![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wymarzone mieszkanie...teściowie?
Witam, chciałabym żeby ktoś spojrzał na tę sytuację z boku i obiektywnie ją ocenił. Otóż chodzi o to, że od 1,5 roku mieszkamy u teściów ponieważ mój mąż tak postanowił. Było wiele konfliktów, mąż wcale nie śpieszył się z wyprowadzką aż w końcu "wymusiłam" to na nim. Mamy swoje własne mieszkanie, obecnie w trakcie remontu. I teraz do sedna. Chodzi o to, że mój mąż wręczając mi dzisiaj klucze do mieszkania wręczył je również swoim rodzicom :| Myślałam, że to tylko na okres remontu jakby coś było trzeba tam zrobić, ale nie- on je dał żeby tak jak to ujął mieli w razie gdyby czegoś chcieli. Gdy byliśmy juz na osobnosci powiedziałam grzecznie, że takie rzeczy powinniśmy omawiać wspólnie, i że nie chcę żeby ktoś miał "dostęp" do naszego mieszkania oprócz nas. Mąż bardzo się uniósł i zaczął mnie wyzywać od najgorszych ( cytować nie będę bo wstyd
![]() Czy myślicie, że przesadzam i nie mam prawa się tego "czepiać? Czy reakcja mojego męża była słuszna? Proszę Was bardzo o opinie co o tym sądzicie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wymarzone mieszkanie...teściowie?
Wszystko zależy od stosunków w rodzinie.. Moi rodzice mają klucz od naszego mieszkania, a my mamy od ich. Rodzice ani razu z niego nie skorzystali (w ciągu 5 lat), to tylko tak na wszelki wypadek. My częściej korzystamy z klucza rodziców, bo często wyjeżdżają, więc chcą żebyśmy zaglądali czy w domu wszystko ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem to ty masz rację. To wasze mieszkanie, nikt inny nie powinien mieć do niego kluczy, chyba że WSPÓLNIE tak ustalicie, albo gdy ktoś ma się nim opiekować podczas waszego wyjazdu czy coś. Czego oni mieli by chcieć/potrzebować z waszego mieszkania ![]() Co do wyzwisk, braku szacunku ze strony męża- to była pierwsza taka sytuacja? Bo szczerze wątpię. Czy aby nie widziałaś przed ślubem, jaki jest, jaki ma stosunek do ciebie, rodziców, samoddzielności etc?
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Gdybyście gdzieś wyjezdzali i trzebabyło doglądnąć mieszkania to rozumiem ale tak. Dlaczego masz się źle czuć we własnym mieszkaniu mając świadomość, że oni mają klucze i zawsze mogą wejsc. Powinien zapytać czy się zgadzasz i wogóle przecież to Twoje mieszkanie jak i jego. Ciekawe jakby zareagował jakbyś Ty dała swoim rodzicom klucze.
Wogóle co to za wyzywanie o głupie klucze? Wogóle nawet o głupie klucze nie ma prawa podniesć głosu a co dopiero wyzywać. Nie dość, że maminsynek to jeszcze terrorysta ![]() Nie chowaj się jak mysz pod miotłą walcz o swoje. Masz prawo żądać tych kluczy spowrotem i koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
wg mnie troll, jak mozna byc z takim facetem :/
![]() |
#6 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Mieszkaliście u rodziców męża, bo mąż tak postanowił. A gdzie w tym TY i TWOJE zdanie? Mąż nie wziął go pod uwagę? Ty nie chciałaś go wyrazić? Nie powiedziałaś „nie, nie będę mieszkać u teściów”? Dalej, ciągłe konflikty, wymuszanie wyprowadzki? On się wyprowadzić nie chciał? Zastanów się DLACZEGO. Może on zwyczajnie woli mieszkać u rodziców, może nie dorósł do życia bez nich? No i na końcu wyzywanie od najgorszych. Moim zdaniem coś takiego jest niedopuszczalne, zwłaszcza w takiej kwestii, w jakiej pojawiło się tutaj. Takie zachowanie świadczy zwykle o braku szacunku do drugiej osoby. Nie wiem, po prostu nie wiem jak można zwyzywać od najgorszych ukochaną osobę ![]() ![]() Mam wrażenie, że Twój mąż jest bardzo władczy w stosunku do Ciebie i jednocześnie bardzo uległy w stosunku do rodziców. Do tego mam odczucie, że on bardziej tworzy rodzinę ze swoimi rodzicami niż z Tobą... A Ty pozwalasz na większość jego zachowań. On chce mieszkać u teściów, więc tam mieszkacie, potem Ty wymuszasz na nim wyprowadzenie się... Czy na takim walczeniu i wymuszaniu ma polegać małżeństwo? Nie sądzę.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;3500401 3]Wszystko zależy od stosunków w rodzinie.. Moi rodzice mają klucz od naszego mieszkania, a my mamy od ich. Rodzice ani razu z niego nie skorzystali (w ciągu 5 lat), to tylko tak na wszelki wypadek. My częściej korzystamy z klucza rodziców, bo często wyjeżdżają, więc chcą żebyśmy zaglądali czy w domu wszystko ok.[/QUOTE]
![]() Problem w tym, że mąż działa na własną rękę, zero porozumienia, o wyzwiskach już nie wspomnę i zdaniu " mieszkaliśmy u rodziców bo tak postanowił mój mąż". Co to za układy? Dyktatura jakaś? Chatul, słuszna konkluzja, że bardziej związany jest i bardziej liczy się z rodzicami niż z żoną. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-06-29 o 00:22 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
ma zielone pojęcie
|
Przeczytałam poprzedni wątek autorki na temat tego małżeństwa (Wygasająca miłość u męża? LINK) i dziwię się, że niunia_05 nadal jest z tym facetem
![]() niunia_05, dlaczego tak się przejmujesz samą kwestią kluczy? Przecież to czubek góry lodowej... Prawdziwy problem jest w czymś innym: w tym, że męża ten związek nie interesuje. Moim zdaniem powinnaś mu postawić ultimatum — albo terapia dla par, albo rozstanie. Nie widzę powodu, dla którego miałabyś się męczyć w toksycznym związku, który bez terapii nie ma szansy być nigdy zdrowy (bo Twój mąż sam z siebie się nie zmieni).
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
No tak, teraz skojarzyłam autorkę..Rzeczywiście klucz to najmniejszy problem. Kolejny wątek, a nic się nie zmieniło i jak widać nie zmieni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
ma zielone pojęcie
|
No właśnie... Autorka wątku przedstawiła sprawę tak, jakby głównym problemem było mieszkanie u teściów i klucz, który mąż im wręczył. A tutaj prawdziwy problem jest o wiele głębiej i autorka wątku o tym WIE. Samo mieszkanie u teściów wbrew jej chęciom oraz wręczenie teściom klucza do mieszkania bez zgody autorki, to tylko objaw/przejaw, a nie przyczyna wszelkich komplikacji.
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Problemem nie są klucze bo według mnie słusznie że im dał, czemu mieliby ich nie mieć? Przecież was nie okradną i nie będą sobie przychodzić i wam robić niezapowiedziane wizyty. Problemem jest to jak cię traktuje nie jako partnerkę ale - mąż postanowił mąz zrobił mąż dał...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Serio danie klucza teściom to Twój największy problem?
A nie jest nim to, że jesteś z facetem, który Cię nie kocha, podejmuje decyzje za Ciebie mając Twoje zdanie głęboko, dodatkowo nie mając do Ciebie szacunku i wyzywając Cię? I naprawdę tu jest jakieś wymarzone mieszkanie? Nie ogarniam Cię Autorko...
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Życie jest za krótkie, żeby pić marne wino. Życie jest za krótkie, by miłości dać zginąć. Życie jest za krótkie, żeby się nie spieszyć. Życie, jest za krótkie, by się nim nie cieszyć. ![]() Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2012-06-29 o 08:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mysle, ze zagubiłas sie gdzies po drodze waszego zwiazku, mąz decyduje, maz postanawia, maz sie awanturuje, kiedy masz inne zdanie. No cóz a gdzie Ty jestes w tym związku? jakie jest Twoje miejsce? Mysle, ze zle wybrałas sobie partnera, bo to nie partner, a dyktator bez szacunku dla Ciebie. No ale skoro wybrałas, widac tak Ci pasuje, wiec sie teraz nie skarz. Wiadomo, ze nikt bez wad nie jest, pewne wady mozna tolerowac, pewne dla jednych moga byc wadami, dla innych zaletami, ale niektórzy sie na partnerów nie nadają, czego masz przykład na własnym podwórku, a uczucie to stanowczo za mało, zeby stworzyc udane małzenstwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
niezły harkdor jak to się mówi. generalnie niestety rodzice partnera/partnerki to w większości źródło konfliktów, zwłaszcza jeśli pochodzą z odmiennych środowisk. to, co można zrobić, to zacisnąć zęby, bo niestety wszystko tu jest naturalne. to normalne, że człowiek ufa matce i ojcu, a z drugiej strony normalne jest też że autorka im nie ufa.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Danie klucza teściom, a potem wyzwanie ciebie, bo miałaś o to pretensje (wg mnie słusznie), to tylko "wisienka na torcie"- bo dla mnie zdumiewające jest, aby wyjść za mąż za faceta, który ma mnie centralnie w zadku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jak można być kluską taką bez kręgosłupa i szacunku do siebie by trwać w związku w takim odpadkiem jakim jest twój mąż???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Tak, to wszystko to prawda, ale założyłam ten wątek, bo chodzi mi o tą konkretna sytuacje. Po prostu nie czulabym sie dobrze we wlasnym mieszkaniu wiedzac, ze teściowie mają moje klucze i sobie mogą w kazdej chwili wejsc (mimo ze nie koniecznie tak muszą zrobic). Po prostu sobie tego nie wyobrazam. Mieszkalam z jego rodzicami bo on nie chcial mieszkc u moich tlumaczac to ze bedzie sie czul nieswojo, oczywiscie mowilam, ze ja rowniez czuje sie nieswojo, ale tylko odburknął, ze przesadzam. A ja dla dobra dziecka nie chcialam "izolowac" go od swojego taty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
jeeej, czemu Ty sie tak poswiecasz?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
To walcz o to, aby nie mieli tych kluczy, powiedz to IM, skoro mąż kwituje to krótkim "przesadzasz", bo mnie coś trafiłoby, gdyby ktokolwiek inny miał klucze do domu, jeśli ja nie życzyłabym sobie tego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Tzn. ja rozumiem danie kluczy, moja mama też ma i nawet do głowy nie przyszło nam by jej nie dać, chociaż w tej samej kamienicy mieszkamy. ALE też mamy pewnośc, że ona nie wchodzi do nas na inspekcję
![]() ![]() Ale to u nas. Teściowie nie mają, ale chyba dlatego, że mama na miejscu prawie i jakby co to ona ma klucze. Ale wiem, że teściowie też by nie weszli ot tak. Za to kompletnie nie ogarniam waszego związku - bo to chyba nie tlyko o te nieszczęsne klucze chodzi - ale o jego stosunek do ciebie, jego stosunek do rodziców, niechęć do samodzielnego mieszkania, brak wspólnych decyzji, nawet tych błachych. I albo coś z tym zrobisz (i tak, nawet terapia, jeśli będzie konieczna), albo nie wróżę długiego pożycia wspólnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Mówiłam mężowi, ze jesli bedzie taka koniecznosc zeby przyszli do naszego mieszkania np popilnowac, podlac kwiatki czy bog wie co jeszcze to wtedy im damy chwilowo klucze a nie zeby mieli je caly czas;/ O terapi mowilam mezowi kilka razy ale powiedzial ze nigdzie nie pojdzie...ostatnio mielismy powazna rozmowe wlasnie o szacunku do mnie miedzy innymi, bylo dobrze 2 dni do momentu kiedy wyrazilam swoje zdanie...i znowu to samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ale tu mogą ci pisać różne rzeczy, ale i tak w realu to ty z nim żyjesz i tylko ty sama możesz zawalczyć o siebie, chociaż serio: nie wyobrażam sobie bycia z facetem, który mnie wyzywa, nie szanuje i na dodatek tłumaczyć to wszystko, że "dziecko musi mieć ojca"- tak, musi, ale przy takim ojcu "łapie" szybko naukę: matka to ten ktoś nieważny, z kim nie trzeba się liczyć; mam 2 synów, wolałabym sobie głowę odgryźć, by dać im kogoś takiego za wzór.
Tyle że wiem, iż łatwo z klawiatury spływa "rzuć go", bo wszystko zależy tu od wielu uwarunkowań: pewnie jesteście młodym małżeństwem z małym dzieckiem i dużym kredytem na mieszkanie; nie wiem, czy pracujesz , czy jesteś od niego zależna'; Bo prawda jest taka, że aby podjąć pewne drastyczne kroki, trzeba nie być mocno zależnym od faceta, dlatego zawsze miałam na tym punkcie hopla, aby pracować, być niezależna i być ze swoim mężem, bo go kocham i chcę z nim być, a nie- muszę, bo sobie nie poradzę. Dlatego: zależy, jak to jest u ciebie. Tyle że to kanał, gdy jest się w związku z nieszanującym facetem, bo nie wierzę, że kocha ktoś, kto nas nie szanuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale pewnie "dla dobra dziecka" się z nim nie rozwiedziesz. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Nie jestem od niego zależna, ale wolalabym jednak ratowac to co się psuje, a nie wywalac tego od razu do kosza. Tylko co ja sama mogę. Obiecal mi ze sie zmieni i bedzie sie staral...na obietnicy sie skonczylo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, że chcesz ratować, nie dziwię ci się, bo macie dziecko, mieszkanie i różne zobowiązania, to nie to samo, co odejść od chłopaka. - to,że nie jesteś od niego zależna też przemawia za tym, by nie występować tylko z pozycji strony słabszej , zależnej, pomiatanej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
ja bardzo chciałam, żeby i moi rodzice i teściowie mieli klucze, gdyby wyszła jakaś niespodziewana sytuacja albo coś nam się stało (odpukać), żeby nie trzeba było kombinować (przyznam, że najbardziej myślałam o "zwierzach" naszych - wizja kotów konających z głodu i pragnienie mnie przeraża
![]() ale tak jak piszą dziewczyny - te klucze to chyba najmniejszy problem Waszego związku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Nie widzę w tym nic złego, jak mój dziadek jeszcze żył, to też on z babcią mieli klucze do naszego mieszkania, rodzice sami im dali. Ale to było raczej na zasadzie, że jak my jesteśmy w domu to dzwonili do drzwi, zawsze uprzedzali kiedy będą. A dziadek przyjeżdżał do nas rano i pilnował nas w czasach wczesnych klas podstawówki, dał śniadanie, wyprawił do szkoły
![]() Poza tym jak był na działce i akurat miał kwiaty/owoce to zajeżdżał do nas bo miał po drodze do domu i zostawiał nam coś zawsze- klucze były przydatne ![]() Także klucze nie sa dane po to, żeby przyjeżdżali kiedy chcą do Was i otwierali drzwi, są w razie "w" i dla wygody obu stron ![]()
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Ale Ty wzięłaś ślub z przypadkowym facetem, że teraz to zdziwienie nad jego poglądami i stosunkami z rodzicami??
---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Ja się odniosę do tych nieszczęsnych kluczy.
Otóż, normalne jest, kiedy rodzice/teście mają klucze, ale tylko wtedy, kiedy tego nie nadużywają oraz rozumieją i respektują prywatność dzieci. Moi teściowe również dostali klucze do naszego domu, przy czym korzystali z tego faktu na całego. Teść potrafił w niedzielę, 8 rano, my z mężem w pieleszach na golasa, wparować nam do domu, ba - pokoju, bo jemu się nudziło, nie informując oczywiście wcześniej, że ma zamiar przyjść. Zwrócenie uwagi nic nie dało, teściowa nawet pokusiła się o zwyzywanie mnie od najgorszych, bo przecież "teściu cię nie zgwałci" ![]() Skończyło się wymianą zamków. Tutaj sytuacja patowa -mąż jaki jest każdy widzi... Edytowane przez kam_85 Czas edycji: 2012-06-29 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.