łupież? help:( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-01, 08:33   #1
honey87
Raczkowanie

Cool

łupież? help:(

hej
mam od pewnego czasu pewien problem z włosami. Włoski mam kręcone, farbowane od 3 lat na ciemny kolor... Od ok.miesiąca nie mogę pozbyć się dziwnego, białego pyłku, który jest usadowiony na włosach, mniej więcej 3 cm od skóry głowy. Tzn. Można go zauważyć tuż przy skórze oraz 3 cm od. Nie mam pojęcia czy to łupież, czy to jakieś uczulenie od jakiejś odżywki czy szamponu? Dodam, że jak chcę pojedynczy pyłek "zdjąć" to muszę się nieźle natrudzić, bo mocno przylega do włosa.
Obecnie używam szamponu loreal do farbowanych
Odżywki mr potters aloes do spłukiwania
czasami dodatkowo odżywki nivea do kręconych
i na odżywienie odżywki joanny z apteczki babuni, miód i mleko

Jak pozbyć się tego świństwa? pomocy
honey87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 09:42   #2
8d6bb8e295b6f8a6661e98cda8040e22ff42086f_6577a3bfbbbd4
Konto usunięte

Dot.: łupież? help:(

szampon przeciwłupieżowy
8d6bb8e295b6f8a6661e98cda8040e22ff42086f_6577a3bfbbbd4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 09:55   #3
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Nie każdy "pyłek" to łupież.
Podaj, proszę, skład szamponu oraz od kiedy stosujesz te kosmetyki. Może któryś z nich wprowadziłaś niedawno?
Jak długo używasz tego szamponu? Jak zachowuje się skóra głowy?
Czy na pewno nie nakładasz na włosy nic więcej? Żadnej pianki, żelu, gumy, pasty?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 16:18   #4
honey87
Raczkowanie

Fakt, że szampony raz po raz zmieniam.. więc nie potrafię określić, czy to od tego szamponu loreala...bo wcześniej używałam gliss kur z keratyną i też miałam ten problem. Dlatego kupiłam loreala... myślałam, że gliss kur mnie uczulił, czy coś.. no ale problem nie znikł po zmianie szamponu do stylizacji używam balsamu nivea! i nic więcej...
Nie chciałabym katować włosów szamponem przeciwłupieżowym:/ ale chyba nie mam innego wyjścia Bo włoski dość szybko przetłuszczają się przy głowie (w 3 dniu już muszę głowę umyć bo czuję dyskomfort), z kolei przy całej długości są dość suche..
ehh..te loki..same problemy z nimi*

p.s
skład elseve zapożyczony z wizażu
Skład: aqua, sodium laureth sulfate, disodium cocoamphodiacetate, dimethicone, sodium chloride, cetyl alcohol, hydroxypropyltrimonium chloride, cocamide mipa, sodium methylparaben, dmdm hydantoin, sodium hydroxide, phenoxyethanol, ppg-5-ceteth-20, ethylhexyl methoxycinnamate, ethylparaben, propylene glycol, propylparaben, isobutylparaben, carbomer, methylparaben, butylparaben, zapach. c18619/1

Stary 2012-02-04, 10:37   #5
Eloe77

To wszystko dośc silne szampony, więc nie dziwię się, ze loki masz wysuszone. Zerknij do naszej pigułki (link w moim podpisie), tam znajdziesz wyjaśnienie dlaczego.
Te same substancje mogą być powodem kłopotów ze skórą.
Dlatego chciałabym wiedzieć, jak sama skóra się zachowuje
Dodatkowo wiele szamponów zawiera polimery, które, tracąc swoje właściwości, odklejają się w postaci białych lub przeźroczystych płatków. Balsam Nivea również...
Jeśli płatki sa na włosach, a nie na skórze, to oznacza, że najprawdopodobniej pochodza one z produktów, które nakładasz.
Polimery są w produktach po to, by łatwiej było je rozprowadzić i by można było rozczesać włosy. Ale to nie szampon ma pomóc w rozczesywaniu, ale odżywka. Ta, któej używasz, jest za słaba w zestawie z ostrymi szamponami. A dokładnie takich używasz. Być może poliemrów jest już na włosach tak dużo, że zaczynają się łuszczyć. czas sie ich pozbyć.

Musze odesłać Cię do pigułki, nie ma sensu pisać tego samego ponownie. Tam masz wszystko zebrane.
Na początek umyłabym włosy szamponem bez tych substancji - choćby Barwą którąkolwiek czy dzięciećym Johnson&Johnson. Potem zrezygnowałabym całkiem z tych szamponów na rzecz delikatniejszego (przeciwłupieżowe są również ostre, tylko jeden jest na delikatniejszym detergencie), choćby Hippa czy Babdreama. Będą plątać, ale odżywka poradzi sobie z włosami.
Dopiero gdy po kilku myciach problem nie zniknie, sięgnęłabym po przeciwłupieżowy.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-06, 16:13   #6
honey87
Raczkowanie

dziękuję za tak obszerną odp bardzo pomocna
Muszę przyznać, że od razu podejrzewałam, że to wina szamponów! W sobotę umyłam włoski szamponem bambino, później nałożyłam odżywkę mr potters i joanna - miód mleko, na koniec balsam nvea do stylizacji i jak narazie wszystko ok co najważniejsze nie swędzi mnie skóra głowy, a tych białych płatków nie ma

więc chyba obędzie się bez szamponu przeciwłupieżowego

p.s Jeżeli balsam nivei ma tyle tych "złych " składników, czego mogłabym używać do stylizacji? bo nie przepadam za piankami, ponieważ włoski są po nich sztywne:/
Stary 2012-02-06, 18:17   #7
pussynka
Raczkowanie

Najlepiej zrób sobie żel lniany.
2 łyżki siemienia lnianego niemielonego zalej szklanką wrzątku, pogotuj mieszając kilka minut. Odcedź na sitku i schowaj do lodówki. Po 12 h masz gotowego "gluta" lnianego na włoski, którego uzywasz jak żelu do włosów.
Tylko pamiętaj przechowywyać w lodówce, bo szybko sie psuje.
pussynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-07, 16:35   #8
honey87
Raczkowanie

wow.. nie wiedziałam, że można sobie samemu zrobić żelik hehe.. jestem małym leniuchem i wolałabym coś gotowego..ale jeśli nic nie znajdę, to wypróbuję dziękuję!
Stary 2012-02-07, 16:50   #9
mimi91
Wtajemniczenie

honey87, mam dokładnie ten sam problem Też to jest właśnie drobny pyłek, który utrzymuje się 1-2cm od skalpu. Męczy mnie to dziadostwo strasznie... Próbuję już wszystkiego: przez szampony przeciwłupieżowe, zwykłe szampony, BD czy same odżywki.. Nic
Żadnego kosmetyku nie "trzymam się" dłużej, bo jak po 2-3 myciach nie widzę poprawy to przechodzę na kolejny (tak, bardzo niecierpliwa jestem :/).
Nie suszę, nie prostuję, używam na końce tylko odżwyki b/s z Joanny i wlaśnie żelu lnienego.
Dziś zrobiłam eksperyment, którego jeszcze nie robiłam nigdy: nałożyłam Vatikę kokosową na skalp i włosy na 2 godz i zmyłam Issaną. Teraz jest plunking, zobaczymy co będzie za parę godzin i jutro..

mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-08, 08:33   #10
honey87
Raczkowanie

Mnie naprawdę pomógł szampon bambino! radzę spróbować włosy myłam w poniedziałek, dziś jest środa, a pyłku na razie nie ma! Kusi mnie tylko zmiana produktu do stylizacji, skoro balsam nivea zawiera w sobie te polimery, o których pisała Eloe77
Stary 2012-02-09, 16:53   #11
mimi91
Wtajemniczenie

w takim razie spróbuję, zobaczymy jakie będą efekty

mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-09, 18:53   #12
Eloe77

Cytat:
Napisane przez honey87 Pokaż wiadomość
więc chyba obędzie się bez szamponu przeciwłupieżowego

Cytat:
p.s Jeżeli balsam nivei ma tyle tych "złych " składników, czego mogłabym używać do stylizacji? bo nie przepadam za piankami, ponieważ włoski są po nich sztywne:/
Wszystkie "złe" składniki zmyjesz szamponem z siarczanem, a jeśli będziesz regularnie oczyszczać szamponem bez polimerów, to nie ma szans na nabudowanie.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-11, 17:30   #13
honey87
Raczkowanie

A jaki szampon ma w składzie siarczan?
Dziś zauważyłam kilka białych płatków na włoskach.. pewnie od balsamu nivea:/ bo główka czysta no i nie swędzi mnie po tym szamponie bambino więc to chyba będzie mój ideał hehe..

Muszę pomyśleć nad zmianą metody stylizacji....
Stary 2012-02-13, 09:26   #14
honey87
Raczkowanie

Pyłek znów się pojawił:/ eh.. za bardzo się pośpieszyłam z radością.. i teraz mam! ale i tak wydaje mi się, że to jest jakaś pozostałość po jakiejś odżywce lub tym balsamie nivea... bo skóra głowy nadal czysta, nie przetłuszczona.
Stary 2012-02-24, 15:38   #15
kini697
Raczkowanie

a może to od farby! czasami od dłużego stosowania jednej sie tak dzieeje!!
kini697 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości