Miesiączkowe wątpliwości... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-28, 13:39   #1
allie08
Raczkowanie

Miesiączkowe wątpliwości...

Hej dziewczyny!
Na wstępie chcę zaznaczyć, że zdaję sobie sprawę, iż żadna z Was nie jest lekarzem. Postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ od paru lat męczę się z pewnym problemem i być może któraś z Was była w podobnej sytuacji i mi coś doradzi

Edytowane przez allie08
Czas edycji: 2013-12-20 o 13:11
allie08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 14:13   #2
Glodomorek
Zakorzenienie

Dot.: Miesiączkowe wątpliwości...

Cytat:
Napisane przez allie08 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Na wstępie chcę zaznaczyć, że zdaję sobie sprawę, iż żadna z Was nie jest lekarzem. Postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ od paru lat męczę się z pewnym problemem i być może któraś z Was była w podobnej sytuacji i mi coś doradzi
Przechodząc do rzeczy:
Zaczęłam miesiączkować od 12 roku życia. Od początku były to dość spore nieregularność (rok przerwy, od 36 do 50 dni i co jakiś czas dostawałam okres nawet co pół roku)...
Obecnie mam 22 lata. Oczywiście chodziłam do przeróżnych ginekologów, jednak każdy odsyłał mnie z kwitkiem, mówiąc, "że jestem jeszcze młoda i wszystko się ułoży, tylko trzeba czekać...". Raz nawet usłyszałam bez ogródek, że nie mam jednego jajnika i muszę wiedzieć, że nigdy nie zajdę w ciążę...
Byłam strasznie przybita. Ostatnio przez jeden miesiąc brałam tabletki antykoncepcyjne, ale zaraz jak przestałam brać problem powrócił.
Myślałam, że może to coś z hormonami, bo piersi też mi wcale nie urosły od czasu dostania okresu...są straasznie malutkie, jak u dziewczynki z podstawówki.
Do tej pory jakoś dawałam radę, ale strasznie mnie to męczy, nie wiem już co robić, w końcu mam już 22 lata!
Piszę tutaj, ponieważ nie mam w rodzinie żadnej kobiety, a z przyjaciółkami nie chciałabym o takich sprawach rozmawiać...
Jeżeli któraś z Was przeżyła, bądź słyszała o czymś podobnym to proszę o odpowiedź.
A ci wszyscy ginekolodzy zlecili jakiekolwiek badania hormonów? Brak jajnika masz potwierdzony?
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 14:33   #3
allie08
Raczkowanie

No właśnie o dziwo, żaden z ginekologów nawet nie wspomniał o żadnym badaniu hormonów... Stwierdzili, że wszystko się jakoś ułoży i trzeba czekać. Byłam nawet w różnych miastach u różnych lekarzy i cały czas ro samo... nie wiem, czy mam próbować dalej, może prywatnie?
Brak jajników stwierdziła tylko jedna lekarka, potem już tego nie usłyszała u innych lekarzy, wiec nie wiem.
Dziękuję za odpowiedź
Stary 2013-03-28, 16:13   #4
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

a czemu brałaś te tabletki przez miesiąc i przestałaś?
Stary 2013-03-28, 16:13   #5
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Ja bym odwiedziła jeszcze jakiegoś pana doktora a najlepiej chociaż dwóch,aby oni oboje potwierdzili brak jajnika.. A inni zapewne robili Ci usg? I co ani słowem Ci nie wspomnieli o braku?
Nawet jeśli go masz,to w ciążę nie zajdziesz jak nie masz tego okresu,więc to pewnie wiesz.
I badanie hormonów przede wszystkim..

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 16:43   #6
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie o dziwo, żaden z ginekologów nawet nie wspomniał o żadnym badaniu hormonów... Stwierdzili, że wszystko się jakoś ułoży i trzeba czekać. Byłam nawet w różnych miastach u różnych lekarzy i cały czas ro samo... nie wiem, czy mam próbować dalej, może prywatnie?
Brak jajników stwierdziła tylko jedna lekarka, potem już tego nie usłyszała u innych lekarzy, wiec nie wiem.
Dziękuję za odpowiedź
jestem w szoku
Idź do jakiegoś sensownego lekarza i zażądań badan hormonalnych - całego pakietu bo imho to definitywnie wygląda na sajgon w hormonach...
Stary 2013-03-28, 16:57   #7
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
jestem w szoku
Idź do jakiegoś sensownego lekarza i zażądań badan hormonalnych - całego pakietu bo imho to definitywnie wygląda na sajgon w hormonach...
a co do usg to weź zdjęcie i opis jak będą Ci robić. żebyś miała co pokazać jeśli będziesz chciała pójść do innego lekarza
Stary 2013-03-28, 17:07   #8
Glodomorek
Zakorzenienie

Po 1, znajdź dobrego ginekologa.
Po 2, zrób badania hormonalne. Jeśli lekarz nie będzie chciał dać skierowania to żądaj pisemnej odmowy.
Po 3, zrób usg i dowiedz się dokładnie co z tym jajnikiem.

Radzę dopiero po badaniach rozpoczynać jakiekolwiek leczenie.
Stary 2013-03-28, 17:18   #9
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Opcja 1: Problemy hormonalne
Opcja 2: Policystyczne jajniki

Jezeli wykluczysz opcje 1 i 2, to mozliwe, ze najprawdopodobniej cierpisz na II grupe zaburzen cyklu plciowego wg WHO - cykle bezjajeczkowe lub deficyt fazy luteinowej. Nie martw sie jednak - podobne problemy zglasza wrecz co 3 kobieta w okresie reprodukcyjnym cyklu, oczywiscie mniej lub bardziej nasilone.

Naprawde radze udac sie do sensownego ginekologa, bo az nie chce sie wierzyc w to co czytam, zeby 22-letniej dziewczynie, ktora miesiaczkuje od 10 lat, gadac, ze jeszcze wszystko sie unormuje

Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Czas edycji: 2013-03-28 o 17:19
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 17:20   #10
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;40028553]bo az nie chce sie wierzyc w to co czytam, zeby 22-letniej dziewczynie, ktora miesiaczkuje od 10 lat, gadac, ze jeszcze wszystko sie ulozy [/QUOTE]

nie no mówią tez że przecież po ciąży wszystko się układa tylko że tu jeszcze biednej dziewczynie gadają że w ciążę nie zajdzie
Stary 2013-03-28, 17:20   #11
allie08
Raczkowanie

Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi
Zrobię tak, jak mówicie...
Szkoda tylko, ze wcześniej słuchałam się tych wszystkich lekarzy, może jakbym wcześniej coś robiła to dałoby się to wszystko jakoś wyleczyć.
Tylko nie mogłam tego przewidzieć, jeździłam po różnych miejscowościach i cały czas to samo.
W tych czasach to najwidoczniej trzeba chodzić tylko prywatnie.
Chociaż trochę się załamałam...nie sądziłam, że będą tego takie konsekwencje...i jak tu polecać na lekarzach.
No nic, ale jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję
Stary 2013-03-28, 17:22   #12
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi
Zrobię tak, jak mówicie...
Szkoda tylko, ze wcześniej słuchałam się tych wszystkich lekarzy, może jakbym wcześniej coś robiła to dałoby się to wszystko jakoś wyleczyć.
Tylko nie mogłam tego przewidzieć, jeździłam po różnych miejscowościach i cały czas to samo.
W tych czasach to najwidoczniej trzeba chodzić tylko prywatnie.
Chociaż trochę się załamałam...nie sądziłam, że będą tego takie konsekwencje...i jak tu polecać na lekarzach.
No nic, ale jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję
To zalezy co "tam" sie dzieje - musisz to sprawdzic! Nie martw sie jednak na zapas - zapewne bedziesz musiala przyjmowac kuracje regulujaca w trakcie starania sie o dzidziusia
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 18:09   #13
201604181004
Konto usunięte

Poszłabym do ginekologa-endokrynologa, nie położnika, myślę że powinnaś powiedzieć że wręcz żądasz badań.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 18:21   #14
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Poszłabym do ginekologa-endokrynologa, nie położnika, myślę że powinnaś powiedzieć że wręcz żądasz badań.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości