|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
optymalnie?
Witam wszystkie wlosomaniaczki haha.
postanowilam zalozyc ten temat, zeby dowiedziec sie konkretnie co i jak, bo czytam i czytam, analizuje, tyle godzin spedzonych, a dalej mam watpliwosci. zaczelam ostatnio pielegnacje bezsilikonowa. i wyczytalam, ze to normalne, ze na poczatku wlosy nie wygladaja hmm... za ciekawie, bo jest sie przyzwyczajonym do silikonow, a zeby byly zdrowe i piekne naturalnie to trzeba troche czasu i odpowiedniego dbania. czy to prawda? i czy olejowanie wlosow olejkiem kokosowym z cytryna i henna dabur vatika przed kazdym myciem na kilka h (na noc nie dam bo rano nie mam czasu ich myc, a i nie chce ich suszyc suszarka) do tego mycie ich babydream i nakladanie odzywki alterra nadajacej polysk (chyba zmienie na ta granat i aloes), potem plukanie wlosow w occie, a po umyciu na wilgotne wlosy chi silk infusion jedwab na koncowki, oraz raz w tygodniu maska pilomax wax to dobre rozwiazanie? czy moze za duzo/za malo? i pije drozdze na szybszy porost. wlosy mam proste, grube i geste, rozjasnialam rozjasniaczem joanna blond reflex. (moj nat. kolor to troszke myszowaty ze zlocistymi refleksami w lecie) troche sa sztywne dlatego chce plukac w occie. zamowilam szczotke z naturalnego wlosia zeby rozprowadzac sebum bo troszke mi sie przetluszczaja ostatnio, takie szybciej sie nieswieze robia. (mam 16lat) mam nadzieje, ze rozwiejecie moje watpliwosci i pomozecie w posiadaniu pieknych, dlugich i zdrowych wloskow. ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: optymalnie?
to prawda, że na początku włosy nie wyglądają za ciekawie, w moim przypadku sie puszyły, nie dawałam rady ich rozczesać. trwało to jakiś miesiąc, a później było już coraz lepiej. hmm, skomponowałaś sobie na prawdę przyzwoity plan dbania o włosy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mam podobny plan do twojego i przyznaję, że u mnie sie sprawdził. Stosuję się do niego od dwóch miesięcy i dopiero od kilki dni zauważyłam efekty. Włosy mam niesamowicie śliskie i gładkie (tylko te rozdwojone końcówki nie ale idą na ścięcie;/) i przestały się puszyć. Objętości nie zyskałam, nad tym jeszcze pracuję ale są w dużo lepszej kondycji.
Co jest kluczem? Systematyczność. Głównie w olejowaniu i używaniu masek. Jeżeli łykasz suplementy - także. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
a mam pytanko co do drozdzy - wyczytalam na wizazu (co ja bym bez niego poczela ahhh
![]() ![]() chcialam jeszcze sie spytac co do techniki mycia. rzeczywiscie, babydream bardzo fajnie oczyszcza wlosy, ale jak radzicie sobie z tym olejkiem kokosowym? caly temat przeszperalam o tym olejku i tam bylo mowione, zeby wmaowac w skalp i pozostawic piane, zeby zleciala na cala dlugosc. ale jak on cienko bardzo sie pieni za pierwszym razem, dopiero za drugim razem jak dwa razy myje to jest piana. moze to wina twardej wody, bo slyszalam (haha ile to sie rzeczy slyszy), ze jak jest twarda, to sie slabiej specyfiki pienia. moze jest w tym troche racji, jak myslicie- stosowanie przegotowanej wody do utworzenia piany, potem plukanie wlosow zwykla kranowa po szamponie i odzywce, a na koncu plukanie przegotowana woda z octem bedzie dobrym rozwiazaniem? nie chce narazac mamy na koszty zwiazane z zalozeniem filtra, a ona i tak gdy jej to zaproponuje stwierdzi za pewne, ze mi odbilo, bo i tak ma taka opinie przez game kosmetykow do pielegnacji wlosow na mojej polce ![]() i czy moge plukac wlosy w occie co drugi dzien?
ćwiczę na siłowni! od 2.08.11! bardziej obeznana w żywieniu i ćwiczeniach zaczynam nowy cykl! 8.01.12! Edytowane przez paputeeek Czas edycji: 2012-02-12 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania sa w wątkach, ktore czytalaś. A jeśli nie jestes czegoś pewna wystarczylo tam dopytać. Dziewczyny sa bardzo sympatyczne i bez problemu by Ci pomogly. Po co zakladać nowy wątek i wałkować ciągle to samo
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=591330&page=27 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=213365 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=571906&page=162 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=591929&page=18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
no pytalam sie tam ale nie dostalam odpowiedzi hah.
czyli to normalne, ze po odstawieniu szaponow typu elseve itp i po rozpoczeciu pielegnacji 'naturalnej' wlosy na poczatku sa jakies takie jak ... KUPA? nie lsnia tak mocno(troche matowe), sztywne? czy moze zle splukuje olejek badz sama nie wiem
![]() |
#7 | ||||
Zadomowienie
|
Gwoli ścisłości - ile razy pytałaś? 1, 2, 5? Bo wiesz, w wątkach dziewczyny tworzą takie małe grupki, niektóre znają się wizażowo
![]() ![]() A jak już tu jestem to odpowiem na twoje pytania. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do rozjaśniania to może być spróbowała naturalnego rozjaśniania (gdzieś na wizazu jest watek o rozjaśnianiu miodem) albo płukanek z rumianku zamiast Joanny? Co do ogólu twojej pielegnacji - jak na początek nie jest źle, ale jedynym wyjściem, by ją udoskonalić jest czytać, czytać, czytać i jeszcze raz czytać wizaż (i nie bać się zadawać pytań) i eksperymentować z twoimi włosami. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
W większości przypadków, jak zauważyłam, tak jest. W moim natomiast włosy nie szalały zbytnio. Tylko na zniszczonej długości zaczęły się puszyć, zrobiły się trochę szorstkie. Tragedii nie było ale mogło być lepiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() i nastepne pytanko... eh zamecze Cie! czy moge zrobic tak, ze teraz naolejuje wlosy kokosowym na 2 h gdzies, umyje je i naloze maseczke? juz bez nakladania odzywki po umyciu. czy to pokoliduje jakos ze soba? dziekuje bardzo za porady i rozwiewanie moich watpliwosci ![]() *xzua no to dobrze, ze wszystko sie unormowalo i wlosy ladnie wygladaja ![]()
![]() |
![]() |
#10 | ||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
co ja mam robic ehh.. nalozylam dzisiaj sok z cebuli z olejkiem rycynowym na skalp, umylam wlosy szamponem pollena z czarnej rzodkwi i potem maseczke ta pilomaxu na pol h na reszte wlosow i na skalp tez. na koncu polalam wlosy octem rozcienczonym (1,5lyzki na litr wody) kamis z bialego wina z cytryna czy costam (jestem blondynka a czytalam, ze jablkowy przyciemnia)
i sa jak sraka... ja chyba nie umiem zmywac tymi bezsilikonowymi szamponami olejkow. no nie umiem. bo ten rycynowy dalej chyba jest jak dotykam po grzywce. kolor sie zrobil jak sraka w ogole wlosy sa jak sraka i AAAAAAA. eh chyba nie wytrzymam i wymyje wlosy jakims elseve, ferie sa, a ja wygladam jak ... -.- albo tych silikonow zasranych nie domylam nie wiem ta pollena domyje? czy musze xxx rzecz kupic? WRRRR ;( przerpaszam za chaotyczna wypowiedz ale jak patrza na nie to ...
ćwiczę na siłowni! od 2.08.11! bardziej obeznana w żywieniu i ćwiczeniach zaczynam nowy cykl! 8.01.12! Edytowane przez paputeeek Czas edycji: 2012-02-15 o 00:07 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
na przyspieszenie porostu wlosow hah. w dodatku czytalam wlasnie ze dobrze nawilza, ale wiecej go nigdy nie dam bo zmyc go nie umiem nigdy
![]() dobra to mam taki oto plan ulozony: -myje wlosy co dwa dni normalnie na zmiane babydream i malwa pollena z wyciagiem z czarnej rzodkwi (na porost) -olejowanie wlosow przed kazdym myciem olejkiem kokosowym wzbogaconym cytryna amla i henna dabur vatika na rozna ilosc czasu -raz w tygodniu maska alterra nawilzajaca granat i aloes (moge w skalp, prawda?) -na mokre koncowki jedwab chi silk infusion/olejek pielegnacyjny alterra granat i awokado -pije drozdze 3 miechy potem miesiac przerwy -masuje skalp tak czesto jak sie da i co drugie mycie na 15 minut wcieram sok z cebuli (na porost) - co drugie mycie plucze octem rozcienczonym w wodzie + pol cytryny (w celu rozjasnienia) -dodaje troche miodu do odzywki po myciu (tez w celu rozjasnienia i dobrego nawilzenia) to po kazdym myciu. dobry? ![]()
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Maska - dobry pomysł ale nie widzę powodu dla którego miałabyś ją dawać na skalp. Ma alkohol na drugim miejscu w składzie, co może go podrażnić i wysuszyć Już lepiej sobie strzelić żel aloesowy Tylko pamiętaj o tym 1. żeby masować delikatnie 2. że częste masowanie co prawda poprawia ukrwienie ale może się też przyczynić do szyszego przetłuszczania się skóry głowy W płukance z octu chodzi o to, żeby stworzyć włosom kwaśne środowisko. Skoro i tak do płukanki dajesz cytrynę to możesz sobie darować ocet. Szczególnie, że pół cytryny to całkiem sporo Miód w odżywce powinien nawilżyć włosy ale żeby coś je rozjaśnił to musisz go dosyć długo trzymać na włosach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
dziekuje
![]() a skoro mi bardzo zalezy na tym poroscie... bo chce miec wlosy wszystkie jednej dlugosci w koncu i po prostu zapuscic ( <...> FRYZJERZY) to czy moge pic i drozdze i skrzyp, a do tego przed kazdym myciem wcierac sok z cebuli, farmone jantar i np drozdze rozpuszczone w skalp?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
eh unikam silikonow jak ogania olejuje te wlosy 3 tygodnieco drugie mycie i tak sobie ;d
wczoraj umylam niestety wlosy szamponem z silikonem, bo mam rozjasniane wlosy i musialam bo byl brzydki kolor (joanna ultra color system szampon) silikon na 7 miejscu, ale i tak ten do zmycia tylko szamponami z sls-> trimethylsilylamodimethic one. ![]() ja nie wiem czy ja cos zle robie, zle zmywam, ale u mnie po dabur vatika nie ma miekkich wlosow po uzyciu. a moze to wina odzywki, ze zle na mnie dziala? ta alterry nadajaca polysk?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:11.