Niepowodzenia kulinarne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-09, 05:26   #1
steskniona18
Przyczajenie

Wink

Niepowodzenia kulinarne

Słuchajcie robiłam właśnie kotleciki mielone z kurczaka i przy okazji chciałam coś zrobić z wczorajszego obiadu, a że wczoraj była wątróbka z cebulką i ziemniakami to starłam to wszystko na tarce, dodałam jajko i usmażyłam. chyba nigdy nie jadłam nic tak ochydnego.
a Wy macie na koncie jakies kompletne porażki kulinarne ?
Pozdrawiam
steskniona18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 11:28   #2
Malwinka1986
Raczkowanie

Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Każdy ma taki klopsy na swoim koncie ja niedawno robiłam tartę cytrynową, niestety źle wyliczyłam proporcję na masę cytrynową - była obrzydliwie słodka i nie miała odpowiedniej konsystencji Zjedliśmy z mężem po kawałku,a reszta wylądowała niestety w śmietniku
Malwinka1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 11:49   #3
agateq
goniąca własny ogon..

Nieodżałowane do dziś spalone bezy z przepisu Kingi Paruzel. Przetrzymałam 5 minut za długo, bo chciałam mieć pewność

Mówię Wam, spalone białka smakują potwornie! Spalone ciasto drożdżowe przy tym to jest niebo w gębie.
Kolejne podejście do torcików bezowych Kingi dopiero po sesji, za karę

Instagram
agateq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 11:58   #4
kasztanka3
Pani Mizantrop

Wczoraj robiłam (nie pierwszy raz) ruskie pierogi i nic mi nie wyszło, a wszystko robiłam tak jak zwykle. Ciasto nie chciało się za bardzo kleić a do rozwałkowania musiałam zawołać TŻ, bo sama nie dałam rady, a nadzienie z kolei po zmiksowaniu było tak klejące, że aż się zastanawiałam, czy nie opatentować jadalnego kleju Najgorsze jest to, że pojęcia nie mam, dlaczego tak się stało
Stary 2013-01-09, 13:08   #5
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Wczoraj robiłam (nie pierwszy raz) ruskie pierogi i nic mi nie wyszło, a wszystko robiłam tak jak zwykle. Ciasto nie chciało się za bardzo kleić a do rozwałkowania musiałam zawołać TŻ, bo sama nie dałam rady, a nadzienie z kolei po zmiksowaniu było tak klejące, że aż się zastanawiałam, czy nie opatentować jadalnego kleju Najgorsze jest to, że pojęcia nie mam, dlaczego tak się stało
Wlasnie dlatego zawsze robie ruskie nadziedznie w nalesnikach . Zawsze wychodzi i smakuje chyba nawet lepiej.

Ja na nowy rok zrobilam przepis znaleziony w internecie na przegrzebki w sosie sojowym z makaronem. Wczesniej kolezanka zrobila i bardzo mi smakowalo. Nie proszac jej o przepis zrobilam dokladnie jak w internecie, Pol szklanki sosu sojowego dwa zabki czosnku, ocet ryzowy, olej sezamowy i make kukurydziana.
Ciesze sie tylko ze nie zaprosilam innych gosci na ten obiad a jedynie bylismy z Tz. Sos byl tak ochydny ze nie dalo sie nawet posmakowac To chyba moja nawieksza wpadka kulinarna.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 13:39   #6
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Pol szklanki sosu sojowego dwa zabki czosnku, ocet ryzowy, olej sezamowy i make kukurydziana.
Pol szklanki sosu sojowego ? wow

Mam wpadki najczęsciej jakies ciasta :-/

Jednak najgorzej czuję się kiedy danie wyglada na smaczne i ładne na foto a wychodzi zwyczajne rozczarowanie jakich mało

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 13:49   #7
steskniona18
Przyczajenie

jak ostatnio oglądałam kuchnie.tv to odniosłam wrażenie że robią potrawy tylko na pokaz, dodaja wszystko jak leci, musztarde suszone pomidory, miód, orzechy grzyby i co jeszcze pod reka i ponoć cudowny sos =D

ja mam zawsze problem z kruchym ciastem, rwie sie i żyje swoim życiem

Cytat:
Napisane przez agateq Pokaż wiadomość
Nieodżałowane do dziś spalone bezy z przepisu Kingi Paruzel. Przetrzymałam 5 minut za długo, bo chciałam mieć pewność
mnie kusiło żeby zrobić taki torcik wygladał cudownie !

Edytowane przez steskniona18
Czas edycji: 2013-01-09 o 13:52

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-09, 13:52   #8
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Pol szklanki sosu sojowego ? wow

Mam wpadki najczęsciej jakies ciasta :-/

Jednak najgorzej czuję się kiedy danie wyglada na smaczne i ładne na foto a wychodzi zwyczajne rozczarowanie jakich mało
1/4 szklanki zle napisalam ale robilam wszystko zgodnie z przepisem

Mysle ze skoro z 1/4 bylo niejadalne to z 1/2 podejrzewam mogloby byc dawka smiertelna...
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 14:21   #9
iierrorii
Zadomowienie

a ja właśnie jem marchwiankę i ZNOWU jest za słodka, jakoś nie umiem tej marchwi wyczuć :P
Stary 2013-01-09, 14:58   #10
agateq
goniąca własny ogon..

steskniona18 bo te bezy były cudowne Zjadłam, tzn. oskubałam górną niespaloną część - mniam! ale jak trafiłam na kawałek spalenizny to aż mną wstrząsnęło z goryczy.

Instagram
agateq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 15:32   #11
myszka87914
Zadomowienie

Kiedyś będąc jeszcze nastolatką, chciałam zaskoczyć rondzinę i ugotować im pyszny obiad. Przepis wzięłam oczywiście z książki kucharkiej, ale postanowiłam go troszkę "udoskonalić". Zaskoczyłam rodzinę i owszem. Stwierdzili że nigdy nie jedli nic bardziej ochydnego. Przez parę miesięcy śmiali się, że może coś im jeszcze ugotuję.
myszka87914 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-09, 15:50   #12
steskniona18
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agateq Pokaż wiadomość
steskniona18 bo te bezy były cudowne Zjadłam, tzn. oskubałam górną niespaloną część - mniam! ale jak trafiłam na kawałek spalenizny to aż mną wstrząsnęło z goryczy.
hmm to może skusze sie przygotować to cudo na urodziny tż ale mam aktualnie piekarnik gazowy na ktorym poziomy regulacji temperatury to liczby od 1 do 8 i nie wiem czemu ale mam wrazenie ze na kazdym grzeje tak samo. strach używać tego przedpotopowego sprzętu

myszka87914 - a co to za specjał przygotowałaś jeśli można wiedzieć ?

przypomnialo mi sie ze jak byłam mała to myślałam ze robie pyszny rosół a mianowicie rozpuszczałam tylko kostke rosołowom w wodzie
Stary 2013-01-09, 15:53   #13
pinaplesss
Zadomowienie

A mi nie wychodzi beza, raz mi sie spiekła, a raz byla niedopieczona, ehhh....
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 17:00   #14
Dotka90
Zakorzenienie

Cyklicznie, co jakiś czas, ciasto drożdżowe postanawia mi nie wyrosnąć
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 18:51   #15
Ljus
Raczkowanie

Mi zawsze wychodzi cudowny wysoki mieciutki biszkopt. Zawsze! I jak postanowiłam zrobić tort na urodziny mamy to oklapy doszczętnie dwa pod rząd w końcu wzięłam je oba i zasmarowałam masą więc nie było widać różnicy ale w smaku yła spora. no ale co było robić, urodziny się zaczynały za parę godzin

Aczkolwiek jako klapę życia typuję naukę robienia naleśników teraz już mi idą bo kiedyś jadłam sporo w ramach ćwiczń oczywiście ale pierwsze próby wyglądały jak pływające białe kluski na patelni, jeszcze myślałam że tak ma być i usiłowałam to przewrócić, wszędzie się rozlało, katastrofa

Edytowane przez Ljus
Czas edycji: 2013-01-09 o 18:53
Ljus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-09, 20:01   #16
karolkao89
Zadomowienie

mi w ogole nic nie idze jesli chodzi o treściwsze dania. Zupy to już w ogóle wielka tajemnica. Ale się pochwalę dzisiejszym obiadem, bo wyszedł mi pyszny pierwszy raz w życiu. Talarki, kotlet schabowy obtoczony w jajku i platkach owsianych na oliwie i sałatka brokułowa z jogurtem.Wszystko wyszło smacznie, jestem z siebie dumna
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 21:17   #17
JohnLena
Zadomowienie

Jako wczesna nastolatka zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej. Widziałam, że mama zawsze dodawała troszkę soku z cytryny, a że nie miałam pod ręką, dodałam kwasek. Bardzo dużo kwasku . Jadł tylko tata, żeby nie było mi przykro

Pewnego wieczoru wróciliśmy z TŻ zmęczeni z koncertu i chciałam zrobić coś ciepłego na szybko - makaron z sosem. Podsmażyłam chyba cebulę i pomidory, dodałam przecieru pomidorowego. Pomyślałam, że dodam sera, ale nie na talerzu, tylko wrzucę do sosu. Miałam tylko mozzarellę. Efekt? Gumowata, lekko przypalona maź o kolorze wymiocin
JohnLena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 00:38   #18
201706121013
Konto usunięte

Nie mam wielkich wpadek kulinarnych na swoim koncie, aczkolwiek przez zły czas podany na kartce z przepisem ciasto mi się nie dopiekło na środku
201706121013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 08:03   #19
myszka87914
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez steskniona18 Pokaż wiadomość
hmm to może skusze sie przygotować to cudo na urodziny tż ale mam aktualnie piekarnik gazowy na ktorym poziomy regulacji temperatury to liczby od 1 do 8 i nie wiem czemu ale mam wrazenie ze na kazdym grzeje tak samo. strach używać tego przedpotopowego sprzętu

przypomnialo mi sie ze jak byłam mała to myślałam ze robie pyszny rosół a mianowicie rozpuszczałam tylko kostke rosołowom w wodzie
To miała być zupa gulaszowa. Niestety wymyśliłam, że skoro w telewizji dodają tyle przypraw, to jedzenie to, musi być to naprawdę pyszne. Pamiętam, że nie było w domu przyprawy, której bym nie dodała.
Stary 2013-01-10, 08:17   #20
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez steskniona18 Pokaż wiadomość

Też mam piekarnik gazowy. Na początku bardzo nad tym ubolewałam, już byłam gotowa zrezygnować przez to z fajnego mieszkania (!), bo wynajmujemy, ale jednak zostaliśmy i.. naprawdę jest ok
No i pieczenie dużo tańsze niż w piekarniku elektrycznym.

Ja mam regulację 1-3 więc jeszcze lepiej
Praktycznie zawsze robię tak, że najpierw rozkręcam na 3, nagrzewam piekarnik, potem skręcam na 2, a na końcu na 1, bo i tak jest rozgrzany fest.

Możesz kupic sobie specjalny termometr do piekarnika, no albo 'na oko' piec

No i polecam na najniższej półce wkładać tę dużą czarną blachę, która jest w zestawie z piekarnikiem zawsze.
To pozwoli Ci nieco zminimalizować zbyt mocną temperaturę od dołu i pozwoli uniknąć spalonych ciast.

Jak piekę coś dłużej (np. sernik) to dodatkowo w połowie pieczenia go odwracam, bo w głębi piekarnika grzeje bardziej i później można mieć połowę ciasta spaloną, a połowę ok, a jak obrócisz, to obie będą w porządku
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 13:28   #21
pinaplesss
Zadomowienie

Przypomnialo mi sie ciasto z truskawkami z zeszłego lata, dorwalam przepis z zagranicznego bloga, zachęcona zdjęciem rzecz jasna, upieklam i wyszlo przepieknie, stalysmy z mama i podziwialysmy, posypalam cukrem pudrem, a jak ukroilam to polowa ciasta popłynęła. Chcialam je ratowac, wsadzilam do piekarnika z tym cukrem pudrem i tak sie nie upieklo... Do dzis jestem w szoku bo nie jestem swieza w kuchni. To chyba byly żałowane owoce, bo sasiad przyniósł rodzicom za przysługę... Ciasto wyladowalo w koszu, a tata ktory wrocil wieczorem do domu, nie mogl nadziwic się, jak my moglysmy zjesc same takie ciasto=) i nic dla niego nie zostawić
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 13:38   #22
201611220859
Konto usunięte

Wszyscy dookoła twierdzą, że dobrze gotuję, piekę również co jakiś czas... Wszystko mi w zasadzie wychodzi, wiadomo, czasem obłędnie smaczne, a czasem zwyklak jakiś, ale nigdy nie zaliczam nie wiadomo jakich niezjadliwych gaf.
A nauczyłam się wszystkiego sama - w domu nigdy nie byłam dopuszczana do kuchni.

