|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prośba o pomoc - jak zrobić ładne loki na ślub
Hej dziewczyny! Wiem, że dla większości moje pytania będą na poziomie średnio rozgarniętego przedszkolaka, ale nigdy sama nie robiłam sobie loków (wyłącznie u fryzjerki). Jednak tak się złożyło, że za kilka dni idę na wesele i nie bardzo mogę pójść do fryzjerki, dlatego postanowiłam sobie zakręcić włosy samodzielnie. Nie nastawiam się na nic wymyślnego, zwykłe loczki może jakoś lekko upięte...
I teraz mam pytania, co zrobić ![]() Co do moich włosów to mają długość tak do łopatek, cienkie, proste i mało (nad czym ubolewam). Jak je związuję w koka czy warkocz to szybko się kręcą i równie szybko stają się znowu proste. Czego powinnam użyć, żeby jednak te kilka godzin wytrzymały? Czy powinnam zrobić tak: umyć włosy -> lekko podsuszyć -> pianka -> wałki na powiedzmy 30 min -> zdjąć wałki i wysuszyć suszarką-> lakier? Niestety moje włosy źle wyglądają jak ich nie wysuszę suszarką (są tak przyklapnięte, że wyglądają jak nieumyte). Mam jeszcze kilka dni na próby, tylko nie wiem, czy kupować piankę i lakier czy co... Bardzo proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Prośba o pomoc - jak zrobić ładne loki na ślub
Cześć
![]() ![]() Wieczorem myję włosy, daję piankę na całą długość, lekko podsuszam, wydzielam sobie pasmo włosów i zanim zawinę je na papiloty to spryskuję je jakimś lotonem do układania włosów. Potem idę spać i rano zanim rozpuszczę włosy to jeszcze raz, na chwilę, traktuję je ciepłym powietrzem z suszarki. No a poźniej, to już mam afro na głowie ![]() a co do papilotów, to nie korzystam z takich sklepowych, tylko robię je sobie z chusteczek higienicznych ![]() ![]() Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() Czyli pianka i lakier to takie minimum? To lecę do sklepu coś wybrać. A możesz polecić jakiś tani lakier, który nie skleja włosów? Pewnie użyję go tylko raz, więc nie chcę się wykosztowywać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Nie ma sprawy
![]() A lakieru niestety nie umiem polecić, bo nie mam jakiegoś ulubionego. Sama bardzo rzadko używam, a jak już to biorę ten, który jest w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
cześć
![]() ![]() po umyciu dobra maska na 45min => suszenie naturalne, bez suszarki, na powietrzu => zakręcenie na wałki w momencie kiedy włosy już nie są wilgotne (ale jeszcze nie suche jak pieprz, trzeba wychwycić ten moment) => zdjęcie wałków, w tym momencie stylizacja (przeczesanie, podpięcie, trwalenie lakierem do włosów). Mi się pianka do włosów nie sprawdza, usztywnia za bardzo i robi mi chełm cioci Grażyny. Ale tak jak mówię, co włos to inaczej... Powodzenia. I nastaw się, że włosy w dzień, gdy ci zależy zawsze wyglądają gorzej niż w dni kiedy masz to w nosie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do maski to nigdy nie stosowałam. A polecasz jakąś? Używam tylko szamponu i odżywki w sprayu. Piankę używałam jak miałam trwałą (loki) i wtedy była ok, a teraz muszę sprawdzić ![]() A co do ostatniego zdania, to niestety w całości się zgadzam. Już nie raz miałam sytuację, że w ważnym dniu włosy za cholerę nie chciały wyglądać dobrze, a następnego dnia nagle układały się wspaniale. Zrobię jeszcze jutro próbę, jak będzie masakra to w ostateczności spróbuję gdzieś znaleźć fryzjera na ostatnią chwilę (chociaż wolałabym tego uniknąć). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.