moje wątpliwości na ten temat.
Bardzo podobają mi się te kolczyki, pisze, że to brylanty, one są dosyć spore (jak na brylanty) i t za taką cenę, wydaje się troche podejrzane. Ta osoba nigdzie w komentarzach nie ma, że to nie są brylanty, ale nie chce ryzykować kupując je, żeby potem okazało się, że nie były tyle warte. Oto link do tej aukcji: http://allegro.pl/item535867007_zlot...mi_sztyft.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy to naprawdę brylanty?
Witaj
![]() ![]() wiec tak - diamenty warto kupowac tylko z certyfikatem wiec ja bym pisala do sprzedajacego czy daje.. poza tym cena to nie tylko wielkosc ale i kolor i czystosc - z tego co tam widze to chyba jakies H i I1 - to nie sa wysokie wartosci wiec moze dlatego tak tanio nie znam sie na cenach diamentow, ale przykladowo za swoj do obraczki zaplacilam 200zl za 2mm - tylko moze jest lepszej jakosci... nie pytalam ![]() edit: oczywiscie placil TZ, ale wszystko wybieramy razem poczawszy od zareczynowego pierscionka wiec mi sie walnelo ![]() Edytowane przez lookrecya Czas edycji: 2009-01-21 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Z jednej strony powinnaś poszukać w necie jaka to jest ta czystość l1 i barwa H, bo od tego zależą ceny. A z drugiej strony dziwne jest to, że nie dają certyfikatu?
Mój pierścionek zaręczynowy (odbiór osobisty) i obrączka (wysyłka) są z allegro, ale do obu dostałam certyfikat, więc mogę przypuszczać, że są oryginalne. Zresztą mąż mój mówił, że to miejsce z którego odbierał zaręczynowy było niesamowite. W budynku urzędu probierczego mieści się kilku jubilerów. Tam jest korytarz i drzwi z kamerami. Dzwoni się do drzwi, otwierają i wpuszczają do środka. Podobno jak TŻ wszedł to na stole właśnie mieli całą kupkę diamentów i w nich przebierali...
Edytowane przez KarmazynowyKamyk Czas edycji: 2009-01-21 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ech pracowac w takim miejscu - szczyt marzen
![]() zastanawiam sie czy moje laboratorium molekularne mialo by z nim jakies szanse gdybynawet bylo o kilka klas lepsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() Szukałam o tych barwach i czystościach diamentów, mam katalog z Apartu i tam z tyłu są wyjaśnione te oznaczenia i barwa H nie jest taka najgorsza, ostatnia to L i jest na rysunku taki żółtawy, a i czystość też nie jest z samego końca, stąd moje wątpliwości, więc chyba napiszę do tego sprzedającego i dam znać co odpisał. Jeśli jest certyfikat to już jest na 100% pewność ze to prawdziwy brylant? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie kupiłabym. Już pomijając wszystko inne, ten sprzedawca ma zbyt dużo negatywów i neutrali - przeczytaj, jeden z nich dotyczy właśnie wybranych przez Ciebie kolczyków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Czytałam nie tak zupełnie dawno, że 1g diamentu odpowiada wartości 3kg złota. Czyli jest 3000 razy droższy od złota.
Owszem, różne są czystości, barwy, jakieś wskaźniki związane ze szlifem, fluorescencją, milion innych, są diamenty naturalne i syntetyczne. Czemu nie jest napisane ile ma karat? (karatów? kogo czego... to się odmienia? ;P ) Czystość I1 to "Barely Visible Inclusions", czyli "trudno zauważalne nieuzbrojonym okiem błędy wewnętrzne i zewnętrzne od strony korony kamienia" czyli ciut daleko od ideału (według tej stronki: http://www.andrzejbaranowski.pl/diamenty.htm - całkiem sensowne opracowanie). Barwa H to "bliskie białych". Coś ta aukcja jakaś taka dziwna... Ale w sumie złoto 14-karatowe tylko, diamencik mały i średniej jakości. Na to, że to rzeczywiście diament masz tylko słowo sprzedawcy. Trochę mało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
może ja nie znam zwyczajów allegrowych, ale poważny sprzedawca chyba nie odpisuje na negatywne komentarze 'Po próbie rysa mi wyszła od noża. Jak się porysował to chyba jaja jakieś, że od długopisu. Żeby wymienić na inny rozmiar trzeba odesłać na swój koszt. Kolejny raz jaja se Pan robi sądząc że to moja wina, że Pan nie zna rozmiaru. ' itp ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Dostałam odpowiedź, oto ona:
"Nie mają certyfikatu, niestety. Są prawdziwe, ale nie są wysokiej klasy czystości. Choć niewidoczne gołym okiem - maja inkluzje." Muszę się jescze poważnie zastanowić nad zakupem, poczekam na jescze jakies opinie i sprobuje napisać do osób które je zamawiały. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
wiec - powinien miec certyfikat i o zadnych zarysowaniach - nawet nozem nie ma mowy, bo diament to "najtrwalszy naturalny material" - rozmumiem ze przy jakiejs obrobce ale nie od noza...........
ja bym sie nie zastanawiala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
CZytałam te komentarze. te rysy od noża to komentarz do brnsoletki i ona nawet nie była chyba ze srebra,a nie do kolczyków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
to był komentarz do jakiegoś sygnetu, mnie bardziej od treści uderzyła forma wypowiedzi - 'jaja pan sobie robi', 'jak mogłaś zostać babo oszukana' itd. porządny sprzedawca raczej nie powinien się zwracać do swoich klientów, nawet tych niezadowolonych z transakcji.
jeżeli nie daje certyfikatów - ja bym nie kupowała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Jestem prawie pewna
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja kiedyś kupowałam kolczyki duże, złote koła i u tego sprzedawcy - ceny duuużo niższe niż w sklepach, a złoto w 100% http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3826318
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
![]()
Bardzo brzydko zrobione korny( te łapki w których kamień siedzi), słaba próba złota, bardzo prawdopodobne że w stopie mogą być niezaciekawe dodatki typu nikiel na przykład, być może zdjęcia są słabe ale kolor jak na ta klasę za ciemny, myślę że to może być mossait ew. syntetyk inny- generalnie raczej odradzam szczególnie dla dziecka- może wypaść kamień albo wywołać uczulenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
A odpowiedzi sprzedawcy w komentarzach są poniżej jakiejkolwiek kultury. Nie kupiłabym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A przypadkiem nie ma obowiązku posiadania certyfikatu? Czy to dotyczy tylko obrotu surowymi, nieobrobionymi diamentami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Coś wyjątkowo tanio... swoją drogą brylanty dla dziewczynki???
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Poczytaj komentarze - normalnie ręce opadają...
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Racja, raczej nie bedę kupowała u tego sprzedającego, wole dołożyć trochę i kupić z certyfikatem (nawet po to żeby je póżniej bez problemu sprzedać)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Witam,
Sprawdź sobie te: kolczyki z brylantami Cena wyższa, ale 250 pln to chyba też nie majątek a mają certyfikat autentyczności YES i brylanty o masie 0.04 ct. Jakość wykonania też będzie na pewno lepsza - YES to solidna, znana firma. A kupowanie biżuterii na allegro nie wydaje mi się dobrym pomysłem - ale co kto lubi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Żeby była jasność: ja nie popieram kupowania diamentów na Allegro "bo taniej". Mimo wszystko znany jubiler rzeczywiście jest gwarancją oryginalności użytego materiału. Ale nie zawsze jest gwarancją najwyższej jakości, niestety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Narazie na allegro nie bede kupowac, poczekam, znalazłam taką strone z bizuteria Infinity i chyba tam kupie, a jeszcze jak sie zostanie konsultantka to sa rabaty, ale musze troche poczekac
![]() Szukałam tez na ebayu kolczykow z brylantami i trafiłam na taka kategorie z nieoprawionymi brylantami i tam oferty (glownie z niemczech sa bardzo tanie), z tego co sie orientuje w tym jezyku ( a slabo umiem) to pisze ze prawdziwe, moze by zobaczyla osoba ktora potrafi niemiecki. Co o tym sadzicie? http://cgi.ebay.pl/1-ECHTER-NATURLIC...1%7C240%3A1318 http://cgi.ebay.pl/BLAUER-DIAMANT-1-...1%7C240%3A1318 http://cgi.ebay.pl/0-01-CT-DIAMANT-W...1%7C240%3A1318 http://cgi.ebay.pl/ECHTER-DIAMANT-WE...1%7C240%3A1318 http://cgi.ebay.pl/2x-0-01-CARAT-BEZ...1%7C240%3A1318 Edytowane przez Zielone_korale Czas edycji: 2009-01-23 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
nikt nic nie wiem na temat aukcji do ktorych linki podalam wyzej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Podpisuję się pod opinią z YES - mam od 3 lat zawieszkę z kamykami i wygląda prawie tak samo jak w dzień zakupu
![]()
Agnieszka Edytowane przez RoksiSK Czas edycji: 2009-01-28 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Brylanty to to są na 100%. Dziwi mnie, że osoby, które siedzą w jubilerce już jakiś czas nie znają dwóch podstawowych pojęć:
BRYLANT - styl szlifu kamiani, szkła itp, ładnie rozpraszający światło. Brylant to nawet cyrkonia -szkło oszlifowane w ileś tam fasadowy szlif. DIAMENT - kamień szlachetny, kryształ węgla. Może spróbujcie to rozrózniać od dzisiaj, dziewczynki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Istnieje wiele odmian szlifu brylantowego, można owszem szlifować inne kamienie, ale wówczas dodaje się do nazwy nazwę szlifu. "Oryginalna" nazwa BRYLANT odnosi się wyłącznie do okrągłego diamentu o szlifie brylantowym. Cukiereczek zapamięta? Ślicznie ![]() Buziaczki ![]() Aha, a czy to z tej aukcji to jest w ogóle diament - sprawa dyskusyjna. Zatem to "coś" może jest kamyczkiem o szlifie brylantowym, tylko diabli wiedzą jakim kamyczkiem i którym rodzajem szlifu... Edytowane przez clementinne Czas edycji: 2009-01-29 o 17:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dobrze powiedziane clementinne
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Ceny bardzo niskie, mozna by kupic, ale jesli to ma byc jakis tam kamyczek tylko o szlifie brylantowym to szkoda pieniedzy na taki eksperymenty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
"Okazjonalna" aukcja Allegro-czy kupić?
Witam!
Chciałabym kupić siostrze na 18 jakiś prezent. W związku z ograniczonym budżetem myślałam nad srebrnym pierścionkiem (koszt ok.50-70 zł w sklepie). Jednak przejrzałam allegro i natrafiłam na bardzo tanią ofertę. Można mieć za 100 zł z przesyłką łańcuszek, bransoletkę, kolczyki i pierścionek. Bardzo spodobały mi się te wyroby, ale są one wykonane z dziwnego srebra (może nie srebro:?), mianowicie: 925 Sterling Silver Layered. W aukcji jest napisane tak:
"Materiał 925 Sterling Silver Layered Z informacji od producenta wynika, iż jest to gruba warstwa srebra łączona, specjalną metodą termiczną, z rdzeniem z białego mosiądzu. Takie połączenie posiada kilka ważnych zalet: Wyroby są: - zdecydowanie tańsze niż z litego srebra - bardziej plastyczne i wytrzymałe (samo srebro jest kruchym metalem) - wizualnie nie różnią się od litego srebra - wybita próba 925 świadczy o ich dobrej jakości (w przypadku wyrobów posrebrzanych cienką warstwą srebra, nie ma bitej próby)" Chciałabym się dowiedzieć , czy jest to srebro, czy tani bubel z zawyżoną ceną. Dodaje zdjęcia. Co myślicie o tym komplecie i czy się wogole opłaca? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.