|
|||||||
| Notka |
|
| Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziwne, brzydkie, cudaczne i zaskakujące nazwy perfum
Przeglądając wątek "Najładniejsza nazwa perfum" przyszło mi do głowy aby założyć wątek odwrotny,tzn o perfumach które mają dziwne czy brzydkie nazwy. Na pewno przynajmniej raz zdarzyło się Wam spotkać na swej drodze zapach którego nazwa brzmiała zniechęcająco...
Albo bardzo ładny zapach o paskudnej nazwie,albo obcy dla nosa zapach którego okropna nazwa Was zniechęciła albo właśnie zaciekawiła.... Znajdą się takie nazwy? Ja zacznę od tego co zaskoczyło mnie ostatnio a mianowicie zapach Etat Libre pod tytułem Hotelowa Dziwka,albo Cudowna Wydzielina-no mnie żadna wydzielina z cudownością się nie kojarzy. A jakie są Wasze typy?
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziwne,brzydkie ,cudaczne i zaskakujące nazwy perfum
Ciekawy watek
![]() Malo nazw perfum mnie zszokowalo, no moze lekko zaskoczylo, np. Cardinal. Poza tym sa nazwy, ktore mi sie nie podobaja: Lola, Bandit oraz intryguja - tutaj chodzi mi glownie o Lutensa, na ktorego mam "fazy" i atualnie na nowo wzbudzil moje zainteresowanie i podziw zapachami, nazwami, otoczka. Podoba mi sie nazwa Chergui, Nuit de cellophane, Daim blonde... Z mainstreamowych malo co mnie jakos "dotyka" - ani w ta ani w tamta strone Lubie nazyw Euphoria, Hypnose, Gloria... Ale jak pomysle, co zrobiono z nazwami podrobek tychze zapachow, to sie za glowe lapie, bo az glowa boli jak sie widi Furie, Gburie, Gleosie i Gipnoze
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ʞɐɯǝuɐ
|
O, to ja się powtórzę: Andy Warhol's Silver Factory. Sama nazwa mnie okropniaście fascynuje. W połączeniu z opisem nut to taki mój must-try. W dodatku przeczytałam o nim na początku mojej perfumeryjnej przygody, kiedy jeszcze nie wiedziałam, że niszowce są w ogóle dostepne dla zwykłych śmiertelników. Aż się boję rozczarowania. W efekcie wcale go chyba nie chcę poznawać.
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wpisz tu zomzing
|
Gburia-Furia oraz Lulejko - poproszę
, poproszę też o zrobienie zapachu np. Velvet Villain ![]() dziwne nazwy typu Fat Electrician, Putain des Palaces, czy Mechant Loup na ten przykład itp. zupełnie mnie nie odstraszają, wręcz przeciwnie , bandytki, lole i orientalne księżniczki itp - proszę bardzo!za to uważam za brzydkie nazwy sugerujące: Euphorii nawet nie chcę sprawdzić, bo a nuż euforii nie poczuję, najgorsze rzeczy to jednak Black XS (chociaż jestem zasadniczo i black i xs, temu stworu szansy nie dam ) czy 1 Million (pachniesz jak milion dolarów, szyk i szok versaczno-hiltoński zaiste, mooocno pozłacany); nie poważam też z przyczyn nazewniczych Amarige Mariage ![]() kiedyś z przyczyn olfaktorycznych poradziłam znajomemu mężczyźnie Escadę Sentiment, ale widok tej nazwy zawsze skręcał we mnie tasiemca (co ciekawe, miałam inne skojarzenia co do Ralph Lauren Romance)
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Może nie tyle co z nazwy ,ale bardzo nie podoba mi sie głowa meduzy ,czyli logo Versace.
Oprócz tego z nazwy to według mnie brzydko brzmi :Maitresse A.P,Mania Aramani[kojarzy mi się z psychopatycznym maniakiem seksualnym],zniechęca mnie wszelkie Onde Armani [mam fryzjerskie skojarzenia z trwałą ondulacją].
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem, jak można nazwać perfumy "Kashaya"- widzę coś długiego, lepkiego, oślizłego jak stara pasztetowa i w takim kolorze, cuchnącego słodkawo padliną.
Natomiast zaciekawił mnie "Let mi play, Lion" i nie zawiodłam się. |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie się nie podoba nazwa Eau Mega. Co to ma w ogóle być? Jakiś tajemniczy związek z zegarkiem? Z jachtami? Bo chyba nie z alfabetem greckim? A może ten zapach miał być taki MEGA, tylko nie wyszło..?
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsza myśl to :
NU Ki ....... znaczy
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
A co do nazwy, mnie się to ewidentnie kojarzy z greckim alfabetem, z alfą i omegą, itp. Plus ta gra słów. Gdyby nie był to V&R to może bym doceniła, bo ogólnie to gry słów bardzo lubię. Np. AmBrosius.. Czego w tej nazwie nie ma.. Jest i Christopher Brosius, i ambra, i ambrozja..
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziwne, brzydkie, cudaczne i zaskakujące nazwy perfum
Czytałam, że pierwsze perfumy sygnowane przez Jennifer Aniston mają się nazywać Lolavie. Dla mnie osobiście nazwa brzmi słitaśnie do urzyganie i kiczowato
![]() Hotelowa Dziwka przy tym to pikuś
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tak przewertuje moja pamięć to nie przypomina mi sie żadna nazwa która by mi wydawała sie brzydka.
Owszem kilka jest "nietypowych", dziwnych czy mocno zaskakujących. Wszelkie takie nietypowe nazwy powodują zawsze moje większe zainteresowanie zapachami. np. Mechant Loup - bo jak tu nie sprawdzić jak pachnie wilk? Fat Electrician - no bo skoro jestem "elektrykiem" (niegrubym) to musiałam sprawdzić, Passage d'Enfer - czyli: ciekawe jak pachnie wejście do piekieł?. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać. Bardzo mi sie tez podobają nazwy badace "grami słow" np. Eau Mega. No i chyba prędzej sięgam po zapachy o "nietypowych" nazwach niż takich "standardowych". Nazwy typu: Lola, Nina, Parisienne, Rose, Caline, itp. A i jestem tylko na "nie" w kwestii dziwnych "morfów" podróbkarskich majacych sugerowac nazwy oryginałów: Furia, Phantasia, Gleosia, Farenhit, Odium itp. Drażnią i zarazem śmieszą mnie takie nazwy. Pewnie jak bym nie kojarzyła czego maja być imitacja to by mi nie przeszkadzały ale jak powodują ze od razu wiem czego maja być imitacja to mnie drażnią.
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2010-04-26 o 07:20 |
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Cóż, znagdzam się z przedmówczyna, za jedynie i naprawdę brzydkie uważam nazwy 'marek' Konzo, Dolce and Nobleman, Chammel, itp.
Denerwują mnie za to nazwy, które nijak się mają do tego, co w środku, coż ciekawego obiecują, a flakoniki zawierają rowdowniony kompot śliwkowy dajmy na to.
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A w temacie, nie podoba mi się nazwa Alien (choć te perfumy uwielbiam) ani Mania (kojarzy mi się z chorobą albo z Marianną), a już jak płachta na byka działa na mnie nazwa Little Black Dress (zapachu też nie cierpię a właśnie dostałam w prezencie) - po prostu ciarki mnie przechodzą, równie okropne IMHO byłyby perfumy pt. różowe stringi, bardotka albo kaszkiet
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Co do Eau Mega - czytałam wypowiedź projektantów V&R, że "Mega" miało w tym wypadku znaczyć takie "wypaśne"
No, takie mega (no i robi się dziwnie, bo ani to gramatyczne ani zabawne).No to ja Wam przypomnę tylko, że było (jest?) coś takiego jak wody po goleniu Brutal i Brut Ta druga to chyba niezamierzone, bo zdaje się zagraniczna marka, ale tak czy siak obie nazwy brzmią ... średnio zachęcająco
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Teraz po latach mi szkoda, bo i przystojny i poczciwy był, i miał wtedy powazne zamiary
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Nie podoba mi się nazwa marki Bruno Banani brzmi jakoś tak jarmarcznie, organza to też niezbyt fortunna nazwa choć zapach przepiękny.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Tak mi teraz do głowy przyszło i postanowiłam się tym podzielić: Kokorico.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie! Też mi to przyszło do głowy, gdy zobaczyłam I raz flakon, ale wtedy nie pomyślałam, aby umieścić to spostrzeżenie w wątku:0 Aczkolwiek nazwa pasuje do kształtu flakonu co nie oznacza, że jest dziwno-śmieszna?
|
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
Azzaro: Jetlag
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Coco Noir - w zestawieniu z tym, co jest w środku
|
|
|
|
|
#23 |
|
spin doctor
|
hi hi
![]() Eternity-ostatnia podróz do wieczności... ![]() Nie lubię też nazw perfum pochodzących od nazwisk projektantów, np. Michael Kors, Jimmy Choo, Ellie Saab, John Varvatos. -Czym pachniesz? -Jankiem Varvatosem
"Wybrałam osobę, którą chcę być, i nią jestem." Edytowane przez Małgosia791 Czas edycji: 2012-08-26 o 07:35 |
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawy wątek
Mnie w tej chwili nic specjalnie brzydkiego nie przychodzi do głowy, no może Naomi Cat Deluxe With Kisses wieje tandetą No bo Cat Deluxe jeszcze ujdzie, Cat Deluxe At Night też od biedy, ale już Cat Deluxe With Kisses to lekka przesada ja jeszcze nie lubię długich, francuskich nazw, których nie potrafię wymówić, zawsze mi wtedy głupio jak ktoś się pyta czym pachnę i się wstydzę powiedzieć
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
a co powiecie na
Dont Get Me Wrong Baby I Dont Swallow
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Etat Libre d' Orange jest specjalista od "nazw".
Lubie ich nazwy choć czasami balansują na granicy dobrego "smaku"
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Aha i jeszcze Purr Katy Perry
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Curara
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:41.

Lubie nazyw Euphoria, Hypnose, Gloria... Ale jak pomysle, co zrobiono z nazwami podrobek tychze zapachow, to sie za glowe lapie, bo az glowa boli jak sie widi Furie, Gburie, Gleosie i Gipnoze

Jakiś tajemniczy związek z zegarkiem? Z jachtami? Bo chyba nie z alfabetem greckim? A może ten zapach miał być taki MEGA, tylko nie wyszło..?

Ki ....... znaczy

Ta druga to chyba niezamierzone, bo zdaje się zagraniczna marka, ale tak czy siak obie nazwy brzmią ... średnio zachęcająco
ja jeszcze nie lubię długich, francuskich nazw, których nie potrafię wymówić, zawsze mi wtedy głupio jak ktoś się pyta czym pachnę i się wstydzę powiedzieć