Zaproszenie :/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-19, 11:33   #1
karolina190891
Raczkowanie

GG do karolina190891

Zaproszenie :/

Witam
W czerwcu siostra mojego TŻ bierze ślub. Mój TŻ ma być drużbą, a ja druhną. I tu moje pytanie. Jak waszym zdaniem powinno wyglądać proszenie nas w tym przypadku? Bo ja szczerze mówiąc czuje się poniżona. Dlaczego? Ponieważ jestem zaproszona jako osoba towarzysząca mojego TŻ. Nie dostałam osobnego zaproszenia ani nie jestem imiennie zaproszona tylko jako osoba towarzysząca. Nie wiem czy ja przesadzam czy nie, ale czuje się pominięta.
Co wy o tym sądzicie?
karolina190891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 11:42   #2
melleczka
Zakorzenienie

Dot.: Zaproszenie :/

A ile jesteście razem? Jeśli jesteście długo razem to masz rację. Też bym się tak czuła, tym bardziej, że to siostra Twojego faceta.
Stary 2013-04-19, 11:53   #3
Dotka90
Zakorzenienie

Dziwna sprawa, że masz być DRUHNĄ, a PM nie postarali się żeby nawet imiennie Cię wpisać na zaproszeniu..

Dla mnie to żenujące, kiedy para młoda wie, że jakaś para jest ze sobą długo i jedna ze stron dostaje zaproszenie 'z osobą towarzyszącą'. Mi by było cholernie przykro.

Dostaliśmy ostatnio dwa zaproszenia na wesela: w czerwcu i lipcu.
Jedno od mojej koleżanki, a drugie od kumpla TŻta. Oba zaproszenia były imienne.

W dzisiejszych czasach to nie problem zerknąć na fejsa i zobaczyć jak ma na nazwisko wybranek naszej znajomej, albo po prostu zadzwonić i się upewnić, żeby nie wpisać byka w zaproszeniu.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 12:56   #4
talkative2
Zakorzenienie

mnie w ogóle wkurza niewypisywanie osób towarzyszących. Ja wypisywałam imiona i nazwiska nawet, kiedy kuzyni brali ze sobą koleżanki , bo nie mieli dziewczyn... A wypisanie druhny jako "Os. Tow." to już dla mnie szok - poniżej krytyki..

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 14:04   #5
Kyiia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość
mnie w ogóle wkurza niewypisywanie osób towarzyszących. Ja wypisywałam imiona i nazwiska nawet, kiedy kuzyni brali ze sobą koleżanki , bo nie mieli dziewczyn... A wypisanie druhny jako "Os. Tow." to już dla mnie szok - poniżej krytyki..
Niby tak, ale my mamy kilka przypadków gdzie nie wypada zaprosić bez osoby towarzyszącej, ale wiemy że ten ktoś nie ma dziewczyny i jeszcze sam nie wie czy z kimś przyjdzie czy nie. Więc "osoba towarzysząca" jest jak najbardziej na miejscu.

Co do tematu głównego... drużba i druhna jak najbardziej powinni być proszeni imiennie. Niekoniecznie po zaproszeniu na osobę, ale na jednym razem jak najbardziej. Na Waszym miejscu też byłoby mi przykro, tym bardziej że te druhny i drużbowie nie są tylko na pokaz. Jakiś zakres "obowiązków" też przecież mają. Więc i wyróżnić ich by należało w ten czy inny sposób
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć.

Kyiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 14:08   #6
karolina190891
Raczkowanie

GG do karolina190891

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
A ile jesteście razem? Jeśli jesteście długo razem to masz rację. Też bym się tak czuła, tym bardziej, że to siostra Twojego faceta.

Teraz w kwietniu mijaja 4 lata. Jeszcze rozumiem jakby ona mnie nie znala, ale mieszkamy blisko siebie i bardzo czesto sie widujemy
Stary 2013-04-19, 14:55   #7
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina190891 Pokaż wiadomość
Teraz w kwietniu mijaja 4 lata. Jeszcze rozumiem jakby ona mnie nie znala, ale mieszkamy blisko siebie i bardzo czesto sie widujemy
Masakraty na pewno masz być druhną? bo ja na pewno bym nie czuła że mam tam pełnić jakąś rolę przy takim zaproszeniu.. może powinnaś napomknąć - kto ma być druhną skoro ciebie nie zaprosili...

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 15:35   #8
karolina190891
Raczkowanie

GG do karolina190891

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Masakraty na pewno masz być druhną? bo ja na pewno bym nie czuła że mam tam pełnić jakąś rolę przy takim zaproszeniu.. może powinnaś napomknąć - kto ma być druhną skoro ciebie nie zaprosili...

No wlasnie. Najlepsze bylo to jak powiedzieli nam ze mamy nimi byc. Siedzimy sobie u mojego tz w pokoju, a ona przychodzi i mowi "wy wiedzie, ze maci byc druzbami" i tyle. Nie zapytala czy mamy ochote ani nic tylko nam to oznajmila. Mam nia byc bo juz mam liste co przyszla pani mloda sobie zyczy.
Stary 2013-04-19, 15:58   #9
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
No wlasnie. Najlepsze bylo to jak powiedzieli nam ze mamy nimi byc. Siedzimy sobie u mojego tz w pokoju, a ona przychodzi i mowi "wy wiedzie, ze maci byc druzbami" i tyle. Nie zapytala czy mamy ochote ani nic tylko nam to oznajmila. Mam nia byc bo juz mam liste co przyszla pani mloda sobie zyczy.
No ja bym się tak nie dała traktować.. bez przesady. Uważam że powinnaś grzecznie i spokojnie pogadać że rozumiesz że to ważny i stresujący dzień dla niej że ma dużo na głowie ale kultury i szacunku należy się wszystkim.

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 17:47   #10
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość
Ale niby jak to zrobiłaś na zaproszeniu? Mało kto wie, z którą koleżanką/kolegą pójdzie na ślub np. 2 miesiące wcześniej, więc ciężko też w takiej sytuacji imiennie wszystkich wpisać. U nas pary, które będą razem jakiś czas dostaną zaproszenia imienne, ale reszta będzie jako osoba towarzysząca. Tak samo będzie na winietkach. Jako np. koleżanka jakiegoś faceta nie czułabym się głupio że mam na winietce "osoba towarzysząca", ale jak już bym była z tym facetem jakiś czas to już tak. Nie pytam złośliwie żeby nie było

Autorce się wcale nie dziwię i też bym się czuła źle
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 17:52   #11
emilie83
Raczkowanie

Cytat:

Hej,
Tez kiedys miałam podobna sytuację, zostałam zaproszona jako osoba towarzysząca Tż-ta gdy bylismy już zaręczeni i w związku kilka ładnych lat.Zaproszenie wręczył kuzyn Tż-ta który mnie dobrze znał ( nie rozumiem jak tak można ) poczułam się jak bym była jakimś bezimiennym niewartym niczego dodatkiem...
Wspólczuje sytuacji, tym bardziej, że to najbliższa rodzina Tż-ta.
Nie dość, że cię zlekceważyli, to jeszcze mają wymagania...
emilie83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 18:24   #12
Shawna
Wtajemniczenie

Wiesz, siostra mojego Tż zaprosiła nas tak o "Tomasz K... z N.T."
Czaicie? Jestem po prostu N.T... Żeby była jasność : napisała inicjałami . Wolałabym być osobą towarzyszącą.
Dodam, że my pierwsi się zaręczyliśmy, pierwsi planowaliśmy ślub i jesteśmy razem 3 lata..

Edytowane przez Shawna
Czas edycji: 2013-04-19 o 18:25
Shawna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 20:12   #13
karolina190891
Raczkowanie

GG do karolina190891

To widze, ze nie tylko ja mam taki problem
Stary 2013-04-19, 20:33   #14
emilie83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Shawna Pokaż wiadomość
Wiesz, siostra mojego Tż zaprosiła nas tak o "Tomasz K... z N.T."
Czaicie? Jestem po prostu N.T... Żeby była jasność : napisała inicjałami . Wolałabym być osobą towarzyszącą.
Dodam, że my pierwsi się zaręczyliśmy, pierwsi planowaliśmy ślub i jesteśmy razem 3 lata..

: mdleje:
emilie83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 22:20   #15
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
Co wy o tym sądzicie?
Też bym się czuła delikatnie mówiąc... dziwnie. Bo skoro masz być największą pomocą PMki w tym dniu, a ona Cię traktuje jako "osobę towarzyszącą" to trochę dziwne jest. Tym bardziej, że jak piszesz, jesteś ze swoim TŻ już chwilę i młodzi mogli się pokusić o wpisanie Twoich kompletnych danych...

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Ale niby jak to zrobiłaś na zaproszeniu? Mało kto wie, z którą koleżanką/kolegą pójdzie na ślub np. 2 miesiące wcześniej, więc ciężko też w takiej sytuacji imiennie wszystkich wpisać. U nas pary, które będą razem jakiś czas dostaną zaproszenia imienne, ale reszta będzie jako osoba towarzysząca. Tak samo będzie na winietkach. Jako np. koleżanka jakiegoś faceta nie czułabym się głupio że mam na winietce "osoba towarzysząca", ale jak już bym była z tym facetem jakiś czas to już tak. Nie pytam złośliwie żeby nie było
Ja nie talk, ale odpowiem, bo robiłam podobnie jak ona - jeśli zapraszałam kolegę, to wcześniej delikatnie wywiad puściłam czy ma jakąś os. tow. stałą (oczywiście mówię tu o parach, gdzie nie mieliśmy jeszcze okazji poznać os. tow.). I wtedy zaproszenie było wypisane dla pary. Jeśli ktoś się nie określił do czasu zapraszania, wpisywaliśmy "z osobą towarzyszącą" (plus samodzielnie robionych zaproszeń - mogliśmy to robić nawet w ostatniej chwili).
Natomiast jeśli chodzi o winietki (a w zasadzie listy gości, bo zastosowaliśmy ten sposób rozsadzania gości), to już się staraliśmy dowiedzieć o dane każdego. Generalnie na listach znalazły się dwie "osoby towarzyszące" - jedna, bo towarzyszka kolegi skręciła nogę i nie wiedział, czy przyjdzie z nią, czy z kimś innym i druga - chłopak mojej kuzynki, bo nie chciała podać jego imienia Reszta osób była imiennie wymieniona.
Mi generalnie nigdy nie przeszkadzało nazywanie mnie "osobą towarzyszącą" mojego TŻ na weselach, do dnia naszego ślubu. Bo jakoś jak już idziemy na czyjeś wesele jako małżeństwo, to ze strony zapraszających dobrze byłoby wiedzieć, jak ma na imię żona kolegi, którego chcą zaprosić
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 10:00   #16
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Witam
W czerwcu siostra mojego TŻ bierze ślub. Mój TŻ ma być drużbą, a ja druhną. I tu moje pytanie. Jak waszym zdaniem powinno wyglądać proszenie nas w tym przypadku? Bo ja szczerze mówiąc czuje się poniżona. Dlaczego? Ponieważ jestem zaproszona jako osoba towarzysząca mojego TŻ. Nie dostałam osobnego zaproszenia ani nie jestem imiennie zaproszona tylko jako osoba towarzysząca. Nie wiem czy ja przesadzam czy nie, ale czuje się pominięta.
Co wy o tym sądzicie?
zauważyłam na forum, że po prostu część PM nie przykłada do tego wagi i wcale nie robi tego złośliwie Po prostu u niech w rodzinie tak się przyjęło.
Może zażartuj z tego i wtedy się dowiesz co i jak. Może to przypadek bo coś im nie stykło w zaproszeniach. Fochem bym nie rzucała od razu

Sama planuję dowiedzieć się jak najwięcej.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 11:13   #17
aneczka25057
Rozeznanie

Cytat:
To widze, ze nie tylko ja mam taki problem
Eh... no nie tylko Ty. Brat mojego Tż bierze ślub w tym roku we wrześniu, także na temat zaproszenia (czy będzie dla mnie imienne czy nie) to się nie wypowiem (chociaż na Twoim miejscu też byłoby mi przykro i wcale nie czułabym się pewna swojej roli, a nawet odechciałoby mi się pewnie takową rolę pełnić). Natomiast chcę powiedzieć o proszeniu na drużbę... A raczej o braku owego "proszenia"
Mój Tż ma nim właśnie być na ślubie brata tzn. tak nam się przynajmniej wydaje. Ciebie chociaż siostra Twojego Tż w pewien sposób (pomijam fakt, że zbytnio się nie wysiliła) o tym poinformowała, a mojego Tż nikt z najbardziej zainteresowanych (czyli ani brat Tż ani jego przyszła żona) nawet nie zapytał czy zostanie ich świadkiem, mało tego nawet poinformować go osobiście nie raczyli. Zrobiła to mama Tż mówiąc mu: "zobacz, kupiłam Ci koszyk do roznoszenia wódki", a Tż zaskoczony pyta o co chodzi i mama mu na to "no jak masz być świadkiem, to Ci się przyda". I w ten sposób Tż dowiedział się, że ma być drużbą Nie mówię, że trzeba to zrobić w nie wiadomo jak uroczysty sposób ale chociaż osobiście wypadałoby zapytać albo PRZYNAJMNIEJ poinformować. Tż nie dawało to spokoju i sam zapytał w końcu brata czy to prawda, że ma u nich świadkować i ten łaskawie to potwierdził.

Mało tego również od mamy Tż dowiedział się, że ma ich wieźć swoim autem do ślubu. Tak jak poprzednio nikt z najbardziej zainteresowanych osób nawet nie pofatygował się by zapytać o to Tż więc On sam ale tym razem przyszłej bratowej zapytał czy chcą żeby ich wiózł, to ona mu na to: "a nie wiem, może jeszcze coś lepszego kupisz" (a mamy czarną audi A4 B6 w chromie i nie zamierzamy jej na razie zmieniać, a już na pewno nie na tą okazję)... Zresztą nie musi ich wieźć, mogą sobie wynająć lepsze auto, ja chętnie sama naszym pojadę.
Nie rozumiem takiego zachowania ale jak widać nie jest to odosobniony przypadek
25.05.2012
Zaślubieni
16.08.2014

Edytowane przez aneczka25057
Czas edycji: 2013-04-20 o 14:38
aneczka25057 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 12:31   #18
samiramis
Raczkowanie

Przeczytałam cały wątek i mam wrażenie, że tej parze młodej wydaję się, że wszystko dla wszystkich jest tak logiczne jak budowa cepa i parze się należy.

Na początku pogadałabym z PM o tej liście i byciu druhną. Druhna ma pomóc ale nie wyręczyć pary młodej. Poza tym powiedziałabym jej prosto z mostu, że nie jesteś druhną póki nikt cie o to nie POPROSIŁ ( a nie oznajmił jak to było w waszym przypadku). Co masz napisane na tej liście?

Co do samochodu i jej głupich tekstów- powiedz, że nie planujecie ich wieźć bo "przecież to nie najlepsze auto do ślubu" zacytuj PM jej własny tekst i po kłopocie.
Miałam podobny przypadek gdzie parze młodej wydawało się, że pewne rzeczy są naturalne, logiczne i wszystko im się należy. I to też tyczyło ślubu brata mojego TZ. Pogadałam sobie z moim TZ i ten wyłożył młodej parze kawę na ławę i skończyło się wykorzystywanie nas do pomocy. A też mieli zachcianki właśnie na to by TZ ich wióźł i w ogóle nie wzięli pod uwagę czym ja się dostanę do Kościoła i na sale oraz rodzice.Masakra była.
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 16:02   #19
karolina190891
Raczkowanie

GG do karolina190891

Na początku pogadałabym z PM o tej liście i byciu druhną. Druhna ma pomóc ale nie wyręczyć pary młodej. Poza tym powiedziałabym jej prosto z mostu, że nie jesteś druhną póki nikt cie o to nie POPROSIŁ ( a nie oznajmił jak to było w waszym przypadku). Co masz napisane na tej liście?

Co do samochodu i jej głupich tekstów- powiedz, że nie planujecie ich wieźć bo "przecież to nie najlepsze auto do ślubu" zacytuj PM jej własny tekst i po kłopocie.
Miałam podobny przypadek gdzie parze młodej wydawało się, że pewne rzeczy są naturalne, logiczne i wszystko im się należy. I to też tyczyło ślubu brata mojego TZ. Pogadałam sobie z moim TZ i ten wyłożył młodej parze kawę na ławę i skończyło się wykorzystywanie nas do pomocy. A też mieli zachcianki właśnie na to by TZ ich wióźł i w ogóle nie wzięli pod uwagę czym ja się dostanę do Kościoła i na sale oraz rodzice.Masakra była.[/QUOTE]

Moja lista to kupienie bukiecikow, udekorowanie domu pani i pana mlodego korona u niej i u niego zazyczyla sobie jeszcze nad brama polkola z balonow tez razy dwa bo u niej i u niego. Oczywiscie jeszcze mycie okien grabienie koszenie trawy i wszystkie prace kolo domu. Jak mi o tym powiedziala mloda i jej mama to je wysmialam. Ona tez maja rece a ja nie jestem ich sprzataczka tylko zwykla osoba towarzyszaca wiec moga mnie pocalowac
Stary 2013-04-20, 16:42   #20
motylek2701
Rozeznanie

Cytat:
Moja lista to kupienie bukiecikow, udekorowanie domu pani i pana mlodego korona u niej i u niego zazyczyla sobie jeszcze nad brama polkola z balonow tez razy dwa bo u niej i u niego. Oczywiscie jeszcze mycie okien grabienie koszenie trawy i wszystkie prace kolo domu. Jak mi o tym powiedziala mloda i jej mama to je wysmialam. Ona tez maja rece a ja nie jestem ich sprzataczka tylko zwykla osoba towarzyszaca wiec moga mnie pocalowac
Przeczytałam cały wątek i jestem w głębokim szoku, że można być tak bezczelnym

Też jestem tegoroczną PMką, ale nie mam zamiaru zawalać swojej starszej sprzątaniem mi domu czy koło niego. W tym pomogą mi domownicy Przecież druhna ma po prostu być przy mnie i pomagać w organizacyjnych czy logistycznych kwestiach a nie być moją służącą Co do zaproszenia to na Twoim miejscu zapytałabym PM czy są pewni, żeby ich druhną była osoba towarzysząca świadka.

Zdecydowanie się z Tobą zgadzam, też bym się nie dała
Stary 2013-04-20, 21:40   #21
blackcherry12
Raczkowanie

Ja również przeczytałam cały wątek i jestem w szoku naprawdę to jest dowód na to że bezczelność i podłość ludzka nie zna granic byle kogoś wykorzystać. Dla Ciebie to głupia sytuacja, ale Twój tż powinien siostrze porządnie nagadać najpierw za osobę towarzyszącą na zaproszeniu a potem za całą resztę. gdyby np. mój brat nazwał mojego tż osobą towarzyszącą poszłabym z tym zaproszeniem, oddała mu i kazała wręczyć nowe, podpisane tak jak być powinno! byłoby mi po prostu wstyd.
blackcherry12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 22:28   #22
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Dziwna sprawa, że masz być DRUHNĄ, a PM nie postarali się żeby nawet imiennie Cię wpisać na zaproszeniu..

Dla mnie to żenujące, kiedy para młoda wie, że jakaś para jest ze sobą długo i jedna ze stron dostaje zaproszenie 'z osobą towarzyszącą'. Mi by było cholernie przykro.

Dostaliśmy ostatnio dwa zaproszenia na wesela: w czerwcu i lipcu.
Jedno od mojej koleżanki, a drugie od kumpla TŻta. Oba zaproszenia były imienne.

W dzisiejszych czasach to nie problem zerknąć na fejsa i zobaczyć jak ma na nazwisko wybranek naszej znajomej, albo po prostu zadzwonić i się upewnić, żeby nie wpisać byka w zaproszeniu.
Trochę przesadzacie. Ja jestem właśnie na etapie rozdawania zaproszeń i JEŚLI znam partnera/partnerkę osoby którą zapraszam to wpisuję osobiście, a jeśli nie to też nie mam obowiązku wyszukiwać gdzieś na portalach społecznościowych z kim aktualnie jest w związku (sprawa oczywista że zapraszam bliskie mi osoby i jeśli to są dłuższe związki to znam partnera), ale mam jedną koleżankę, która z facetem jest rok, niby poważnie o sobie myślą (mają po 26 lat), ale nie miałam okazji poznać go osobiście więc wpisałam go jako osobę towarzyszącą mojej kumpeli. Nie widzę w tym nic dziwnego a już tym bardziej obraźliwego Jeśli koleżanka potwierdzi swoją obcność wtedy wiadomo że na winetkach będą już pełne dane.
Inną kumpelę która z facetem była 3 lata i to był związek burzliwy i ciągle ze sobą zrywali również wpisałam z osobą towarzyszącą i chyba dobrze zrobiłam bo zerwali 2 mies temu już definitywnie i idzie na wesele z jakimś kolegą

W przypadku autorki jednak, jeśli będzie świadkową to wpisanie jej jako os towarzysząca nie jest zbyt fajne...
Stary 2013-04-21, 08:21   #23
Dotka90
Zakorzenienie

Nie wiem, dla mnie to nie problem zapytać jak się partner nazywa, a przynajmniej każdemu jest miło.
Ja nie myslę w tym dniu tylko o sobie, ale również o gościach, bo chcę żeby czuli się komfortowo
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 10:51   #24
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Nie wiem, dla mnie to nie problem zapytać jak się partner nazywa, a przynajmniej każdemu jest miło.
Ja nie myslę w tym dniu tylko o sobie, ale również o gościach, bo chcę żeby czuli się komfortowo
Wszystkim się nigdy nie dogodzi, jak znam parę to zapraszam parę (czyli oboje z imienia i nazwiska) a jeśli znam tylko jedną stronę to zapraszam tego znajomego z osobą towarzyszącą bo obojętne mi z kim przyjdzie Ja zawsze byłam zapraszana jako osoba towarzysząca i nigdy pzez myśl mi nie przeszło żeby się naburmuszać czy coś jeśli nie znałam pary młodej Przyjęłam zasadę że zapraszam imiennie narzeczeństwa i małżeństwa a takie tam pary (te mniej poważne/krótkie związki) z osobą towarzyszącą, bo do mjego ślubu to jeszcze mogą zmienić partnera ze 3 razy

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości