|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pokłosie - co myślicie o nowym filmie Pasikowskiego?Pasikowski powraca w wielkim stylu. Jego film powstawał kilka lat, bo ciągle brakowało odważnych sponsorów. A z tego co już można wyczytać o filmie, nie jest specjalnie kontrowersyjny, bo chociaż porusza tematykę dawnych relacji polsko-żydowskich, to film jest opowieścią ze współczesnej perspektywy. Bohaterzy - bracia po prostu odkrywają tajemnicę swojej rodzinnej miejscowości. Premiera filmu jest 9 listopada, chociaż część ludzi już go mogła oglądać na festiwalach filmowych. Słyszałyście już o filmie? Macie swoje zdanie na ten temat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: Pokłosie - co myślicie o nowym filmie Pasikowskiego?
Muszę, muszę go zobaczyć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
ja też się na niego szykuję, mam nadzieję, że będzie dobry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Podobno rewelacja, znajoma była na WFF - oniemiała z wrażenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A ja byłam na premierze i również uważam, że "rewelacja"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Oglądałam go w sobotę. W sumie podpisuje sie pod tym co napisała Glaamour
![]() od siebie dodam jedno- nie moge nie pochwalić kreacji p. Irenusza ![]() ![]() ![]() moja koleżanka powiedziała że po obejrzeniu tego filmu spała przy zapalonej lampce... opinii o tym filmie bedzie tyle ile ludzi, a wiadomo że opinia jest jak ....- każdy ma swoją ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
damn good coffee
|
film - bomba, po prostu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z przedmówczyniami - film rzuca na kolana, naprawdę bardzo dobry. Zastanawia mnie tylko co było inspiracją dla scenariusza? Bo znalazłam w sieci sprzeczne informacje, większość twierdzi że to luźne nawiązanie do mordu w Jedwabnem. To jak to jest w końcu?
W ogóle ten film porusza bardzo kontrowersyjną tematykę, wydaje mi się że ciągle jest problem z tymi relacjami polsko-żydowskimi, to jest nadal w jakimś sensie tabu. Aż chyba sięgnę po książkę Grossa, w sumie trochę wstyd że tak niewiele o tym wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ostatnio w tokfm była audycja o Pokłosiu i tam jakaś krytyk filmowa mówiła, że to film o poszukiwaniu prawdy a nie film o historii. I to chyba jest ważne, bo w filmie ani razu nie pada nazwa "Jedwabne".
W każdym razie mnie oczarował. I tym większa radocha, że to film rodzimej produkcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Wybieram się w tym tygodniu i bardzo jestem ciekawa wrażenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Film rewelacja, po prostu wspaniały. Mocny, wbijajacy w fotel i bardzo uniwersalny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Byłam na premierze i muszę przyznać, że choć za polskimi filmami nie przepadam, ten był świetny. Poruszający, nikogo nie pozostawia obojętnym. Na pewno kiedyś do niego wrócę
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W jakich realiach i o czym jest konkretnie ten film?
Bo przyznam, ze po tym jak Stuhr objawil jaki z niego ignorant i tendencji niektorych srodowisk do bicia sie w piersi za niestworzone winy jakos srednio chce mi sie z tym dzielem na chwile obecna zastanawiac.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() Najlepiej obejrzyj, nie patrząc nań jako film historyczny czy dokumentalny. Dla mnie jest to świetny thriller. A że co niektórzy 'prawdziwi Polacy' zarzucają Stuhrowi że jest Żydem, bo zagrał w tym filmie rolę uczciwego Polaka... Ręce opadają... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
PS. Tak swoja droga, to ciekawe ze rosyjska rzadowa kasa byla w film wpompowana, biorac pod uwage jaki tam jest rzad, to dziwne nieco. PPS. Zycie to jest jednak zabawne. Widzialem to jakis czas temu na necie, myslalem ze fejk, a tu prosze, na stronie nazioli z B&H pod data 08.03.2006 jest wpis ze zdjeciem Stuhra i tekstem: Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2012-12-01 o 12:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
damn good coffee
|
Cytat:
Nie doszukujmy się teorii spiskowych. Trochę żałosne że sporo ludzi wystawia temu filmowi ocenę 1/10 ot tak, dla zasady. Czy fakt że wycofali ten film z kina w Łomży czy Ostrołęce . Film jak na polskie realia i możliwości jest naprawdę dobry. Taka odskocznia od tych wszystkich martyrologiczno - wojennych produkcji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja sie zadnych teorii spiskowych nie doszukuje, po prostu sie pytam, co sprawilo, ze rzad rosyjski wspolfinansowal projekt. Najwyrazniej pasuje rosyjskiej polityce, ktora kontroluje czekowska klika. Skad wiesz, ze ktos dal ta ocene dla zasady? Np. jakich?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() Katyń, W ciemności, Czarny czwartek, film o Sendlerowej... Jakoś rok temu czy 2 lata był taki wysyp... Edytowane przez kawa_zmlekiem Czas edycji: 2012-12-01 o 13:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
czy finansowanie wplywa w tym wypadku na jakosc filmu Wyraku? Bo cos mi sie wydaje ze doszukujesz sie jakiejs spiskowej teorii w tym:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Na odwrot troche - dlaczego tresc to finansowanie przyciagnela.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
czacha mi dymi od tych spiskowych teorii... Film jest świetny, nie można na tym skończyć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Nie zgodzę się jednak, że nie było tam nawiązania do mordu w Jedwabnem, bo owszem, było.
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Zobaczyłam już jakiś czas temu.
Pokłosie jako film. Dobry, sprawnie zrobiony, ogląda się w napięciu. Ale wybitne to też nie jest - nie wiem, po co te sceny jak z horroru, zwłaszcza towarzyszące zawałowi/śmierci starszego księdza. Sam Stuhr też wzbudził we mnie kilka zastrzeżeń - on nie ma w sobie praktycznie nic z prostego chłopa, jakim w zamyśle miał być Józef Kalina i... to widać. Te nadmiernie proste zdania, prawie gwara, po prostu do niego nie pasują i wyglądają sztucznie. Skoro miał to być taki prosty chłop, to odpowiedniejszy byłby Zamachowski... Troska o macewy też wypadła nierealnie, bo nadmiernie - już widzę gościa, który po pożarze pola, czyli źródła utrzymania, spokojnie czyściłby sobie nagrobki. No i reakcja straży pożarnej - w to nie uwierzę, nawet wśród największej ciemnoty która skazuje pod jakimś względem wyróżniającą się jednostkę na ostracyzm i przypisuje najgorsze zamiary, nie ma chyba możliwości, żeby tak odpowiedzialne służy nie wykonały swego tak oczywistego obowiązku. Co mi się podobało - trafnie pokazane życie w niektórych miasteczkach, stadna mentalność ludzi w pewnych sytuacjach - na przykład wobec wspólnego wyimaginowanego wroga. Od razu zaznaczam, że odnoszenie tego obrazu tylko do Polaków jest idiotyzmem, bo podobne zachowania ludzi mogą mieć miejsce w każdym innym społeczeństwie. Pokłosie już w kontekście bardziej historyczno - kulturowym. Zarzuty odnośnie antypolskości są dla mnie absurdalne. Za pogrom nie odpowiadają Niemcy, Rosjanie ani Polacy jako tacy, tylko ludzie, którzy mogą być dobrzy i źli jak wszędzie. Ale żeby każdy, kto obejrzy ten film, miał postrzegać cały naród jako zakapiorów i morderców? Zwłaszcza, że z tego co pamiętam, postacie pozytywne to także Polacy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Dla mnie film rewelacja, tym bardziej,że jego tematyka jest związana z moimi zainteresowaniami.Podobał mi się zarówno pod względem "technicznym" jak i "treściowym"
![]() ![]() Dziwi mnie taki negatywny szum wokół filmu."Siedzę " trochę w temacie,że tak powiem i wiem,że takie sytuacje jak przedstawione w filmie miały miejsce.A tu wielkie oburzenie , że film stawia w złym świetle Polaków.No tak, bo Polak jest nieomylny,wszechwiedzący, szlachetny i w historii Polski nie było złych ludzi i złych wydarzeń.No niestety nie zależnie od narodowości,wyznania czy czasu-są ludzie źli i dobrzy.Trzeba umieć stawić czoła też złej stronie naszej historii.Jakoże "przestudiowałam" historię regionu w tematyce Żydowskiej,znam nazwiska osób którzy np w moich okolicach mordowali z zimną krwią Żydów,a teraz ich rodziny cicho sza nic takiego nie miało miejsca...Z a k ł a m a n i e . No ale ja nie o tym- wszystkim polecam ten film.
![]() |
#27 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Właśnie jestem po seansie.
Film z gatunków, które lubię- gęsty, klimatyczny, mroczny. Fabuła rewelacja. Obsada rewelacja. Bardzo przypomina mi klimatem 'Dom zły' oraz 'Lincz'. Powiedzcie mi, to to za afera z Maćkiem Stuhrem? Jakoś zaraz po premierze został wywołany szum medialny wokół niego. O co chodziło????
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a po drugie to, że zagrał w rzekomo antypolskim filmie, zaprzedał się wiadomej nacji i sam jest wiadomego pochodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.