"posklejane włosy" - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-11, 23:30   #1
asiab2221
Przyczajenie

"posklejane włosy"

Macie może jakieś sposoby na "posklejane włosy"? gdy rozczesze po kilku minutach robią mi się tzw strąki. wyglądają jak bym wiecznie tłuste nosiła;/ mam włosy długie i raczej cienkie (nie używam prostownicy ani suszarki)
asiab2221 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 23:43   #2
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: "posklejane włosy"

Używasz kosmetyków z silikonami? Jeśli tak to przestań.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 05:21   #3
Chatul
ma zielone pojęcie

Jaką szczotką czeszesz włosy? Ja proponuję używać szczotki ze sztucznym włosiem Dobrze rozczesuje włosy. I jeżeli u Ciebie strąki nie są spowodowane tym, że włosy są tłuste, brudne itd., to myślę, że szczotka ze sztucznym włosiem się sprawdzi
Stary 2011-01-12, 06:26   #4
Namietne_Usta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Jaką szczotką czeszesz włosy? Ja proponuję używać szczotki ze sztucznym włosiem Dobrze rozczesuje włosy. I jeżeli u Ciebie strąki nie są spowodowane tym, że włosy są tłuste, brudne itd., to myślę, że szczotka ze sztucznym włosiem się sprawdzi
Zgadzam się.

Pytanie - czy używasz kosmetyków przystosowanych do Twoich włosów? tzn. chodzi mi o szampon, odżywkę. Może stosujesz zbyt ciężkie kosmetyki i obciążasz włosy?

Pozdrawiam
Namietne_Usta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 10:33   #5
asiab2221
Przyczajenie

włosy czesze grzebieniem, staram sie myc codziennie czasami co drugi dzien po2h od umycia ma juz straki wiec tłuste raczej nie są. Szampon to pantene do włosów cienkich i delikatnych odżywki zawsze nie używama jesli tak to pantene-regeneracja
Stary 2011-01-12, 11:40   #6
Konto usunięte

Szampony Pantene jak dla mnie mają tragiczny skład.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 12:51   #7
non so
Raczkowanie

x

Edytowane przez non so
Czas edycji: 2011-02-04 o 12:19
non so jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-12, 18:13   #8
majreg
Wtajemniczenie

Heh.
Odstaw silikony w odżywkach, jedwabiach i umyj szamponem bez silikonu. Nadbudowały ci sie na włoskach. Ciesz się, że nie masz łupieżu , swędzawki i włosy nie wypadają, bo i tak z tym świństwem bywa.

Odnoszę wrażenie, że te wszystkie loreale, panteny , head&shoulders i inne drogeryjne firmy celowo dodają do włosów specyfiki, które powodują efekt szybkiego przetłuszczenia ,coby tego duzo zużywać i im kieszenie ładować naszą kasiorką. Sprzedaż dzieki temu rosnie.

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-01-12 o 18:18
majreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 18:53   #9
NelluSiIa
Raczkowanie

moja przyjaciolka jak myje wlosy tylko szamponem to jak rano umyje wieczor tluste ma ... ale znazla sposob najpierw myje wlosy szarym mydlem a pozniej szamponem wydaje sie dziwne ale skuteczne mowi ze jak musiala codzien myc tak teraz jak myje z tym mydlem to o jeden dzien sie jej wydluza czas az jej sie stluszcza jeden dzien to sporo ale moze nia kazdemu skutkowac Pozdrawiam
NelluSiIa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 19:31   #10
Namietne_Usta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Heh.
Odstaw silikony w odżywkach, jedwabiach i umyj szamponem bez silikonu. Nadbudowały ci sie na włoskach. Ciesz się, że nie masz łupieżu , swędzawki i włosy nie wypadają, bo i tak z tym świństwem bywa.

Odnoszę wrażenie, że te wszystkie loreale, panteny , head&shoulders i inne drogeryjne firmy celowo dodają do włosów specyfiki, które powodują efekt szybkiego przetłuszczenia ,coby tego duzo zużywać i im kieszenie ładować naszą kasiorką. Sprzedaż dzieki temu rosnie.
Prawda jest taka,że jak używałam szamponu bez silikonów to natychmiast włosy stały się bardziej żywe, pełne objętości, absolutnie nie oklapnięte.
Stary 2011-01-12, 20:12   #11
niczka87
Zakorzenienie

Dziewczyny oprócz babydream jakie szampony są bez sls?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-12, 20:18   #12
Konto usunięte

Bez sls jest większość szamponów. Bez sles (i pewnie o to ci chodziło) już mniej, np. Hipp, Biovax.
Stary 2011-01-12, 20:19   #13
asiab2221
Przyczajenie

no włosy tez mi wypadają straciłam je w połowie... od roku nie farbuje ale sytuacja i tak sie nie poprawia nadal lecą; koleżanka polecila mi pantene bo niby włosy przestały jej po nim wypadać. A jakie szampony polecacie???
Stary 2011-01-12, 20:23   #14
niczka87
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;24336587]Bez sls jest większość szamponów. Bez sles (i pewnie o to ci chodziło) już mniej, np. Hipp, Biovax.[/QUOTE]
Chodziło mi o szampon bez silikonów, pomyłka :P
Stary 2011-01-12, 20:27   #15
Namietne_Usta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiab2221 Pokaż wiadomość
no włosy tez mi wypadają straciłam je w połowie... od roku nie farbuje ale sytuacja i tak sie nie poprawia nadal lecą; koleżanka polecila mi pantene bo niby włosy przestały jej po nim wypadać. A jakie szampony polecacie???
jest wielki wątek dotyczący wypadających włosów

Mi pomagały ampułki radical, oraz szampon Pollena Ewa z czarną rzepą - niestety ten drugi mnie mocno podrażnił.

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
Napisane przez niczka87 Pokaż wiadomość
Chodziło mi o szampon bez silikonów, pomyłka :P

to chyba o odżywkę bez silikonów? :P bo się pogubiłam
Stary 2011-01-12, 20:27   #16
dotka95
Zakorzenienie

GG do dotka95

Ja czeszę włosy szczotką z włosia i unikam silikonów (tylko na końce, bo szybko mi się niszczą) i też mam ten problem
Stary 2011-01-12, 20:31   #17
Konto usunięte

A o kosmetykach bez silikonów jest osobny wątek. Nie ma sensu wymieniać tutaj nazw.
Stary 2011-01-12, 20:34   #18
asiab2221
Przyczajenie

któraś z dziewczyn napisała ze efektem ubocznym stosowaniu taki szamponów możne być np wypadanie włosów wiec dlatego o tym wspomniałam a jakie szampony są bez silikonu?

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ----------

ok spoko dzięki za porady
Stary 2011-01-13, 08:58   #19
niczka87
Zakorzenienie

Dziewczyny wyżej wspominały o szamponach bez silikonów, więc o nie pytałam
Stary 2011-01-13, 14:01   #20
Amiria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niczka87 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wyżej wspominały o szamponach bez silikonów, więc o nie pytałam
ja równiez przyłanczam sie do opinii, ze winny jest nadmiar silikonów. Włosy potrzebuja oczyszczenia. Bez silikonow sa szampony dla dzieci, Radical, fitomed, fructis potrojna odbudowa i na objetosc (wsyzstkie inne fructisy maja silikony) z firmy L'biotica szampony biowax.
Sa tez specialne szampony oczyszczajace np paul mitchel shmpo tree.
ale podobny efekt uzyskasz tanszymi rpoduktami wiec chyba nie warto przeplacac.
silikony sa pomocne w pielgnacji ale w mnieszych ilsociach i nie dla cienkich włosów. Ja uzywam jedynie silikonowego spreju gliss kurr bo pomaga mi rozczewyac włosy ale i tak raz na jakis czas robie rpzerwe gdy widze ze wlosy robia sie oklapniete.
Stary 2011-01-13, 19:40   #21
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amiria Pokaż wiadomość
ja równiez przyłanczam sie do opinii, ze winny jest nadmiar silikonów. Włosy potrzebuja oczyszczenia. Bez silikonow sa szampony dla dzieci, Radical, fitomed, fructis potrojna odbudowa i na objetosc (wsyzstkie inne fructisy maja silikony) z firmy L'biotica szampony biowax.
Sa tez specialne szampony oczyszczajace np paul mitchel shmpo tree.
ale podobny efekt uzyskasz tanszymi rpoduktami wiec chyba nie warto przeplacac.
silikony sa pomocne w pielgnacji ale w mnieszych ilsociach i nie dla cienkich włosów. Ja uzywam jedynie silikonowego spreju gliss kurr bo pomaga mi rozczewyac włosy ale i tak raz na jakis czas robie rpzerwe gdy widze ze wlosy robia sie oklapniete.
Dzięki serdeczne za pomoc.
Stary 2011-01-14, 10:38   #22
Fuzukatsu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez non so Pokaż wiadomość
jesli masz cienkie wlosy i uzywasz silikonow to kaplica .... nie tepie silikonow, ale sa one wg mnie dobre tylko dla wlosow grubych i kreconych .... nie dla cienkich i prostych i zapewne ciemny blond ....

ja uzywalam silikonow i mialam straszne straki, ale od paru miesiecy uzywam tylko 'naturalnych' skladnikow ... szampon ziolowy lub babydream, nie uzywam odzywki, ale za to uzywam oleju kokosowego

wlosy mam jak marzenie
a skąd te przypuszczenia?
Fuzukatsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 14:36   #23
non so
Raczkowanie

x

Edytowane przez non so
Czas edycji: 2011-02-04 o 12:19
non so jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 23:00   #24
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez non so Pokaż wiadomość
jesli masz cienkie wlosy i uzywasz silikonow to kaplica .... nie tepie silikonow, ale sa one wg mnie dobre tylko dla wlosow grubych i kreconych .... nie dla cienkich i prostych i zapewne ciemny blond ....

ja uzywalam silikonow i mialam straszne straki, ale od paru miesiecy uzywam tylko 'naturalnych' skladnikow ... szampon ziolowy lub babydream, nie uzywam odzywki, ale za to uzywam oleju kokosowego

wlosy mam jak marzenie
masz wlosy krecone, ze takie wnioski wyciagasz?
akurat dla wiekszosci kreciolow silikony stanowia glowny problem, z reszta cala filozofia pielegnacji wg CG polega na wykluczeniu silikonow i mocnych detergentow.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 07:18   #25
narys0wana
Przyczajenie

"Poklejone" włosy.

Witam, mam problem z włosami i pilnie szukam jakiegoś rozwiązania. W ostatnim czasie (w przeciągu tygodnia) byłam zmuszona 2 razy farbować włosy (raz część włosów - nie całe - była rozjaśniana, potem musiałam przywrócić całym włosom kolor brązowy, ponieważ rozjaśnianie to był błąd). Farbuję włosy regularnie, mniej więcej co 1,5 miesiąca, na kolor brązowy (niestety przeważnie są to farby z amoniakiem). Mam dosyć zniszczone włosy, jednak przeważnie widać to, gdy są one suche, rozdwojone końcówki itp. Jednak po ostatnich farbowaniach (kiedyś już też miałam taki problem), podczas mycia włosów, po nałożeniu i spłukaniu szamponu wszystkie moje włosy automatycznie się "sklejają", gdy już trochę osuszę je ręcznikiem są bardzo suche i nie da się ich rozczesać, a gdybym zastawiła je takie do wyschnięcia, to po wyschnięciu miałabym "szopę". Z farbowania włosów na razie nie mogę zrezygnować, jednak eksperymentów z rozjaśnianiem nie będę już próbowała. Czy ktoś miał podobny problem i zna jakieś preparaty, które pomogą rozkleić włosy? Gdy używam raz na tydzień odżywki to po spłukaniu jej moje włosy są gładkie, jednak myję je codziennie i następnym razem problem wraca. Proszę o radę
narys0wana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 08:52   #26
Śniegowa
Oby do wiosny

Dot.: "Poklejone" włosy.

Z tego co piszesz wnioskuję, że Twoje włosy sa popalone. Tak na prawdę nie da się z nimi zrobić wiele. To co spalone powinnaś obciąć.
Możesz troszke podratować je olejowaniem i codziennym stosowaniem masek. Odżywkę uzywaj przy każdym myciu, nie tylko co tydzień. Myślę, że dobrze by było, aby odżywka nie miała silikonów- one sprawiają że włosy wyglądają ładnie na chwilę, ale przy dłuższym stosowaniu wysuszają i obciążaja.

Edytowane przez Śniegowa
Czas edycji: 2012-04-13 o 08:54
Śniegowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 09:02   #27
calliope86
Wtajemniczenie

Moim zdaniem używanie odżywki w Twojej sytuacji po każdym myciu włosów to konieczność, dodatkowo na zmianę z odżywką powinnaś używać dobrych masek, które zregenerują zniszczone włosy bo bez tego ani rusz! Polecam także olejowanie .

calliope86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 10:32   #28
MorganLeFay
Wtajemniczenie

GG do MorganLeFay

Też mam takie popalone włosy i nie zamierzam ich obciąć. U mnie się sprawdza Joico Reconstructor. Najpierw myję szamponem Babydream, potem nakładam Joico, spłukuję po 20minutach i kładę odzywkę (zwykle mleczną Polwell czy jakoś tak). Jeśli farbujesz na brąz to utleniać 3% powinien Ci wystarczyć, włosy na pewno mniej się zniszczą.
MorganLeFay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 10:33   #29
Redhaired Witch
Nindżopesz

Ściąć to co najbardziej zniszczone, używać dobrych odżywek po każdym myciu (od siebie polecam Garnier Awokado i karite, inne wizażowe hity to np. Alterra morelowa lub granatowa, Isana z babassu), zainwestować w jakieś maski do włosów (np. Bingo, Kallos, Gloria). Skoro masz suche włosy i myjesz codziennie to jeszcze dobijasz je silnym detergentem (strzelam w ciemno, nie wiem jakiego szamponu używasz), może przestaw się na szampony dla dzieci (Hipp, Babydrem) a mocniejszego szamponu używaj raz na tydzień. Bardzo polecam nawilżanie i olejowanie - może być domowa maseczka z miodu, odrobiny gliceryny i oliwy z oliwek zostawiona na noc albo na kilka godzin, jakiś gotowy olejek np. Alterry (one są do ciała ale nie ma to znaczenia) albo np. oliwka Babydream. I na końcówki jakieś serum silikonowe/jedwab - nie znam się bo nie używam.
Ogólnie trochę roboty będzie jeśli chesz odzyskać zdrowe włosy.
A jeśli nie zależy Ci za bardzo na ich przyszłości to doraźnie pewnie pomogą silikonowe psikadła Gliss Kura.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 10:49   #30
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
Napisane przez MorganLeFay Pokaż wiadomość
Też mam takie popalone włosy i nie zamierzam ich obciąć. U mnie się sprawdza Joico Reconstructor. Najpierw myję szamponem Babydream, potem nakładam Joico, spłukuję po 20minutach i kładę odzywkę (zwykle mleczną Polwell czy jakoś tak). Jeśli farbujesz na brąz to utleniać 3% powinien Ci wystarczyć, włosy na pewno mniej się zniszczą.
Nie chcę być niemiła, ale włosy sa ładne tylko wtedy gdy są zadbane. Inaczej nie dodaja uroku.

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Ściąć to co najbardziej zniszczone, używać dobrych odżywek po każdym myciu (od siebie polecam Garnier Awokado i karite, inne wizażowe hity to np. Alterra morelowa lub granatowa, Isana z babassu), zainwestować w jakieś maski do włosów (np. Bingo, Kallos, Gloria). Skoro masz suche włosy i myjesz codziennie to jeszcze dobijasz je silnym detergentem (strzelam w ciemno, nie wiem jakiego szamponu używasz), może przestaw się na szampony dla dzieci (Hipp, Babydrem) a mocniejszego szamponu używaj raz na tydzień. Bardzo polecam nawilżanie i olejowanie - może być domowa maseczka z miodu, odrobiny gliceryny i oliwy z oliwek zostawiona na noc albo na kilka godzin, jakiś gotowy olejek np. Alterry (one są do ciała ale nie ma to znaczenia) albo np. oliwka Babydream. I na końcówki jakieś serum silikonowe/jedwab - nie znam się bo nie używam.
Ogólnie trochę roboty będzie jeśli chesz odzyskać zdrowe włosy.
A jeśli nie zależy Ci za bardzo na ich przyszłości to doraźnie pewnie pomogą silikonowe psikadła Gliss Kura.
Super pigułka pielęgnacyjna.
Śniegowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości