![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Niepowodzenia kulinarne
Słuchajcie robiłam właśnie kotleciki mielone z kurczaka i przy okazji chciałam coś zrobić z wczorajszego obiadu, a że wczoraj była wątróbka z cebulką i ziemniakami to starłam to wszystko na tarce, dodałam jajko i usmażyłam. chyba nigdy nie jadłam nic tak ochydnego.
a Wy macie na koncie jakies kompletne porażki kulinarne ? ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Niepowodzenia kulinarne
Każdy ma taki klopsy na swoim koncie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
goniąca własny ogon..
|
Nieodżałowane do dziś spalone bezy z przepisu Kingi Paruzel. Przetrzymałam 5 minut za długo, bo chciałam mieć pewność
![]() Mówię Wam, spalone białka smakują potwornie! Spalone ciasto drożdżowe przy tym to jest niebo w gębie. Kolejne podejście do torcików bezowych Kingi dopiero po sesji, za karę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pani Mizantrop
|
Wczoraj robiłam (nie pierwszy raz) ruskie pierogi i nic mi nie wyszło, a wszystko robiłam tak jak zwykle. Ciasto nie chciało się za bardzo kleić a do rozwałkowania musiałam zawołać TŻ, bo sama nie dałam rady, a nadzienie z kolei po zmiksowaniu było tak klejące, że aż się zastanawiałam, czy nie opatentować jadalnego kleju
![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na nowy rok zrobilam przepis znaleziony w internecie na przegrzebki w sosie sojowym z makaronem. Wczesniej kolezanka zrobila i bardzo mi smakowalo. Nie proszac jej o przepis zrobilam dokladnie jak w internecie, Pol szklanki sosu sojowego dwa zabki czosnku, ocet ryzowy, olej sezamowy i make kukurydziana. Ciesze sie tylko ze nie zaprosilam innych gosci na ten obiad a jedynie bylismy z Tz. Sos byl tak ochydny ze nie dalo sie nawet posmakowac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam wpadki najczęsciej jakies ciasta :-/ Jednak najgorzej czuję się kiedy danie wyglada na smaczne i ładne na foto a wychodzi zwyczajne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
jak ostatnio oglądałam kuchnie.tv to odniosłam wrażenie że robią potrawy tylko na pokaz, dodaja wszystko jak leci, musztarde suszone pomidory, miód, orzechy grzyby i co jeszcze pod reka i ponoć cudowny sos =D
ja mam zawsze problem z kruchym ciastem, rwie sie i żyje swoim życiem ![]() mnie kusiło żeby zrobić taki torcik wygladał cudownie ! Edytowane przez steskniona18 Czas edycji: 2013-01-09 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mysle ze skoro z 1/4 bylo niejadalne to z 1/2 podejrzewam mogloby byc dawka smiertelna... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
goniąca własny ogon..
|
steskniona18 bo te bezy były cudowne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Kiedyś będąc jeszcze nastolatką, chciałam zaskoczyć rondzinę i ugotować im pyszny obiad. Przepis wzięłam oczywiście z książki kucharkiej, ale postanowiłam go troszkę "udoskonalić". Zaskoczyłam rodzinę i owszem. Stwierdzili że nigdy nie jedli nic bardziej ochydnego. Przez parę miesięcy śmiali się, że może coś im jeszcze ugotuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() myszka87914 - a co to za specjał przygotowałaś jeśli można wiedzieć ? ![]() przypomnialo mi sie ze jak byłam mała to myślałam ze robie pyszny rosół a mianowicie rozpuszczałam tylko kostke rosołowom w wodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
A mi nie wychodzi beza, raz mi sie spiekła, a raz byla niedopieczona, ehhh....
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Cyklicznie, co jakiś czas, ciasto drożdżowe postanawia mi nie wyrosnąć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Mi zawsze wychodzi cudowny wysoki mieciutki biszkopt. Zawsze! I jak postanowiłam zrobić tort na urodziny mamy to oklapy doszczętnie dwa pod rząd
![]() ![]() Aczkolwiek jako klapę życia typuję naukę robienia naleśników ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Ljus Czas edycji: 2013-01-09 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
mi w ogole nic nie idze jesli chodzi o treściwsze dania. Zupy to już w ogóle wielka tajemnica. Ale się pochwalę dzisiejszym obiadem, bo wyszedł mi pyszny pierwszy raz w życiu. Talarki, kotlet schabowy obtoczony w jajku i platkach owsianych na oliwie i sałatka brokułowa z jogurtem.Wszystko wyszło smacznie, jestem z siebie dumna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Jako wczesna nastolatka zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej. Widziałam, że mama zawsze dodawała troszkę soku z cytryny, a że nie miałam pod ręką, dodałam kwasek. Bardzo dużo kwasku
![]() ![]() Pewnego wieczoru wróciliśmy z TŻ zmęczeni z koncertu i chciałam zrobić coś ciepłego na szybko - makaron z sosem. Podsmażyłam chyba cebulę i pomidory, dodałam przecieru pomidorowego. Pomyślałam, że dodam sera, ale nie na talerzu, tylko wrzucę do sosu. Miałam tylko mozzarellę. Efekt? Gumowata, lekko przypalona maź o kolorze wymiocin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Nie mam wielkich wpadek kulinarnych na swoim koncie, aczkolwiek przez zły czas podany na kartce z przepisem ciasto mi się nie dopiekło na środku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i pieczenie dużo tańsze niż w piekarniku elektrycznym. Ja mam regulację 1-3 więc jeszcze lepiej ![]() Praktycznie zawsze robię tak, że najpierw rozkręcam na 3, nagrzewam piekarnik, potem skręcam na 2, a na końcu na 1, bo i tak jest rozgrzany fest. Możesz kupic sobie specjalny termometr do piekarnika, no albo 'na oko' piec ![]() No i polecam na najniższej półce wkładać tę dużą czarną blachę, która jest w zestawie z piekarnikiem zawsze. To pozwoli Ci nieco zminimalizować zbyt mocną temperaturę od dołu i pozwoli uniknąć spalonych ciast. Jak piekę coś dłużej (np. sernik) to dodatkowo w połowie pieczenia go odwracam, bo w głębi piekarnika grzeje bardziej i później można mieć połowę ciasta spaloną, a połowę ok, a jak obrócisz, to obie będą w porządku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Przypomnialo mi sie ciasto z truskawkami z zeszłego lata, dorwalam przepis z zagranicznego bloga, zachęcona zdjęciem rzecz jasna, upieklam i wyszlo przepieknie, stalysmy z mama i podziwialysmy, posypalam cukrem pudrem, a jak ukroilam to polowa ciasta popłynęła. Chcialam je ratowac, wsadzilam do piekarnika z tym cukrem pudrem i tak sie nie upieklo... Do dzis jestem w szoku
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Wszyscy dookoła twierdzą, że dobrze gotuję, piekę również co jakiś czas... Wszystko mi w zasadzie wychodzi, wiadomo, czasem obłędnie smaczne, a czasem zwyklak jakiś, ale nigdy nie zaliczam nie wiadomo jakich niezjadliwych gaf.
A nauczyłam się wszystkiego sama - w domu nigdy nie byłam dopuszczana do kuchni. Ale jest taka jedna rzecz, która wszystkim dookoła wychodzi.... A mi nie. NALEŚNIKI ![]() Dla wielu najprostsza i najszybsza podstawa do obiadu, czy również deseru, mi raz wychodzą i dajmy na to krokiety, będą, a raz nie i koniec... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyjaciółka KWC
|
Moje wpadki są raczej cukiernicze - nie ubijająca się bita śmietana, wieczne zakalce. Mój TŻ już nawet mówi "lubię te twoje wilgotne ciasta".
![]() Najgorzej było jak kiedyś przyszli do nas znajomi, upiekłam najbanalniejsze i najpyszniejsze ciasto na maślance, potrzymałam dla pewności dłużej bo kiedy wyszedł mi ciut zakalec, kroiłam juz przy gościach i myślałam że się schowam - ciasto w środku było makabrycznym zakalcem. Dobrze że wszyscy podeszli do tego ze zrozumieniem. ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Ja do dziś pamiętam moją "potrawkę" z kurczaka... Przesadziłam z solą, to jedyne co mi nie wyszło, bo resztę potraw potrafiłam jakoś uratować. Więcej grzechów nie pamiętam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
haha <3 Ja robiłam z siostrą te słynne pięknie wyglądające cake pops reniferki na święta cake_pops_renifery_5.jpg
Alee. zrobiłam im za duże głowy, po posmarowaniu czekoladą wszytskie zjechały z patyczków, wszystko się kleiło, a to ciasto bazowe było takie obrzydliwe, że po godzinie walki - wszystko wywaliłam ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
jako 14 latka chciałam zrobić na prezent mamie kruche ciasteczka, ale za długo siedziały w piekarniku, więc zlaly się że sobą i stworzyły taka megatwarda deseczke, nie do pogryzienia.
![]() |
#27 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Tylko przedwczoraj miałam właśnie pierwszy raz w życiu problem z nadzieniem, bo po zmiksowaniu miało konsystencję gumy i strasznie się kleiło, pojęcia nie mam dlaczego ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
kobieta za ladą
|
właśnie wyjełam z piekarnika budyniowiec z przoskwiniami które robiłam z 10 razy za każdym razem pycha
dziś nie wiem budyń puścił wode ![]() najgorsze ze to mialo być ciasto na urodzinową impreze i nie mam kasy na drugie
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Przypomniałam sobie, że kiedyś posmakowały mi ciastka (takie z maszynki) u mojego ówczesnego narzeczonego. Wzięłam przepis i postanowiłam upiec. Wszystko zrobiłam jak w przepisie, jednak do tej pory nie wiem jak to się stało, że ciastka wyszły potwornie twarde. Skalniaczki je nazwałam. ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ja jako młodsza nastolatka robiłam babkę - za pierwszym razem pycha. Wszyscy się zajadali i chwalili. Za drugim razem wyszedł malutki zakalec. Za trzecim prawie cała była zakalcem
![]() ![]() Notorycznie przypalałam budyń - w końcu też dostałam zakaz ![]() Ostatnio zamarzył mi się chleb, znalazłam prosty przepis i piekłam po nocy ![]() Już w trakcie wyrabiania ciasta zobaczyłam, że coś ono jest za gęste. W środku był nawet, nawet. Ale skórka twarda jak kamień ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:27.