España - my love! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-28, 11:09   #1
201606210931
Konto usunięte

Thumbs up

España - my love!

Wątek czysto plotkowy
W sumie to nie bardzo wiedziałam gdzie wątek założyć, jeżeli jest to nieodpowiedni dział, proszę moderatorów o przeniesienie.

Czy są tu jakieś wizażanki zakochana w Hiszpanii ?

Co w niej lubicie, a co nienawidzicie?

BTW. Chciałabym zgłębić wiedzę o kulturze tego kraju, czy możecie mi polecić jakieś ciekawe książki/filmy o tej tematyce?

Zapraszam do dyskusji
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-28, 14:42   #2
CremaCatalana
Rozeznanie

Dot.: España - my love!

Hej hej, ja mieszkam w Hiszpanii

Kultura to bardzo szerokie pojęcie, może napisz konkretnie co Cię interesuje tzn jakie książki lubisz, muzykę, w filmach niestety nie jestem za dobra
Stary 2012-07-28, 16:22   #3
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Hej

Też jestem zakochana w Hiszpanii choć jeszcze nigdy tam nie byłam. Mam nadzieję, że niebawem pojadę
Stary 2012-07-28, 19:34   #4
eternitka
#etergirl

ja też uwielbiam Hiszpanię planuję na tych wakacjach zacząć uczyć się hiszpańskiego, zobaczymy czy wystarczy mi motywacji

Plan:
Droga do marzeń...
eternitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-28, 21:31   #5
summerrain
Raczkowanie

Oj tak! Chiałabym się nauczyć hiszpańskiego. I tak cały czas jest coś innego, ale liczę na to, że kiedyś w końcu się do tego zabiorę.
I też jeszcze nie byłam w Hiszpanii niestety.
Wszystko przede mną
summerrain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-28, 22:35   #6
katerina_23
Raczkowanie

Ja kocham Hiszpanie fajnie że powstał taki wątek myśle że dobre miejsce
niestety byłam tylko na Majorce więc niewiele moge powiedziec o Hiszpanii. Ale na uwage zasługuje na pewno Alhambra Granada , północ Hiszpanii mnie najbardziej pociąga
jedzenie jest cudowne ludzie też tyle że czasem denerwować moze niektórych to że oni tak jakby czasu nie licza ale mnie to nie dotyczy
a no i hiszpański juz zaczęłam od roku
teraz tylko sie trzeba zmotywować finansowo do wyjazdu

Edytowane przez katerina_23
Czas edycji: 2012-07-28 o 22:38
katerina_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-28, 22:45   #7
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CremaCatalana Pokaż wiadomość
Szczęściaro
W Katalonii?
Stary 2012-07-28, 23:05   #8
fabregasowa
Zakorzenienie

kocham Hiszpanię od dziecka, nie wiem dlaczego, od zawsze mnie fascynowała, może dlatego, że jak słyszę hiszpańskie piosenki to na myśl od razu przychodzi hiszpańska siesta ahh

w Hiszpanii byłam 4 lata temu, we wrześniu jadę 2 raz.
języka uczę się od roku

z filmów mogę polecić la cara oculta, los ojos de julia,tres metros sobre el cielo i serial el barco

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post52630770
fabregasowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-28, 23:12   #9
eternitka
#etergirl

Cytat:
Napisane przez fabregasowa Pokaż wiadomość
języka uczę się od roku

z filmów mogę polecić la cara oculta, los ojos de julia,tres metros sobre el cielo i serial el barco
o tak, bardzo lubię ten film
a z jakich książek uczysz się języka? czy chodzisz może do szkoły językowej?

Plan:
Droga do marzeń...

Edytowane przez eternitka
Czas edycji: 2012-07-28 o 23:13
Stary 2012-07-28, 23:30   #10
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
kocham Hiszpanię od dziecka, nie wiem dlaczego, od zawsze mnie fascynowała, może dlatego, że jak słyszę hiszpańskie piosenki to na myśl od razu przychodzi hiszpańska siesta ahh

w Hiszpanii byłam 4 lata temu, we wrześniu jadę 2 raz.
języka uczę się od roku

Też oglądałam la cara oculta . A los ojos de Julia się boję obejrzeć bo ponoć jest gorsze od el orfanato a ja na nim ledwo wysiedziałam.
El laberinto del fauno też mi się podobał

To teraz może napisze coś o sobie.
Moje zainteresowanie Hiszpanią zaczęło się gdy moja mama wyjechała do pracy do Estremadury. Spodobało mi się tam, kompletnie inny styl życia inni ludzie ( i wcale nie tak otwarci ). Zaczęłam czytać książki Zafona, aż zdecydowałyśmy się z mamą pojechać do Barcelony. I wtedy zaczęło się na dobre . Obydwie zakochałyśmy się w Barcelonie od pierwszego pobytu. Skończyło się tak że moja mama pracuje tuż pod Barceloną, ja studiuję iberystykę (chociaż jeszcze nie pełną gębą, bo byłam w 'zerówce' ). Chciałabym dostać się na Erasmusa, a może kiedyś nawet zostać na stałe...
Marzy mi się podróż po całej Hiszpanii, porządne zwiedzanie, Kraj Basków, Andaluzja. Kurorty typu Lloret de Mar nie kręcą mnie kompletnie

edit:
Cytat:
Napisane przez eternitka Pokaż wiadomość
a z jakich książek uczysz się języka? czy chodzisz może do szkoły językowej?
Pytanie nie do mnie, ale odpowiem, może komuś pomogę
Polecam : podręcznik Aula Internacional do tego Uso de la gramatica espanola (uważam że jest dobre do wprowadzenia do tematu, ale zadania są bardzo monotonne i nieskomplikowane) i do tego Prisma de ejercicios- bardzo lubię tę książkę, o wiele lepsze wytłumaczenie niż w Uso i o wiele bardziej różnorodne zadania

Edytowane przez Taranka
Czas edycji: 2012-07-28 o 23:38
Taranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-29, 10:41   #11
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

A ja oprócz El Barco polecam El Internado

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-29, 13:12   #12
CremaCatalana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Taranka Pokaż wiadomość
Szczęściaro
W Katalonii?
Tak Od 4 lat. Do pogody i krajobrazów można się przyzwyczaić, ale jedzenieeeee, oj tylko dla samego jedzenia mogłabym tu zostać do końca życia

Sama Hiszpania wygląda teraz jednak nieciekawie... nie ma nic wspólnego z tym pogodnym narodem sprzed lat. Ciągłe manifestacje, kiepskie nastroje, kryzys, masa bezdomnych imigrantów.
Stary 2012-07-29, 23:08   #13
fabregasowa
Zakorzenienie

chodziłam do szkoły językowej, uczyłam się z książki Protagonista

Stary 2012-08-01, 17:17   #14
eternitka
#etergirl

coś wątek cichnie

dziękuję wszystkim za sugestie co do książek dzisiaj włączę sobie chyba kolejny film Almodóvara, strasznie mi przypadła do gustu jego twórczość aż chciałoby się te wszystkie miejsca z planu odwiedzić

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Crema Catalana zazdroszczę!

Plan:
Droga do marzeń...
Stary 2012-08-01, 20:51   #15
jlys
Zakorzenienie

hej
ja byłam w tym roku(w podróży poślubnej) w Lloret de Mar zwiedzaliśmy (intensywnie )Barcelone- co bylo marzeniem mojego tż- wielkiego fana FCB (o samej Hiszpanii też zawsze marzył) i...zakochałam się w tym kraju
żaluje tylko, że dane nam było zobaczyć tylko kawałek Katalonii, ale cóz- może jeszcze kiedyś wybierzemy się w inny region
od lat uwielbiam już filmy Almodovara a moją ukochaną aktorka jest Penelope Cruz ,hiszpanskie horrory- chyba najlepsze jakie widziałam ogólnie co do filmu- bardzo podoba mi się Allena- Vicky Christina Barcelona- oglądałam go już jakiś czas temu, ale będąc w Barcelonie w tych miejscach , w których kręcony był film- ach nie zapomniane przezycie zobaczyć to wszystko na żywo
tez chcialabym pójśc na kurs hiszpańskiego ale wlasnie przeprowadziłam się ok 50 km od Warszwy(wcześniej mieszkałam w Warszawie)i niestety nie ma tu szkoły językowej gdzie uczą hiszpańskiego

cremacatalana ale Ci zazdroszczę ! szczęściaro

Edytowane przez jlys
Czas edycji: 2012-08-01 o 20:57
jlys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 07:52   #16
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Moja fascynacja Hiszpanią zaczęła się 11 lat temu. Byłam w 6 kl. podstawówki i nałogowo oglądałam Palomę Bardzo łatwo wchodził mi język, później dowiedziałam się , że to hiszpański. Uczyłam się ze słuchu. Po jakimś czasie sąsiad dał mi książkę do nauki (nie miałam dostępu do kompa , a tym bardziej neta), niektóre teksty po hiszpańsku znałam na pamięć

Uwielbiam ten język, ma piękną wymowę.

W Hiszpanii nigdy niestety nie byłam. Mam nadzieję, że wszystko przede mną

Jedyna rzecz jak do tej pory, której nigdy nie zaakceptuję to walki torreadorów z bykami Dla mnie to zwykłe znęcanie się nad zwierzętami.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 08:06   #17
201606210931
Konto usunięte

ale fajnie, że coraz więcej odpowiedzi się pojawiło, mam nadzieję, że dyskusja się rozwinie
Cytat:

Kultura to bardzo szerokie pojęcie, może napisz konkretnie co Cię interesuje tzn jakie książki lubisz, muzykę, w filmach niestety nie jestem za dobra
chodzi mi o takie książki, dzięki którym można trochę bardziej poznać ten kraj, coś typu programy Cejrowskiego. Nie interesuje mnie zmyślona historia, która dzieje się w tym kraju.

Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
Hej

Też jestem zakochana w Hiszpanii choć jeszcze nigdy tam nie byłam. Mam nadzieję, że niebawem pojadę
ja też niestety nigdy tam nie byłam, jest to moje wielkie marzenie, mam nadzieję, że kiedyś je zrealizuję. Ba! na pewno zrealizuję!

Cytat:
Napisane przez eternitka Pokaż wiadomość
ja też uwielbiam Hiszpanię planuję na tych wakacjach zacząć uczyć się hiszpańskiego, zobaczymy czy wystarczy mi motywacji
Cytat:
Napisane przez summerrain Pokaż wiadomość
Oj tak! Chiałabym się nauczyć hiszpańskiego. I tak cały czas jest coś innego, ale liczę na to, że kiedyś w końcu się do tego zabiorę.
I też jeszcze nie byłam w Hiszpanii niestety.
Wszystko przede mną
no to dziewczyny do dzieła! ja właśnie zaczęłam swoją przygodę z tym językiem. Polecam do słówek program profesor Pedro i podręcznik espanol de pe a pa (w necie można ściągnąć)
Cytat:
Napisane przez katerina_23 Pokaż wiadomość
Ja kocham Hiszpanie fajnie że powstał taki wątek myśle że dobre miejsce
niestety byłam tylko na Majorce więc niewiele moge powiedziec o Hiszpanii. Ale na uwage zasługuje na pewno Alhambra Granada , północ Hiszpanii mnie najbardziej pociąga
jedzenie jest cudowne ludzie też tyle że czasem denerwować moze niektórych to że oni tak jakby czasu nie licza ale mnie to nie dotyczy
a no i hiszpański juz zaczęłam od roku
teraz tylko sie trzeba zmotywować finansowo do wyjazdu
jakie jedzenie? tzn. jakie potrawy?
Stary 2012-08-02, 08:48   #18
witaminko
Raczkowanie

Hej! Dolaczam do fanek Hiszpanii Wlasciwie mam tam mozliwosc zamieszkac, ale ze wzgledu na sytuacje ekonomiczna na pewno sie teraz na to nie zdecyduje Moi hiszpanscy znajomi emigruja gdzie sie da, do UK, a nawet do...Polski (a to juz musi oznaczac duzy kryzys ).

Ja ze swojej strony polecam programy:

Españoles en el mundo - reportaze o Hiszpanach, ktorzy wyemigrowali i opowiadaja o swoim zyciu za granica (interesujace spojrzenia na swiat ze strony 'espanola', a przy okazji mozna sie osluchac z j.hiszpanskim i to w roznym wydaniu)
Destino:España - sytuacja odwrocona, obcokrajowcy, opowiadaja o swoim zyciu w Hiszpanii (wiec jak najbardziej kultura, obyczaje, historia danych miejsc, jezyk moze mniej, bo wyuczony, choc czasem pomaga zrozumiec, bo nie mowia tak szybko jak rodowici Hiszpanie )

Programy mozna ogladac za darmo np. tutaj
http://www.rtve.es/television/espanoles-en-el-mundo/
http://www.rtve.es/television/destino-espana/
Stary 2012-08-02, 09:05   #19
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez witaminko Pokaż wiadomość
Hej! Dolaczam do fanek Hiszpanii Wlasciwie mam tam mozliwosc zamieszkac, ale ze wzgledu na sytuacje ekonomiczna na pewno sie teraz na to nie zdecyduje Moi hiszpanscy znajomi emigruja gdzie sie da, do UK, a nawet do...Polski (a to juz musi oznaczac duzy kryzys ).

Ja ze swojej strony polecam programy:

Españoles en el mundo - reportaze o Hiszpanach, ktorzy wyemigrowali i opowiadaja o swoim zyciu za granica (interesujace spojrzenia na swiat ze strony 'espanola', a przy okazji mozna sie osluchac z j.hiszpanskim i to w roznym wydaniu)
Destino:España - sytuacja odwrocona, obcokrajowcy, opowiadaja o swoim zyciu w Hiszpanii (wiec jak najbardziej kultura, obyczaje, historia danych miejsc, jezyk moze mniej, bo wyuczony, choc czasem pomaga zrozumiec, bo nie mowia tak szybko jak rodowici Hiszpanie )

Programy mozna ogladac za darmo np. tutaj
http://www.rtve.es/television/espanoles-en-el-mundo/
http://www.rtve.es/television/destino-espana/
dzięki za linki!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-03, 18:24   #20
anczysko1
Zakorzenienie

GG do anczysko1

Cytat:
Napisane przez jlys Pokaż wiadomość
hej
ja byłam w tym roku(w podróży poślubnej) w Lloret de Mar zwiedzaliśmy (intensywnie )Barcelone- co bylo marzeniem mojego tż- wielkiego fana FCB (o samej Hiszpanii też zawsze marzył) i...zakochałam się w tym kraju
żaluje tylko, że dane nam było zobaczyć tylko kawałek Katalonii, ale cóz- może jeszcze kiedyś wybierzemy się w inny region
od lat uwielbiam już filmy Almodovara a moją ukochaną aktorka jest Penelope Cruz ,hiszpanskie horrory- chyba najlepsze jakie widziałam ogólnie co do filmu- bardzo podoba mi się Allena- Vicky Christina Barcelona- oglądałam go już jakiś czas temu, ale będąc w Barcelonie w tych miejscach , w których kręcony był film- ach nie zapomniane przezycie zobaczyć to wszystko na żywo
tez chcialabym pójśc na kurs hiszpańskiego ale wlasnie przeprowadziłam się ok 50 km od Warszwy(wcześniej mieszkałam w Warszawie)i niestety nie ma tu szkoły językowej gdzie uczą hiszpańskiego

cremacatalana ale Ci zazdroszczę ! szczęściaro
Skąd ja to znam
Byłam w Hiszpanii 2 lata temu, pojechałam z moi TŻ na wakacje, byliśmy w małej miejscowości Santa Susana i udało nam się jechać na jednodniową wycieczkę do Barcelony.

Także oglądałam film Vicky Christina Barcelona i jeśli chodzi o filmy Almodovra widziałam "Wszystko o mojej matce" i połowę "Złe wychowanie", gdyż mnie zbytnio nie wciągnęło.

Postanowiłam w te wakacje zacząć uczyć się tego języka i w tym celu zaopatrzyłam się w fiszki (Starter dla początkujących) żeby zobaczyć jak mi to będzie szło. Na razie idzie mi kiepsko, nauczyłam się ok 80 zwrotów i nie mogę się zmobilizować do dalszej nauki.
Stary 2012-08-04, 08:38   #21
jlys
Zakorzenienie

ja nie chcę uczyc się sama bo wiem, że nic z tego nie wyjdzie:/
Almodovara zdecydowanie mój najbardziej ulubiony film to Volver - naprawdę warto obejrzeć
Stary 2012-08-04, 09:58   #22
anczysko1
Zakorzenienie

GG do anczysko1

Cytat:
Napisane przez jlys Pokaż wiadomość
ja nie chcę uczyc się sama bo wiem, że nic z tego nie wyjdzie:/
Almodovara zdecydowanie mój najbardziej ulubiony film to Volver - naprawdę warto obejrzeć
też wolałabym isć na jakis kurs ale krucho z kasą.
Stary 2012-08-04, 10:56   #23
fabregasowa
Zakorzenienie

nie wiem w jakich miastach mieszkacie ale z reguły w miesiącach październik i kwiecień ruszają 8-tygodniowe warsztaty językowe AIESEC University, kosztują ok 200zł i są prowadzone przez zagranicznych studentów/nauczycieli po angielsku i w tym języku jakiego chcesz się uczyć

Stary 2012-08-04, 11:10   #24
CremaCatalana
Rozeznanie

Oj a ja nie cierpię Vicky Cristina Barcelona
Książek typowo podróżniczych nie znam, jestem fanką tych z historycznym tłem, szczególnie Barcelony i Katalonii. M.in. "Za worek kości" Antonio Baulenas, fascynujący ichniejszy Hans Kloss, wydany parę lat temu i znikąd się tyle nie dowiedziałam o czasach powojennych i wojnie domowej, nastrojach itd. Kolejną jest słynna "Katedra w Barcelonie" Ildefonso Falconesa, nie mogłam się oderwać, wciągająca historia z masą faktów historycznych w tle, kraj, ludzie, akcja ze średniowiecza ale połyka się w 2 noce , no i obowiązkowy Eduardo Mendoza, "Miasto cudów", kolejna ciekawa pozycja z historią Barcelony i budowy Parku Ciutadella w tle. Moim numer 1 jest jednak Carmen Laforet, hiszpańska pisarka, której "Złuda" pozostawiła na mnie ogromne wrażenie. Historia młodej dziewczyny przybywającej do Barcelony, książka smutna i trudna, można poznać dzielnice miasta jak nigdzie, aż dreszcze przechodzą.
Zapomniałabym o słynnym "Cieniu wiatru" Carlosa Ruiza Zafona, do której można przeczytać specjalnie napisany przewodnik po Barcelonie, ale trochę komercyjne dzieło.
Stary 2012-08-04, 17:08   #25
jlys
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem w jakich miastach mieszkacie ale z reguły w miesiącach październik i kwiecień ruszają 8-tygodniowe warsztaty językowe AIESEC University, kosztują ok 200zł i są prowadzone przez zagranicznych studentów/nauczycieli po angielsku i w tym języku jakiego chcesz się uczyć
ja teraz mieszkam 50 km od Warszawy..no i z czase może być cienko tym bardziej, ze prace zaczynam od września, wolałabym tu na miejscu albo gdzies bliżej..poszukam jeszcze 'dogłębniej' no i tez zeby cenowo sie nie zrujnowac
cremacatalana zaciekawiłaś mnie szczególnie tą ''Złuda''

Edytowane przez jlys
Czas edycji: 2012-08-04 o 17:09
Stary 2012-08-05, 08:34   #26
Nimfa20

Cytat:
Książek typowo podróżniczych nie znam
A znasz jakieś fora hiszpańskie? Coś o zwierzętach , może o osobach, które chciałyby się uczyć polskiego, albo Polakach mieszkających w Hiszpanii? Bo ja bym sobie chętnie popisała i podszkoliła język - w sensie, że znam go ciut-ciut, ale gotowa jestem się go uczyć
Stary 2012-08-05, 11:09   #27
CremaCatalana
Rozeznanie

Daleko nie musisz szukać

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=98386
Stary 2012-08-06, 08:40   #28
Nimfa20

Cytat:

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości