|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
lokówka a włosy krecone...
Witam wszytskie wizażanki, które tu zajrzały.
Moje włosy są kręcone, ale nie zawsze układaja sie wśliczne loczki, czasami po prostu mam nijak poskręcane wosy. Niedługo mam bal i tu pojawia sie moje pytanie: Czy włosy kręcone można (u fryzjerki mam w planie) zakręcić na lokówce, zeby wyszły sliczne loczki? Bo właśnie sie zastanawiam, czy wyszłyby takie jak osobom, które maja z natury włosy proste ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: lokówka a włosy krecone...
Można. Ja mam takie wlosy jak Ty (z opisu od razu mi sie skojarzyło z moimi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Astarte__
dziękuje za odpowiedź; dzięki Tobie wiem, że moje włosy an balu będą mogły wygladać idealnie xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Pewnie że tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
hej
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
a ja mam takie pytanko... jak zrobic taki loki jak ma elle na dołaczonym zdjęciu??? moze jakos upiac gdy sa mokre (bo mam bardzo poddatne włosy, kręcące sie ale dopiero tak od połowy długosci)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Lokowanie naturalnie kręconych włosów lokówką
Hej
![]() ![]() Chciałabym mieć możliwość posiadania chociaż czasami ładnie ułożonych loków ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Lokowanie naturalnie kręconych włosów lokówką
Dani, wszystko leży w Twoich rękach. Działanie wysoka temperatura na włosy - a to robisz i lokówką i prostownicą - włosom stanowczo nie służy. Przeciwnie, może się tak zdarzyć, że na początku będziesz zadowolona, a kosmetyki zastosowane do takich stylizacji będa się świetnie sprawdzać. Jednak po jakimś czasie jedyne, do czego włosy się nadzadzą, to... spotkanie z nożyczkami.
Kręcone włosy to włosy delikatne, wymagające wzmożonej pielęgnacji i dbałości, a nie wymyślnej stylizacji. Stylizacja to wisienka na torcie, zaś podstawa to porządna, optymalna pielęgnacja. zatem jestem wyłącznie za porzadną pielęgnacją, taką która sprawi, że nie będziesz nawet patrzeć w stronę lokówki czy prostownicy. Jesli jednak koniecznie musisz działać narzędziami i stawiać na stylizację, to już lepiej nakręc włosy na wałki czy papiloty. To ich przynajmniej nie zniszczy.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
Jeśli rzadko, a pielęgnację będziesz mieć optymalną, to nie powinnaś mieć sporych kłopotów ze zniszczeniami. Musisz tylko pamiętać, by stosować coś zabezpieczającego przed temperaturą (od razu spełni funkcję stylizatora) i nie nakręcać mokrych czy wilgotnych włosów.
Papiloty stosujesz na włosy świeżo umyte lub zmoczone. Winny być mokre, ale woda nie powinna z nich kapać, i mieć nałożony stylizator. Zawijasz na papiloty i pozwalasz całkowicie wyschnąć. Po rozwinięciu delikatnie roztrzepujesz palcami i efekt, który chcesz uzyskać usztywniasz lakierem (też lepiej od wielkiego dzwonu). Musisz tez pamiętać o tym, że włos kręcony nakręcony lokówką, wałkiem czy papilotem zachowuje się dość nienaturalnie i nie zdziw się, jeśli będą próby, które doprowadzą do całkowitego wyprostowania włosa.
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
A w jaki sposób mam przygotować swoje (nieregularnie skręcające i puszące się) włosy do robienia loków lokówką? Czy powinnam je najpierw wyprostować prostownicą?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
|
Na pewno nie prostować. Albo jedno, albo drugie!
Dobrze by było nałożyć na nie kosmetyk zabezpieczający przed ciepłem - tutaj znajdziesz listę analiz produktów zabezpieczających. Kliknij w nazwę, przeczytaj, co sądzimy, będziesz mogła coś wybrać. Od siebie dodam, że nie powinnaś wybierać produktów w spreju, jeśli podstawą jest cokolwiek innego niż lotny silikon, np. cyclopentasiloxane albo coś zbliżonego. Uważaj, by w składzie nie było wody i alkoholu. Dobrze będzie kilka kropli rozprowadzić równomiernie na przybrudzonych włosach (chyba że to naprawdę od wielkiego dzwonu, to wówczas po podsuszeniu), delikatnie rozczesać grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach. Włosy dzielić na pasma, które chcesz uzyskać i nakręcać. Po przestudzeniu delikantie roztrzepać, usztywnić lakierem.
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Rozumiem. Czyli nie za często, a podstawa to pielęgnacja i ochrona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.