zastrzyki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-18, 10:54   #1
pati_girl
Przyczajenie

zastrzyki

Cześć dziewczyny , mam do was pytanie - Jestem chora i dziś lekarka przepisała mi zastrzyki(domięśniowe czyli w pupe) . Mam pytanko do tych z was które kiedykolwiek brały zastrzyki - czy to boli ? jak nalezy się zachować podczas zastrzyku tzn czy zastrzyk jest robiony na stojąco czy tez nalezy sie położyć, , czy nalezy całkiem zdjąć bielizne( czy moze pielegniarka sama zdejmie tylko tyle ile trzeba) , jak długo jest robiony zastrzyk , czy po zastrzyku cos sie czuje itd - wiem moze troche dziwne pytanie ale ja nigdy wczesniej nie miałam zastrzyków i trochę się tym denerwuje, wiec jesli ktos je kiedykolwiek mial to niech napisze jak to wygląda, im wiecej szczegulow tym lepiej , będe bardzo wdzięczna ...dzięki
pati_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 10:56   #2
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: zastrzyki

Cytat:
Napisane przez pati_girl Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny , mam do was pytanie - Jestem chora i dziś lekarka przepisała mi zastrzyki(domięśniowe czyli w pupe) . Mam pytanko do tych z was które kiedykolwiek brały zastrzyki - czy to boli ? jak nalezy się zachować podczas zastrzyku tzn czy zastrzyk jest robiony na stojąco czy tez nalezy sie położyć, , czy nalezy całkiem zdjąć bielizne( czy moze pielegniarka sama zdejmie tylko tyle ile trzeba) , jak długo jest robiony zastrzyk , czy po zastrzyku cos sie czuje itd - wiem moze troche dziwne pytanie ale ja nigdy wczesniej nie miałam zastrzyków i trochę się tym denerwuje, wiec jesli ktos je kiedykolwiek mial to niech napisze jak to wygląda, im wiecej szczegulow tym lepiej , będe bardzo wdzięczna ...dzięki
Po zastrzyku przez jakiś czas będzie boleć. A odnośnie przygotowań, to przede wszystkim czysta pupa i bielizna Zastrzyk pielęgniarka może wykonać w pozycji stojącej, ale trzeba się trochę pochylić. I to chyba wszystko
(bielizny nie trzeba ściągać, wystarczy tylko opuścić gaciołki tyle ile będzie trzeba)

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 11:04   #3
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Jak miałam robiony zastrzyk w pupę, pamiętam, że byłam blada ze strachu, bo boję się zastrzyków, ale pani uspokoiła, kazała usiąść, obniżyć trochę spodnie i czekałam. Za jakąś chwilę powiedziała "już!" a ja skonsternowana nie wiedziałam nawet, że już zrobiła zastrzyk Także nic nie bolało

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 11:41   #4
paula78
Zakorzenienie

I pomyslec jak ludzie żyli bez neta

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 11:49   #5
Neira
Raczkowanie

Nie należy robić zastrzyków na stojąco! Jako przyszła pielęgniarka wiem, że wtedy pacjent może się zestresować i nie daj Boże omdleć, więc bezwzględnie należy się położyć!
A co do bielizny, to osoba robiąca zastrzyk sama sobie odkryje potrzebne jej miejsce
A no i nie będzie boleć
Neira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 12:05   #6
twizzy
Zadomowienie

Cytat:
no to ja powiem jak było u mnie,o przechodziłam przez to kilkanaście razy.

Troszkę boli,ale jest to ból do zniesienia-znaczenie mniejszy niż np.kłucie w rękę.

Najlepiej się położyć i rozluźnić

Zastrzyk jest robiony kilka sekund

To jest do przeżycia,o wiele mniej starszne niż szczepionki,kroplówki itd.

twizzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 12:05   #7
ankasz
Zakorzenienie

Jako córka pielęgniarki mogę sie wypowiedzieć od kiedy pamiętam, przez mój dom przewijali sie pacjenci i brali zastrzyki
Zastrzyki można brać na siedząco, leżąco, na stojąco (ale wtedy, kiedy zna sie pacjenta i jest się pewnym, że nie dojdzie do omdlenia).
Przychodzisz do pielęgniarki - dzien dobry, dzien dobry, ja na zastrzyk - rozpinasz spodnie, opuszczasz dosłownie kilka cm paska (jesli będzie za mało - nie martw się, pielęgniarka odsłoni tyle, ile będzie trzeba ) i pik

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 12:17   #8
201610310857
Konto usunięte

Nie boli.
z resztą, mnie mama zawsze robi zastrzyki to może dlatego nie czuje bólu, co więcej lubie zastrzyki i pobieranie krwi( tylko w wypadkach, kiedy pd razu trafia mi pielęgniarka w żyłę, a często sie zdarza, ze mnie kuje ze 3 razy, bo mam małe żyłki)
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 12:17   #9
questtttk
Raczkowanie

Neira a robiłaś już zastrzyki w pupę ? to mam prosbe , nie rób ich za wysoko - wtedy bardziej pozniej boli , najlepiej najnizej jak sie da - w tym miejscu jest tłuszczyk który działa jak mieciutka poduszka okalajaca to miejsce . wiem , bo miałam zastrzyk i wyzej i nizej - nizej nie ma porównania , 100 x lepiej , nic nie boli , a jak zastrzyk wysoko to spodnie obciskaja (to miejsce z paskiem ) . wiem ze bardzo nisko sie nie da , ale w miare czym nizej , tym lepiej . a do autorki , poloz sie i bielizne moim zdaniem najlepiej do polowy posladków tak bedzie wygodniej pielegniarce (łatwiej okresli miejsce wkłucia , odpowiednio bedzie miejsce na dezynfekcje wacikiem itp) i tobie , bo juz ci nic nie bedzie sciagac . i nie pisaliscie , ale zdarza sie ze zastrzyk robi sie 2 - 3 min i pozniej takie dziwne uczucie jest :P tak jak ci napisałam, jak ci pielegniarka dobrze zrobi , to nic nie boli (zeby nie wysoko) . pozdro , bedzie dobrze

Edytowane przez questtttk
Czas edycji: 2010-05-18 o 12:19
questtttk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 12:44   #10
aga696
BAN stały

Ból jest przez jakiś czas,lekko się wypiąć, zacisnąć zęby i po sprawie.
aga696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 13:00   #11
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Boli jak boli - ot, zastrzyk. Nie ma sie co stresowac, naprawde.

Cytat:
Napisane przez questtttk Pokaż wiadomość
Neira a robiłaś już zastrzyki w pupę ? to mam prosbe , nie rób ich za wysoko - wtedy bardziej pozniej boli , najlepiej najnizej jak sie da - w tym miejscu jest tłuszczyk który działa jak mieciutka poduszka okalajaca to miejsce . wiem , bo miałam zastrzyk i wyzej i nizej - nizej nie ma porównania , 100 x lepiej , nic nie boli , a jak zastrzyk wysoko to spodnie obciskaja (to miejsce z paskiem ) . wiem ze bardzo nisko sie nie da , ale w miare czym nizej , tym lepiej . a do autorki , poloz sie i bielizne moim zdaniem najlepiej do polowy posladków tak bedzie wygodniej pielegniarce (łatwiej okresli miejsce wkłucia , odpowiednio bedzie miejsce na dezynfekcje wacikiem itp) i tobie , bo juz ci nic nie bedzie sciagac . i nie pisaliscie , ale zdarza sie ze zastrzyk robi sie 2 - 3 min i pozniej takie dziwne uczucie jest :P tak jak ci napisałam, jak ci pielegniarka dobrze zrobi , to nic nie boli (zeby nie wysoko) . pozdro , bedzie dobrze
Sila rzeczy jak to domiesniowy, to sie powinno w miesien walic, a nie w tluszczyk chyba ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 13:36   #12
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Sila rzeczy jak to domiesniowy, to sie powinno w miesien walic, a nie w tluszczyk chyba ?

gdyby tak było - to zastrzyki domięśniowe dawałoby się tylko w ramię (jak szczepionki). Tłuszczyk "odseparowuje" miejsce wkłucia od, że tak powiem, środowiska zewnętrznego - np gdyby ktoś cię pacnął łapą w pośladek, żeby nie bolało (a ramię, na którym nie ma tyle tłuszczu, po szczepionce/zastrzyku boli jak cholera, nieprawda? )

questtttk nie robi się zastrzyków niżej, żeby można było bez problemów na tym tyłku usiąść wiadomo - im niżej, tym mniej boli, ale to miejsce jest później wrażliwsze i bezpośrednie siadanie na tym miejscu jest niemalże niemożliwe

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 15:19   #13
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:

zastrzyków nie moza walic sobie o tak gdzie sie podba, sa odpowiednie miejsca w kazdej partii ciała...

na pupie nie mozna robic zastrzyka gdzie sie chce bo mozna trafic w nerw kulszowy ktory ma dosc dziwne polozenie...

jesli ktos tak robil Ci zastrzyki to gratuluje, mogl Cie niezle uszkodzic...
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 15:39   #14
Mustique
Lena

zastrzyk boli i przestanie...

zależy z czego ten zastrzyk.... wiadomo żelazo boli bardziej...

a i ważne są umiejętności pielęgniarki, twój stres też na to wpływa... bo jak sie zestresujesz napniesz pupę to i igła źle wchodzi...

a jak sie zachować... normalnie... pielęgniarka sama powie ci co masz zrobić.. napewno każe ci sie położyć na kozetce... bo tak najlepesj jest jej wymierzyć miejsce... jak sie wsydzić zsdjąć majtki. to sobie możesz ubrać stringi.. nie będziesz sie czuła taka goła.
Stary 2010-05-18, 15:45   #15
muszynianka
Zakorzenienie

Hmmm co ci powiedzieć. Miałam dwa razy dziennie chyba takie zastrzyki potem dawka zmniejszona do 1.
Uczucie zamrożonego tyłka Liczą się umiejętności pielęgniarki i twoje opanowanie.
Im bardziej się będziesz spinać tym bardziej będziesz odczuwała "rozrywanie pupy". Luzik, jak będziesz odprężona będzie dużo mniej bolało. To niestety jedne z boleśniejszych zastrzyków. Ja po pewnym czasie się przyzwyczaiłam i wybrałam ulubioną pielęgniarkę do której chodziłam na zastrzyk.

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

A i nikt mi nie kazał zdejmować majtek, po prostu przesunęła je ;P
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 16:21   #16
aniaexplode
Zadomowienie

Sa 2 metody wyznaczania miejsca wkłucia iniekcji domięśniowych wiec nie mozna kluc gdzie sie komus podoba... Co do zastrzykow domiesniowych mialam kiedys cala serię na zatoki i po pewnym czasie odczuwa sie taka twardą tkankę dlatgo dobrze jest po kazdej iniekcji rozmasowywac miejsca wklucia i starac sie nie kluc ciagle tego samego miejsca, zmieniac posladki, raz lewy raz prawy.

I forgot that all might see
So many beautiful things...

Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461
kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683
aniaexplode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 17:32   #17
andune
Rozeznanie

dziewczyny Ci już w zasadzie wszystko opisały a ja tylko dodam:
da się je przeżyć
i weź pod uwagę, że mówi to osoba, która bardzo źle znosiła efekt ich działania...
ps. ja miałam wszystkie na leżąco (jak się nie czujesz na siłach przy tym np. siedzieć, to powiedz, dostaniesz w innej pozycji), nie świeciłam całym gołym zadkiem, tylko częściowo zsuwałam spodnie i bieliznę, gdy było za mało, pielęgniarka mówiła lub poprawiała. Naprawdę im lepiej się rozluźnisz, tym łatwiej TO przeżyjesz
Ja musiałam je przyjmować codziennie przez pewien okres czasu, jeśli też tak masz, a chodzisz do przychodni, to zorientuj się w której przychodni w Twojej okolicy mają dyżur w weekend, bo wtedy większość przychodni jest pozamykana.
I jak chcesz, powiedz że to Twój pierwszy raz - to Cię troszkę odblokuje, a i pielęgniarka może okazać się bardziej wyrozumiała
Stary 2010-05-18, 17:54   #18
sylwusia3688
Rozeznanie

Za czasów LO dostawałam zastrzyk co miesiąc, ze względu na bardzo bolesne miesiączki. Po zastrzyku przez kilka/kilkanaście minut bolał mnie cały pośladek i część nogi (dodatkowo była trochę "sztywna"), ale mijało i później było ok Pewnie to zależy od tego co się wstrzykuje. Da się przeżyć Zastrzyki dostawałam na siedząco.
sylwusia3688 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 18:42   #19
questtttk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Słodkaaa Pokaż wiadomość
zastrzyków nie moza walic sobie o tak gdzie sie podba, sa odpowiednie miejsca w kazdej partii ciała...

na pupie nie mozna robic zastrzyka gdzie sie chce bo mozna trafic w nerw kulszowy ktory ma dosc dziwne polozenie...

jesli ktos tak robil Ci zastrzyki to gratuluje, mogl Cie niezle uszkodzic...
słodkaaa , nie robiła mi gdzie badz jest pewien obszar w który mozna robic , czyli mozna robic wyzej i nizej - i w obu przypadkach podanie jest poprawne - niepoprawnie by było wtedy , gdyby dała w dolna czesc posladka . Pisze dlatego, ze wiem ze zdarza się , że niektóre pielegniarki daja zastrzyk na granicy posladka i biodra(czyli bardzo wysoko) i to jest bolesne - pozniej - spodnie obciskaja , zwłaszcza z paskiem! itp itd sprawdzone na mojej skórze - dlatego najlepiej tak jak powinno byc, w górna czesc posladka (ale pośladka, a nie wyżej) - wtedy jak napisałam miesien jest chroniony przez tłuszczyk posladka(amortyzuje jakiś ucisk - zreszta spodnie najbardziej uciskają najwyzej , nizej juz tak bardzo nie ma) i jest na prawde lepiej - pisze nie po to zeby cos podwazyc , ale dobrze doradzic , bo mialam i tak i tak lek podany

Edytowane przez questtttk
Czas edycji: 2010-05-18 o 18:55

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 19:38   #20
Liama
Zadomowienie

Zalezy jakie to zastrzyki, tzn z jaką substancją. Z wit. b sa znane ze swej bolesności...mam przepisane 10...po pięciu mam siniaki na tyłku takie że hoho...i jest problem z siedzeniem i chodzeniem...parę chwil po zastrzyku.
Mi robią zastrzyki na leżąco, najlepszym rozwiązaniem sa stringi
Zapraszam
Liama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 19:59   #21
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
słodkaaa , nie robiła mi gdzie badz jest pewien obszar w który mozna robic , czyli mozna robic wyzej i nizej - i w obu przypadkach podanie jest poprawne - niepoprawnie by było wtedy , gdyby dała w dolna czesc posladka . Pisze dlatego, ze wiem ze zdarza się , że niektóre pielegniarki daja zastrzyk na granicy posladka i biodra(czyli bardzo wysoko) i to jest bolesne - pozniej - spodnie obciskaja , zwłaszcza z paskiem! itp itd sprawdzone na mojej skórze - dlatego najlepiej tak jak powinno byc, w górna czesc posladka (ale pośladka, a nie wyżej) - wtedy jak napisałam miesien jest chroniony przez tłuszczyk posladka(amortyzuje jakiś ucisk - zreszta spodnie najbardziej uciskają najwyzej , nizej juz tak bardzo nie ma) i jest na prawde lepiej - pisze nie po to zeby cos podwazyc , ale dobrze doradzic , bo mialam i tak i tak lek podany
tylko widzisz im wlasnie blizej tej granicy pośladka i biodra tym lepiej, zdaje sobie sprawe, ze moze byc to nieprzyjemne i bolesne (potem) ale tak juz jest tak mnie uczyli, i tak staram sie robic, ni chyba ze sa zrosty to wtedy szuka sie innego miejsca
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 20:16   #22
questtttk
Raczkowanie

spróbuj choć ociupinke niżej i będzi git(tak żeby był w pośladek a nie biodro) - przysięgam że miałam niżej i było lepiej a lek działał równie dobrze - hehe to tyle odemnie , no chyba że ktoś wywoła mnie "do tablicy"
Stary 2010-05-19, 09:47   #23
pati_girl
Przyczajenie

dzięki wielkie , dziś wieczorem będe miała pierwszy - pielegniarka bedzie do mnie przychodziła . Strasznie dziękuje za wszystkie informacje i porady jak to wyglądało u was mam nadziej że będzie dobrze i niepotrzebnie się tylko stresuje
pati_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-19, 14:00   #24
Neira
Raczkowanie

pati_girl, Oczywiście, że nie ma się czym stresować
questtttk, Nie można robić wyżej/niżej, żeby nie bolało. A to dlatego, że miejsce wkłucia określa się bardzo dokładnie, ponieważ biegnie tam największy nerw- n.kulszowy a jego uszkodzenie stanowiłoby bardzo poważny uzczerbek na zdrowiu!
Najważniejsze się rozluźnić i nie myśleć o tym, że będzie ukłucie i po strachu
Neira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-08-20, 05:57   #25
Baraniarz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Słodkaaa Pokaż wiadomość
tylko widzisz im wlasnie blizej tej granicy pośladka i biodra tym lepiej, zdaje sobie sprawe, ze moze byc to nieprzyjemne i bolesne (potem) ale tak juz jest tak mnie uczyli, i tak staram sie robic, ni chyba ze sa zrosty to wtedy szuka sie innego miejsca
Tak zgadzam się z tobą siostra zrobiła mi zastrzyki i raz dała wyżej faktycznie pasem ucisakł i bolało a dała 3 cm niżej i było super
Jak mi dawała pielęgniarka to mi dała tak nisko ,ze prze 2 dni nie mogłam uśąść na pupie .
Baraniarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-07, 00:56   #26
Alexia95
Przyczajenie

Ja nie znoszę zastrzyków i się ich boję, ale moja mama często je bierze nawet na własne życzenie bo szybciej działają i nie obciążają tak żołądka jak tabletki. Kiedyś mamie robiła zastrzyki nasza sąsiadka-pielęgniarka w domu, chętnie to opiszę.

Sam widok przygotowania zastrzyku może być nieprzyjemny i stresujący- widok strzykawek, igieł, ampułek itd. Mama zawsze ucinała sobie krótką rozmowę z pielęgniarką np o pracy czy pogodzie aby się rozluźnić.

Jak zastrzyk był gotowy mama ściągała majtki i kładła się na łóżko. Majtki opuszczała całkiem tak że cała pupa była odkryta i goła- po to aby pielęgniarka mogła swobodnie rozprowadzić płyn odkażający po pośladku. Ale np moja koleżanka na zastrzyki zakłada stringi i ściągała tylko spodnie, i też było w poprządku. Jak już ktoś wspomniał, rzecz oczywista- majtki powinny być czyste, pupa umyta. Tak jak normalnie do lekarza czy dentysty.

Natomiast pozycja leżąca jest lepsza z tego powodu że mięśnie pośladków i nóg są rozluźnione i dzięki temu mniej boli.

Potem pielęgniarka się pyta który pośladek kłujemy- bo jak np masz zastrzyki codziennie albo nawet 2 razy dziennie, to pupa jeszcze może boleć po poprzednim. Następnie wbija igłę i wstrzykuje lekarstwo. Kazała mamie głęboko oddychać i mówić jak boli za bardzo albo robi się słabo. Jak skończyła to wyjęła igłę, przyłożyła mamie watę w miejsce ukłucia i kazała przytrzymać, aż założy majtki z powrotem.

Ukłucie igłą i wstrzykiwanie boli w zależności od rodzaju zastrzyku- grubość igły, wielkość strzykawki, rodzaju leku- były takie co mama praktycznie nic nie czuła ale też takie co tyłek ją strasznie bolał nawet kilka godzin po zastrzyku.
Alexia95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-10, 10:06   #27
Pati_Hr
Raczkowanie

Do zastrzyków da sie przyzwyczaić, zwłaszcza jak juz zaczyna je robić sie sobie samodzielnie
Pati_Hr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości