|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
"Ten zapach pasuje do mnie" co to znaczy?
Z trudem wymyśliłam tytuł
![]() Wątek zainspirowany pojawiającymi się często sformułowaniami: "W tym zapachu czuję się sobą." "Te perfumy do mnie pasują." "Ten zapach jest taki mój." Co to dla Was znaczy? Jak odczuwacie, że coś jest Wasze? To dopada od razu, czy przeprowadzacie dłuższe testy? Czy zapach może pasować do osoby, czy powinien pasować do okoliczności? Chętnie poczytam jak to u Was jest ![]()
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2012-03-16 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: "Ten zapach pasuje do mnie" co to znaczy?
Wdycham i czuję idealną harmonię
![]() Zapach ma pasować do mnie, no bo np. okoliczności mojej pracy, hm, czy jest zapach, który do tego pasuje? ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Zapach pasuje do mnie, kiedy czuje się w nim dobrze, po prostu
![]() ![]() ![]() Aaaaaa, to że zapach jest mój, dopada mnie od razu ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Julie_K Czas edycji: 2012-03-16 o 10:47 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zapach jest mój wtedy gdy spełnia dwa kryteria: po pierwsze muszę uważać, że jest piękny. Musi przystawać do mojej estetyki bo nie chcę pachnieć czymś, co mi się po prostu nie podoba. Ale to jeszcze mało, znam wiele pięknych zapachów a tylko nieliczne z nich są "moje"- perfumy poza moim gustem muszą przystawać do zapachu mojego ciała, muszą stanowić przedłużenie mojej naturalnej woni, nie być przebraniem, kostiumem, pozą a miękko moszczącym się na skórze czarem, nienużącym, niemęczącym, niekrępującym ruchów.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
mój zapach to taki, który kojarzy mi się po prostu ze mną
![]() ![]() drugim moim zapachem, ale w inny sposób jest Coco EDP. gdy się nim perfumuję to dosłownie świat się na chwilę zatrzymuje i czuję jakbym była tym zapachem, a on był mną. wdycham go i czuję niebo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Mój - czyli taki, który akurat oddaje mój nastrój, samopoczucie, nawet styl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Panaroja
|
A ja mam właśnie cały czas problem z tytułowym pytaniem
![]() ![]() Jakoś nie jestem w stanie "stopić się " z zapachem - zresztą mam zmienne upodobania i ten sam zapach jednego dnia mam chęć nosić , drugiego mi zgrzyta ![]() W związku z tym straciłam nadzieję na odnalezienie signature scenta i umiłowanego jednego zapachu i nawet nie zamierzam próbować więcej ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
ja bym każde z tych pytań inaczej zinterpretowała
![]() zapach pasuje do mnie - znaczy dla mnie właśnie że stapia sie ze skórą, czują go raczej inni niż ja sama i odbierają jako zapach naturalny. mam taki jeden przy czym mam na niego ochotę raczej sporadycznie czuję się sobą - odzwierciedla osobowość, ale też aktualny nastrój i pasuje do okazji; może nawet pomaga być w tej roli w której aktualnie chcę się znajdować; takich mam całkiem sporo taki mój - lubię zapachy z nietypowymi nutami, których na ulicy się nie spotka; czasami znajduję taką nietypową nutę, która dodatkowo mi się podoba i wtedy powstaje miłość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Oprócz wyczerpującej poprzedniej wypowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Jedynym zapachem do tej pory, który jest faktycznie moją drugą skórą i tak się czuję nosząc go (stapia się ze mną, stanowi jedność, nie żyje własnym życiem) jest HP.
Z resztą różnie, niektóre perfumy doskonale na mnie leżą, jednak czuję że są " nie moje" zarówno charakterologicznie! (tak, jestem przekonana że zapachy mają charaktery), jak i przekazem (otoczenie otrzymuje ode mnie wiadomość nastroju jaki mam zakładając dany zapach). Jest wiele zapachów, które są "nie moje", ale cenię i lubię i zakładam, wręcz po to by poczuć się kimś innym. Dodać składnik do siebie nowy składnik charakteru, założyć nakładkę osobowościową. I dlatego też świat perfum jest tak cudowny, pozwala nakładać i urozmaicać przebrania!
"Powiedział, że przypominam mu jego zmarłą żonę. Oby z czasów, kiedy jeszcze żyła." Allen [I][COLOR=sienna]Poluję: ] Le Labo Patchouli, Le Labo Another 13, Arancia di Sicilia Perris, CdG Odeur 53, Tom Daxon Iridium Kliknij dla głodnych Zwierząt: www.pustamiska.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam problem z pytaniem
![]() Określam zapachy raczej jako "moje" i "nie moje" - moje to te, które mnie zachwycają, uwielbiam nosić, i muszę mieć. Wybór zależy od nastroju, okazji, pogody - ale każdy jest doskonały w każdym calu. Trudno mi określić, czy do mnie pasują. Wiem na pewno, że z racji postury nie pasuje mi mini a'la lambada i baletki - ale czy pasuje mi np. Chergui?? Chociaż, mam tak dalece w poważaniu co mi pasuje, że gdybym tylko w tej lambadzie czuła się komfortowo, to bym nosiła ![]() Zapachy "nie moje" - cała reszta; czyli te, które doceniam, ale nie mam ochoty nosić, neutralne - "ładne", "dziwne" itp - i paskudztwa wywołujące traumę. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Taki zapach jest moją aurą. Kiedy go używam jestem do końca sobą, jest jak część mnie, ale i poza mną, jest moim dopełnieniem, bez niego jestem niekompletna. Choć jestem wierna kilku zapachom, to ciągle szukam czegoś nowego, podniecającego, albo wyciszającego, co będzie moją aurą na dziś i jutro, ale pojutrze - ? Nigdy nie będę identyfikować się z jednym zapachem, bo skoro ja się zmieniam, albo zmienia się mój strój, nastrój, pora roku, wygląd, charakter, to i coś, co mnie dopełnia do całości nie może być czymś niezmiennym. Jeśli zaś kiedykolwiek znajdę taki zapach, to będzie koniec świata. Mojego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
U mnie sprawa jest nieco bardziej skomplikowana
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja muszę zapach czuć od siebie - niekoniecznie w natężeniu porażającym, ale jeśli po prostu zbyt szybko przestaję go czuć - rezygnuję z niego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja mam kilka takich zapachów, które mi się bardzo podobają, w których czuję się dobrze, które mi pasują i którymi lubię się otaczać, ba można powiedzieć że mam nawet swój signature scent który lubię najdłużej i przetrwał on wzloty i upadki innych perfum.
Ale nie uważam jeszcze że znalazłam swój taki prawdziwie swój zapach, który byłby jak druga skóra. Szukam takich perfum które rzuciłyby mnie na kolana i o których mogłabym powiedzieć że są prawdziwie moje ale jakoś nie znajduję ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to zapach który współgra i podbija naturalny zapach mojej skóry. Jest ich tylko kilka
1. AA Herba Fresca mój SS , nikt nigdy nie zgadł że to tym obrzydliwym odświeżaczem do "kiblela" pachnę ![]() 2. AA Mandarine -Basilic idealnie podbija zapach mojej skóry , idealnie się z nim łączy , mąż często mówi pachniesz sobą , nie orientuje się że się czym wypachniłam . 3. Gucci Envy tez znowu nie stapia się z moim naturalnym zapachem , wchodzi z nim w przedziwna interakcję, która mnie zachwyca ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
grozi wypollizowaniem
|
dla mnie zapach moj to taki zapach w ktorym sie czuje bardziej sobą niz bez niego
![]() immymi słowy to zapach ktory podkresla te moje cechy osobowości ktore na co dzien są w jakis sposób tłumione ![]() no tom powiedziala ![]() oprócz tych zapachow najmojszych sa po prostu te w ktorych sie czuje dobrze i je noszę, oraz te ktore mi sie podobają ale nie mogę ich nosic bo jakos odemnie odstająą (np czekoladowe, kadzidła) i na koniec musze pwoeidziec ze zapachy najmojsze uzywam raczej zadko-najczęsiej uzywam tych ktore mi sie podobają i czuje sie w nich dobrze
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Zgrywa sie po prostu z moja osobowoscia, z moim charakterem , z tym kim w danej chwili jestem
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | ||||
Rozeznanie
|
Miałam napisać kilka słów, ale przeczytałam wszystkie posty i zauważyłam, z iloma z nich się zgadzam.
![]() ![]() Najbardziej zgadzam się z Rybą: Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Faktem jest, że trudno opisać coś tak ulotnego i maksymalnie względnego. Poszłam na łatwiznę, co? ![]()
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Mój zapach to ten, który mnie zachwyci natychmiast po 1 teście i zachwyca za każdym razem, jak go używam
![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda, że nie znam tego uczucia.
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
zastanawiam się, czy coś z mojej półeczki mnie zachwyciło tak od razu...chyba, żeby jako pierwszy liczyć test globalny, nie tylko niuchanie z nadgarstka
![]() A np FdB - na początku mi się wręcz niezbyt podobały..dopiero po jakimś czasie przyszedł zachwyt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Ja mam 2 - RM i Chergui
![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
"Moje zapachy", poza tym, iż muszą mnie się podobać, dobrze układać się na skórze, to muszą mieć jeszcze 3 cechy:
- nie mogą mieć ogona - powinny być przyzwoicie intensywne - muszą żyć własnym życiem. Te najbardziej "moje" nigdy nie były miłością od pierwszego powąchania. Coraz częściej łapię się na tym, że te które zachwycają mnie przy pierwszym teście - później mnie rozczarowują. Niewiele jest takich naprawdę "moich zapachów" a ten idealny jeszcze nie powstał. Ale skoro Mugler wypuścił już Aliena bez ogona, to mam cichą nadzieję, iż kiedyś, ktoś pod jego skrzydłami, stworzy mój idealny zapach. ![]()
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Da, mam ze 4 takie zapachy: Platynowy, Aventus, Pustynia Marokańska i Opus V (2 ostatnie poznane stosunkowo niedawno).
Ale u mnie zachwyt nad zapachem to za mało żebym mógł powiedzieć, że to moje pachnidło. Dla mnie ważne jest jeszcze czy identyfikuję się z danym zapachem, czy pasuje do mnie w 100%, do mojej osobowości (chyba najważniejsze), charakteru, stylu bycia. Platynowy to moja pierwsza i jak na razie największa miłość do tego signature scent (najczęściej znajomi kojarzą mnie z tym Chanelem), ale paradoksalnie nie jest to mój zapach. Dlaczego? Bo to zapach lekki, piękny i bardzo przyjemny. Do mnie pasuje coś cięższego, trudniejszego w odbiorze, niekoniecznie powszechnie lubianego, zadziornego, wrednego, dla niektórych paskudnego. I taki jest Versace The Dreamer, to mój zapach w 100%. I tu kolejny paradoks, wcale go nie uwielbiam, bardzo go lubię, głównie za to, że jest indywidualistą z charakterem, za jego inność. Edytowane przez 3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 Czas edycji: 2012-03-20 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.