Pokłosie - co myślicie o nowym filmie Pasikowskiego? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-19, 12:00   #1
Tici
Raczkowanie

Pokłosie - co myślicie o nowym filmie Pasikowskiego?

Pasikowski powraca w wielkim stylu. Jego film powstawał kilka lat, bo ciągle brakowało odważnych sponsorów. A z tego co już można wyczytać o filmie, nie jest specjalnie kontrowersyjny, bo chociaż porusza tematykę dawnych relacji polsko-żydowskich, to film jest opowieścią ze współczesnej perspektywy. Bohaterzy - bracia po prostu odkrywają tajemnicę swojej rodzinnej miejscowości.
Premiera filmu jest 9 listopada, chociaż część ludzi już go mogła oglądać na festiwalach filmowych. Słyszałyście już o filmie? Macie swoje zdanie na ten temat?
Tici jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 13:07   #2
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Pokłosie - co myślicie o nowym filmie Pasikowskiego?

Muszę, muszę go zobaczyć niektórzy porównują 'Pokłosie' z 'Różą' Smarzowskiego... Podobny, kontrowersyjny temat. Zapowiada się mocny film
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-21, 16:28   #3
pink_pocket
Rozeznanie

ja też się na niego szykuję, mam nadzieję, że będzie dobry
pink_pocket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 19:01   #4
EnergyMan
Raczkowanie

Podobno rewelacja, znajoma była na WFF - oniemiała z wrażenia.
EnergyMan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 19:44   #5
Glaamour
Raczkowanie

A ja byłam na premierze i również uważam, że "rewelacja" Naprawdę dobry film. Wszystko bym mogła wyszczególniać i pochwalić z osobna, ale napiszę tylko : polecam, obejrzycie same, to zobaczycie!
Glaamour jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 20:02   #6
Martita 88
Zakorzenienie

Oglądałam go w sobotę. W sumie podpisuje sie pod tym co napisała Glaamour
od siebie dodam jedno- nie moge nie pochwalić kreacji p. Irenusza , spodobała mi się

moja koleżanka powiedziała że po obejrzeniu tego filmu spała przy zapalonej lampce...

opinii o tym filmie bedzie tyle ile ludzi, a wiadomo że opinia jest jak ....- każdy ma swoją
Let it stay here
2.07.2013- prawo jazdy w kieszeni
Martita 88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 20:10   #7
kawa_zmlekiem
damn good coffee

film - bomba, po prostu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 12:50   #8
Senija
Zadomowienie

Zgadzam się z przedmówczyniami - film rzuca na kolana, naprawdę bardzo dobry. Zastanawia mnie tylko co było inspiracją dla scenariusza? Bo znalazłam w sieci sprzeczne informacje, większość twierdzi że to luźne nawiązanie do mordu w Jedwabnem. To jak to jest w końcu?
W ogóle ten film porusza bardzo kontrowersyjną tematykę, wydaje mi się że ciągle jest problem z tymi relacjami polsko-żydowskimi, to jest nadal w jakimś sensie tabu. Aż chyba sięgnę po książkę Grossa, w sumie trochę wstyd że tak niewiele o tym wiem
Senija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 14:48   #9
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Senija Pokaż wiadomość
Zgadzam się z przedmówczyniami - film rzuca na kolana, naprawdę bardzo dobry. Zastanawia mnie tylko co było inspiracją dla scenariusza? Bo znalazłam w sieci sprzeczne informacje, większość twierdzi że to luźne nawiązanie do mordu w Jedwabnem. To jak to jest w końcu?
W ogóle ten film porusza bardzo kontrowersyjną tematykę, wydaje mi się że ciągle jest problem z tymi relacjami polsko-żydowskimi, to jest nadal w jakimś sensie tabu. Aż chyba sięgnę po książkę Grossa, w sumie trochę wstyd że tak niewiele o tym wiem
Nawiązanie do mordu w Jedwabnem jest naprawdę bardzo, bardzo luźne w tym filmie. Po Grossa owszem, można sięgnąć, ale trzeba być bardzo ostrożnym czytając np 'Sąsiadów'. Mogę Ci polecić książkę Anny Bikont - 'My z Jedwabnego'. Wielkie tomisko, ale czyta się bardzo szybko - zawiera dużo relacji świadków, a i współczesne realia, jak dziś żyje się w Jedwabnem. Nie sądziłam, że ten temat do tej pory jest tam tak aktualny i wzbudza aż takie skrajne emocje
Stary 2012-11-15, 13:55   #10
Tici
Raczkowanie