Ale jest taka jedna rzecz, która wszystkim dookoła wychodzi.... A mi nie.
NALEŚNIKI
Dla wielu najprostsza i najszybsza podstawa do obiadu, czy również deseru, mi raz wychodzą i dajmy na to krokiety, będą, a raz nie i koniec...
201611220859 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 14:37   #23
iceflower
Przyjaciółka KWC

Moje wpadki są raczej cukiernicze - nie ubijająca się bita śmietana, wieczne zakalce. Mój TŻ już nawet mówi "lubię te twoje wilgotne ciasta".

Najgorzej było jak kiedyś przyszli do nas znajomi, upiekłam najbanalniejsze i najpyszniejsze ciasto na maślance, potrzymałam dla pewności dłużej bo kiedy wyszedł mi ciut zakalec, kroiłam juz przy gościach i myślałam że się schowam - ciasto w środku było makabrycznym zakalcem. Dobrze że wszyscy podeszli do tego ze zrozumieniem.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 15:28   #24
fotkasia
Przyczajenie

Ja do dziś pamiętam moją "potrawkę" z kurczaka... Przesadziłam z solą, to jedyne co mi nie wyszło, bo resztę potraw potrafiłam jakoś uratować. Więcej grzechów nie pamiętam.
fotkasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 17:19   #25
Hazaja
Raczkowanie

haha <3 Ja robiłam z siostrą te słynne pięknie wyglądające cake pops reniferki na święta cake_pops_renifery_5.jpg
Alee. zrobiłam im za duże głowy, po posmarowaniu czekoladą wszytskie zjechały z patyczków, wszystko się kleiło, a to ciasto bazowe było takie obrzydliwe, że po godzinie walki - wszystko wywaliłam ;p
Stary 2013-01-10, 19:13   #26
traicionera
Zakorzenienie

jako 14 latka chciałam zrobić na prezent mamie kruche ciasteczka, ale za długo siedziały w piekarniku, więc zlaly się że sobą i stworzyły taka megatwarda deseczke, nie do pogryzienia.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 21:08   #27
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Wlasnie dlatego zawsze robie ruskie nadziedznie w nalesnikach . Zawsze wychodzi i smakuje chyba nawet lepiej.
Ruskie to dla mnie wyłącznie pierogi i koniecznie podsmażane na maśle
Tylko przedwczoraj miałam właśnie pierwszy raz w życiu problem z nadzieniem, bo po zmiksowaniu miało konsystencję gumy i strasznie się kleiło, pojęcia nie mam dlaczego
Stary 2013-01-10, 22:46   #28
dudipopka
kobieta za ladą

właśnie wyjełam z piekarnika budyniowiec z przoskwiniami które robiłam z 10 razy za każdym razem pycha
dziś nie wiem budyń puścił wode
najgorsze ze to mialo być ciasto na urodzinową impreze i nie mam kasy na drugie

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 09:58   #29
myszka87914
Zadomowienie

Przypomniałam sobie, że kiedyś posmakowały mi ciastka (takie z maszynki) u mojego ówczesnego narzeczonego. Wzięłam przepis i postanowiłam upiec. Wszystko zrobiłam jak w przepisie, jednak do tej pory nie wiem jak to się stało, że ciastka wyszły potwornie twarde. Skalniaczki je nazwałam. ;-)
Stary 2013-01-11, 11:17   #30
lusiabambusia
Raczkowanie

Ja jako młodsza nastolatka robiłam babkę - za pierwszym razem pycha. Wszyscy się zajadali i chwalili. Za drugim razem wyszedł malutki zakalec. Za trzecim prawie cała była zakalcem Dostałam zakaz robienia babki
Notorycznie przypalałam budyń - w końcu też dostałam zakaz
Ostatnio zamarzył mi się chleb, znalazłam prosty przepis i piekłam po nocy
Już w trakcie wyrabiania ciasta zobaczyłam, że coś ono jest za gęste. W środku był nawet, nawet. Ale skórka twarda jak kamień Na szczęście teraz mieszkam sama i nikt mi nie zabroni próbować dalej!
lusiabambusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości