|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() España - my love!
Wątek czysto plotkowy
![]() W sumie to nie bardzo wiedziałam gdzie wątek założyć, jeżeli jest to nieodpowiedni dział, proszę moderatorów o przeniesienie. Czy są tu jakieś wizażanki zakochana w Hiszpanii ? ![]() Co w niej lubicie, a co nienawidzicie? BTW. Chciałabym zgłębić wiedzę o kulturze tego kraju, czy możecie mi polecić jakieś ciekawe książki/filmy o tej tematyce? Zapraszam do dyskusji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: España - my love!
Hej hej, ja mieszkam w Hiszpanii
![]() Kultura to bardzo szerokie pojęcie, może napisz konkretnie co Cię interesuje ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Hej
Też jestem zakochana w Hiszpanii ![]() ![]()
![]() |
#4 |
#etergirl
|
ja też uwielbiam Hiszpanię
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Oj tak! Chiałabym się nauczyć hiszpańskiego. I tak cały czas jest coś innego, ale liczę na to, że kiedyś w końcu się do tego zabiorę.
I też jeszcze nie byłam w Hiszpanii niestety. Wszystko przede mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja kocham Hiszpanie
![]() ![]() ![]() niestety byłam tylko na Majorce więc niewiele moge powiedziec o Hiszpanii. Ale na uwage zasługuje na pewno Alhambra Granada , północ Hiszpanii mnie najbardziej pociąga ![]() jedzenie jest cudowne ![]() ![]() ![]() a no i hiszpański juz zaczęłam od roku ![]() teraz tylko sie trzeba zmotywować finansowo do wyjazdu ![]() Edytowane przez katerina_23 Czas edycji: 2012-07-28 o 22:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
kocham Hiszpanię od dziecka, nie wiem dlaczego, od zawsze mnie fascynowała, może dlatego, że jak słyszę hiszpańskie piosenki to na myśl od razu przychodzi hiszpańska siesta ahh
![]() w Hiszpanii byłam 4 lata temu, we wrześniu jadę 2 raz. języka uczę się od roku z filmów mogę polecić la cara oculta, los ojos de julia,tres metros sobre el cielo i serial el barco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
#etergirl
|
Cytat:
![]() a z jakich książek uczysz się języka? ![]() ![]()
Nigdy się nie poddam! Plan: Droga do marzeń... ![]() ![]() Edytowane przez eternitka Czas edycji: 2012-07-28 o 23:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() El laberinto del fauno też mi się podobał ![]() To teraz może napisze coś o sobie. Moje zainteresowanie Hiszpanią zaczęło się gdy moja mama wyjechała do pracy do Estremadury. Spodobało mi się tam, kompletnie inny styl życia inni ludzie ( i wcale nie tak otwarci ![]() ![]() ![]() Marzy mi się podróż po całej Hiszpanii, porządne zwiedzanie, Kraj Basków, Andaluzja. Kurorty typu Lloret de Mar nie kręcą mnie kompletnie ![]() edit: Cytat:
![]() Polecam : podręcznik Aula Internacional do tego Uso de la gramatica espanola (uważam że jest dobre do wprowadzenia do tematu, ale zadania są bardzo monotonne i nieskomplikowane) i do tego Prisma de ejercicios- bardzo lubię tę książkę, o wiele lepsze wytłumaczenie niż w Uso i o wiele bardziej różnorodne zadania ![]()
So much internet so little time. Edytowane przez Taranka Czas edycji: 2012-07-28 o 23:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Naczelna Wizażanka:)
|
A ja oprócz El Barco polecam El Internado
![]()
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Tak
![]() ![]() Sama Hiszpania wygląda teraz jednak nieciekawie... nie ma nic wspólnego z tym pogodnym narodem sprzed lat. Ciągłe manifestacje, kiepskie nastroje, kryzys, masa bezdomnych imigrantów.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
chodziłam do szkoły językowej, uczyłam się z książki Protagonista
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
#etergirl
|
coś wątek cichnie
![]() dziękuję wszystkim za sugestie co do książek ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Crema Catalana zazdroszczę! ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() ja byłam w tym roku(w podróży poślubnej) w Lloret de Mar ![]() ![]() ![]() ![]() żaluje tylko, że dane nam było zobaczyć tylko kawałek Katalonii, ale cóz- może jeszcze kiedyś wybierzemy się w inny region ![]() od lat uwielbiam już filmy Almodovara a moją ukochaną aktorka jest Penelope Cruz ![]() ![]() ![]() tez chcialabym pójśc na kurs hiszpańskiego ale wlasnie przeprowadziłam się ok 50 km od Warszwy(wcześniej mieszkałam w Warszawie)i niestety nie ma tu szkoły językowej gdzie uczą hiszpańskiego ![]() cremacatalana ale Ci zazdroszczę ! szczęściaro ![]()
razem 01.01.2008 ![]() zaręczyny 13.03.2011 ![]() ślub 09.06.2012 ![]() Edytowane przez jlys Czas edycji: 2012-08-01 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Moja fascynacja Hiszpanią zaczęła się 11 lat temu. Byłam w 6 kl. podstawówki i nałogowo oglądałam Palomę
![]() ![]() Uwielbiam ten język, ma piękną wymowę. W Hiszpanii nigdy niestety nie byłam. Mam nadzieję, że wszystko przede mną ![]() Jedyna rzecz jak do tej pory, której nigdy nie zaakceptuję to walki torreadorów z bykami ![]()
![]() |
#17 | |||||
Konto usunięte
|
ale fajnie, że coraz więcej odpowiedzi się pojawiło, mam nadzieję, że dyskusja się rozwinie
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Hej! Dolaczam do fanek Hiszpanii
![]() ![]() ![]() ![]() Ja ze swojej strony polecam programy: Españoles en el mundo - reportaze o Hiszpanach, ktorzy wyemigrowali i opowiadaja o swoim zyciu za granica (interesujace spojrzenia na swiat ze strony 'espanola', a przy okazji mozna sie osluchac z j.hiszpanskim i to w roznym wydaniu) Destino:España - sytuacja odwrocona, obcokrajowcy, opowiadaja o swoim zyciu w Hiszpanii (wiec jak najbardziej kultura, obyczaje, historia danych miejsc, jezyk moze mniej, bo wyuczony, choc czasem pomaga zrozumiec, bo nie mowia tak szybko jak rodowici Hiszpanie ![]() Programy mozna ogladac za darmo np. tutaj http://www.rtve.es/television/espanoles-en-el-mundo/ http://www.rtve.es/television/destino-espana/
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byłam w Hiszpanii 2 lata temu, pojechałam z moi TŻ na wakacje, byliśmy w małej miejscowości Santa Susana i udało nam się jechać na jednodniową wycieczkę do Barcelony. Także oglądałam film Vicky Christina Barcelona i jeśli chodzi o filmy Almodovra widziałam "Wszystko o mojej matce" i połowę "Złe wychowanie", gdyż mnie zbytnio nie wciągnęło. Postanowiłam w te wakacje zacząć uczyć się tego języka i w tym celu zaopatrzyłam się w fiszki (Starter dla początkujących) żeby zobaczyć jak mi to będzie szło. Na razie idzie mi kiepsko, nauczyłam się ok 80 zwrotów i nie mogę się zmobilizować do dalszej nauki.
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja nie chcę uczyc się sama bo wiem, że nic z tego nie wyjdzie:/
Almodovara zdecydowanie mój najbardziej ulubiony film to Volver - naprawdę warto obejrzeć ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
też wolałabym isć na jakis kurs ale krucho z kasą.
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
nie wiem w jakich miastach mieszkacie ale z reguły w miesiącach październik i kwiecień ruszają 8-tygodniowe warsztaty językowe AIESEC University, kosztują ok 200zł i są prowadzone przez zagranicznych studentów/nauczycieli po angielsku i w tym języku jakiego chcesz się uczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Oj a ja nie cierpię Vicky Cristina Barcelona
![]() Książek typowo podróżniczych nie znam, jestem fanką tych z historycznym tłem, szczególnie Barcelony i Katalonii. M.in. "Za worek kości" Antonio Baulenas, fascynujący ichniejszy Hans Kloss, wydany parę lat temu i znikąd się tyle nie dowiedziałam o czasach powojennych i wojnie domowej, nastrojach itd. Kolejną jest słynna "Katedra w Barcelonie" Ildefonso Falconesa, nie mogłam się oderwać, wciągająca historia z masą faktów historycznych w tle, kraj, ludzie, akcja ze średniowiecza ale połyka się w 2 noce ![]() Zapomniałabym o słynnym "Cieniu wiatru" Carlosa Ruiza Zafona, do której można przeczytać specjalnie napisany przewodnik po Barcelonie, ale trochę komercyjne dzieło.
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() cremacatalana zaciekawiłaś mnie szczególnie tą ''Złuda''
razem 01.01.2008 ![]() zaręczyny 13.03.2011 ![]() ślub 09.06.2012 ![]() Edytowane przez jlys Czas edycji: 2012-08-04 o 17:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
|
A znasz jakieś fora hiszpańskie? Coś o zwierzętach , może o osobach, które chciałyby się uczyć polskiego, albo Polakach mieszkających w Hiszpanii? Bo ja bym sobie chętnie popisała i podszkoliła język - w sensie, że znam go ciut-ciut, ale gotowa jestem się go uczyć
![]()
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Daleko nie musisz szukać
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=98386
![]() |
#28 | |
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.