Ostatnio w tokfm była audycja o Pokłosiu i tam jakaś krytyk filmowa mówiła, że to film o poszukiwaniu prawdy a nie film o historii. I to chyba jest ważne, bo w filmie ani razu nie pada nazwa "Jedwabne".
W każdym razie mnie oczarował. I tym większa radocha, że to film rodzimej produkcji.
Tici jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 22:35   #11
kagga
Rozeznanie

Wybieram się w tym tygodniu i bardzo jestem ciekawa wrażenia.
kagga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-29, 13:38   #12
Bezmleczka
Zadomowienie

Film rewelacja, po prostu wspaniały. Mocny, wbijajacy w fotel i bardzo uniwersalny.
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 14:21   #13
Withers
Zakorzenienie

Byłam na premierze i muszę przyznać, że choć za polskimi filmami nie przepadam, ten był świetny. Poruszający, nikogo nie pozostawia obojętnym. Na pewno kiedyś do niego wrócę

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-01, 11:53   #14
Wyrak
Zakorzenienie

W jakich realiach i o czym jest konkretnie ten film?

Bo przyznam, ze po tym jak Stuhr objawil jaki z niego ignorant i tendencji niektorych srodowisk do bicia sie w piersi za niestworzone winy jakos srednio chce mi sie z tym dzielem na chwile obecna zastanawiac.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-01, 12:29   #15
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
W jakich realiach i o czym jest konkretnie ten film?

Bo przyznam, ze po tym jak Stuhr objawil jaki z niego ignorant i tendencji niektorych srodowisk do bicia sie w piersi za niestworzone winy jakos srednio chce mi sie z tym dzielem na chwile obecna zastanawiac.
Najciekawsze jest to że w tym filmie nie ma żadnego odniesienia do mordu w Jedwabnem. A wszyscy mu to zarzucają Porusza trudny temat antysemityzmu i relacji polsko-żydowskich, ale nie ma tam żadnych faktów historycznych.

Najlepiej obejrzyj, nie patrząc nań jako film historyczny czy dokumentalny. Dla mnie jest to świetny thriller.

A że co niektórzy 'prawdziwi Polacy' zarzucają Stuhrowi że jest Żydem, bo zagrał w tym filmie rolę uczciwego Polaka... Ręce opadają...
Stary 2012-12-01, 12:40   #16
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Najciekawsze jest to że w tym filmie nie ma żadnego odniesienia do mordu w Jedwabnem. A wszyscy mu to zarzucają Porusza trudny temat antysemityzmu i relacji polsko-żydowskich, ale nie ma tam żadnych faktów historycznych.

Najlepiej obejrzyj, nie patrząc nań jako film historyczny czy dokumentalny. Dla mnie jest to świetny thriller.
A to dziekuje, postoje chyba, bo thrillery mysle lepsze znajde.

Cytat:
A że co niektórzy 'prawdziwi Polacy' zarzucają Stuhrowi że jest Żydem, bo zagrał w tym filmie rolę uczciwego Polaka... Ręce opadają...
Mnie tam jego pochodzenie etniczne zwisa i powiewa jakie by nie bylo, po prostu zrobil z siebie idiote i wykazal sie maksymalna ignoracja przy okazji tekstu o Cedynii, na to dopiero rece opadaja...

PS. Tak swoja droga, to ciekawe ze rosyjska rzadowa kasa byla w film wpompowana, biorac pod uwage jaki tam jest rzad, to dziwne nieco.
PPS. Zycie to jest jednak zabawne. Widzialem to jakis czas temu na necie, myslalem ze fejk, a tu prosze, na stronie nazioli z B&H pod data 08.03.2006 jest wpis ze zdjeciem Stuhra i tekstem:

Cytat:

Z pozytywnych wiadomości cieszy postawa Maćka Stuhra, który, mimo iż jest znanym aktorem, nie popadł w samouwielbienie i nie próbuje wywyższyć się ponad innych obywateli. Jego przywiązanie do kraju, w którym się urodził i dorastał czyni z niego wzór do naśladowania dla każdego z Polaków, niezależnie od wyznawanego światopoglądu.
Linku nie bede wklejal ze wzgledu na charakter storny i poglady tejze ogranizacji.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2012-12-01 o 12:44
Stary 2012-12-01, 12:49   #17
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:

Mnie tam jego pochodzenie etniczne zwisa i powiewa jakie by nie bylo, po prostu zrobil z siebie idiote i wykazal sie maksymalna ignoracja przy okazji tekstu o Cedynii, na to dopiero rece opadaja...

PS. Tak swoja droga, to ciekawe ze rosyjska rzadowa kasa byla w film wpompowana, biorac pod uwage jaki tam jest rzad, to dziwne nieco.
Fakt, z tą Cedynią to poleciał.
Nie doszukujmy się teorii spiskowych. Trochę żałosne że sporo ludzi wystawia temu filmowi ocenę 1/10 ot tak, dla zasady. Czy fakt że wycofali ten film z kina w Łomży czy Ostrołęce .
Film jak na polskie realia i możliwości jest naprawdę dobry. Taka odskocznia od tych wszystkich martyrologiczno - wojennych produkcji.
Stary 2012-12-01, 13:03   #18
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Fakt, z tą Cedynią to poleciał.
Nie doszukujmy się teorii spiskowych. Trochę żałosne że sporo ludzi wystawia temu filmowi ocenę 1/10 ot tak, dla zasady. Czy fakt że wycofali ten film z kina w Łomży czy Ostrołęce .
Nie tyle polecial, co wyszlo, ze jest tlukiem nieukiem

Ja sie zadnych teorii spiskowych nie doszukuje, po prostu sie pytam, co sprawilo, ze rzad rosyjski wspolfinansowal projekt. Najwyrazniej pasuje rosyjskiej polityce, ktora kontroluje czekowska klika.

Skad wiesz, ze ktos dal ta ocene dla zasady?

Cytat:
Taka odskocznia od tych wszystkich martyrologiczno - wojennych produkcji.
Np. jakich?

Stary 2012-12-01, 13:18   #19
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Nie tyle polecial, co wyszlo, ze jest tlukiem nieukiem

Ja sie zadnych teorii spiskowych nie doszukuje, po prostu sie pytam, co sprawilo, ze rzad rosyjski wspolfinansowal projekt. Najwyrazniej pasuje rosyjskiej polityce, ktora kontroluje czekowska klika.

Skad wiesz, ze ktos dal ta ocene dla zasady?

Np. jakich?
poczytaj sobie komentarze na filmwebie

Katyń, W ciemności, Czarny czwartek, film o Sendlerowej... Jakoś rok temu czy 2 lata był taki wysyp...

Edytowane przez kawa_zmlekiem
Czas edycji: 2012-12-01 o 13:19

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-01, 14:35   #20
kennedy
Zakorzenienie

czy finansowanie wplywa w tym wypadku na jakosc filmu Wyraku? Bo cos mi sie wydaje ze doszukujesz sie jakiejs spiskowej teorii w tym:P
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-01, 14:45   #21
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
czy finansowanie wplywa w tym wypadku na jakosc filmu Wyraku? Bo cos mi sie wydaje ze doszukujesz sie jakiejs spiskowej teorii w tym:P
Na odwrot troche - dlaczego tresc to finansowanie przyciagnela.

Stary 2012-12-01, 15:02   #22
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Na odwrot troche - dlaczego tresc to finansowanie przyciagnela.
COZ. tu producent musialby sie wypowiedziec ale jakos watpie ze to zrobi.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-03, 14:50   #23
Bezmleczka
Zadomowienie

czacha mi dymi od tych spiskowych teorii... Film jest świetny, nie można na tym skończyć?
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-03, 15:00   #24
Withers
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bezmleczka Pokaż wiadomość
czacha mi dymi od tych spiskowych teorii... Film jest świetny, nie można na tym skończyć?
Dokładnie. Nie zgodzę się jednak, że nie było tam nawiązania do mordu w Jedwabnem, bo owszem, było.

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-04, 15:11   #25
Mileva_
Zakorzenienie

Zobaczyłam już jakiś czas temu.

Pokłosie jako film. Dobry, sprawnie zrobiony, ogląda się w napięciu. Ale wybitne to też nie jest - nie wiem, po co te sceny jak z horroru, zwłaszcza towarzyszące zawałowi/śmierci starszego księdza. Sam Stuhr też wzbudził we mnie kilka zastrzeżeń - on nie ma w sobie praktycznie nic z prostego chłopa, jakim w zamyśle miał być Józef Kalina i... to widać. Te nadmiernie proste zdania, prawie gwara, po prostu do niego nie pasują i wyglądają sztucznie. Skoro miał to być taki prosty chłop, to odpowiedniejszy byłby Zamachowski... Troska o macewy też wypadła nierealnie, bo nadmiernie - już widzę gościa, który po pożarze pola, czyli źródła utrzymania, spokojnie czyściłby sobie nagrobki. No i reakcja straży pożarnej - w to nie uwierzę, nawet wśród największej ciemnoty która skazuje pod jakimś względem wyróżniającą się jednostkę na ostracyzm i przypisuje najgorsze zamiary, nie ma chyba możliwości, żeby tak odpowiedzialne służy nie wykonały swego tak oczywistego obowiązku. Co mi się podobało - trafnie pokazane życie w niektórych miasteczkach, stadna mentalność ludzi w pewnych sytuacjach - na przykład wobec wspólnego wyimaginowanego wroga. Od razu zaznaczam, że odnoszenie tego obrazu tylko do Polaków jest idiotyzmem, bo podobne zachowania ludzi mogą mieć miejsce w każdym innym społeczeństwie.

Pokłosie już w kontekście bardziej historyczno - kulturowym. Zarzuty odnośnie antypolskości są dla mnie absurdalne. Za pogrom nie odpowiadają Niemcy, Rosjanie ani Polacy jako tacy, tylko ludzie, którzy mogą być dobrzy i źli jak wszędzie. Ale żeby każdy, kto obejrzy ten film, miał postrzegać cały naród jako zakapiorów i morderców? Zwłaszcza, że z tego co pamiętam, postacie pozytywne to także Polacy.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 16:24   #26
fiolka208
Rozeznanie

Dla mnie film rewelacja, tym bardziej,że jego tematyka jest związana z moimi zainteresowaniami.Podobał mi się zarówno pod względem "technicznym" jak i "treściowym" Jedynie ukrzyżowanie Józefa Kaliny-było dla mnie trochę przerysowane,jakby go miało chłopstwo zabić,to dostał by zwyczajnie siekierą w łeb.A tu zamiast symbolu pojawiła się za bardzo posunięta dosłowność,ale wybaczam
Dziwi mnie taki negatywny szum wokół filmu."Siedzę " trochę w temacie,że tak powiem i wiem,że takie sytuacje jak przedstawione w filmie miały miejsce.A tu wielkie oburzenie , że film stawia w złym świetle Polaków.No tak, bo Polak jest nieomylny,wszechwiedzący, szlachetny i w historii Polski nie było złych ludzi i złych wydarzeń.No niestety nie zależnie od narodowości,wyznania czy czasu-są ludzie źli i dobrzy.Trzeba umieć stawić czoła też złej stronie naszej historii.Jakoże "przestudiowałam" historię regionu w tematyce Żydowskiej,znam nazwiska osób którzy np w moich okolicach mordowali z zimną krwią Żydów,a teraz ich rodziny cicho sza nic takiego nie miało miejsca...Z a k ł a m a n i e . No ale ja nie o tym- wszystkim polecam ten film.
Stary 2012-12-09, 20:07   #27
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Właśnie jestem po seansie.

Film z gatunków, które lubię- gęsty, klimatyczny, mroczny.
Fabuła rewelacja.
Obsada rewelacja.

Bardzo przypomina mi klimatem 'Dom zły' oraz 'Lincz'.

Powiedzcie mi, to to za afera z Maćkiem Stuhrem? Jakoś zaraz po premierze został wywołany szum medialny wokół niego. O co chodziło????

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-09, 21:28   #28
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi, to to za afera z Maćkiem Stuhrem? Jakoś zaraz po premierze został wywołany szum medialny wokół niego. O co chodziło????
Powody były dwa, po pierwsze - http://www.tvn24.pl/kultura-styl,8/d...le,288953.html

a po drugie to, że zagrał w rzekomo antypolskim filmie, zaprzedał się wiadomej nacji i sam jest wiadomego pochodzenia
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości