Problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-13, 22:35   #1
Anieta1989
Przyczajenie

Problem

Mówi że mnie kocha i wiem że tak jest zaręczyliśmy się ale on wciąż twierdzi że nie jest gotowy na małżeństwo, gdy pytam się dlaczego nie potrafi mi odpowiedzieć nic po za tym że się boi, tylko czego to już nawet on nie wiem. Jesteśmy razem od 2 lat, mieszkamy razem dotąd myślałam że to tylko dlatego nie chce ślubu bo nas nie stać i to rozumiem chce poczekać właśnie zaczęłam pracę on też pracuje tyle że mamy właściwie on ma spore długi których na pewno nie da się spłacić w ciągu roku czy nawet obawiam się dłużej... Nie wiem co mam o tym myśleć. Kocham go ale rani mnie to co mi mówi... Stwierdził że ja to bym chciała żyć tylko miłością ale wcale tak nie jest wiem jak ważne są pieniądze i jak ciężko jest ogólnie nie jestem głupią gówniarą a czasami myślę że za taką mnie ma.

Piszę z nowego kąta bo chce waszych opinii konkretnie co do tego problemu.

Proszę podbudujcie mnie jakoś bo coraz bardziej mnie to gnębi i nie daje spokoju
Anieta1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 22:46   #2
just_me
Zadomowienie

Dot.: Problem

Cytat:
Napisane przez Anieta1989 Pokaż wiadomość
Mówi że mnie kocha i wiem że tak jest zaręczyliśmy się ale on wciąż twierdzi że nie jest gotowy na małżeństwo, gdy pytam się dlaczego nie potrafi mi odpowiedzieć nic po za tym że się boi, tylko czego to już nawet on nie wiem. Jesteśmy razem od 2 lat, mieszkamy razem dotąd myślałam że to tylko dlatego nie chce ślubu bo nas nie stać i to rozumiem chce poczekać właśnie zaczęłam pracę on też pracuje tyle że mamy właściwie on ma spore długi których na pewno nie da się spłacić w ciągu roku czy nawet obawiam się dłużej... Nie wiem co mam o tym myśleć. Kocham go ale rani mnie to co mi mówi... Stwierdził że ja to bym chciała żyć tylko miłością ale wcale tak nie jest wiem jak ważne są pieniądze i jak ciężko jest ogólnie nie jestem głupią gówniarą a czasami myślę że za taką mnie ma.

Proszę podbudujcie mnie jakoś bo coraz bardziej mnie to gnębi i nie daje spokoju
wiesz mnie się wydaje, ze chodzi o kase. Bo dla faceta jest bardzo ważne to, żęby potrafił utrzymać swoją rodzinę. My kobiety tego nie rozumiemy. A oni sobie to biorą za punkt honoru. Piszesz, ze ma długi, więc nie stać go na rodzinę, nawet jeśli ta rodziną bylabys na razie tylko Ty (bez dziecka). Nie potrafi zabezpieczyć Was materialnie, wiec pewnie czuje, ze jeszcze nie jest gotowy na męża. Tak bardzo Ci się spieszy z tym slubem? Poczekaj troche. Przeciez, jeśli macie byc ze sobą to bedziecie. Facet CI nie ucieknie

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ----------

wiesz, może on nie chce takiego byle jakiego ślubu byleby tylko był. Dla faceta to tez bardzo ważny dzień w życiu. Może mu smutno, ze nie potrafi zarobić nawet na własny ślub, myśle ze nie powinnas naciskać, dopóki przynajmniej częściowo nie wyjdzie na prostą. No chyba ze chcesz mieć zakompleksionego męża. Takie jest moje zdanie
uzależnianie się od nich jest... głupotą."

co Cię ujęło/ujmuje w TŻ?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112
just_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 22:49   #3
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez just_me Pokaż wiadomość
wiesz mnie się wydaje, ze chodzi o kase. Bo dla faceta jest bardzo ważne to, żęby potrafił utrzymać swoją rodzinę. My kobiety tego nie rozumiemy. A oni sobie to biorą za punkt honoru. Piszesz, ze ma długi, więc nie stać go na rodzinę, nawet jeśli ta rodziną bylabys na razie tylko Ty (bez dziecka). Nie potrafi zabezpieczyć Was materialnie, wiec pewnie czuje, ze jeszcze nie jest gotowy na męża. Tak bardzo Ci się spieszy z tym slubem? Poczekaj troche. Przeciez, jeśli macie byc ze sobą to bedziecie. Facet CI nie ucieknie

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ----------

wiesz, może on nie chce takiego byle jakiego ślubu byleby tylko był. Dla faceta to tez bardzo ważny dzień w życiu. Może mu smutno, ze nie potrafi zarobić nawet na własny ślub, myśle ze nie powinnas naciskać, dopóki przynajmniej częściowo nie wyjdzie na prostą. No chyba ze chcesz mieć zakompleksionego męża. Takie jest moje zdanie
Wyczerpałaś temat
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 23:02   #4
Madaaa
Zakorzenienie

Nie rozumiem faceta, ktory sie zarecza a potem nie chce slubu brac? To po co sie oswiadczyl? Zeby sie pochwalic pierscionkiem, zawisc u innych wzbudzić?
I tak mieszkacie razem, wiec pewnie i budzet prawie wspolny, a jak nie to wydatki, wiec w czym on widzi problem?

Wnioski same sie nasuwaja.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 23:06   #5
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Nie rozumiem faceta, ktory sie zarecza a potem nie chce slubu brac? To po co sie oswiadczyl? Zeby sie pochwalic pierscionkiem, zawisc u innych wzbudzić?
I tak mieszkacie razem, wiec pewnie i budzet prawie wspolny, a jak nie to wydatki, wiec w czym on widzi problem?

Oświadczył się chyba po to bo autorka swoim zachowaniem dawała mu do myślenia zapewne........
Stary 2012-02-13, 23:07   #6
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Cytat:

a może zaręczył się z miłości, a zanim zdecyduje się na ślub, to chce spłacić kredyt?
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 23:13   #7
Stonem
Raczkowanie

Cytat:

Wiesz, nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że to Autorka tak trochę cisnęła faceta, żeby się oświadczył (Autorko jak się mylę, to przepraszam, ale jakieś takie wrażenie odniosłam po przeczytaniu Twojego posta).
Poza tym masa jest ludzi, którzy się zaręczają i w tym stanie trwają nawet parę ładnych lat.
Organizacja ślubu i wesela też trwa, więc może stąd też te długie zaręczyny.
Facet autorki ma długi i myślę, że ma rację mówiąc jej, że nie samą miłością się żyje. Chce jej dać pewnie taki ślub o jakim marzy, a nie "tu cięcia, tam cięcia, kochanie! oszczędzamy, bo długi trzeba spłacić, sukienkę możesz mieć komunijną"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-14, 00:28   #8
laisla
Zakorzenienie

Cytat:

Może czuł się naciskany..Może chciał żeby Ona bezpieczniej się poczuła..Widać, że to dla niej ważne, zaręczyny i pierścionek pewnie także były. Na tamtym etapie oczywiście, teraz nie wystarczają.

---------- Dopisano o 01:28 ---------- Poprzedni post napisano o 01:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Stonem Pokaż wiadomość
Wiesz, nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że to Autorka tak trochę cisnęła faceta, żeby się oświadczył (Autorko jak się mylę, to przepraszam, ale jakieś takie wrażenie odniosłam po przeczytaniu Twojego posta).
Poza tym masa jest ludzi, którzy się zaręczają i w tym stanie trwają nawet parę ładnych lat.
Facet autorki ma długi i myślę, że ma rację mówiąc jej, że nie samą miłością się żyje. Chce jej dać pewnie taki ślub o jakim marzy, a nie "tu cięcia, tam cięcia, kochanie! oszczędzamy, bo długi trzeba spłacić, sukienkę możesz mieć komunijną"
Są też tacy, którzy już nie posuwają się o krok dalej. Albo zrywają te zaręczyny naciskani coraz bardziej intensywnie uciekają. Ale miałyśmy podbudować a nie dołować autorkę
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 02:36   #9
Plx
Raczkowanie

Jak się chłopca naciska, to przyjdzie z pierścionkiem, jednakże ślubu i tak z tego na siłę nie będzie. Znam jedną parę, gdzie ona go naciskała, dostała wymarzony pierścionek i rozstają się średnio 2x w miesiącu. Ślubu jak nie było, tak nie ma. Dlaczego Wam, kobietom, tak się śpieszy? Jeśli jest Wam pisane, będzie Wam dane.
Stary 2012-02-14, 07:51   #10
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 08:16   #11
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:

Po co (dlaczego?) się oświadczył, skoro boi się ślubu?
Oświadczyny nieuchronnie prędzej czy później (choć raczej prędzej) prowadzą do ślubu, co on jakiś nieświadomy był jak się oświadczał czy co?
Chyba, że to Ty wymusiłaś na nim te zaręczyny, to trochę inna sprawa. Ale jeżeli wymuszone, to facet-cielę, dał sobą zmanipulować, mimo że ślubu nie chce.

Mi się wydaje, że facet się oświadczył, myślał, że baba przestanie mu gadać nad głową, a ślub KIEDYŚ TAM się weźmie. A tu baba pewnie zaczęła naciskać, że ślub trzeba planować, organizować i się gościu wystraszył.

Edytowane przez Dotka90
Czas edycji: 2012-02-14 o 08:18
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 08:23   #12
201803290936
Konto usunięte

Widzę, że niektórzy ludzie kompletnie nie rozumieją czym są zaręczyny. Najwidoczniej on nie za bardzo chciał się zaręczać lub nie rozumiał z czym to się wiąże.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 08:47   #13
rochelle_
Mów mi Rosia :)

Ok, to tak... sama należę do tych, co to szybko wpadają w związek całym sercem, ale wasze tempo jest zabójcze. Związek dwuletni, ty masz 22 lata (tyle co ja) i już jest jakiś czas po zaręczynach, a ślub najlepiej jak najszybciej. Szybko, dla mnie zbyt szybko. Wydaje mi się, że gdyby to zależało od twojego faceta, oświadczyłby ci się dopiero, gdy czułby się stabilnie finansowo. Tak, to dla mężczyzny bardzo ważne (dla mnie w sumie też) - nie chce brać ślubu z długami lub, co gorsza, zapożyczać się, żeby wyprawić weselicho. Kiepski start we wspólne życie.
Myślę, że nie powinnaś naciskać, już dość wymuszania. Uporajcie się z długami, potem myślcie o ślubie.
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 09:05   #14
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Widzę, że niektórzy ludzie kompletnie nie rozumieją czym są zaręczyny. Najwidoczniej on nie za bardzo chciał się zaręczać lub nie rozumiał z czym to się wiąże.
Doris + jeszcze fakt, że zaręczyny i ślub nie gwarantują wiecznej miłości, a niektórzy myślą, że tak To, że facet zwleka to ktoś może powiedzieć "przecież tak mu wygodnie" (a ja się pytam skoro mu teraz NIBY wygodnie to po ślubie też nie będzie? - oczywiście to teoretyczne )... ktoś wyżej napisał, że "jak macie być ze sobą to będziecie"... i tu leży cała prawda
Stary 2012-02-14, 09:40   #15
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
Doris + jeszcze fakt, że zaręczyny i ślub nie gwarantują wiecznej miłości, a niektórzy myślą, że tak To, że facet zwleka to ktoś może powiedzieć "przecież tak mu wygodnie" (a ja się pytam skoro mu teraz NIBY wygodnie to po ślubie też nie będzie? - oczywiście to teoretyczne )... ktoś wyżej napisał, że "jak macie być ze sobą to będziecie"... i tu leży cała prawda
To fakt. Związek to dobrowolne bycie ze sobą dwóch osób, więc jakieś naciskanie na ślub, czy zaręczyny to dla mnie bezsensowna postawa, zal.pl normalnie. Nie chcesz? To nie. Zechcesz lub nie zechcesz - będziemy nadal razem mimo to lub się lepiej rozstańmy, bo mi to nie pasuje. Tyle.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-14, 09:52   #16
Anieta1989
Przyczajenie

Witam ponownie. Więc tak jeżeli chodzi o zaręczyny to teoretycznie sprawa była wcześniej ugadana i decyzja została podjęta wspólnie. Mój Tż nie jest z tych którzy dają się do czegokolwiek namówić na siłę a ja nie stałam mu nad głową ciągle powtarzając weźmy ślub.

Ja pochodzę z bardzo religijnej rodziny ogólnie, i uważam że skoro się zaręczyliśmy i mieszkamy już razem trochę to można pomyśleć o ślubie. Nie mówię że już teraz. Chciałabym zacząć coś planować a nie mogę. A jeżeli chodzi o pieniądze to moi rodzice sami mi ciągle powtarzają że jakbyśmy się zdecydowali to oni nam opłacą wesele. Mam czworo rodzeństwa i to już tradycja że rodzice robią wesele oczywiście nie całkowicie.

Ale w sumie na razie odeszła mi chęć na śluby bo się pokłóciliśmy...

Heh nie wiem co dalej, chyba na prawdę nie jest gotowy tylko nie wiem czy na ślub czy ogólnie na związek...
Anieta1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 10:19   #17
Madaaa
Zakorzenienie

[1=9cfdbdf4a8633c241406c59 618b1b1f07a8603a7_62eda0f 28d492;32289858]a może zaręczył się z miłości, a zanim zdecyduje się na ślub, to chce spłacić kredyt?[/QUOTE]
Milość mozna na rozny sposob sobie okazywac , a wreczenie pierscionka, oswiadczyny są gestem, że chce sie z ta osobe ozenic, spedzic reszte zycia w zalegalizowanym zwiazku. Ktos kto go nie chce brac nie powinien robic nadziei kobiecie.
Ja sie w sumie nie dziwie autorce dostala piercionek i chcialaby wyjsc za maz. Dla mnie zareczyny to znak - TAK bierzmy slub, planujmy. Chociaz kto co woli, pierscionek mozna nosic nawet 10 lat jak komus taki styl zycia odpowiada.
Nie odniescie tego, że uwazam, że facetowi nie zalezy, nie kocha. Pewnie tak nie jest, mozliwe , że chodzi o kredyty, no ale skoro wiedzial od poczatku, ze go ma i z tego powodu nie chce slubu to na co to wszystko.

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Stonem Pokaż wiadomość
Dokladnie A slub, wesele , (domyslam sie, że chodzi o kosztowna impreze??) ciagnie najczesciej za sobą kolejne dlugi. Nie zawsze za wesele sie wszystko zwraca. Czesti trzeba wziac kolejny kredyt, żeby te wesele zorganizowac, popłacić zaliczki.

Chyba, że slub i wesele ma byc skromne?

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2012-02-14 o 10:17
Stary 2012-02-14, 10:22   #18
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Witam ponownie. Więc tak jeżeli chodzi o zaręczyny to teoretycznie sprawa była wcześniej ugadana i decyzja została podjęta wspólnie. Mój Tż nie jest z tych którzy dają się do czegokolwiek namówić na siłę a ja nie stałam mu nad głową ciągle powtarzając weźmy ślub.

Ja pochodzę z bardzo religijnej rodziny ogólnie, i uważam że skoro się zaręczyliśmy i mieszkamy już razem trochę to można pomyśleć o ślubie. Nie mówię że już teraz. Chciałabym zacząć coś planować a nie mogę. A jeżeli chodzi o pieniądze to moi rodzice sami mi ciągle powtarzają że jakbyśmy się zdecydowali to oni nam opłacą wesele. Mam czworo rodzeństwa i to już tradycja że rodzice robią wesele oczywiście nie całkowicie.

Heh nie wiem co dalej, chyba na prawdę nie jest gotowy tylko nie wiem czy na ślub czy ogólnie na związek...
Jak dla mnie te rzeczy (religijna rodzina i mieszkanie razem) się wykluczają

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

3asiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 10:26   #19
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:

a moze te wspolna decyzja nie do konca byla wspolna? Faceci lubią robić dobrze swoim kobietom i godza sie czesto na to czego one pragna (jak to zabrzmialo )

Pogadaj z nim szczerze. Wszystko sie wyjaśni.Najgorzej to snuć domysly...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-14, 10:29   #20
3asiex
Zadomowienie

A nie możecie teraz przystąpić do cywilnego bez żadnej pompy a za rok kościelny z weselem?

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

Stary 2012-02-14, 10:34   #21
Stonem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Są też tacy, którzy już nie posuwają się o krok dalej. Albo zrywają te zaręczyny naciskani coraz bardziej intensywnie uciekają. Ale miałyśmy podbudować a nie dołować autorkę
Masz rację, ale mi chodziło, o to że sama organizacja może trwać parę lat (np. moja koleżanka, zaręczyła się w zeszłym roku, a ślub za 3 lata, czyli 4 lata po zaręczynach) i u części ludzi stąd takie długie zaręczyny.

Cytat:
Napisane przez 3asiex Pokaż wiadomość
Jak dla mnie te rzeczy (religijna rodzina i mieszkanie razem) się wykluczają
Prawda? To albo się jest religijnym, albo się ze sobą mieszka przed ślubem

A Twój chłopak jest mocno wierzący? Bo jeśli nie, to może on nie czuje takiego ciśnienia żeby się koniecznie żenić przed mieszkaniem ze sobą...
Stary 2012-02-14, 11:05   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Chciałabym zacząć coś planować a nie mogę.
(...)
Ale po co robić plany na coś, co miałoby być "w grudniu po południu roku pańskiego 20??"? On nie dojrzał do ślubu, nie ma na niego na obecnym etapie życia ochoty - tym bardziej planowanie czegokolwiek na zasadzie "będzie na zapas" nie ma sensu. Możliwe, że o zaręczynach myślał tak samo "zaręczymy się i będzie na jakiś czas spokój", a tu zonk - teraz już jest ślub na tapecie. Facet Ci nie uwierzy, że od tak sobie chcesz planować, bez wywierania presji, bo jak lawina ślubna już ruszy, to nie będzie się dało jej zatrzymać - zaczną się konkretne przymiarki do ślubu, wesela i będzie po ptokach. Już zaręczyny były zatem błędem, skoro każde z Was ma do tego nieco inne podejście. Ten związek jest słaby, coś się złego w nim dzieje, facet nie wykazuje się? Jeżeli odpowiedzi brzmią "nie, nie jest tak", to czemu na siłę chcesz coś zepsuć? Do czego Ci się tak spieszy? Staż w sumie niezbyt długi, wiek - zaledwie niedawno przekroczyliście 20-tkę. Pod wpływem nacisków rodziny to sobie możesz niezły bigos zgotować - chcesz się rozwodzić za lat parę? Chyba nie, prawda?
Stary 2012-02-14, 11:49   #23
rochelle_
Mów mi Rosia :)

No wszystko super, ale jak dla mnie:
1) Bardzo religijna rodzina to taka, która nie uznaje tego, że narzeczeni mieszkają razem (już sprawę seksu pomijam)
2) Rodzice sponsorują - nie znam przypadku, w którym rodzice wyłożyliby kasę i nie robili wesela po swojemu. Koniec końców para młoda miała niewiele radosci - rodzice maczali palce we wszystkim - od listy gosci po to, co będzie grane na weselu. Chcesz tego? To ok.
3) Twój facet ma ewidentnie inną wizję - może powinniście wreszcie usiąść i przegadać całą sprawę?
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 11:56   #24
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Wszyscy tak jadą po tym facecie a ja go trochę rozumiem, choć nie popieram tego, że się zaręczył a teraz od ślubu ucieka, mógł w ogole nie wchodzić w narzeczeństwo, pewnie zrobił to dlatego, że to poważniej wygląda niż zwykły związek.
Natomiast autorka ma 22, może 23 lata jak sądzę po roczniku, być może facet również gdzieś tyle, są młodzi, pieniędzy nie ma, są ze sobą 2 lata a to też nie jest nie wiadomo jak długo, właściwie co ten ślub teraz da, chyba tylko satysfakcję autorce, że ma męża. A może po prostu nie warto się tak spieszyć, to tylko papierek, który tak naprawdę żadnej gwarancji nie daje. Facet nie jest gotowy na ślub, ma do tego prawo. Uważam, że naciskanie nic nie da, jeszcze rozumiem jakbyście byli po 30 i ze sobą ok. 8 lat, wtedy byłoby dziwne, że facet jeszcze nie chce ślubu, natomiast teraz jeszcze w takiej sytuacji materialnej sądzę, że nie ma się co dziwić.
Stary 2012-02-14, 12:19   #25
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Cytat:
Milość mozna na rozny sposob sobie okazywac , a wreczenie pierscionka, oswiadczyny są gestem, że chce sie z ta osobe ozenic, spedzic reszte zycia w zalegalizowanym zwiazku. Ktos kto go nie chce brac nie powinien robic nadziei kobiecie.
Ja sie w sumie nie dziwie autorce dostala piercionek i chcialaby wyjsc za maz. Dla mnie zareczyny to znak - TAK bierzmy slub, planujmy. Chociaz kto co woli, pierscionek mozna nosic nawet 10 lat jak komus taki styl zycia odpowiada.
Nie odniescie tego, że uwazam, że facetowi nie zalezy, nie kocha. Pewnie tak nie jest, mozliwe , że chodzi o kredyty, no ale skoro wiedzial od poczatku, ze go ma i z tego powodu nie chce slubu to na co to wszystko.

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Dokladnie A slub, wesele , (domyslam sie, że chodzi o kosztowna impreze??) ciagnie najczesciej za sobą kolejne dlugi. Nie zawsze za wesele sie wszystko zwraca. Czesti trzeba wziac kolejny kredyt, żeby te wesele zorganizowac, popłacić zaliczki.

Chyba, że slub i wesele ma byc skromne?
jestem takiego samego zdania, ale może TŻ nie przemyślał sprawy i zaręczył się, bo Autorkę kocha, ale przez ten rok spłaci kredyt i weźmie następny na wesele
Zależy też, czy planowali w ogóle, czy ma być to wielkie weselicho, czy skromne przyjęcie, bo jeśli to drugie, to nie widziałabym wielu przeszkód w tym aby po zaręczynach zacząć planować ślub
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 12:23   #26
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez whitechocolateraspberry Pokaż wiadomość
Wszyscy tak jadą po tym facecie a ja go trochę rozumiem, choć nie popieram tego, że się zaręczył a teraz od ślubu ucieka, mógł w ogole nie wchodzić w narzeczeństwo, pewnie zrobił to dlatego, że to poważniej wygląda niż zwykły związek.
Natomiast autorka ma 22, może 23 lata jak sądzę po roczniku, być może facet również gdzieś tyle, są młodzi, pieniędzy nie ma, są ze sobą 2 lata a to też nie jest nie wiadomo jak długo, właściwie co ten ślub teraz da, chyba tylko satysfakcję autorce, że ma męża. A może po prostu nie warto się tak spieszyć, to tylko papierek, który tak naprawdę żadnej gwarancji nie daje. Facet nie jest gotowy na ślub, ma do tego prawo. Uważam, że naciskanie nic nie da, jeszcze rozumiem jakbyście byli po 30 i ze sobą ok. 8 lat, wtedy byłoby dziwne, że facet jeszcze nie chce ślubu, natomiast teraz jeszcze w takiej sytuacji materialnej sądzę, że nie ma się co dziwić.
Nie wszyscy, ja również go rozumiem i nie wiem gdzie autorce wątku się tak spieszy. Facet wcale nie ucieka od zobowiązań - mieszkają ze sobą i w ogóle. Oboje jednak się nie dogadali co do tego czym są dla nich zaręczyny i po co są.
Stary 2012-02-14, 12:34   #27
3asiex
Zadomowienie

Ale o czym w ogóle mowa, że nie wiadomo po co się chłop oświadczał skoro nie chce ślubu. To na pierścionku termin ważności jest czy co, że po x czasu albo ołtarz albo papa?

Stary 2012-02-14, 12:57   #28
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 3asiex Pokaż wiadomość
Ale o czym w ogóle mowa, że nie wiadomo po co się chłop oświadczał skoro nie chce ślubu. To na pierścionku termin ważności jest czy co, że po x czasu albo ołtarz albo papa?
Jasne, że nie, ale generalnie ludzie zaręczają się po to żeby wziąć ślub - w bliższej lub dalszej przyszłości, a nie żeby zamiast 'mój chłopak' mówić sobie 'mój narzeczony'.
Więc oczywiste jest (przynajmniej dla mnie), że po zaręczynach rozmawia się o ślubie, o jakimś terminie (nie musi być konkretny, ale chociaż powinno się określić, że 'po studiach', czy za 1,5 roku, bo coś tam, albo 'jak zabukujemy salę' itd itd).
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 13:16   #29
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Jasne, że nie, ale generalnie ludzie zaręczają się po to żeby wziąć ślub - w bliższej lub dalszej przyszłości, a nie żeby zamiast 'mój chłopak' mówić sobie 'mój narzeczony'.
Więc oczywiste jest (przynajmniej dla mnie), że po zaręczynach rozmawia się o ślubie, o jakimś terminie (nie musi być konkretny, ale chociaż powinno się określić, że 'po studiach', czy za 1,5 roku, bo coś tam, albo 'jak zabukujemy salę' itd itd).
Oni są ze sobą 2 lata, on ma
Cytat:
spore długi których na pewno nie da się spłacić w ciągu roku
więc czy 23 letniej dziewczynie musi aż tak bardzo się spieszyć żeby zaklepać salę? Dla mnie zaręczyny znaczą "chcę być z tobą" a nie "lecimy zamawiać żarcie na wesele". Nie widzę nic złego w tym że chłop chce ruszyć z kopyta gdy naprostuje swoje sprawy.
Zaraz może wyjdzie że w ogóle jej nie kocha a mieszkają razem żeby w nocy nie marzł

Stary 2012-02-14, 13:22   #30
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem w dzisiejszych czasach sporo osób oświadcza się, bo to wtedy poważniej wygląda no i facetowi wydaje się, że wtedy dziewczyna ma większą pewność, a wcale do ślubu im się nie spieszy.
A w tej sytuacji mam wrażenie, że autorka nalegała, to facet się oświadczył, bo w sumie dużo go to pewnie nie kosztowało (chociaż zależy jaki pierscionek kupil ) i uznał, że wtedy będzie po problemie. Na pewno wiedział, że kiedyś weźmie ślub ale może nie sądził, że autorka będzie chciała tak szybko. Może uznal, że zaręczyny w pełni ją zadowolą

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości