lokówka a włosy krecone... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-18, 18:11   #1
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

lokówka a włosy krecone...

Witam wszytskie wizażanki, które tu zajrzały.
Moje włosy są kręcone, ale nie zawsze układaja sie wśliczne loczki, czasami po prostu mam nijak poskręcane wosy. Niedługo mam bal i tu pojawia sie moje pytanie:
Czy włosy kręcone można (u fryzjerki mam w planie) zakręcić na lokówce, zeby wyszły sliczne loczki? Bo właśnie sie zastanawiam, czy wyszłyby takie jak osobom, które maja z natury włosy proste Mam nadzieje, że zrozumialyście o co mi chodzi xD
Kwaśna truskawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 18:57   #2
Astarte__
Rozeznanie

GG do Astarte__
Dot.: lokówka a włosy krecone...

Można. Ja mam takie wlosy jak Ty (z opisu od razu mi sie skojarzyło z moimi ) i na studniówkę miałam zakręcone na lokówce od nasady takie spiralki i się świetnie trzymały
Astarte__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 19:17   #3
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

Astarte__
dziękuje za odpowiedź; dzięki Tobie wiem, że moje włosy an balu będą mogły wygladać idealnie xD
Kwaśna truskawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 19:23   #4
Astarte__
Rozeznanie

GG do Astarte__

Pewnie że tak Fryzjerka sie o to postara. To że mamy takie kręciołki dziwne raczej im pomaga sie utrzymać po zakręceniu, bo moja koleżanka ma prościutkie włosy i po lokówce jej sie rozwalają po godzinie.
Astarte__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 19:54   #5
brrawurka
Raczkowanie

hej ja tez mam naturalnie krecone wlosy i szczerze mowiac juz nie pamietam kiedy ostatnio 'nosilam' je naturalnie ;o ostatnio albo prostuję albo krece lokowka tylko ta taka nie niszczaca za bardzo wlosy, nie taka metalowa. oczywiscie fryzjerka na pewno ma taka ktora ci nie poniszczy hehe osobiscie uwazam ze milion razy leppiej wygladam w nienaturalnie pokreconych wlosach:/
Stary 2008-05-14, 18:33   #6
liliputka:)
Raczkowanie

a ja mam takie pytanko... jak zrobic taki loki jak ma elle na dołaczonym zdjęciu??? moze jakos upiac gdy sa mokre (bo mam bardzo poddatne włosy, kręcące sie ale dopiero tak od połowy długosci)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg elle b.jpg (15,6 KB, 58 załadowań)
liliputka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 18:03   #7
danioo
Przyczajenie

Lokowanie naturalnie kręconych włosów lokówką

Hej Mam pewien problem dotyczący moich włosów. Są one czasem bardziej zakręcone, chwilami tylko pofalowane, często się puszą.
Chciałabym mieć możliwość posiadania chociaż czasami ładnie ułożonych loków I tutaj moje pytanie: czy i jak mogę używać lokówki w celu uzyskania ładnych skrętów? Czy najpierw powinnam je całe wyprostować, czy może mogę wydzielać poszczególne pasma i bez uprzedniego prostowania zakręcić je?
danioo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-02, 18:33   #8
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Lokowanie naturalnie kręconych włosów lokówką

Dani, wszystko leży w Twoich rękach. Działanie wysoka temperatura na włosy - a to robisz i lokówką i prostownicą - włosom stanowczo nie służy. Przeciwnie, może się tak zdarzyć, że na początku będziesz zadowolona, a kosmetyki zastosowane do takich stylizacji będa się świetnie sprawdzać. Jednak po jakimś czasie jedyne, do czego włosy się nadzadzą, to... spotkanie z nożyczkami.
Kręcone włosy to włosy delikatne, wymagające wzmożonej pielęgnacji i dbałości, a nie wymyślnej stylizacji. Stylizacja to wisienka na torcie, zaś podstawa to porządna, optymalna pielęgnacja. zatem jestem wyłącznie za porzadną pielęgnacją, taką która sprawi, że nie będziesz nawet patrzeć w stronę lokówki czy prostownicy.

Jesli jednak koniecznie musisz działać narzędziami i stawiać na stylizację, to już lepiej nakręc włosy na wałki czy papiloty. To ich przynajmniej nie zniszczy.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 20:10   #9
danioo
Przyczajenie

Bardzo dziękuję za odpowiedź Jeśli chodzi o pielęgnację loków, to wciąż staram się ogarnąć zebraną na tym forum wiedzę na ten temat A lokówkę, jeśli będę używać, to raczej rzadko, przy szczególnych okazjach, ponieważ wiem, jak włosy mogą się od tego zniszczyć I dziękuję za podsunięcie pomysłu z papilotami
Stary 2012-12-03, 08:27   #10
Eloe77

Jeśli rzadko, a pielęgnację będziesz mieć optymalną, to nie powinnaś mieć sporych kłopotów ze zniszczeniami. Musisz tylko pamiętać, by stosować coś zabezpieczającego przed temperaturą (od razu spełni funkcję stylizatora) i nie nakręcać mokrych czy wilgotnych włosów.
Papiloty stosujesz na włosy świeżo umyte lub zmoczone. Winny być mokre, ale woda nie powinna z nich kapać, i mieć nałożony stylizator. Zawijasz na papiloty i pozwalasz całkowicie wyschnąć. Po rozwinięciu delikatnie roztrzepujesz palcami i efekt, który chcesz uzyskać usztywniasz lakierem (też lepiej od wielkiego dzwonu).

Musisz tez pamiętać o tym, że włos kręcony nakręcony lokówką, wałkiem czy papilotem zachowuje się dość nienaturalnie i nie zdziw się, jeśli będą próby, które doprowadzą do całkowitego wyprostowania włosa.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-12-03, 20:16   #11
danioo
Przyczajenie

A w jaki sposób mam przygotować swoje (nieregularnie skręcające i puszące się) włosy do robienia loków lokówką? Czy powinnam je najpierw wyprostować prostownicą? Czy może użyć jakiegoś kosmetyku prostującego lub wygładzającego włosy?
Stary 2012-12-04, 19:53   #12
Eloe77

Na pewno nie prostować. Albo jedno, albo drugie!
Dobrze by było nałożyć na nie kosmetyk zabezpieczający przed ciepłem - tutaj znajdziesz listę analiz produktów zabezpieczających. Kliknij w nazwę, przeczytaj, co sądzimy, będziesz mogła coś wybrać.
Od siebie dodam, że nie powinnaś wybierać produktów w spreju, jeśli podstawą jest cokolwiek innego niż lotny silikon, np. cyclopentasiloxane albo coś zbliżonego. Uważaj, by w składzie nie było wody i alkoholu.

Dobrze będzie kilka kropli rozprowadzić równomiernie na przybrudzonych włosach (chyba że to naprawdę od wielkiego dzwonu, to wówczas po podsuszeniu), delikatnie rozczesać grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach. Włosy dzielić na pasma, które chcesz uzyskać i nakręcać.
Po przestudzeniu delikantie roztrzepać, usztywnić lakierem.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-12-05, 19:24   #13
danioo
Przyczajenie

Rozumiem. Czyli nie za często, a podstawa to pielęgnacja i ochrona Dziękuję, bardzo mi pomogłaś
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości