|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Skręcanie mebli. Kobieta. Samodzielnie???
Witam
Chcę kupić meble z allegro a konkretnie meblościankę. Oczywiście są one w paczkach do samodzielnego montażu. Jestem kobietą lat 29 i będę musiała je samodzielnie skręcić. Kobietki, które skrecały meble samodzielnie mam do Was pytanko czy dałyście radę???Jak to wygląda dam radę? Czy będzie mi potrzebna pomoc faceta? Piszcie o Waszych doświadczeniach. Każda rada cenna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skręcanie mebli. Kobieta. Samodzielnie???
zadna filozofia. Ja nawet skrecalam orbitreka. A tam to jest mnostwo srubek, rurek itp itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Takich dużych mebli nie skręcałam, ale komodę, biurko, szafkę wiszącą i inne owszem ![]() ![]() Ważne! kup sobie wygodny śrubokręt z grubą rączką żeby dobrze leżał w dłoni i do boju ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie dasz radę! Nie raz skręcałam meble (głownie biurka), to nie jest trudne. Dobrze że będziesz mieć mamę do pomocy, bo większe elementy potrafią być ciężkie.
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Jedyny problem jaki możesz mieć to waga pojedynczych desek, ale skoro masz mamę do pomocy to we dwie dacie radę. Lepiej wkrętarką niż śrubokrętem wkręcać - mniej wysiłku a wszystko ładnie dokręcone.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Pewnie, że dasz radę ;-)! Nie raz już składałam samodzielnie meble. Teraz w instrukcjach jest krok po kroku napisane co, gdzie i jak przykręcić. Proponuję przed przymocowaniem/przykręceniem każdej części przyłożyć ją i sprawdzić czy dobrze pasuje, czy nie przykręca się odwrotnie bo niektóre części nie mają np listew z dwóch stron tylko z jednej i żeby potem nie wyszło, że widać sklejkę czy coś. Powoli i dokładnie, a będzie dobrze ;-). Fajnie, że będzie z Tobą mama. Co dwie głowy to nie jedna a poza tym pomoże ci np przytrzymać części, żeby zachować kąty proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
strasznie lubię skręcać meble
![]() ![]() ![]() ![]() Tylko pamiętaj, żeby jednak przykręcając czy wbijając kołki użyć siły (tzn. jeśli instrukcja mówi do oporu, to do oporu), bo potem będziesz miała brzydkie szczeliny, a nie zawsze potem się już to da dobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja składałam kilka par mebli, wprawdzie z facetem ale więcej to ja zrobiłam :P On tylko nosił ciezkie rzeczy.
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Nie widzę problemu. Zaopatrz się tylko w dobrą wkrętarkę
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tym dobijaniem trochę uważaj. Najlepiej dobijaj np. przez deskę do krojenia - żeby czasem nie uszkodzić mebli, zrobić wgniecenia itp. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja do dobijania (jeśli już musiałam bezpośrednio po meblach) użyłam takiej gumowato-szmacianej podkładki pod garnek, bo gumowego młotka nie miałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Moja pierwsza myśl o składaniu mebli była "czy ja dam radę"ale widzę, że to nie będzie takie trudne jak mi się wydawało
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kinganowak Czas edycji: 2013-06-15 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Na studiach skręcałysmy "całe mieszkanie", nie miałyśmy młotków, więc to co trzeba było przybić - przybijałyśmy obcasami butów, szpilkami itp.
więc da się, nawet bez sprzętu ![]()
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2013-06-15 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Meble dobrze sie Skręca W-dwie osoby. Niezależnie od ich płci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
ja wszystkie meble skręcałam sama i to od nastolatki poza szafą i kuchnią (zabudowa), bo tu już była potrzebna większa fachowość, siła (szafa gigant, po skęceniu, nawet częściowym bym nie podniosła nawet szkieletu)) i przede wszystkim odpowiednie narzędzia jak mi przywieźli kuchnię i inne meble, to panowie skęcali kuchnię i nawet mi takż elektryczną wkrętarkę pożyczyli, szło szybciej faktycznie ale tak czy owak, żadna filozofia ![]() ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- ja też więc w sumie i praktyczne to i przyjemne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja to wprost uwielbiam robić!
Większość rzeczy w domu skręcałam ja ,mąż też potrafi to zrobić ,ale nie lubi szczególnie tego zajęcia ,a ja odwrotnie.Oczywiście kiedy chodzi o ciężkie rzeczy jak meblościanka będziesz potrzebowała pomocy. Zamówiłam szafkę pod TV, w przyszłym tygodniu ma przyjść YUPI!! Nie mogę się doczekać jak będę ją skręcać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
psy-chopatka
|
Bez wkrętarki będzie ciężko, jeśli jej nie masz to sądze że szkoda czasu i lepiej poprosić kogoś o skręcenie albo zapłacić dodatkowo za tą usługę.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
złożyć na podłodze, na płask, wcale nie będzie trudno
natomiast przyda ci się ktoś do pomocy, by ten majdan postawić w pionie! potrzeba ci będzie poziomicy - zwłaszcza przy przybijaniu tylnej ścianki ![]() wkrętarka, czy wiertarka nie jest wymagana - ona przyśpiesza wkręcanie, ale śrubokrętem zrobisz to samo (zakładam, że w meblu będą już dziurki porobione) acha, przy wbijaniu kołków też trzeba uważać - jak za mocno będziesz uderzać, to się przebijesz na wylot i będziesz dziurę brzydką na zewnątrz miała ![]() ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- jak masz jakiegoś chłopaka na oku, to poproś go o pomoc (faceci lubią w takich rzeczach pomagać), moja mama tak z moim ojcem się lepiej poznała ![]() Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-06-15 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Z BRW mają fajną ofertę, że jak zapłacisz 10% produktu, to Ci przywiozą, wniosą i złożą. Dwa razy z tego korzystaliśmy, bo dopłacaliśmy 10zł więcej niż za sam dowóz a nie musieliśmy na 4 piętro sami dużej szafy i kanapy wnosić
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.