![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Od zaraz potrzebna "dieta cud" i kilka dobrych rad:)
Mam nadzieję, że nie zdublowałam żadnego wątku. Jeżeli tak to przepraszam
Mam 23 lata i dobre 15 kg za dużo ![]() ![]() Niestety od pewnego czasu już nie jest tak kolorowo ![]() ![]() ![]() I w związku z moimi przypadłościami proszę właśnie o rady co jeść, jak ćwiczyć, jakie kremy stosować, etc tak aby dieta stała się "dietą cud" i zadziałała |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Od zaraz potrzebna "dieta cud" i kilka dobrych rad:)
1. Wiem, że powinnam ograniczyć ilość sodu (czyli głównie zrezygnować z soli), ale czy mogę np dalej zajadać się kapustą kiszoną i ogórkami kwaszonymi? Czy też powinnam je zastąpić surowymi warzywami?
2. Piję herbatkę Pu-erh (2-3 razy dziennie), miętę, herbatę owocową "malina z lipą" (4-5 razy tygodniowo). Ostatnio również herbatkę z serii "SLIM - oczyszczanie" - piję 1-2 dziennie. Czy mogę łączyć Pu-erh i SLIM? 3. Zastanawiam się na jakim poziomie muszę utrzymywać ilość spożywanego cholesterolu. 4. Robię sobie masaże przyrządem do masażu z gumowymi wypustkami i włosiem (taka "szczotka" z wypustkami) 5.Czego jeszcze mam się wystrzegać? A co mi pomoże w walce z "żyłkami" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
*sportaddict*
|
Dobra rada: wystrzegaj się diet cud
![]() obawiam się, że masaże taka szczotką są niewskazane dla osób o skłonnościach do pękających naczynek, więc na Twoim miejscu bym to odstawiła zupełnie i po prostu zaczęła ćwiczyć - to podstawa modelowania ciała. Bieganie jest świetne na cellulit, bo wstrząsy przy uderzaniu nogą o ziemię rozbijają jego grudki, tylko może udałoby Ci się częściej niż 2 x w tyg? I polecam Ci poszukanie informacji o treningu interwałowym - daje najlepsze efekty ![]() kiszona kapusta itp są dozwolone w diecie ![]() herbaty te raczej nie wchodzą w zadne kolizje, ale ja po tej całej SLIM miałam 2 razy większy apetyt i w efekcie przytyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Z "dietą cud" chodziło mi raczej o coś co mi pomoże,czyli coś odpowiedniego do tego co opisałam, a nie o jakąś dietę, która trwa krótko. Planuję raz na zawsze zmienić nawyki żywieniowe a nie wyniszczać organizm. Myślę żeby chudnąć tak 0,5-1kg tygodniowo.
Poza tym to nie zupełnie tak, że pękają mi naczynka. Ja nie mam "pajęczynki" na nogach. Nie wiem jak to fachowo opisać, ale chodzi mi raczej o to, że mam początki problemów z żyłami (żylaki) - tzn. że moje żyły stają się mniej drożne, bo ich ścianki grubieją, a poza tym stają się bardziej widoczne pod skórą ![]() Z bieganiem to już max (gdy tylko mam chwilę to ćwiczę, ale tych chwil mam raczej mało ![]() Herbatkę SLIM piję już kilka dni i nie zauważyłam, żeby zwiększała apetyt. Może piłaś inną? Ja piję tą o działaniu moczopędnym, tak, aby pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i toksyn. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dieta cud? dużo ruchu,racjonalne odżywianie+ćwiczenia i cudy nad cudami
![]()
![]() |
#6 |
*sportaddict*
|
No nie wiem, może ja jestem jakimś mutantem
![]() ![]() Polecam Ci lekturę www.sfd.pl - znajdziesz tam całą kopalnię wiedzy o odpowiednim odżywianiu i treningu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a ja zaprosze do siebie, link w podpisie... bo mi sie udalo zgubic balast tych wlasnie 15kg... tzn zrzucilam 14kg bo stwierdzilam,ze to wystarczajaco
Powodzenia zycze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Basienkaw przeczytałam Twój wątek
![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście gratuluję Ci determinacji i efektu, bo wyglądasz ślicznie ![]() Dalej mam jednak prośbę o radę, co mam jeść i jak ćwiczyć, żeby stan moich żył się poprawił ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za radę NoLQa
![]() Czasem w ogóle mam wrażenie, że niektóre osoby piszą na forum, żeby cyferki przy avatorku rosły ![]() Założyłam ten wątek mając nadzieję, że może ktoś miał lub ma podobny problem - walczy z żyłkami i podzieli się swoimi uwagami, doświadczeniami, w zamian za to dostałam lekcję "informatyki". Na szczęście są jeszcze osoby, które poważnie traktują problemy innych Bassienkaw, Vadi, LoLcIa123 dziękuję Wam ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pisze po to by jakies numerki w avatarze mi sie powiekszaly, bo naprawde malo mnie one obchodza. Po za tym to chyba dziwne by ciagle odpowiadac na takie same watki - wiec czy szukalas juz dobrze w wyszukiwarce? I wogole na internecie jest MASE cwiczen i NA BANK sa tez takie, ktore nie obciazaja zbytnio nog itp. Tutaj na wizazu, mase osob prowadzi dietke wiec moze pierw warto poszukac zanim cos sie napisze?
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nie zawsze jest czas by wszystko przeglądać...a nieraz dane tematy sa inaczej wpisane, ty wpiszujesz w wyszukiwarce co innego i wydaje ci sie,ze nie ma
zreszta nie wazne ja niestety nie jestem w stanie pomoc w sprawie nog... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Owszem nie zawsze ma sie czas, lecz czytajac watki mozna sie dowiedziec bardzo duzo wiadomosci, ktore pomoga nie tylko przy tym wybranym problemie lecz takze w wielu innych. To jest moje zdanie.
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NaLQa przepraszam, że tak ostro na Ciebie "siadłam" ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
nie ma co sie denerwowac... ani jedna, ani druga
![]() prawda jest,ze czytajac watki mozna bardzo wiele sie dowiedziec i nauczyc... skads to znam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Nie szkodzi
![]() ![]() Jesli masz jakis specificzny problem to zapytaj Midi lub Pingwinka one na bank ci pomoga znalezc cos odpowiedniego by nie zaszkodzic twojemu zdrowiu ![]() Ja od jutra znowu wyruszam z dietka ![]()
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
*sportaddict*
|
Nie denerwuj się na osoby, które polecają Ci wyszukiwarkę, czasami ciężko jest napisać 10. raz to samo
![]() zajrzyj: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=dieta http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=dieta http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=dieta http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=dieta http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=dieta http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=dieta http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=dieta http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=dieta napewno znajdziesz tam wszystko, czego potrzebujesz ![]() a reszta na sfd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Żylaków co prawda nie mam, ale na całym ciele bardzo wyraźne żyły - po prostu płytko unaczyniona skóra. Ręce i stopy zawsze mam zimne i jest to związane z niskim ciśnieniem, ale powiedziano mi, że nie mam sie czym martwić. Z tego co wiem to bieganie przy żylakach nie jest dobrym pomysłem. Raczej marsze, brodzenie w wodzie do połowy łydek, odpoczynek z nogami wyżej niż reszta ciała. Również specjalne rajstopy, które można dostać w aptekach. Na wzmocnienie ścianek żył oprócz wymienionej wit. C także rutyna. Myślę, że powinnaś pójść do dobrego lekarza, on rozwieje Twoje wątpliwości i odpowie pewnie na pytania, które tu padły. Do herbatek typu Slim podchodzę raczej ostrożnie [szczególnie moczopędnych], może raczej poprzestań na owocowych, pu-erth i zielonej i poczciwej niegazowanej wodzie. Unikaj soli dodanej do potraw, zwłaszcza w gotowych produktach jest jej strasznie dużo, więc trzeba czytać etykiety. Kapustę kiszoną i ogórki po prostu wypłucz przed zjedzeniem i dobrze odciśnij. Zamiast solić używaj ziół [najlepiej świeżych, jak nie ma to suszonych, ale broń Boże żadnych kostek przyprawowych typu Knorr [mam nadzieję, że mnie nikt nie zlinczuje za wrogą propagandę ale tam jest głównie sól i tłuszcz], veget, bulionów z kostki...] i dużo soku z cytryny - trzeba się przyzwyczaić do nowych smaków ale warto. Napoje gazowane też raczej odpadają. Życzę sukcesów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Odpoczynek z nogami do góry bardzo mi pasuje ![]() ![]() Wody pijam sporo i pu-erh też. Żadnych przypraw "koloru żółtego" nie stosuję od bardzo bardzo dawna (odkąd to ja zostałam domowym kucharzem ![]() Napoje gazowane odstawiłam, choć nie wiem jak to będzie w upalne lato ![]() ![]() Za radą NoLQa napisałam do Pingwinka i dowiedziałam się, że oprócz witaminy C powinnam uwzględnić w diecie również witaminę K i trochę owoców. Dodatkowo zażywać dużo aktywności fizycznej: rower, spacery, biegi, lekki trening siłowy oraz masaż kostkami lodu i zimną wodą, zimne kąpiele, żele na żylaki. A do lekarza chyba faktycznie muszę się wybrać ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Swoją drogą muszę się wam pochwalić, że w ciągu tych dwóch tygodni ubyło mi po 3 cm z brzucha i bioder i 2 cm z uda. Nie wiem czy to dużo czy mało, ale przynajmniej coś się ruszyło
![]() ![]() Niestety nie wiem co z moimi kilogramami, bo póki nie kupię wagi, ważyć mogę się jedynie "u mamy" ![]() Za wszystkie odchudzające się i dbające o zdrówko trzymam kciuki ![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Od dziś zaczynam też stosować "system punktowy". Przeczytałam ostatnio książeczkę "Vity" i pomyślałam, że będzie to świetnym dodatkiem do ćwiczeń.
ogólnie chodzi o to, że za każde wykonane czynności przyznawać sobie punkty. I tak np: marsz spokojny, by móc spokojnie rozmawiać 1pkt/min marsz szybki, jakby się było spóźnionym 2pkt/min wchodzenie po schodach 1piętro/1pkt (min. 12 stopni) bieg 4pkt/min, etc. Żeby ujędrnić ciało trzeba nazbierać dziennie 80 pkt żeby zmniejszyć stres 50 pkt żeby żyć dłużej 60-75pkt (zależy od ambicji ![]() żeby odchudzić brzuch 90pkt myślę, że w moim przypadku 90-100pkt będzie rozsądnym rozwiązaniem, zwłaszcza, że mam siedzącą pracę
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Skoro już wątek powstał - postanowiłam zebrać kilka podstawowych informacji na temat żylaków i sposobu radzenia sobie z nimi.
W kolejnych postach będę zamieszczać dane na temat tej choroby. CO TO WŁAŚCIWIE SĄ ŻYLAKI??? Żylakami to trwałe poszerzenie żył powierzchownych. Objawiają się w postaci charakterystycznych pojedynczych bądź sieci niebieskawych i krętych bardzo widocznych żył (żyłek). Ich pojawienie się jest świadectwem rozwoju przewlekłej niewydolności żylnej. Żylaki kończyn dolnych, są chorobą postępującą, nieodwracalną i nieuleczalną ![]() Żylaki mogą być pierwotne bądź wtórne. Pierwotne to żylaki rozwijające się samoistnie, występujące w ponad 70%, których podstawowymi przyczynami są uwarunkowania genetyczne. Natomiast o żylakach wtórnych mówimy, gdy powstają w następstwie przebytych lub istniejących chorób, w wyniku których następuje zastój krwi w układzie żylnym. Najczęściej to przebyte zapalenia żył głębokich, powodujące zespół pozakrzepowy z obrzękami i zmianami troficznymi skóry, a także nawrotowe, przewlekłe owrzodzenia np. w okolicach kostek przyśrodkowych. PO CZYM POZNAĆ ŻYLAKI???
PRZYCZYNY POWSTAWANIA
SPOSOBY ZAPOBIEGANIA ŻYLAKOM
CEL PROFILAKTYKI
METODY LECZENIA
Zebrałam na podstawie http://www.zdrowemiasto.pl/_czas/index.php?art=31
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Ponieważ ostatnio troszkę rzeczy znalazłam na temat żylaków więc uzupełnię wątek o kilka nowych wiadomości:
ŻYLAKI - PRZYPADŁOŚĆ GŁÓWNIE KOBIECA
![]() Przyczyną powstawania żylaków u kobiet są hormony. Wyższe stężenie estrogenów i progesteronu podczas dojrzewania oraz ciąży sprawia, że żyły tracą elastyczność. "PAJĄCZKI" - POCZĄTEK ŻYLAKÓW ??? Okazuje się, że jednak nie. "Pajączki", które tworzą się na udach nie są groźne, jeżeli natomiast pojawiają się w okolicach kostki, a na dodatek kostka jest opuchnięta - to znak, że trzeba zgłosić się do lekarza ![]() JAK POWSTAJĄ ŻYLAKI? W żyłach znajdują się zastawki (w jednej nodze jest ich ok. 200). Ich głównym zadaniem jest pozwalanie na swobodny przepływ krwi do serca i zapobieganie jej cofania się. Zastawka nie działająca poprawnie pozwala na cofanie się części krwi, która zalega w żyłach i powoduje ich rozszerzanie. Jeżeli trwa to dłużej żyła pod zastawką poszerza się i coraz bardziej deformuje.Zwykle żylaki tworzą się jako żylaki żył powierzchniowych - stąd sinawe naczynia widoczne pod skórą. Czasem stają się one rozdęte i wybrzuszone. JAKIE BADANIA MOŻE PRZEPROWADZIĆ LEKARZ???
USUWANIE ŻYŁ, ZAMRAŻANIE...
NIE WSZYSTKIE ŻYLAKI NADAJĄ SIĘ DO ZABIEGU CHIRURGICZNEGO USUNIĘCIE CZY ZAMKNIĘCIE ŻYŁY NIE POWODUJE ŻADNYCH ZAKŁÓCEŃ W KRĄŻENIU
Czasem może się to zakończyć:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:05.